Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρμελάδα Ροδάκινο με Grape Fruit


Εδώ, η αγορά φρούτων είναι πολύ πλούσια και οι τιμές πολύ καλές. Στα διάφορα πολυκαταστήματα, βρίσκουμε φρούτα κάθε εποχής, δίπλα-δίπλα,  που εισάγονται από πολλές χώρες των δύο ημισφαιρίων. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη: υπάρχουν φρούτα γνωστά σ’ εμάς αλλά και φρούτα εξωτικά, που πολλές φορές μας φαίνονται αρκετά παράξενα!
Αυτή η μεγάλη ποικιλία φρούτων με παρακίνησε να πειραματιστώ με μια μαρμελάδα, συνδυάζοντας ένα καλοκαιρινό και ένα χειμωνιάτικο φρούτο,  το ροδάκινο και το grape fruit!
Είμαι πολύ χαρούμενη, διότι ο πειραματισμός πέτυχε! Η μαρμελάδα έγινε πανεύκολα και γρήγορα. Το χρώμα της είναι ζωηρό κόκκινο-πορτοκαλί, η γεύση της υπέροχη, τονισμένη από τη σκούρα ζάχαρη και το άρωμα των φρούτων, έδεσε πολύ με αυτό της βανίλιας.
Η πρώτη δόση καταναλώθηκε αμέσως και σήμερα μπήκε στα βαζάκια η δεύτερη δόση!






Τα Υλικά

7-8 ώριμα ροδάκινα
3 μέτρια κόκκινα γκρέιπφρουτ
3 φλιτζάνια καστανή, μαλακή ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τα ροδάκινα. Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, τα κόβουμε μικρά κομμάτια και τα λιώνουμε στο μούλτι.
Χρειαζόμαστε τρία φλιτζάνια πολτοποιημένα ροδάκινα.





Καθαρίζουμε καλά τη φλοίδα από δύο γκρέιπφρουτ. Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε από το εσωτερικό τους όλες τις άσπρες, σκληρές μεμβράνες. Τα πολτοποιούμε, επίσης, στο μούλτι για να πάρουμε ένα φλιτζάνι πολτό.
Στύβουμε το τρίτο γκρέιπφρουτ και κρατάμε το χυμό του.





Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πολτοποιημένα ροδάκινα και τα γκρέιπφρουτ, το χυμό από το γκρέιπφρουτ και τη ζάχαρη και τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και το λοβό της βανίλιας, κομμένο στη μέση, κατά μήκος.



Βράζουμε τη μαρμελάδα, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει και να νομίσουμε ότι θα κολλήσει- είναι έτοιμη, όταν ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και φαίνεται η βάση της κατσαρόλας καθαρή.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη βανίλια.
Τη μοιράζουμε ζεστή σε δύο αποστειρωμένα βάζα χωρητικότητας 300ml το καθένα. Τα κλείνουμε, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


18 σχόλια:

  1. Υπέροχη μαρμελάδα! Γεια στα χέρια σου και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Σοφία μου!
      Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Ελενη! Ωραιος συνδυασμος και υπεροχο χρωμα!Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!
      Πράγματι "έδεσαν" πολύ καλά τα δύο φρούτα και η μαρμελάδα δεν έγινε πολύ γλυκιά.
      Μας άρεσε πολύ, ειδικά με αφράτο σπιτικό ψωμάκι!
      Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου καλημέρα
    Μία μαρμελάδα που μέλλει να συντροφεύσει τα χειμωνιάτικα ή όχι πρωινά μας!Με καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες αναφορές η νοστιμιά είναι αναμφισβήτητη!Η γλυκύτητα του ροδάκινου ισορροπείται θαυμάσια από την ήπια οξύτητα του γκρέιπ φρούτ και το πάντρεμα των αντίθετων γεύσεων οδηγεί στην απόλυτη γευστική απόλαυση!Αγαπώ και εγώ να αναμειγνύω γεύσεις,συνήθως το αποτέλεσμα με εκπλήσσει.
    Υπέροχο το χρώμα της και η υφή της,θα ήταν θαυμάσια επίστρωση για πάστα φλώρα ή πάστα φρόλα όπως συνηθίζει να ονομάζει το γλύκισμα αυτό η ιταλική κουζίνα.Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλου είδους εσπεριδοειδών,μανταρίνι ή πορτοκάλι,ίσως όμως δεν ταυτίζονται οι εποχές όχι τόσο ο
    συνδυασμός.Ευχαριστώ,καλό υπόλοιπο της ημέρας με φιλιά,πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου!
      Η μαρμελάδα αυτή "πατάει" και στις δύο εποχές και συνδυάζει αρμονικά τις γεύσεις.
      Δεν είναι πολύ γλυκιά, όπως γίνεται με τα καλοκαιρινά φρούτα, έχει μια ήπια οξύτητα, όπως λες, το άρωμα του ροδάκινου και τη γεύση του γκρέιπ φρουτ.
      Σκοπός θα είναι να διακοσμήσει μια "ανθισμένη " τάρτα- η δεύτερη δόση είναι ικανοποιητική. Με τα άλλα εσπεριδοειδή δεν έχω πειραματιστεί, έχω φτιάξει μόνο μαρμελάδα πορτοκάλι και έβαλα και τις φλοίδες μέσα, αλλά θέλει το χρόνο της.
      Αυτή εδώ είναι πανεύκολη!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Καταπληκτικη φαινεται! Αγαπω ροδακινα αλλα και γκρειπφρουτ, δεν θα σκεφτομουν να τα συνδυασω, αλλα μαλλον ταιριαξαν πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ελπινίκη μου!
      Αφού τα αγαπάς και τα δύο φρούτα, να τη δοκιμάσεις και να τη δέσεις καλά.
      Θα σου αρέσει πολύ.
      Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  5. Δεν θα σκεπτομουνα ποτέ να συνδιάσω αυτά τα 2 φρούτα !!! το χρωμα της μαρμελάδας φαίνεται εξαιρετικό. Καλοφάγωτη να είναι !!!!

    καλό σ/κ Λενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το συνδυασμό τον σκεφτόμουν καιρό, γιατί δεν μας αρέσουν οι πολύ γλυκές μαρμελάδες αλλά αυτές που έχουν μια ιδιαίτερη γεύση. Πράγματι τα φρούτα έδεσαν πολύ γευστικά-εξ ου και η δεύτερη δόση!
      Ευχαριστώ πολύ.
      Φιλιά, καλημέρα!

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μου συνδύασες 2 αντίθετες γεύσεις, 2 διαφορετικά αρώματα και όπως δείχνει η λαχταριστή φωτό σου, το πείραμα πέτυχε απόλυτα!
    Καλοφάγωτη η υπέροχη μαρμελαδίτσα σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γεύσεις, Έλενά μου, έδεσαν πάρα πολύ! Το πείραμα πέτυχε και είχε και επανάληψη!
      Σήμερα τη δοκιμάσαμε με αφράτα σταφιδοψωμάκια και ήταν υπέροχη!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίος συνδυασμός Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Έρη μου!
      Λέω να πειραματιστώ και με τροπικά φρούτα, θα δούμε!
      Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  8. Φοβερός συνδυασμός και φαντάζομαι ότι τονίστηκε η γεύση του ροδάκινου με την ελαφρά στιφάδα του γκρέιπ φρούτ. Μπράβο για τον συνδυασμό Ελένη μου!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Κική μου, αυτό είναι το γευστικό αποτέλεσμα! Τα δύο φρούτα συνδύασαν άρωμα και γεύση, αρκεί να υπερτερεί η ποσότητα του ροδάκινου.
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
      Φιλάκια και ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  9. mmmmmmmmmmmmmmmmmmm! τέλεια πρέπει να έγινε! και το χρωματάκι φοβερό!
    φιλιά και καλό σ/κ Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτοί οι εμπνευσμένοι συνδυασμοί / επιτυχημένοι πειραματισμοί είναι που εξιτάρουν τις μαγειρικές μας αλχημείες...
    Οι δικοί σου όχι απλώς πέτυχαν αλλά θριάμβευσαν!

    Σε φιλώ Ελένη μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή