Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Μαροκινό Κοτόπουλο με Κίτρινη Κολοκύθα και Λεμόνια Τουρσί

Είναι ένα κλασικό, παραδοσιακό Μαροκινό tagine, πολύ νόστιμο και πολύ αρωματικό, με λεμόνια τουρσί, κίτρινη κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Εκεί συνηθίζουν να προσθέτουν και πράσινες ελιές που ενισχύουν την υπόξινη γεύση της σάλτσας. Εγώ δεν τις πρόσθεσα, γιατί, όταν το έφαγα σε Μαροκινό εστιατόριο, δεν μου άρεσε ο συνδυασμός ελιάς και κολοκύθας.
Μεγάλη ποσότητα φαγητού ψήνεται παραδοσιακά αργά στο φούρνο, μέσα σε μεγάλο πήλινο tagine. Μετά το τέλος του ψησίματος, το φαγητό αφήνεται δέκα περίπου λεπτά εκτός φούρνου σκεπασμένο να ηρεμήσει και μετά σερβίρεται στο τραπέζι μέσα στο σκεύος.
Αυτή την πιο εύκολη εκδοχή την είδα στο δορυφορικό Αραβικό Food Channel, Fatafeat. Τη δοκίμασα αρκετές φορές στο σπίτι και μας άρεσε πολύ. Δοκιμάστε τη κι εσείς και απολαύστε τη γεύση και τα αρώματα που κάνουν αυτό το πιάτο ξεχωριστό!









Τα Υλικά
(Για 5-6 μερίδες)


5-6 κομμάτια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 λεμόνια τουρσί, κομμένα στα τέσσερα
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χονδρές φέτες
2 καρότα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
2 φέτες κίτρινη κολοκύθα
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες χονδρές φέτες
1 μέτριο κολοκύθι, κομμένο στη μέση κατά μήκος (προαιρετικά)
1 ώριμη ντομάτα, κομμένη φετάκια
½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1 ½ φλιτζάνι χλιαρός ζωμός κοτόπουλου

Πάστα για μαρινάρισμα του κοτόπουλου
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, χονδροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
½ κουταλάκι κουρκουμάς
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ κουταλάκι ίνες ζαφορά ή ένα φακελάκι σε σκόνη, μουλιασμένη σε δύο κουταλιές χλιαρό νερό
½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
1 μικρό κόκκινο καυτερό πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Οδηγίες



Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και αφαιρούμε την πέτσα του.Ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ όλα τα υλικά για την πάστα και τα πολτοποιούμε.









Ρίχνουμε την πάστα σε ένα πυρέξ, προσθέτουμε τις μερίδες του κοτόπουλου και τις τυλίγουμε με την πάστα. Σκεπάζουμε το πυρέξ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο περίπου ώρες.





Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια πλατειά κατσαρόλα με καπάκι ή ένα γουόκ και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σοτάρουμε ελαφρά πρώτα τις πατάτες, μετά τα λαχανικά και τελευταίο το κοτόπουλο. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε τα σοταρισμένα υλικά μέσα σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε το λάδι που έχει μείνει σε ένα φλιτζάνι.
Τοποθετούμε σε μία στρώση τις πατάτες στο τηγάνι ή την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε με το κοτόπουλο, τα καρότα, τα κολοκύθια, την κίτρινη κολοκύθα, τα λεμόνια και την ντομάτα.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ένα φλιτζάνι χλιαρό ζωμό κοτόπουλου ή νερό και ραντίζουμε με το λάδι, μέσα στο οποίο σοτάραμε τα υλικά.
Σκεπάζουμε το σκεύος μας και το βάζουμε να μαγειρευτεί στην αρχή πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει. 







Ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό.
Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν όλα τα υλικά έχουν μαλακώσει, το κρέας του κοτόπουλου ξεκολλάει από το κόκκαλο και έχει μείνει μια πηχτή σάλτσα.



Το σερβίρουμε ζεστό σε πιατέλα πάνω από βρασμένο ρύζι στον ατμό ή, παραδοσιακά, με βρασμένο κους κους και ρεβίθια. Το συνοδεύουμε με τα χορταρικά του και το περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.



Μπορούμε, αν θέλουμε, να το σερβίρουμε και με τηγανητές πατάτες και αρκετό ζεστό ψωμί, για να απολαύσουμε τη σάλτσα του!
Καλή όρεξη!

29 σχόλια:

  1. Λαχταριστό & πεντανοστιμο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο, με αρώματα και λίγο πικάντικη γεύση.
      Σας ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα Ελένη μου, δεμένα νόστιμα σε ένα γευστικό πιάτο!
    Τις ελίτσες θα τις αφαιρούσα κι εγώ νομίζω!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Φαντάζομαι ότι τις ελίτσες τις βάζου, για να ισορροπίσουν, μαζί με τα λεμόνια τουρσί, τη γλυκιά γεύση των λαχανικών. Σ' εμένα πάντως η γεύση της ελιάς φάνηκε αρκετά έντονη και επικρατούσε των άλλων υλικών, γι' αυτό και την αφαίρεσα.
      Καλή και ήρεμη εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Πολυ ωραιο πιατο Ελενη μου! Πολυ μου αρεσουν αυτοι οι συνδυασμοι υλικων! Τα λεμονια τουρσι πως ειναι, γινονται με ξυδι ή με αλμη? Πρωτη φορα τα ακουω!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών, τα λίγο γλυκά χορταρικά εξισορροπούνται με τα πικάντικα. Εδώ υπάρχουν άφθονα τουρσί, μεγάλα λεμόνια και λάιμ. Τα χρησιμοποιούν.
      Δεν είναι διατηρημένα στο ξύδι αλλά με αλάτι. Έχω μία εύκολη συνταγή από την εφημ. ΕΘΝΟΣ, δες τη:
      http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23964&subid=2&pubid=5825580
      Σκόπευα να φτιάξω τα δικά μου αλλά χρειάζονται βιολογικά λεμόνια, γιατί διατηρούνται ολόκληρα.
      Εδώ δεν υπάρχουν!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Το διάβασα, το λάτρεψα, το λιμπίστικα!! Μπράβο σου Ελένη μου για το υπέροχο πιάτο σου!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Κική μου! Πολύ ευχαρίστως να σου κάνω το τραπέζι την επόμενη φορά!
      Είναι ένα εύκολο πιάτο και πολύ νόστιμο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. ΑΑΑΑ ....δεν υπάρχει περίπτωση....αυτή τη φορά θα το δοκιμάσω!!!
    Όλο θέλω να φτιάξω ένα μαροκινο tagine και όλο το αναβάλω!!!
    Άρώματα και γεύσεις στο μεγαλείο τους!!!
    Λεμόνια τουρσί δεν έχω...δε πειράζει.
    Άπαιχτο Ελένη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά θα κάνεις να το δοκιμάσεις, Πέπη μου! Θα το ευχαριστηθείς. Είναι πολύ διαφορετικά τα πιάτα, αρωματικά, νόστιμα και ευπαρουσίαστα.
      Αν δεν μπορείς να βρεις λεμόνια τουρσί, χρησιμοποίησε φρέσκα αλλά να αφαιρέσεις το μισό εσωτερικό, για να μην σου γίνει γίνει ξυνή η σάλτσα. Διάλεξε βιολογικά, διότι μας ενδιαφέρει το άρωμα της φλοίδας.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Το πιάτο σου φαίνεται πολύ νόστιμο! Λεμόνι τουρσί δεν έχω φάει ποτέ! Για την ακρίβεια, πρώτη φορα το ακούω! Θα ήθελα όμως να το δοκιμάσω!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να το δοκιμάσεις! Θα δεις πόσο νόστιμο και διαφορετικό είναι! Ξεφεύγει βέβαια από τα πιάτα που έχουμε συνηθίσει. Χρειάζεται και η αλλαγή!
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις και Μαροκινές παραμυθένιες νύχτες!
    Με ταξίδεψες και πάλι Ελένη μου.

    Φιλιά σας!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι κι ένα πραγματικό ταξιδάκι στο εξωτικό Μαρόκο, Ζαμπία μου! Να γνωρίσεις από κοντά όλα τα αρώματα της χώρας και τις ομορφιές της Αρχιτεκτονικής της. Ας είναι αυτή η συνταγή μου αυτή το έναυσμα!
      Φιλάκια πολλά πολλά.

      Διαγραφή
  8. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ Ελένη μου.
    Αυτό ήταν που μου έλεγες...και το περίμενα, πως και πως να το δω.
    Αλλά με καρότα, κολοκύθα και κολοκύθι...θα του φαίνεται τόσο γλυκό, που θα το φάω μόνη μου!
    Ε, καλά μικρό πυρέξ...και για φαγητό για μένα δύο ημέρες :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, καλή μου Πηνελόπη!
      Το κοτόπουλο γίνεται φανταστικό με τη πάστα. Τα καρότα και η κολοκύθα όντως είναι γλυκά αλλά με τα λεμονάκια γίνονται πιο γευστικά. Εσύ μη χρησιμοποιήσεις πράσινο κολοκύθι. Για τους λοιπούς βράσε ή ψήσε το κοτόπουλο σκέτο και για σένα πλήρες. Τι λες;
      Καλό και ζεστό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Ελένη μου υπέροχο, φαίνεται πάρα πολύ λαχταριστό!!!Μας ταξίδεψες και πάλι!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να αλλάξουμε λίγο γεύση και να απομακρυνθούμε από τα παραδοσιακά που τα τιμήσαμε αρκετά τις γιορτές. Χαίρομαι που σου άρεσε, σε ευχαριστώ!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Ιδιαιτερο φαγακι μπραβο!!!!Καλη χρονια να εχεις με υγεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, με υγεία Katrina!
      Σε ευχαριστώ πολύ. Δοκίμασε τη συνταγή, αν σου αρέσουν τα υλικά.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  11. Ελένη μου
    Λαθρεπιβάτης και πάλι στο ταξίδι σου,συνοδοιπόρος στα περπατήματά σου,διακριτική συντροφιά στο τραπέζι σου,γεύτηκα και πάλι εξωτική κουζίνα!
    Στον αργό,ερωτικό χορό των ανατολίτικων μπαχαρικών ζαλίστηκα,μέθυσα με τα βαριά αρώματα,έκλεισα όπως πάντα τα μάτια να οραματιστώ και να φανταστώ τις γεύσεις,αποτύπωσα στο υποσυνείδητό μου την εικόνα ενός πιάτου άλλης κουζίνας,διαφορετικής γεύσης,μοναδικής νοστιμάδας,περίσσιας ομορφιάς.
    Όταν η διακριτική ωραιότητα συμπορεύεται με την έντονη γεύση το πιάτο παρασύρει..εσύ διαλέγεις τα μονοπάτια.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Μεγάλη μου χαρά να σε έχω μαζί μου στα γευστικά μου ταξιδια, παρέα ξεχωριστή κι αγαπημένη! Μακάρι να μπορούσα να χαρώ τη συντοφιά σου και στο τραπέζι μου, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμήσεις τις επιλογές μου. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  12. Ωραίο! Και με μικρές παραλλαγές και διαιτητικό εκτός των άλλων... Καλή χρονιά Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας, Βαγγελιώ μου, με υγεία και χαρές!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  13. Εξαιρετικό το κοτόπουλο, Ελένη, σε αυτην την Μαροκινή συνταγή. Η πάστα του μαριναρίσματος μου αρέσει ιδιαίτερα, είναι τόσο πλούσια σε γεύση. Το ψήσιμό του μέσα στο ειδικό σκεύος, σίγουρα μας δίνει ένα εξαιρετικό πιάτο. Εμείς θα αρκεστούμε στην κατσαρόλα μας, τι να κάνουμε; Πιστεύω όμως, ότι και εκεί θα γίνει επίσης, νόστιμο. Πολύ ωραία συνταγή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η πάστα κάνει τη διαφορά και το κοτόπουλο γίνεται εξαιρετικά νόστιμο!
      Εμείς το δοκιμάζουμε κι ας μην έχουμε το πήλινο Μαροκινό σκεύος, δεν πειράζει. Το μυστικό είναι να το μαγειρεύσουμε σε χαμηλή φωτιά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  14. Ελένη το φαγητό αυτό άξιζε να δημοσιοποιηθεί κατόπιν εορτών των Χριστουγέννων για να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Μέσα στις γιορτές σίγουρα θα χανόταν κάπου μεταξύ βασιλόπιτας και γαλοπούλας.

    Εντυπωσιάστικα με την πληθώρα γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων!
    Πραγματικά αριστουργηματικό!!

    Συγχαρητήρια για τον τρόπο που το παρουσιάζεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ, Χρυσαυγή μου, να απομακρυνθούμε λίγο από τα παραδοσιακά και να κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι με οδηγό τα αρώματα των μπαχαρικών.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, το εκτιμώ!
      Εύχομαι μια ήρεμη και ζεστή, όσο γίνεται, μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  15. xronia polla kalh xronia telia h soypa kai ejhpnh gia ths meres aytes filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή