Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Άσπρα Φασόλια Σαλάτα


Τα άσπρα Φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αποτελούν ένα πλήρες κύριο γεύμα. Στην Ελλάδα φτιάχνουν ένα από τα παραδοσιακά μας πιάτα, κυρίως χειμωνιάτικο, τη Φασολάδα, ενισχυμένη με λαχανικά και πολλές φορές συνοδευμένη από πικάντικα αλλαντικά ή καπνιστό ψάρι.

Τα άσπρα Φασόλια μπορούν όμως να σερβιριστούν και σαν σαλάτα με φρέσκα λαχανικά όλες τις εποχές, νόστιμη και χορταστική και αρωματισμένη με υπέροχα μπαχαρικά.

Δοκιμάστε τα σαλάτα και είμαι σίγουρη πώς θα σας ενθουσιάσουν. Χρησιμοποιείστε μικρές Αραβικές πίτες, κομμένες στη μέση, ανοίξτε τες  σαν “τσεπούλες” και γεμίστε τες με αυτή τη σαλάτα. Στο Γραφείο θα έχετε ένα πλήρες, υγιεινό και νοστιμότατο γεύμα!



Τα Υλικά


2 φλιτζάνια λευκά, ξηρά φασόλια, μαγειρεμένα σε νερό με αλάχιστο αλάτι
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο λεπτά φετάκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα σέλινου
5 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες  στο λάδι, κομμένες λεπτές λωρίδες
1 μέτριο καρότο, τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
100γραμ. τυρί πικάντικο (πχ. Μετσοβόνε ή Γκούντα με μπαχαρικά)

Για το ντρέσινγκ
6 κουταλιές ελαιόλαδο, καλής ποιότητας
4 κουταλιές χυμός λεμονιού
½ κουταλάκι ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα καλής ποιότητας



Οδηγίες



Βράζουμε τα μουλιασμένα αποβραδίς φασόλια σε νερό με ελάχιστο αλάτι, ένα ολόκληρο κρεμμύδι και ένα κλωνάρι σέλινο. Όταν μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε το βρασμένο κρεμμύδι και το σέλινο.









Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ. Τους προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα μπαχαρικά, τα αρωματικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.














Ρίχνουμε σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά όλα τα υλικά του ντρέσινγκ, το κλείνουμε και το ανακινούμε με δύναμη, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το προσθέτουμε στα φασόλια και ανακατεύουμε.







Μεταφέρουμε τα φασόλια σε μια ένα πιάτο σερβιρίσματος και τα διακοσμούμε με το κομμένο τυρί και μερικά φρέσκα φυλλαράκια σέλινου ή μαϊντανού.
Σερβίρουμε.


TIPS
  • Αν μας αρέσει η πιο πικάντικη σαλάτα, τότε προσθέτουμε στα υλικά μια καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη ή αντικαθιστούμε τη γλυκιά πάπρικα με καυτερή.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη σαλάτα μας με ελιές Καλαμών, φιλετάκια καπνιστής ρέγκας  και ψημένα στο φούρνο τριγωνάκια λεπτής Αραβικής πίτας. Το γεύμα μας θα είναι πλήρες!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη,πολύ ωραίο το πιάτο σου σήμερα,τα φασόλια είναι απ΄τα αγαπημένα μου όσπρια ειδικά το χειμώνα φασολάδα όπως λες κι εσύ τέλειο.Αλλά και σαν δροσερή σαλάτα δεν είναι καθόλου άσχημα.
    Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ροδάνθη μου!
      Και σ' εμάς αρέσουν πολύ τα φασόλια κι έτσι γίνονται πιο ελαφρά.
      Δοκίμασέ τα με τα χορταρικά τους και πες μου!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Γευστική, χορταστική, υπέροχη, όλο χρώματα και αρώματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Λίλα μου!
      Πολύ νόστιμη όντως και χορταστική είναι αυτή η σαλάτα. Και έτσι έχουμε και μια εναλλακτική πρόταση, όταν δεν θέλουμε τη φασολάδα.

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου πανέμορφη σαλάτα, γευστικότατη με ωραίες γεύσεις και χρώματα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
      Πρέπει και το μάτι μας, με κάποιο τρόπο, να χορταίνει! Δε συμφωνείς;
      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Μ' αρέσουν πολύ οι σαλάτες που περιέχουν όσπρια, είναι πολύ θρεπτικές και χορταστικές!
    Πολύ ωραία η εκδοχή σου Ελένη και άκρως χειμωνιάτικη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σ' εμένα αρέσουν πολύ οι σαλάτες με τα όσπρια. Δημιουργούν πολύ νόστιμα και χορταστικά πιάτα, διαφορετικής γεύσης από τα παραδοσιακά.
      Είναι και περισσότερο ευπαρουσίαστα, λόγω πολυχρωμίας!

      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Και τι δεν έβαλες στην υπέροχη σαλάτα σου Ελένη μου!
    Οι λιαστές ντοματούλες, εκτός που της δίνουν όμορφο χρώμα, δίνουν και μια έξτρα πινελιά γευστική!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Έλενά μου!
      Σου άρεσε και η προσθήκη της λιαστής ντομάτας- είναι ένα υπέροχο υλικό- που, εκτός από χρώμα, έδωσε στη σαλάτα μια πικάντικη γεύση.

      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Ωραία η σαλάτα σου Ελένη! Καταγράφεται γιατί μας αρέσουν και οι σαλάτες και τα όσπρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Κι εμάς επίσης μας αρέσουν αυτού του είδους οι σαλάτες.
      Είναι νόστιμες και πολύ υγιεινές.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Σαλάτα έφτιαχνε η μητέρα μου από παλιά τα μαυρομάτικα φασόλια, αλλά και τα λευκά θα είναι σίγουρα νοστιμότατα και η σάλτσα με το λεμόνι και τη μουστάρδα νομίζω τους πηγαίνει πολύ!
    Ωραίο μεσογειακό και θρεπτικό πιάτο για όλες τις εποχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απότυτο δίκαιο, γίνεται και με μαυρομάτικα φασόλια. Τη φτιάχνω κι εγώ με αυτά, μάλιστα την έχω δημοσιεύσει, αλλά χρησιμοποιώ και άλλα υλικά.
      Πάντως με όποια φασόλια κι αν γίνει, είναι αρκετά νόστιμη.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου, η γιαγιά η Σίκα {Αναστασία} έφτιαχνε μια νόστιμη σαλάτα με φασόλια, αλάδωτη με ξεραμένες, κόκκινες πιπερίτσες, θυμάμαι.
    Και η δική σου τέλεια, ένα πλήρες γεύμα.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Στέλλα!
      Αλήθεια, σου θύμισε σαλάτα της γιαγιάς Σίκα; Μάλλον οι παλιές νοικοκυρές γνώριζαν πολλά μυστικά συνδυασμού γεύσεων που καλό είναι να μην τα ξεχνάμε.

      Φιλιά, καλή σου μέρα.

      Διαγραφή