Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Κολοκυθόπιτα Γλυκιά σε Πακετάκι και ένα Βραβείο!


Σε μια εβδομάδα φθάνουν και τα Halloween ("All Hallows' Evening"), μια γιορτή που τη γνώριζα κατ’ όνομα μόνο αλλά αγνοούσα πώς γιορτάζεται. Όταν πρωτοήρθαμε εδώ, υπήρχαν πολλοί ξένοι. Μου άρεσε το πώς διακοσμούσαν τα παράθυρα και τις εισόδους των σπιτιών τους τη γιορτή αυτή, με τις σκαλισμένες και φωτισμένες με κεράκια κολοκύθες, έργα Τέχνης και μεγάλης υπομονής. Μια χρονιά σκαλίσαμε κι εμείς κολοκύθες, γιατί, αν και δεν γιορτάζαμε, τα παιδάκια, ντυμένα μάγισσες και φαντάσματα, χτυπούσαν την πόρτα μας για να μας τρομάξουν, λέγοντας “Trick-or-treating !” Τα κερνούσαμε λιχουδιές κι αυτά έφευγαν χαρούμενα για το επόμενο σπίτι, μην προλάβει η άλλη παρέα και πάει πρώτη!
Τώρα πλέον είναι λίγοι οι εναπομείναντες ξένοι στον οικισμό και έχουν μεγάλα παιδιά. Έτσι τα Halloween δεν γιορτάζονται, όπως παλιά.
Σπανίζουν στην αγορά και οι μεγάλες αφράτες κολοκύθες. Υπάρχουν μόνο κάποιες όμορφες εξωτερικά αλλά πολύ σκληρές εσωτερικά. Όμως η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία, αν θέλεις να φτιάξεις ένα παραδοσιακό, ελληνικό και μυρωδάτο επιδόρπιο.
Βασικό του υλικό η Κίτρινη Κολοκύθα, αναμεμειγμένη, κλασικά, με χονδροκομμένα καρύδια και ξανθές σταφίδες, τυλιγμένη μέσα σε τραγανό ζαχαρωμένο φύλλο, ένα κανελοκαρυδένιο πακετάκι!
Κάθε μπουκιά κι απίθανη γεύση και ξεχωριστό άρωμα! 





Τα Υλικά
(Για 10 πακετάκια”)


10 φύλλα κρούστας (32Χ22cm)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένη  κανέλα

Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τριμμένη και καλά στυμμένη κίτρινη κολοκύθα, ωμή
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
½ φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές, πλυμένες και στεγνωμένες
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα

Άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα για το τελείωμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις δύο κουταλιές ζάχαρη με το ένα κουταλάκι κανέλα.




Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη και καλά στυμμένη κολοκύθα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.










Απλώνουμε τα φύλλα πάνω στον πάγκο εργασίας. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, λαδώνουμε ελαφρά το μισό, το πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και το διπλώνουμε. Λαδώνουμε πάλι την επιφάνεια.






Τοποθετούμε στη μέση της φαρδιάς πλευράς του φύλλου μια γεμάτη κουταλιά γέμιση, τυλίγουμε λίγο το φύλλο και τη σκεπάζουμε.










Διπλώνουμε προς τα μέσα και τα πλαϊνά του και το τυλίγουμε σε πακετάκι.












Τοποθετούμε τα έτοιμα πακετάκια σε λαδωμένο ταψί, λαδώνουμε την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθούν.








Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και ζεστά, καθώς είναι, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Τα διακοσμούμε με μισό καρυδάκι ψίχα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.




Καλή επιτυχία!


Ένα ακόμα ιδιαίτερο Βραβείο!



Με χαρά πήρα ένα όμορφο βραβείο που με συγκίνησε ιδιαίτερα, γιατί μου το χάρισε η γλυκιά Αφροδίτη από τις Γλυκές Ιστορίες και μιλάει για τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ένα θέμα καθημερινό αλλά πολύ σημαντικό.
Σε ευχαριστώ πολύ, Αφροδίτη μου, και το εκτιμώ πολύ!


Κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω στα παρακάτω blogs, γνωρίζοντας ότι κοντά στις μαμάδες ή θείες-διαχειρίστριες μεγαλώνουν με πολλή αγάπη κάποια χαρούμενα, ίσως λίγο σκανδαλιάρικα παιδιά, που τώρα μαθαίνουν με όμορφο τρόπο τη ζωή και τον Κόσμο! Το αξίζετε και θα χαρώ πολύ, ανα σας αρέσει!
 

Το χαρίζω επίσης, με πολλή αγάπη, και σε όποιον άλλο φίλο/η ή αναγνώστη αυτού του blog που βρίσκει ενδιαφέρον το μήνυμα αυτού του βραβείου! 

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου!
    Πολύ μου αρέσει το γλυκάκι σου! Απόλυτα ταιριαστό με το κλίμα του Halloween, χωρίς όμως να του λείπει και η ελληνική πινελιά!
    Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ που με σκέφτηκες για το βραβείο! Με τιμά και με συγκινεί ιδιαίτερα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Η κολοκυθόπιτα είναι ένα πολύ εύκολο, παραδοσιακό επιδόρπιο που αρέσει πολύ.
      Η προσθήκη κανέλας και καρυδιού είναι απαραίτητη. Χαίρομαι που σου αρέσει και μακάρι να μπορούσα να σου στείλω "σε πακετάκι"!!!
      Το βραβείο το αξίζεις κι εσύ και η Φ, πίστεψέ με!

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου.

    Τα νόστιμα πακετάκια γλυκιάς κολοκύθας τα λάτρεψα.
    Τα αρώματα της κανέλας και ο συνδυασμός των συστατικών βγάζουν ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

    Συγχαρητήρια για το τόσο ενδιαφέρον βραβείο σου!

    Να περνάτε όμορφα και γλυκά!:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Αχ και να ήμουν εκεί, θα τα λάτρευες κι από κοντά! Έγιναν πολύ νόστιμα και τραγανά και, όπως καταλαβαίνεις, τα τιμήσαμε πολύ.
      Σε ευχαριστώ πολύ και για τα συγχαρητήρια, να είσαι καλά, καλή μου!

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. Ελένη μια ανάλογη φτιάχνω κι εγώ σε στριφτή κι έχω τρεις κολοκύθες που περιμένουν αλλά εγώ δεν προλαβαίνω.
    Μπράβο για το βραβείο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ξανθή μου!
      Μακάρι να ήμουν πιο κοντά και θα σου ζητούσα μισή κολοκύθα!
      Πού να βρω εδώ αυτές τις πλούσιες και ζουμερές Ελληνικές!

      Σε ευχαριστώ πολύ και καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  4. Κανέλα, καρύδια, κολοκύθα.... αρώματα και γεύσεις που κανέναν δεν θα αφήσουν αδιάφορο!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Ελενάκι μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενα!
      Λες να είμαστε πολλοί οι λάτρεις της κολοκυθόπιτας; Αν ναι, πολύ καλό το βρίσκω.

      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου γειά σου, τι όμορφα που είναι τα πακετάκια σου και γίνονται και εύκολα! Κ εγώ λίγα πράγματα ήξερα για το halloween αλλά εδώ το γιορτάζουν πάρα πολύ όλοι οπότε το έμαθα καλύτερα. Μ'αρέσει πάρα πολύ αυτη η γιορτή και το ΣΚ θα έχω παιδάκια και μανούλες στο σπίτι μου να φτιάξουμε halloween treats!
    Υπέροχο το βραβείο, πραγματικά με πολύ σημαντικό μηνυμα, σέυχαριστω πάρα πολύ που με σκέφτηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έρη μου! Σε κερνάω πακετάκι!
      Εκεί γιορτάζουν τo Halloween και μάλιστα προετοιμάζονται από καιρό.
      Θα περάσετε πολύ όμορφα. Να μας ανεβάσεις και φωτογραφίες.

      Να είσαι καλά, Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ελένη, οι πίτες με κολοκύθα και γενικά οι συνταγές με κολοκύθα, χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο σπίτι μας. Βολικό να φτιάχνεις την γλυκιά κολοκυθόπιτα σε ατομικές μερίδες, αν κατάλαβα καλά. Ο καθένας έχει την δική του και δεν θα τσακώνονται ποιος θα πρωτοφάει!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ειρήνη!
      Μας αρέσει η κολοκυθόπιτα σε ατομικές μερίδες, γιατί η γέμιση προστατεύεται και η πίτα τρώγεται ευκολότερα και δεν διαλύεται.
      Να είσαι καλά.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Ελένη μου... τέλεια τα πακετάκια της κολοκυθόπιτας!!!! Λατρεμένα!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Κική μου!
      Ελπίζω τώρα να είσαι καλά και να μπορείς να φας...κολοκυθόπιτα!
      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου δείχνουν πανέμορφα, πάρα πολύ ωραία ιδέα!Όσο για τη γέμιση, τη λάτρεψα, περιέχει αγαπημένα υλικά!Συγχαρητήρια για το βραβείο σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ελενάκι!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα, τρώγονται ευχάριστα και οι κολοκυθόπιτες.

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα καλή μου Ελένη.
    Τι να πω; Ευχαριστώ θερμά για το βραβείο και για τα τόσα όμορφα που έγραψες για "σκανδαλιάρικα" μικρά μας! Τον δικό μου μόνον έτσι μπορείς να τον χαρακτηρίσεις πια :-))
    Θα προσπαθήσω για το καλύτερο και σ' ευχαριστώ και πάλι.

    Για τα πακετάκια τώρα, και μόνον που υπάρχει κανέλα και καρύδι θεωρώ πως είναι ασυναγώνιστα. Πόσο μάλλον με φυλλαράκι τραγανό που "σπάει" στο δόντι.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς. Ευχές για την 28η Οκτωβρίου (κι' ας είστε μακριά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Πηνελόπη!
      Τα παιδάκια πρέπει να είναι σκανταλιάρικα, αν και μας κουράζουν με τις σκανταλιές τους. Έτσι δείχνουν ότι είναι χαρούμενα και όλο ενέργεια.
      Το βραβείο, πραγματικά το αξίζετε!
      Για να πω να κεράσω πακετάκι, θα πω ψέματα, γιατί δεν έμεινε κανένα.
      Ανταποδίδω τις ευχές για την 28η Οκτωβρίου και ελπίζω να τιμηθούν οι όσοι θυσιάστηκαν, όπως τους αξίζει κι όχι όπως θέλουν μερικοί.

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα πρώτη φορά κι από μένα, είδα κολοκυθόπιτα κι άνοιξα την πόρτα , και καλά έκανα δηλαδή! Θαυμαστά τα έργα σου, Ελένη μου και θα ξανάρθω. Βάλε μια μερίδα παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μάρθα!
      Καλά έκανες και ήρθες και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Θα χαρώ πολύ να τα λέμε τακτικά.

      Να είσαι καλά και να έχεις μια υπέροχη μέρα.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα και καλό σαβ/κο
    σας βρήκα σήμερα μέσω ενός άλλου μπλογκ που είμαστε αναγνώστριες και οι δύο (από ένα σχόλιο σας σε μια ανάρτηση)χαίρομια να γνωρίζω μπλογκς ..ελπίζω να μην ενόχλησα που ήρθα από εδώ. πάω να κάνω την βόλτα μου στο μπλογκ σας, μπορώ να γίνω και αναγνώστρια σας;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Δελφινάκι!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Και βέβαια δεν ενόχλησες! Χαρά μου να πλοηγηθείς ελεύθερα στο blog μου και να γίνεις και αναγνώστρια, αν το επιθυμείς.
      θα χαρώ να τα λέμε τακτικά.

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
    2. καλώς σας βρήκα..ευχαριστώ που με δεκτηκατε στο μπλογκ σας..έκανα τη βόλτα μου στο μπλογκ , μου αρεσαν αυτα που είδα..παω να γινω και αναγνωστρια και θα περναω απο εδω ..
      σας περιμενω και γω στο δικο μου ταπεινο μπλογκοσπιτακι και θα χαρω αν θελετε να γινετε αναγνωστρια και να τα λεμε...καλό βράδυ

      Διαγραφή
  12. Η κολοκυθόπιτα είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Θα δοκιμάσω την συνταγή σου Ελένη μου!
    Όσο για την διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε και να ζούμε μονοιασμένοι με το αλλιώτικο!
    Χαρούμενο Halloween!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
      Κι εγώ αγαπώ πολύ την κολοκυθόπιτα και τη θεωρώ εξαιρετική πίτα!
      Περιμένω εντυπώσεις, όταν δοκιμάσεις "τα πακετάκια".

      Ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  13. Σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες, Ελένη μου!!!
    Είναι ένα βραβείο με ιδιαίτερο νόημα και το αποδέχομαι με μεγάλη αγάπη!
    Όσο για τα κολοκυθοπιτάκια σου, θέσπέσια και μυρωδάτα.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Στέλλα μου!
      Χαίρομαι που σου αρέσει αυτό το ιδιαίτερο βραβείο και το αποδέχεσαι με αγάπη!
      Πολύ γλυκό από μέρους σου.

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  14. Ελένη καλησπέρα! Έψαχνα διάφορα για κολοκύθα κι έπεσα και στην ανάρτησή σου αυτή!Βρήκα πολύ ωραία τα "πακετάκια" που έφτιαξες!το βρίσκω πιο ενδιαφέρον από το να κάνεις μια δόση σε ένα ταψί ας πούμε!και κρατάω τη συνταγή γιατί μου έκανε κλικ! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αθηνά!
      Χαίρομαι πολύ που με βρήκες.
      Τα "πακετάκια" είναι πιο εμφανίσιμα, πιο εύκολα στο σερβίρισμα και εγώ τα θεωρώ και πιο νόστιμα, γιατί καραμελώνουν περισσότερο.

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  15. Λοιπόν, ειναι εξαιρετικά έχουν τρελλάνει κόσμο τα κάνω έντονα με διπλάσια δόση με ενα πακκέτο καλό φύλλο
    με την διαφορά οτι την περνάω από το τηγάνι σκέτη και αφου έχουν εξατμιστεί τα νερά ρίχνω μια κουταλιά γάλακτος χωριό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φανταστική συνταγή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή