Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Πικάντικες Πατάτες σαν του Aroma Café


Εδώ, στη Τζέντα, υπάρχει ένα εστιατόριο στην παραλιακή λεωφόρο που ονομάζεται Aroma Café. Είναι ένα εστιατόριο με δύο αίθουσες, μία για καφέ και μία για φαγητό, μόνο για γυναίκες και για οικογένειες. Είναι πολύ αγαπητό στους ντόπιους αλλά και στους ξένους, γιατί έχει προσεγμένο φαγητό.
Όταν για πρώτη φορά το επισκέφτηκα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο εσωτερικός του διάκοσμος: πολλά φυτά εσωτερικού χώρου και μικρά σιντριβάνια σκορπισμένα μέσα τις αίθουσες δημιουργούν μικρές ιδιωτικές γωνιές, όπως συνηθίζεται εδώ. Ο ήχος του νερού είναι ευχάριστος. Δυστυχώς όμως δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες!
Ένα από τα πιάτα που λατρεύουν όλοι είναι οι πατάτες του. Ροδοψημένες, με τραγανή κρούστα, μοιάζουν τηγανητές αλλά δεν είναι. Φυσικά και δεν λένε πώς τις φτιάχνουν!
Ψάχνοντας κι αλλάζοντας λίγο το κλασικό «ρωτώντας πας στην Πόλη» βρήκα τις Wedges Potatoes από τις συνταγές που προτείνει η Kenwood (Making great food simple). Τις δοκίμασα πολλές φορές και ενθουσιάστηκα, γιατί μου θύμισαν πολύ αυτές του Aroma Café, μην σας πω ότι οπτικά και γευστικά ήταν ίδιες!
Δοκιμάστε κι εσείς αυτές τις καταπληκτικές, πικάντικες πατάτες για να συνοδεύσετε τα ψητά ή τις αγαπημένες σας σάλτες και ντιπ. Είναι υγιεινές, ροδοψημένες και λαχταριστές, απίστευτα νόστιμες.
Κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν τις τηγανίσατε!





Τα Υλικά


800γραμ. μικρές ή μεσαίες φρέσκες πατάτες, πλυμένες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κουρκουμάς
½ κουταλάκι πάπρικα, γλυκιά ή πικάντικη
½ κουταλάκι ξύσμα από ένα lime
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, λεπτοκομμένη (προαιρετικά)
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές τριμμένο Κεφαλοτύρι
Αλάτι τριμμένο ή χοντρό
Ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τις πατάτες.
Αν είναι φρέσκες, δεν τις ξεφλουδίζουμε, τις βράζουμε ολόκληρες και μετά τις κόβουμε.
Τις άλλες πατάτες τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε χονδρά κυδωνάτα κομμάτια και τις βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό, ελάχιστα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο (περίπου 5-7 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος).







Μετά τα πέντε λεπτά τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις ανακατεύουμε προσεκτικά.






Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το κεφαλοτύρι με τη φρυγανιά.
Σε ένα γουδί ή στο μπλέντερ λιώνουμε το σκόρδο, τις πιπεριές με δύο κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ξύσμα lime και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά τα υλικά, να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια πάστα.





Ρίχνουμε την πάστα των μπαχαρικών στο μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε, προσέχοντας να μην τις σπάσουμε.






Καλύπτουμε ένα δίσκο ψησίματος με το αλουμινόχαρτο και πάνω του ρίχνουμε τις πατάτες.
Τις πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, το τυρί και τη ρίγανη.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, μέχρι να ροδίσουν.




Τις σερβίρουμε ζεστές και συνοδεύουμε τα κοκκινιστά ή ψητά κρεατικά μας αλλά και μόνες τους, σαν μεζεδάκι.


Τότε θα φτιάξουμε και μια νόστιμη σπιτική σάλτσα ντομάτας που τους ταιριάζει εξαιρετικά.
Καλή όρεξη!

TIP
Αν, για κάποιο λόγο, δεν μας αρέσει ο κουρκουμάς, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με ένα κουταλάκι μουστάρδα Dijon, διαλυμένη σε τρεις κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.
Σε αυτή την περίπτωση θα παραλείψουμε το ξύσμα από lime και θα το αντικαταστήσουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.

Μια φωτογραφία από το εσωτερικό του Aroma Café από κινητό τηλέφωνο.

34 σχόλια:

  1. Πωπω πρωί πρωί και πεινάω,θα πρέπει να είναι νοστιμότατες θα τις φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.Καλή σου μέρα Ελένη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ροδάνθη μου!
      Να τις δοκιμάσεις, όποτε μπορέσεις, είναι πολύ εύκολες, ευμφανίσιμες και νοστιμότατες. Τρώγονται και μόνες τους. Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Υπερβολικά φανταστική συνταγή........μπαίνει στους σελιδοδείκτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Λίλα μου!
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Σαν τηγανιτές φαίνονται! Φαντάζομαι ότι και από γεύση δεν θα πηγαίνουν πίσω! Μπράβο!
    Αυτό το μαγαζί μου κίνησε την περιέργεια. Μόνο για γυναίκες ή οικογένειες και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες... Πολύ θα ήθελα να το δω.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως δεν είναι αλλά είναι εξίσου νόστιμες με τις τηγανιτές.
      Το εστιατόριο είναι μόνο για οικογένειες και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες για να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή.
      Όταν όμως δεν έχει πολύ κόσμο και δεν ενοχλείς, μπορείς να βγάλεις.
      Όταν ξαναπάω, μπορεί να βγάλω κάποιες.

      Καλό σου βράδυ, Sunday.

      Διαγραφή
  4. Ελένη ωραία ιδέα, πρέπει να καταργήσουμε τα τηγανητά αν και σπάνια τηγανίζω αλλά και πάλι πρέπει.
    Θα τις δοκιμάσω χωρίς την καυτερή πιπεριά.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, Ξανθή μου, πρέπει να αποφεύγουμε τα τηγανητά. Κάποιες φορές όμως δεν μπορούμε. Έχω δοκιμάσει να ψήσω κροκέτες και χορτοκεφτέδες αλλά έγιναν σκληροί.
      Όταν τις δοκιμάσεις, πες μου εντυπώσεις.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Πραγματικά φαίνονται σαν να είναι τηγανητές! Απίστευτο!
    Μου αρέσουν πάρα πολύ που είναι εμπλουτισμένες με τόσα πολλά και ωραία μπαχαρικά, πρέπει να είναι εξαιρετικές!
    Πώς και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες στο εστιατόριο;
    Φιλιά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Είναι πράγματι εξαιρετικές. Πειραματίστηκα πάρα πολύ, μέχρι να καταλήξω σ' αυτή τη συνταγή. Ο συνδυασμός των μπαχαρικών τους ταιριάζει πολύ και η καυτερή πιπεριά δεν φαίνεται πολύ γευστικά.
      Για τις φωτογραφίες, όπως εξηγώ και στη Sunday, είναι θέμα τοπικής κουλτούρας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

      Φιλάκια πολλά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Λατρεμένες! Αλλά το τελειότερο όλων είναι ο συνδυασμός των υλικών, τον οποίο μας προτείνεις, Ελένη μου, που είναι εξαιρετικότατος!

    Φιλάκια σας κι όταν θα έρθω εκεί, θα μου τις φτιάξεις αλλά θα με πας και στο Aroma Café να μου δείξεις το χώρο, τη μοναδική αίσθηση, που αναδίδει όλος αυτός ο μαγευτικός διάκοσμος!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου! Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου και εκτιμώ την άποψή σου.

      Μακάρι να μπορούσες να έρθεις, να πηγαίναμε εκεί, να περνούσαμε ωραία κιας μην βγάζαμε φωτογραφίες! Μερικά μέρη έχουν προσωπικότητα.

      Φιλάκια πολλά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Στην Τζέντα εμείς δεν... Ελένη μου όπως ήδη σου έγραψα, αλλά τις πατατούλες με αυτόν τον τρόπο πρέπει σίγουρα να τις δοκιμάσουμε!
    Κάνω κάτι παρόμοιο αλλά όχι με τον συνδυασμό όλων αυτών των μπαχαρικών, με πορτοκάλι χυμό και ξύσμα καθώς και μουστάρδα. Αλλά σε πιάτα μάλλον εορταστικά :-))) θα πρέπει να το καθιερώσω πιο συχνά μάλλον :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
      Το ξέρω, καλή μου, ότι Τζέντα δεν... γι' αυτό σας ξεναγώ, όποτε μπορώ. Χαίρομαι, αν το βρίσκετε ενδιαφέρον.
      Όσο για τη γευστική ξενάγηση, με χαρά βλέπω ότι τη βρήκατε ενδιαφέρουσα.
      Εμείς τις πατάτες τις καθιερώσαμε. Kάθε φορά που ψήνω κάτι το φούρνο βάζω και πατάτες σε μικρή ποσότητα! Για να μην κάνουμε και υπερβολές!

      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Ελενάκι μου θα συμφωνήσω με την Λίλα, υπερβολικά τέλειες οι πατάτες σου!!!!
    Μα και σκέτες τις τρως αυτές τις πατάτες, υπέροχες!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενά μου!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Είσαι κι εσύ πολύ χρυσοχέρα και μας φτιάχνεις κάθε φορά υπέροχα και πρωτότυπα φαγητά. Να είσαι καλά.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Εχω την εντύπωση ότι εαν τις φτιάξω θα τις λατρέψω !!! τι κρίμα που δεν προλαβαίνω αυτές τι μέρες να τις δοκιμάσω. Ομως σίγουρα θα το κάνω όσο πιο συντομα μπορώ !!!!

    καλό απογευμα Λενακι και σε φιλώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι, δοκίμασέ τες, όταν βρεις χρόνο!
      Είμαι σίγουρη όταν θα τις λατρεύσεις, όπως κι εμείς.

      Φιλάκια πολλά και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  10. Φανταστικες φαινονται, θα τις δοκιμασω λιαν συντομως και θα σου πω εντυπωσεις!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη! Και βέβαια να τις δοκιμάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
      Να προσέξεις να μην βράσουν πολύ και να μην τις ανακατεύσεις. Πρέπει να διατηρηθούν ολόκληρες για να είναι εμφανίσιμες.

      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  11. Τι μου κάνεις ελένη μου, η συνταγή σου πάει στο pinterest Και θα την κάνω Σαββατοκύριακο! Φαινονται καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έρη!
      Σε ευχαριστώ πολύ. Να τις δοκιμάσεις και θα δεις ότι θα είναι φανταστικές και θα αρέσουν σε όλους.
      Να περάσετε όμορφα σήμερα και να διασκεδάσετε με το Halloween!

      Διαγραφή
  12. Οι πατάτες είναι οι αγαπημένες μου!!!Τις τρώω όπως και να είναι μαγειρεμένες..ειδικά όταν παρουσιάζονται μπροστά στα αχόρταγα μάτια μου κρατσανιστές,ροδοψημένες,αρωματικές,ιδιαίτερες όπως εσύ μας προτείνεις είναι δυνατόν να μην τις κάνω αύριο κιόλας????
    Πρωτότυπος ο συνδυασμός των υλικών,ξεχωριστός ο τρόπος παρασκευής,άριστο το οπτικό αποτέλεσμα,βέβαια πεντανόστιμο το λαχταριστό πιάτο των τραγανών πατατομπουκιών.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, καλή σου μέρα!
      Έτσι πράγματι είναι, τραγανές και λαχταριστές, όπως φαίνονται!
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Ελένη μου καταπληκτικές!Σίγουρα θα τις δοκιμάσω.Φαίνονται σα τηγανιτές πραγματικά!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, χαίρομαι που σου άρεσαν οι πικάντικες πατατούλες.
      Είναι πολύ χρήσιμες σαν συνοδευτικό ψητών αλλά τρώγονται και σκέτες, πίστεψέ με, πάρα πολύ ευχάριστα.
      Μια δοκιμή θα σε πείσει!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  14. Είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ νόστιμες οι πατάτες με αυτό τον τρόπο, γι'αυτό θα τις φτιάξω οπωσδήποτε!!Επίσης πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν στην Τζέντα, μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και αυτές οι χώρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Mari!
      Όταν τις φτιάξεις και τις δοκιμάσεις, είσαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν πολύ.

      Δυστυχώς εδώ δεν είναι εύκολο να έρθει κάποιος.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  15. ΘΑ αποθηκευτουν στα προσεχως μου αρεσε παρα πολυ η συνταγη!!! θα την κανω σιγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαργαρίτα!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν! Και βέβαια να τις δοκιμάσεις.
      Να έχεις μια υπέροχη μέρα.

      Διαγραφή
  16. Πωπωωωω! Και μόνον που τις είδα τρελλάθηκα!!! Φαίνονται υπέροχες!!! Θα τις φτιάξω αύριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Πολύ με είχαν προβληματίσει αυτές οι πατάτες. Είχα δοκιμάσει διάφορες συνταγές από τα blogs αλλά δεν είχαν σχέση. Τελικά η τύχη με βοήθησε!
      Περιμένω εντυπώσεις.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  17. Κάνω πατάτες "σαν τηγανητές" αλλά με τόσα υλικά πρέπει να είναι το κάτι άλλο! Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν :-)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Βαγγελιώ μου!
      Κι εγώ τις έχω δοκιμάσεις τις "σαν τηγανητές" αλλά μου κολλάνε στο χαρτί και σπάζουν.
      Αυτές εδώ είναι διαφορετικές, τραγανές αλλά με μαλακό εσωτερικό. Ψήνονται και σε λιγότερο χρόνο, αν και κόβονται πιο χονδρές από τις άλλες.
      Αν θέλεις, δοκίμασέ τες να δεις τη διαφορά.

      Καλό μήνα!

      Διαγραφή