Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Σαργός ή Συναγρίδα Ψητά, Πικάντικα

Στην προηγούμενη ανάρτηση σας έδειξα τον πλούτο της Ερυθράς θάλασσας, ψάρια και διάφορα θαλασσινά.
Κι όταν κάποιος επισκέπτεται την τοπική ψαραγορά, δεν ξέρει, τι να πρωτοδιαλέξει. Πάντως ένα είναι σίγουρο, πως δεν φύγει με άδεια χέρια! Τα ψάρια πολλές φορές είναι ζωντανά και τρομάζουν να τα καθαρίσουν! Φοβερή εμπειρία!
Αρίστη επιλογή για το μεσημεριανό τραπέζι είναι ένα ολόφρεσκο ψάρι ψητό που, αν και δεν είναι τόσο νόστιμο, όπως της Μεσογείου, θα γίνει εξαιρετικό με μια Ασιατική πικάντικη πάστα και θα πλημμυρίσει όλο το σπίτι αρώματα!






Τα Υλικά
1 με 1 ½ κιλό φρέσκο φάρι, Σαργός ή Συναγρίδα
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
Αλάτι
2 μεγάλα κομμάτια πλαστική μεμβράνη
 
Για την Πικάντικη Πάστα
2 μικρές καυτερές κόκκινες πιπεριές, τεμαχισμένες, χωρίς τους σπόρους
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
1 μικρό ξηρό κρεμμύδι, χονδροκομμένο
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι μάραθου
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
½ κουταλάκι κάρυ
½ κουταλάκι ξύσμα lime
1 κουταλιά χυμός lime
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Συνοδευτικά Λαχανικά (προαιρετικά)
4 μικρά ξηρά κρεμμύδια, ολόκληρα
4 κολοκυθάκια, κομμένα στα τέσσερα
3 καρότα κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα
Μερικές τουφίτσες κουνουπίδι (προαιρετικά)
3 πολύχρωμες πιπεριές, σε φαρδιές λωρίδες
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Οδηγίες

 
 
Πλένουμε το καθαρισμένο ψάρι, το στραγγίζουμε και το στεγνώνουμε. Το χαράζουμε κατά μήκος ή κάθετα. Το αλατίζουμε καλά παντού, μέσα στην κοιλιά του, στο κεφάλι και στο σώμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

 
 
 
 
 
 
 
 
Σε ένα μικρό τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελάχιστα τα χορταρικά και τα μπαχαρικά της πάστας, μέχρι να αναδείξουν τα αρώματά τους. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα βάζουμε προσεκτικά μέσα σε ένα μπλέντερ ή ένα γουδί και τα αλέθουμε, μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
 
 
 
 

 
 
 
Αλείφουμε με αυτή την πάστα το ψάρι, εσωτερικά και εξωτερικά, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
 
 
 
 
 
 
 
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο (πάνω - κάτω) στους 200° C.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, που να χωράει το ψάρι, έστω και διαγώνια, για να μείνει ολόκληρο και να είναι ευπαρουσίαστο στο σερβίρισμα.
Τοποθετούμε το ψάρι μέσα στο ταψί και, αν δεν το χωράει, κόβουμε λίγο την ουρά του.
Προσθέτουμε στο ταψί ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή άσπρο κρασί. Στο ίδιο ταψί μπορούμε να βάλουμε και τα λαχανικά χονδροκομμένα, αλατισμένα και ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο
Ψήνουμε το ψάρι για 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του.


Όταν ψηθεί, το σερβίρουμε ολόκληρο με τα ψητά λαχανικά ή ψητές πικάντικες πατάτες.


Το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα εποχής.
Καλή όρεξη!

TIPS
  • Αν το ψάρι μας είναι κατεψυγμένο, το ξεπαγώνουμε καλά, το ξεπλένουμε, το σκουπίζουμε και το ραντίζουμε με το χυμό μισού λεμονιού.  Μετά το αλείφουμε με την πάστα και το αφήνουμε διπλάσιο χρόνο στο ψυγείο για να μαριναριστεί.
  • Ο χρόνος ψησίματος στο φούρνο είναι περίπου 20 λεπτά για κάθε κιλό ψαριού. Για τα μεγαλύτερα ψάρια, που έχουν πιο σφιχτό κρέας, είναι 30 λεπτά ανά κιλό.
  • Ο χρόνος ψησίματος πάντα εξαρτάται και από τη δύναμη του φούρνου.
  • Για να ελέγξουμε, αν το ψάρι ψήθηκε, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, αν η σάρκα του αποχωρίζεται  εύκολα από το κόκκαλο.  Αν συμβαίνει αυτό, τότε είναι έτοιμο!

23 σχόλια:

  1. An kai to psari to troo panta sketo,oute kan me ladolemono....afti tin kafteri pasta tha ti dokimaso oposdipote!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Peps!
      Όταν βάλεις την πάστα, όπως προτείνω, και μετά ψήσεις το ψάρι, θα δεις πόσα αρώματα του έχει δώσει! Γίνεται πάρα πολύ νόστιμο! Θα περιμένω εντυπώσεις.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Ελένη καλημέρα και καλό μήνα!
    Όταν το ψάρι δεν είναι στο φυσικό του περιβάλλον να κολυμπά δηλαδή στη θάλασσα,το επιθυμώ κάπως έτσι..να κολυμπά σε μαριναρισμένα λαχανικά,να ξαπλώνει ράθυμα σε βουνά αρωμάτων,να σιγοψήνεται συντροφιά με μια αρμαθιά μπαχαρικών,να σε παιδεύει να μαντεύεις τις γεύσεις και να υποκρίνεσαι ότι τις αναγνώρισες,να εύχεσαι να αργοκυλά ο χρόνος για να απολαύσεις την εικόνα του στην καλύτερη πιατέλα του σπιτιού-τιμής ένεκεν-,να αποζητάς την καλύτερη παρέα γιατί μόνο έτσι του αξίζει να φαγωθεί..Ψάρι δημοφιλές στην καρδιά,ασύγκριτο στο μάτι,τερψιλαρύγγιο φαγητό για όλα τα γούστα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, κάθε φορά που τα διαβάζω, απολαμβάνω τα σχόλιά σου!
      Καλύτερη περιγραφή αρωμάτων και συνδυασμού γεύσεων αυτού του πιάτου δεν θα μπορούσε να γινει! Κι όλα αυτά μόνο με ουσιαστικά και ρήματα, όμως με μαεστρία διαλεγμένα και συνταιριασμένα!
      Αισθάνομαι τυχερή που σχολιάζεις τις συνταγές μου και σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.
      Καλό μήνα και πολλά πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Θα χρησιμοποιήσω τη μαρινάδα σου και μετά θα το ψήσω στο BBQ μιας κι αυτό γίνεται κάθε Σάββατο.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, αν ψήσεις το ψάρι σε BBQ με κάρβουνα, ίσως θα πρέπει να προσθέσεις λίγο περισσότερο λάδι στην πάστα. Αν το ψήσεις σε πλάκα είναι οκ.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Çok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πικάντικη πάστα σου με ξεσήκωσε Ελενάκι!
    Θα δίνει σίγουρα ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το πιάτο!!
    Φιλιά πολλά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις αυτή την πάστα σε ψάρι, Έλενά μου! Είναι εξαιρετική. Σε μας άρεσε πολύ και έδωσε υπέροχη νοστιμιά στο μεγάλο ψάρι.
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου τέλειο το πιάτο σου, άψογη η παρουσίασή του, μπράβο!Η παστα σου καταπληκτική, με ενθουσίασε και θα τη δοκιμάσω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το εκτιμώ πολύ.
      Όταν δοκιμάσεις την πάστα, πες μου τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Ελένη μου φοβερό το ψαράκι σου αν και δεν τρελαίνομαι για πικάντικα αυτό κάτι μου έκανε και θα το δοκιμάσω,να είσαι καλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδάνθη μου, μην τη φοβάσαι! Δεν κάνει το ψάρι πολύ πικάντικο, γιατί δεν είναι φιλεταρισμένο. Του δίνει όμως μια ξεχωριστή νοστιμιά.
      Κάνε μία δοκιμή και θα πειστείς!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Με τόσα αρωματικά αλειμμένο το φαντάζομαι να ψήνετε, θα μοσχοβολάει ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις την πάστα, Κατερίνα, ακόμα και με μικρότερο ψάρι!
      Θα δεις πόση νοστιμιά χαρίζει!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  9. Με τόσα υλικά που έχει η πάστα, σίγουρα το ψάρι θα γίνεται πεντανόστιμο και αρωματικό.
    Καλό μήνα να έχεις.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεντανόστιμα, ψάρι και χορταρικά, όπως το λες, Σωσώ μου!
      Τα ευχαριστηθήκαμε!
      Φιλιά, καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  10. Θα δοκιμαστεί άμεσα και με συνοδεία τα ψητά λαχανικά! Υπέροχο στην όψη και στην γεύση φαίνεται! Καλημέρα Ελένη μου. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Σοφία μου!
      Και βέβαια να τα δοκιμάσεις! Θα δεις πόσο νόστιμα όλα γίνονται και αρωματικά.
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Άμα μου το κάνεις λιγότερο "καυτερό" Ελένη μου, σου υπόσχομαι ότι μέσα στο πιατάκι, θα βρεις μόνον κόκαλα!!! Και το κεφάλι θα στο κάνω "φύλλο & φτερό".
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
      Η πάστα αυτή δεν κάνει πολύ καυτερό το ψάρι, απλά λίγο πικάντικο που το χρειάζονται τα μεγάλα ψάρια, ειδικά τα εδώ. Όμως, πολύ ευχαρίστως, μπορώ να φτιάξω κι ένα για σένα, όπως το προτιμάς!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Ελένη μου αυτή πάστα σου. Μα τι νόστιμη!
    Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με κάποιο κρεατικό ή όχι;
    Πάντως στο ψάρι θα δίνει εκπληκτική γεύση!

    Φιλάκια πολλά (κουρασμένα)
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου! Μην μου κουράζεσαι. γιατί πώς θα φτιάχνεις αυτά τα θεσπέσια πιάτα που μας προτείνεις! Κάνει και κάποιο διάλειμμα.
      Όσο για την πάστα δεν την έχω δοκιμάσει σε κόκκινο κρέας μόνο σε κοτόπουλο στο φούρνο.
      Λες να ταιριάζει; Ίσως αν είναι ψητόσ το φούρνο. θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή