Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ακόμα και τώρα που αρέσουν ζεστά, να μοσχοβολάει το ελαιόλαδο. Τα συνοδεύω με μαύρες ελιές θρούμπες με ρίγανη. Τέλειο πρωινό!
Δοκιμάστε τα κι εσείς και θα με θυμηθείτε! Κι αν σας κουράζει το κλασικό ζύμωμα, αφήστε τον αρτοπαρασκευαστή να σας βοηθήσει με κάποιο από τα προγράμματά του.
(Για 8 ψωμάκια)
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 ½ αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά τριμμένοι σπόροι μάραθου
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 κουταλιά ξηρή, τριμμένη ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές σουσάμι
2 κουταλιές μαυροκούκι
Σε ένα πιάτο θρυμματίζουμε το τυρί με ένα πιρούνι, την αναμειγνύουμε με τη ρίγανη και τη ραντίζουμε με δύο κουταλιές ελαιόλαδο.
Όταν η μαγιά ενεργοποιηθεί, τη ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι, μαζί με 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος βρέχουμε τα χέρια μας στο υπόλοιπο χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αλείφουμε με λάδι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε καλά ένα μικρό ταψάκι και σκορπίζουμε εσωτερικά μία κουταλιά σουσάμι.
Πιέζουμε τη φουσκωμένη ζύμη να χάσει τον αέρα και τη χωρίζουμε σε οκτώ μέρη.
Κάθε κομμάτι το λαδώνουμε και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας να γίνει περίπου στρογγυλό. Βάζουμε στη μέση το ⅛ της φέτας, το κλείνουμε και, πιέζοντάς το, του δίνουμε το σχήμα της παλάμης μας. Το λαδώνουμε καλά και το τοποθετούμε στο ταψί.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε, γεμίζουμε με φέτα και λαδώνουμε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια.
Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί σαν βεντάλια - το ένα να μισοσκεπάζει το άλλο. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Όταν τα ψωμάκια φουσκώσουν και πάλι, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Να αρχίσει όμορφα με ζεστά, αφράτα και ροδοψημένα ψωμάκια, με μια υπέροχη, τραγανή κρούστα λαδιού και
γεμισμένα με πικάντικη Ελληνική Φέτα! Ιδανικά για το πρωινό όσων δεν αρχίζουν
την ημέρα τους με κάτι γλυκό, για το Σχολείο ή το Γραφείο, υγιεινά και
πεντανόστιμα.
Εγώ τα λατρεύω, γιατί το άρωμά τους, που πλημμυρίζει όλο το σπίτι, όταν
ψήνονται, μου φέρνει μνήμες της παιδικής μου ηλικίας, όταν, ζεστά και μυρωδάτα,
έβγαιναν από τον ξυλόφουρνο και τα μοιραζόμουν με τις φίλες μου! Μάταια μας
έλεγαν να τα αφήσουμε να κρυώσουν! Ακόμα και τώρα που αρέσουν ζεστά, να μοσχοβολάει το ελαιόλαδο. Τα συνοδεύω με μαύρες ελιές θρούμπες με ρίγανη. Τέλειο πρωινό!
Δοκιμάστε τα κι εσείς και θα με θυμηθείτε! Κι αν σας κουράζει το κλασικό ζύμωμα, αφήστε τον αρτοπαρασκευαστή να σας βοηθήσει με κάποιο από τα προγράμματά του.
Τα Υλικά
Για την ενεργοποίηση της μαγιάς
2 κουταλάκια γεμάτα ξηρή μαγιά1 κουταλάκι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί1 ½ αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά τριμμένοι σπόροι μάραθου
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
250γραμ. τυρί Φέτα1 κουταλιά ξηρή, τριμμένη ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Επί πλέον
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο2 κουταλιές σουσάμι
2 κουταλιές μαυροκούκι
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι, την πάπρικα και
τον τριμμένο μαραθόσπορο.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι
χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ με
πλαστική μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει.Σε ένα πιάτο θρυμματίζουμε το τυρί με ένα πιρούνι, την αναμειγνύουμε με τη ρίγανη και τη ραντίζουμε με δύο κουταλιές ελαιόλαδο.
Όταν η μαγιά ενεργοποιηθεί, τη ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι, μαζί με 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος βρέχουμε τα χέρια μας στο υπόλοιπο χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αλείφουμε με λάδι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε καλά ένα μικρό ταψάκι και σκορπίζουμε εσωτερικά μία κουταλιά σουσάμι.
Πιέζουμε τη φουσκωμένη ζύμη να χάσει τον αέρα και τη χωρίζουμε σε οκτώ μέρη.
Κάθε κομμάτι το λαδώνουμε και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας να γίνει περίπου στρογγυλό. Βάζουμε στη μέση το ⅛ της φέτας, το κλείνουμε και, πιέζοντάς το, του δίνουμε το σχήμα της παλάμης μας. Το λαδώνουμε καλά και το τοποθετούμε στο ταψί.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε, γεμίζουμε με φέτα και λαδώνουμε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια.
Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί σαν βεντάλια - το ένα να μισοσκεπάζει το άλλο. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Όταν τα ψωμάκια φουσκώσουν και πάλι, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Ψήνουμε τα ψωμάκια στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε
συρμάτινη βάση, να κρυώσουν λίγο. Μετά τα γυρίζουμε, τα χωρίζουμε και τα απολαμβάνουμε.
Είναι υπέροχα σκέτα αλλά μπορούν να συνοδεύσουν και ένα λαδερό πιάτο.
Πολύ ωραία συνταγή, φέτος έφτιαξα προζύμι και παίζω συνέχεια με ζυμάρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Λίλα, χαίρομαι πουσ ου άρεσαν!
ΔιαγραφήΑν είχαν και λίγο προζύμι, νομίζω ότι θα ήταν τέλεια.
Όμως δεν έχω φτιάξει.
Καλό σου απόγευμα.
Καλημέρα ταξιδιάρα Έλενα!Που με κάποιο δικό σου μαγικό τρόπο καταφέρνεις να με παρασύρεις σε νοσταλγικά ταξίδια -κατά το πλείστον παρελθοντικά-και να ανασύρεις γλυκειές μνήμες,αλλά και να φροντίζεις να δημιουργείς μελλοντικές,μια που με τέτοιου είδους συνταγές, των οποίων οι μυρωδιές κατακλύζουν τον εγκέφαλο,ενεργοποιείς το υποσυνείδητο και το μυαλό μας ενδίδει στις οσμές της ψυχής..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγές που ΄μυρίζουν΄ θαλπωρή,φροντίδα,αγάπη,μεράκι καταγράφονται μέσα μας,αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νεώτερους,γι΄αυτούς που με τη σειρά τους θα ΄θυμούνται΄από την ευωδιά και μόνο αγαπημένα πρόσωπα!Φιλιά πολλά,πολλά.
Ταξίδια, Φωτεινή μου, υπόσχεται η σελίδα μου. Εντυπώσεις από πραγματικά ταξίδια αλλά και ταξίδια γεύσεων και αρωμάτων και κάποια νοσταλγικά στο παρελθόν, ενεργοποιώντας το υποσυνείδητο να θυμηθεί και να αναγνωρίσει αρώματα και γεύσεις που είχε ξεχάσει!
ΔιαγραφήΑν το έχει πετύχει, είμαι πολύ ευτυχής!
Σε ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφα γραμμένο σχόλιο.
Φιλάκια.
Έλενα, τα ψωμάκια σου μοσχοβόλησαν μέχρι εδώ!! Να είχα ένα τώρα. Με την αγαπημένη φετούλα μέσα, νοστιμότατα και λαχταριστά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Ειρήνη μου, σκέφτηκα να τα μοιράσω σε όλες σας αλλά κάποιες θα άφηνε παραπονεμένες!
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα φροντίσω να είναι περισσότερα!
Καλή εβδομάδα και καλό απόγευμα!
Συναρπαστικά καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για μένα το "παραγεμισμένο" με τυράκια ψωμί και ζεστούτσικο είναι μεγάλη απόλαυση εκεί κατά τις 10.00!!!
Πόσο μάλλον τώρα που η ώρα είναι 12.00 :-)))
Πολλά φιλιά και καλημέρες.
Πηνελόπη μου καλή, ήταν ανάγκη να είμαστε τόσο μακριά; Καλό θα ήταν να σου έδινα γιατί έγιναν πολύ νόστιμα και εξαφανίστηκαν!
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά, τι λες;
Φιλάκια, καλή εβδομάδα.
Καλημέρα Ελένη μου και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι χρειάζομαι επειγόντως αρτοπαρασκευαστή! Είναι μάλλον ευκολία και δίνει την ευκαιρία να δοκιμάζουμε τόσο ωραίες συνταγές!
Φιλιά
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΣτην κατάστασή σου δεν πρέπει να κουράζεσαι με ζυμώματα. Ο αρτοπαρασκευαστής είναι μια λύση, αν σας αρέσει το σπιτικό ψωμί. Σ' εμένα δεν αρέσει να ψήνω το ψωμί εκεί, διότι το θεωρώ πολύ "αφύσικο", έτσι όπως βγαίνει!
Πριν αγοράσεις, δοκίμασε το μηχάνημα μιας φίλης σου, δες το αποτέλεσμα και μετά αποφάσισε.
Φιλάκια και μια όμορφη εβδομάδα.
Τώρα μου έκανες μεγάλη ζημιά Ελενάκι, να το ξέρεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κρατιέμαι να δοκιμάσω τα λαχταριστά, τυρογεμιστά ψωμάκια σου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα
Καλησπέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΤο γνωρίζω ότι σου αρέσουν τα διάφορα ψωμάκια και μας έχεις προτείνει αρκετά και νόστιμα. Κι αυτά εδώ έγιναν πολύ νόστιμα χάρη στα μυρωδικά και τη φέτα και μοσχοβόλησε όλο το σπίτι, όταν τα έψηνα.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξω θα σε καλέσω!
Φιλάκια, καλή εβδομάδα.
Καταπληκτικό υπέροχο ψωμάκι!!! Ιδανικό για όλες τις ώρες!!! Θα μοσχοβολάει ο τόπος :)
ΑπάντησηΔιαγραφήνα είσαι καλά Ελένη μου
πολλά φιλιά
καλό απόγευμα
Καλησπέρα, Γιώργο!
ΔιαγραφήΑκριβώς όπως το λες, ψωμάκια για όλες τις ώρες1 Κι εμείς τα φάγαμε για πρωινό αλλά και το μεσημέρι. Μας άρεσαν πολύ και θα τα επαναλάβω προσεχώς!
Φιλάκια πολλά!
Καλό σου απόγευμα!
Καλή εβδομάδα Ελενάκι μου και νομίζω πως αρχίζει υπέροχα με αυτά τα καταπληκτικά ψωμάκια σου!Η γέμιση μια σκέτη τρέλλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλησπέρα, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΈτσι σκέφτηκα κι εγώ, να αρχίσουμε νόστιμα και μυρωδάτα την εβδομάδα μας! Σπιτικό ψωμάκι και φέτα είναι πάντα ένας απίθανος συνδυασμός!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Eλένη μοσχομυριστο και αφράτο το ψωμάκι σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα μυρωδικά του και τη φετα είναι από μόνο του απολαυστικό.
Φιλιά καλό βράδυ :)
Καλημέρα, Μάριον!
Διαγραφήχαίρομαι που σου άρεσαν τα λαδοψωμάκια. Αν ζυμώνεις, δεν είναι δύσκολο να τα δοκιμάσεις. Θα εκπλαγείς από τη νοστιμιά του συνδυασμού λαδιού, φέτας και ρίγανης!
Πολλά φιλιά.
Μια νοστιμιά! Ακόμα και σκέτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως μαζί σου, ιδιαίτερα ζεστά το πρωί!
Διαγραφήκαλή σου μέρα, Villy!
Πολύ ωραία Ελένη μου και γεμιστά με φέτα όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρη μου, κι εσύ αγαπάς τους παραδοσιακούς γευστικούς συνδυασμούς.
ΔιαγραφήΔεν μένει παρά να τα δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!
Καλή σου μέρα!
Νοστιμότατο με το τυράκι του Ελένη μου το ψωμάκι σου!!! Λατρεμένη γεύση και φοβερός συνδυασμός! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου, χρυσοχέρα, για σένα που φτιάχνεις τόσο δύσκολα και νόστιμα ψωμάκια, αυτά δεν είναι τίποτα! Όταν ζυμώσεις πάλι, κράτησε λίγο ζυμαράκι, γέμισέ το με φέτα και θα γίνει νοστιμότατο!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα πάντα ευγενικά σου σχόλια!
Καλή σου μέρα.
Καθυστερημένα μεν, αλλά έφτασε μέχρι εδώ η μυρωδιά του ψωμιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτη απόλαυση ο συνδυασμός ψωμιού, λαδιού, φέτας και ρίγανης.
Φιλιά.
Καλημέρα, Σωσώ μου!
ΔιαγραφήΔήλωσε συμμετοχή για την επόμενη φορά! Τότε σίγουρα θα προλάβεις!
Χαίρομαι που σου άρεσαν.
Φιλάκια πολλά.