Κόκορας κρασάτος και μάλιστα ελευθέρας βοσκής! Ένα νοστιμότατο, παραδοσιακό πιάτο που το
τιμούν ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα!
Είναι αλήθεια ότι το απολαμβάνουμε αρκετά σπάνια αλλά τη νοστιμιά του τη θυμόμαστε για καιρό! Εκπληκτικό φαγητό και μάλλον εύκολο, αρκεί να βρούμε το βασικό του υλικό, δηλαδή κόκορα χωριάτικο! Αυτός θα δώσει ιδιαίτερη νοστιμιά στη σάλτσα που θα την ευχαριστηθούμε, χωρίς ενοχές, πάνω σε χονδρά μακαρόνια ή χυλοπίτες!
Κι αν έχουμε και χωριάτικη μυζήθρα, όπως απαιτεί η παράδοση, τότε θα έχουμε το τέλειο πιάτο!
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, τριμμένα
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
5-6 κόκκοι μπαχάρι
2 ξυλάκια κανέλα
4-5 καρφάκια γαρίφαλα
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
Ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα
Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκορα καλά, απ’ όλες τις πλευρές. Κάθε ένα ροδισμένο κομμάτι, το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Όταν ροδίσουν όλα τα κομμάτια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε να μοσχομυρίσουν.
Σε άκρη της κατσαρόλας ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας αδιάλυτο και τον ανακατεύουμε να καραμελώσει. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κόκορα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια λιωμένα και τόσο ξεστό νερό, όσο να σκεπάζεται ό κόκορας. Προσέχουμε να υπάρχει άνεση στην κατσαρόλα και να μην σκεπάζει το ένα κομμάτι το άλλο.
Βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο, ελέγχοντας την ποσότητα της σάλτσας. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, αν έχει μαλακώσει ο κόκορας.
Τότε προσθέτουμε το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Τον σερβίρουμε ζεστό και τον συνοδεύουμε με χονδρά μακαρόνια ή χωριάτικες χυλοπίτες και αρκετή τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.
Μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με το υπόλοιπο κόκκινο κρασί!
Στην υγειά σας και καλή όρεξη!
Είναι αλήθεια ότι το απολαμβάνουμε αρκετά σπάνια αλλά τη νοστιμιά του τη θυμόμαστε για καιρό! Εκπληκτικό φαγητό και μάλλον εύκολο, αρκεί να βρούμε το βασικό του υλικό, δηλαδή κόκορα χωριάτικο! Αυτός θα δώσει ιδιαίτερη νοστιμιά στη σάλτσα που θα την ευχαριστηθούμε, χωρίς ενοχές, πάνω σε χονδρά μακαρόνια ή χυλοπίτες!
Κι αν έχουμε και χωριάτικη μυζήθρα, όπως απαιτεί η παράδοση, τότε θα έχουμε το τέλειο πιάτο!
Τα Υλικά
1 κόκορας (1 ½ με 2 κιλά) κομμένος μερίδες
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, τριμμένα
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
5-6 κόκκοι μπαχάρι
2 ξυλάκια κανέλα
4-5 καρφάκια γαρίφαλα
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
Ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Χονδρά μακαρόνια ή χυλοπίτες βρασμένα και ζεματισμένα με ελαιόλαδο καλής
ποιότητας ή φρέσκο βούτυρο Τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τον κόκορα, τον κόβουμε σε μερίδες, αν δεν είναι κομμένος,
αφαιρώντας το περισσότερο δέρμα του. Τον ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά και μετά τον
στραγγίζουμε.
Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκορα καλά, απ’ όλες τις πλευρές. Κάθε ένα ροδισμένο κομμάτι, το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Όταν ροδίσουν όλα τα κομμάτια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε να μοσχομυρίσουν.
Σε άκρη της κατσαρόλας ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας αδιάλυτο και τον ανακατεύουμε να καραμελώσει. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κόκορα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια λιωμένα και τόσο ξεστό νερό, όσο να σκεπάζεται ό κόκορας. Προσέχουμε να υπάρχει άνεση στην κατσαρόλα και να μην σκεπάζει το ένα κομμάτι το άλλο.
Βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο, ελέγχοντας την ποσότητα της σάλτσας. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, αν έχει μαλακώσει ο κόκορας.
Τότε προσθέτουμε το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Τον σερβίρουμε ζεστό και τον συνοδεύουμε με χονδρά μακαρόνια ή χωριάτικες χυλοπίτες και αρκετή τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.
Μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με το υπόλοιπο κόκκινο κρασί!
Στην υγειά σας και καλή όρεξη!
Ελένη μου δεν έχω λόγια τέλειο το φαγάκι σου.Εμένα μ΄αρλεσει να έχει τόσα μυρωδικά μέσα αλλά ο άντρας μου δεν έχει την ίδια γνώμη οπότε βάζω τα βασικά μόνο.Καλή σου μέρα φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Ροδάνθη μου και χρόνια μας πολλά!
ΔιαγραφήΈνα εορταστικό φαγάκι, νομίζω, ταίριαζε σήμερα. Μόνο που, όπως λέω στην εισαγωγή, το υλικό είναι δυσεύρετο!
Εμείς το τρώμε παραδοσιακά, με όλα τα καλά του. Μπράβο σου που ακολουθείς τις επιθυμίες του συζύγου σου! Αλλά, αν θέλεις, έλα εδώ να σου κάνω το τραπέζι.
Φιλάκια.
Ελένη μου! Έτσι έκανε η γιαγιά μου κρασάτο κόκορα κι εγώ δεν τον έτρωγα γιατί έλεγα ότι τον ...γνώριζα επειδή ήταν από το κοτέτσι τους!!!!! χαχαχα Μεγαλώνοντας ανακάλυψα ότι είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΣ κι έτσι άφησα κατά μέρος τις ...γνωριμίες κι έπιασα το πηρούνι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου έγινε τέλειος και με βάζεις σε σκέψεις γιατί εγώ δεν μαγείρεψα ποτέ αυτό το φαγητό!
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά και καλή Κυριακή!
Τι όμορφα που περιέγραψες την εμπειρία σου, Κική μου!
ΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ αυτό το "άφησα τις γνωριμίες και έπιασα το πηρούνι!" Θα ήταν κρίμα να μην είχες δοκιμάσει ένα τόσο νόστιμο, παραδοσιακό φαγητό.
Μάλλον είναι καιρός να δοκιμάσεις κι εσύ να το μαγειρεύσεις!
Φιλάκια και χρόνια πολλά για την ημέρα!
Ελένη μου καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριακάτικο,ευωδιαστό και ιδιαίτερα νόστιμο φαγάκι μας προτείνεις σήμερα!!!Το έχω φάει επανειλημμένως στα μέρη του άντρα μου,όπου τα κοτέτσια..είναι περισσότερα από τα σπίτια!!Πεντανόστιμο ομολογουμένως φαγάκι με πλούσια γεύση και αρώματα που πλανώνται στο σπίτι κατακτητικά!!!Φαγητό που εμφανισιακά αλλά και γευστικά ικανοποιεί και τον πιο δύσκολο γευσιγνώστη..Υπέροχη μαγειρική πρόταση Ελένη μου με καταπληκτική εκτέλεση από τα χεράκια σου!!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλησπέρα, Φωτεινή, και χρόνια πολλά για την ημέρα!
ΔιαγραφήΟμολογουμένως αυτό το φαγάκι είναι πλούσιο σε γεύση και άρωμα! Όλοι μας το εκτιμούμε πολύ και, επειδή το τρώμε σπάνια, πολλές φορές το ονειρευόμαστε!
Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ για τα πάντοτε ευγενικά σου σχόλια. Το εκτιμώ πολύ.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Ελενάκι μου ξέρεις γιατί μου αρέσει η κουζίνα σου??
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί βάζεις κι εσύ μπόλικα μυρωδικά και μπαχάρια σαν κι εμένα, και το ευχαριστιέσαι χα χα χαα!!!
Για το φαγάκι σου έχω να πω ότι είναι μία από τις πιο νόστιμες γευστικές προτάσεις, φαγάκι γιορτινό και υπέροχο!!
Φιλάκια, Χρόνια Πολλά για την ημέρα!
Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΕίναι ποτέ δυνατόν αυτό το φαγάκι να μην ενισχυθεί με τα παραδοσιακά αρωματικά; Θα μοιάζει σαν νερόβραστο!
Κόκορα κρασάτο τρώμε μια φορά στο τόσο, οπότε ας τον φάμε, όπως πρέπει!
Φιλάκια πολλά και χρόνια πολλά για την ημέρα.
Αγαπημένο φαγητό, κοκκόρια στο κτήμα υπάρχουν μπόλικα και το τρώμε συχνά πυκνά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖηλεύω πολύ με αυτή την αφθονία που λες, Λίλα μου!
ΔιαγραφήΚαλά να είσαι και να απολαμβάνεις τα αγαθά της εξοχής που με τόσο κόπο γίνονται.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Ελένη μου, εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις αναδύονται από αυτό το παραδοσιακό σου και τόσο αγαπημένο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα με ζυμαρικό; Μήπως μπορώ να επιλέξω τηγανιτές πατάτες φούρνου, αντί για μακαρόνια; Ή δεν...
Θα το φτιάξω κάποια στιγμή, μα προς το παρόν το υποψήφιο θύμα είναι ολοζώντανο και περιφέρεται καμαρωτός...Μετά θα "αφήσουμε κατά μέρος τις γνωριμίες και θα πιάσουμε τα πιρούνια", που λέει και η Βασιλική πιο πάνω...:D
Χρόνια Πολλά για τη σημερινή ημέρα!
Z.
Καλημέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΤώρα τι να πω και τι να ομολογήσω! Κι εμένα μου αρέσει ό τι κοκκινιστό με τηγανιτές πατάτες που είναι ένας άριστος συνδυασμός. Λες να κάνουμε την παρασπονδία;
Αλλά αυτό το πιάτο απαιτεί, παραδοσιακά, ζυμαρικό! Και η παράδοση, και δη εκ Πελοποννήσου, πρέπει να γίνει σεβαστή!
Βλέπω ότι κι εσύ θα έχεις συναιασθηματικό πρόβλημα, όταν αποφασίσεις να το μαγειρεύσεις. Μια λύση είναι να πάρεις θύμα από άλλο κοτέτσι!
Εύχομαι μια υπέροχη νέα εβδομάδα.
Φιλάκια πολλά.
Αγαπημένο φαγητό και άκρως παραδοσιακό! Τέλειο για οικογενειακά τσιμπούσια... Μου αρέσει που έβαλες κανέλα και γαρίφαλο (δίνουν υπέροχο άρωμα στα κοκκινιστά!). Κοινώς, μιαμ μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Sunday!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε το φαγητό. Όπως το λες, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, νόστιμο, πικάντικο και αρωματικό.
Ίσως τα μπαχαρικά έγιναν συνήθεια, για να καλύψουν την έντονη μυρωδιά που έχει το χωριάτικο κοτόπουλο. Με αυτά όμως γίνεται και η σάλτσα πολύ νόστιμη.
Καλή εβδομάδα.
Ακριβώς όπως το είπες.... Θα έχουμε το τέλειο πιάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω για αυτό το φαγητό?
Μου άρεσαν πολύ τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες. Είναι κατά τη γνώμη μου τα ιδανικά!
Μπράβο για την μαεστρία σου. Φαίνεται ότι έγινε καταπληκτικό το φαγητό!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΣτο πιάτο αυτό ακολούθησα την παράδοση και χρησιμοποίησα τα μπαχαρικά που βάζουμε σε ένα παραδοσιακό κοκκινιστό, κρέας ή κοτόπουλο. Ο κόκορας έγινε όντως νόστιμος με μια υπέροχη σάλτσα. Απολαύσαμε το πιάτο χωρίς ενοχές, γιατί το θύμα ήταν από άλλο κοτέτσι!
Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα.
Μου αρέσει πολύ η κανέλα και το γαρίφαλο στα φαγητά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το φτιάξω με αλανιάρα κότα, δεν νομίζω να πειράζει;;
Φιλάκια.
Μπράβο, Στέλλα, που σου αρέσουν οι παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα!
ΔιαγραφήΝομίζω ότι και η κότα θα γίνει εξίσου καλή και νόστιμη. Τι να πειράζει;
Το πραγματικό κοτόπουλο μας χρειάζεται, αυτό είναι το βασικό υλικό.
Φιλάκια πολλά και καλή σου μέρα.
Είμαι επιρρεπής στο πιάτο, και ευτυχώς δεν έχω και κοκόρια της αυλής, οπότε τρώω χωρίς ενοχές "για τις προσωπικές γνωριμίες". Μούρλια φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει, Μάρθα, που δεν τα έχεις κοκόρια στην αυλή σου!
ΔιαγραφήΚι εγώ δεν είχα και αγόρασα από άλλη αυλή, έτσι δεν είχα και ενοχές!
Να είσαι καλά και να έχεις μια υπέροχη μέρα.
Πωωω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ως λαός, έχουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα που είναι διαχρονικά, πεντανόστιμα, υπέροχα!!
Το συγκεκριμένο είναι σίγουρα ένα από αυτά!
Φιλιά πολλά Ελένη μου και καλή εβδομάδα!
Πράγματι, η Ελληνική Κουζίνα έχει να παρουσιάσει μια απίστευτη ποικιλία νόστιμων, παραδοσιακών πιάτων, πολύ αγαπημένων. Μερικά, δεν φανταζόμαστε, μόσο νόστιμα και ιδιαίτερα είναι!
ΔιαγραφήΧρειαζόμαστε όμως πάντα κάποια συγκεκριμένα υλικά!
Φιλάκια πολλά, Ερμιόνη μου και καλό σου βραάδυ.
Ελένη μου τι να πω για αυτό το φαγητό;Απο τα αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, μου θυμίζει Κυριακάτικο γεύμα που όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη γύρω απο το τραπέζι!Το μαγείρεψες υπέροχα, μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για Κυριακάτικο ή εορταστικό οικογενειακό τραπέζι!
ΔιαγραφήΝόστιμο και ευπαρουσίαστο.
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι, για τα ευγενικά σου λόγια.
Πολλά πολλά φιλάκια.
Αμάν! Αμάν! και με μακαρόνια και με πατάτες το τρώω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανος μου φαίνετε τωρα εαν θα δοκιμάσω δεν ξέρω γιατι είναι δικος μου και στεναχωριέμε αλλά τι να κάνω σκοτόνωνται μεταξύ τους και πρέπει να αραιόσουν.Καλή χρονιά σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφή