Τα άσπρα Φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αποτελούν ένα πλήρες κύριο
γεύμα. Στην Ελλάδα φτιάχνουν ένα από τα παραδοσιακά μας πιάτα, κυρίως
χειμωνιάτικο, τη Φασολάδα, ενισχυμένη με λαχανικά και πολλές φορές συνοδευμένη
από πικάντικα αλλαντικά ή καπνιστό ψάρι.
Τα άσπρα Φασόλια μπορούν όμως να σερβιριστούν και σαν σαλάτα με φρέσκα
λαχανικά όλες τις εποχές, νόστιμη και χορταστική και αρωματισμένη με υπέροχα
μπαχαρικά.Δοκιμάστε τα σαλάτα και είμαι σίγουρη πώς θα σας ενθουσιάσουν. Χρησιμοποιείστε μικρές Αραβικές πίτες, κομμένες στη μέση, ανοίξτε τες σαν “τσεπούλες” και γεμίστε τες με αυτή τη σαλάτα. Στο Γραφείο θα έχετε ένα πλήρες, υγιεινό και νοστιμότατο γεύμα!
Τα Υλικά
2 φλιτζάνια λευκά, ξηρά φασόλια, μαγειρεμένα σε νερό με αλάχιστο αλάτι
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο λεπτά φετάκια2 κουταλιές ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα σέλινου
5 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες στο λάδι, κομμένες λεπτές λωρίδες
1 μέτριο καρότο, τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
100γραμ. τυρί πικάντικο (πχ. Μετσοβόνε ή Γκούντα με μπαχαρικά)
Για το ντρέσινγκ
6 κουταλιές ελαιόλαδο, καλής ποιότητας4 κουταλιές χυμός λεμονιού
½ κουταλάκι ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα καλής ποιότητας
Οδηγίες
Βράζουμε τα μουλιασμένα αποβραδίς φασόλια σε νερό με ελάχιστο αλάτι, ένα
ολόκληρο κρεμμύδι και ένα κλωνάρι σέλινο. Όταν μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και
τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε το βρασμένο κρεμμύδι και το σέλινο.
Ρίχνουμε σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά όλα τα υλικά του ντρέσινγκ, το κλείνουμε και το ανακινούμε με δύναμη, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το προσθέτουμε στα φασόλια και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα φασόλια σε μια ένα πιάτο σερβιρίσματος και τα διακοσμούμε με το κομμένο τυρί και μερικά φρέσκα φυλλαράκια σέλινου ή μαϊντανού.
Σερβίρουμε.
TIPS
- Αν μας αρέσει η πιο πικάντικη σαλάτα, τότε προσθέτουμε στα υλικά μια καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη ή αντικαθιστούμε τη γλυκιά πάπρικα με καυτερή.
- Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη σαλάτα μας με ελιές Καλαμών,
φιλετάκια καπνιστής ρέγκας και ψημένα
στο φούρνο τριγωνάκια λεπτής Αραβικής πίτας. Το γεύμα μας θα είναι πλήρες!
Καλημέρα Ελένη,πολύ ωραίο το πιάτο σου σήμερα,τα φασόλια είναι απ΄τα αγαπημένα μου όσπρια ειδικά το χειμώνα φασολάδα όπως λες κι εσύ τέλειο.Αλλά και σαν δροσερή σαλάτα δεν είναι καθόλου άσχημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά φιλιά!!!!
Καλησπέρα, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΚαι σ' εμάς αρέσουν πολύ τα φασόλια κι έτσι γίνονται πιο ελαφρά.
Δοκίμασέ τα με τα χορταρικά τους και πες μου!
Φιλάκια.
Γευστική, χορταστική, υπέροχη, όλο χρώματα και αρώματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Λίλα μου!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμη όντως και χορταστική είναι αυτή η σαλάτα. Και έτσι έχουμε και μια εναλλακτική πρόταση, όταν δεν θέλουμε τη φασολάδα.
Καλό σου βράδυ.
Ελένη μου πανέμορφη σαλάτα, γευστικότατη με ωραίες γεύσεις και χρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ελένη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΠρέπει και το μάτι μας, με κάποιο τρόπο, να χορταίνει! Δε συμφωνείς;
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Μ' αρέσουν πολύ οι σαλάτες που περιέχουν όσπρια, είναι πολύ θρεπτικές και χορταστικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η εκδοχή σου Ελένη και άκρως χειμωνιάτικη!
Φιλιά!
Και σ' εμένα αρέσουν πολύ οι σαλάτες με τα όσπρια. Δημιουργούν πολύ νόστιμα και χορταστικά πιάτα, διαφορετικής γεύσης από τα παραδοσιακά.
ΔιαγραφήΕίναι και περισσότερο ευπαρουσίαστα, λόγω πολυχρωμίας!
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Και τι δεν έβαλες στην υπέροχη σαλάτα σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι λιαστές ντοματούλες, εκτός που της δίνουν όμορφο χρώμα, δίνουν και μια έξτρα πινελιά γευστική!
Φιλάκια!
Να είσαι καλά, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΣου άρεσε και η προσθήκη της λιαστής ντομάτας- είναι ένα υπέροχο υλικό- που, εκτός από χρώμα, έδωσε στη σαλάτα μια πικάντικη γεύση.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Ωραία η σαλάτα σου Ελένη! Καταγράφεται γιατί μας αρέσουν και οι σαλάτες και τα όσπρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο! Κι εμάς επίσης μας αρέσουν αυτού του είδους οι σαλάτες.
ΔιαγραφήΕίναι νόστιμες και πολύ υγιεινές.
Καλή σου μέρα!
Σαλάτα έφτιαχνε η μητέρα μου από παλιά τα μαυρομάτικα φασόλια, αλλά και τα λευκά θα είναι σίγουρα νοστιμότατα και η σάλτσα με το λεμόνι και τη μουστάρδα νομίζω τους πηγαίνει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο μεσογειακό και θρεπτικό πιάτο για όλες τις εποχές!
Έχεις απότυτο δίκαιο, γίνεται και με μαυρομάτικα φασόλια. Τη φτιάχνω κι εγώ με αυτά, μάλιστα την έχω δημοσιεύσει, αλλά χρησιμοποιώ και άλλα υλικά.
ΔιαγραφήΠάντως με όποια φασόλια κι αν γίνει, είναι αρκετά νόστιμη.
Καλή σου μέρα.
Ελένη μου, η γιαγιά η Σίκα {Αναστασία} έφτιαχνε μια νόστιμη σαλάτα με φασόλια, αλάδωτη με ξεραμένες, κόκκινες πιπερίτσες, θυμάμαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η δική σου τέλεια, ένα πλήρες γεύμα.
Φιλιά.
Καλημέρα, Στέλλα!
ΔιαγραφήΑλήθεια, σου θύμισε σαλάτα της γιαγιάς Σίκα; Μάλλον οι παλιές νοικοκυρές γνώριζαν πολλά μυστικά συνδυασμού γεύσεων που καλό είναι να μην τα ξεχνάμε.
Φιλιά, καλή σου μέρα.