Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Ταρτάκια Μπανάνας, Σοκολάτας και Μανταρινιού

Αφορμή για να ξαναθυμηθώ αυτά τα Ταρτάκια μου έδωσαν πέντε υπέρ-ώριμες, Ινδικές μπανάνες που μας είχαν απομείνει και είχαν γλυκάνει πολύ. Στην εδώ αγορά έρχονται και Ινδικές μπανάνες που μας αρέσουν περισσότερο από τις άλλες, τις γνωστές, γιατί δεν είναι πολύ γλυκές. Η σάρκα τους έχει ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα που γίνεται πορτοκαλί, όταν ψηθεί, και το άρωμά τους είναι πιο έντονο. Όταν όμως ωριμάσουν, γίνονται κι αυτές γλυκές, όχι βέβαια υπερβολικά.


Σκεφτόμουν πώς να τις αξιοποιήσω. Είχαμε βρει φρέσκα μυρωδάτα μανταρίνια , είχα πικρή σοκολάτα και αν πρόσθετα και τις μπανάνες θα γινόταν ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός!  Μου άρεσε η σκέψη αυτή, οπότε αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω μια συνταγή από τις παλιές σημειώσεις μου για Τάρτα Μπανάνας.
Έτσι προέκυψαν αυτά τα νοστιμότατα, αρωματικότατα και ευπαρουσίαστα μπανανοσοκολατένια ταρτάκια, με αφράτο μπισκότο, γευστικότατη φρουτένια γέμιση και υπέροχο άρωμα μανταρινιού. Η απόλαυση των αισθήσεων!


Για τη βάση
(Για 8-10 ταρτάκια)


2 φλιτζάνια /250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ άχνη ζάχαρη
1 φλιτζάνι /125γραμ. βούτυρο φρέσκο ή φυτικό
1 μεγάλο αυγό
½ κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού
2 κουταλιές χυμός μανταρινιού

Για τη γέμιση
3 μέτριες ώριμες μπανάνες, λιωμένες
170γραμ. γάλα εβαπορέ με όλη του την κρέμα ή ίση ποσότητα κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές corn flour
2 κουταλιές καστανή, μαλακή ζάχαρη ή και περισσότερη
1 κουταλιά χυμός μανταρινιού
70γραμ τριμμένη, πικρή σοκολάτα
1 κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού
 
Για τη διακόσμηση
2 μπανάνες, κομμένες φετάκια
1-2 κουταλιές καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
1 μανταρίνι σε φετάκια, καραμελωμένα με 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη


Οδηγίες


Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη και το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Με τις παλάμες μας τρίβουμε τα υλικά, μέχρι να σχηματιστούν χονδρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και ενσωματώνουμε τα υλικά, πιέζοντας παρά ζυμώνοντας.
Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να περιμένει στο ψυγείο.







Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε μέσα σε ένα μπολ.












Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.










Χωρίζουμε τη ζύμη για τη βάση της τάρτα σε οκτώ μέρη. Κάθε ένα το κάνουμε μπαλάκι, το ανοίγουμε μικρό στρογγυλό φύλλο και το τοποθετούμε μέσα σε μια θήκη για Cup Cakes. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη ζύμη να “καθίσει” καλά. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης και τα τοποθετούμε μέσα στις θήκες.


Γεμίζουμε κάθε ταρτάκι με το ⅛ της γέμισης.
Κόβουμε δύο μπανάνες σε φετάκια μετρίου πάχους και τις αναμειγνύουμε με δύο κουταλιές καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη. Τοποθετούμε δύο φετάκια πάνω σε κάθε ταρτάκι και από ένα κομμάτι μαλακό βούτυρο.





Ψήνουμε τα ταρτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.








Μέσα σε ένα μικρό τηγάνι καραμελώνουμε τις φέτες ενός μανταρινιού με 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη.









Όταν τα ταρτάκια ψηθούν, τα βγάζουμε προσεκτικά από τις θήκες, τα βάζουμε πάνω σε συρμάτινη βάση, τα διακοσμούμε με μια φέτα καραμελωμένου μανταρινιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Τα σερβίρουμε χλιαρά και τα απολαμβάνουμε.


 
TIPS
  • Η ποσότητα της ζάχαρης που αναφέρεται στη συνταγή δεν κάνει τα ταρτάκια ( βάση και γέμιση) πολύ γλυκά. Εσείς μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα, για να γίνουν, όσο γλυκά θέλετε.
  • Πριν αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης στη γέμιση, να ελέγξετε πόσο γλυκές είναι οι μπανάνες σας.
  • Αν θέλετε, αντί ταρτάκια, μπορείτε να φτιάξετε μία μεγάλη τάρτα, χρησιμοποιώντας μια μακρόστενη ρηχή φόρμα. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, ζεστή , τη διακοσμείτε με τρίμματα πικρής σοκολάτας. 

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου,φοβερά τα ταρτάκια σου και σίγουρα πολύ νόστιμα και μυρωδάτα.
    Να εισαι καλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ροδάνθη!
      Σε ευχαριστώ πολύ. Είναι νόστιμα αλλά και πολύ εύκολα. Έτσι αξιοποιούμε τα φρούτα που έχουν ωριμάσει και δεν τα πετάμε.
      Φιλάκια, καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  2. Kala..... de paizesai....karamelomenes fetes mandariniou, sokolata, banana......tha skizoun apo gefsi!!!!!
    De stelneis......?????
    Kalimera!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πέπη!
      Και βέβαια θα σου έστελνα, αν υπήρχε τρόπος, δεν το συζητώ!
      Η γεύση τους είναι υπέροχη, δένει πολύ καλά η μπανάνα με τη σοκολάτα και το μανταρίνι δίνει πολύ ωραίο άρωμα.
      Καλημέρα και μια υπέροχη Κυριακή.

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι μου εκτός από νόστιμα, είναι και πολύ πολύ εμφανίσιμα!
    Και σε μεγάλη τάρτα που το φαντάζομαι, θα γίνεται εξαιρετικό!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενά μου!
      Πράγματι έγιναν εμφανίσιμα, πολύ νόστιμα και άρεσαν ως κέρασμα. Δεν έμειναν για πολύ!
      Τη δεύτερη φορά για μας έφτιαξα την τάρτα που σας έδειξα. Μου άρεσε κι έτσι.

      Φιλάκια, καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  4. Ιδιαίτερη τάρτα και ταρτάκια Ελένη μου... πρέπει να είναι πεντανόστιμα αλλά είναι και πολύ εμφανίσιμα!
    Γεια στα χέρια σου!!!
    Και μια ερώτηση: Η φωτό που έχεις επάνω με το τεράστιο γλυπτό ...από πού είναι;;;;;
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ιδιαίτερα είναι τα υλικά της γέμισης της τάρτας αλλά πολύ νόστιμα. Αν σου αρέσουν οι μπανάνες, δοκίμασέ τα!
      Χαίρομαι πολύ που πρόσεξες τη φωτογραφία του τίτλου! Θα σας μιλήσω αναλυτικά γι' αυτή στην επόμενη ανάρτηση!
      Φιλάκια, καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  5. Γεμάτα χρώματα και αρώματα τα ταρτάκια σου.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Ελένη μου και καλή εβδομάδα εύχομαι!
    Η προσθήκη μανταρινιού μετατρέπει τον κλασικό συνδυασμό μπανάνας και σοκολάτας σε πιο ιδιαίτερο και αρωματικό!
    Και το χρώμα τους υπέροχο! Προκλητικά χρυσαφί!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή