Όλες οι τάρτες είναι υπέροχες, γλυκές ή αλμυρές! Έχουν εξαιρετική,
αρωματισμένη, μπισκοτένια βάση και γέμιση «ό τι ζητήσει η ψυχή μας!»
Ειδικά οι αλμυρές αποτελούν την εύκολη αλλά νόστιμη λύση για το μεσημεριανό
ή βραδινό της οικογένειας αλλά κι ένα εξαιρετικό σνακ για την παρέα ή το Γραφείο,
γιατί τρώγονται και κρύες. Διατροφικά είναι ένα πλήρες γεύμα, προσεγμένο και υγιεινό κι ένα ευπαρουσίαστο πιάτο.
Στη γέμισή τους αξιοποιούμε διάφορα υλικά που έχουμε σε μικρές ποσότητες, καινοτομούμε ή ακολουθούμε τις διατροφικές επιλογές της οικογένειας. Μας δίνεται όμως η δυνατότητα κάθε εποχή να χρησιμοποιήσουμε τα νόστιμα λαχανικά της, όπως στη συγκεκριμένη συνταγή που φέρνουμε στο πιάτο μας τη γεύση και τα χρώματα του καλοκαιριού!
Τα Υλικά
Για τη Βάση
125γρ.βούτυρο, μαλακό
1 αυγό
2-3 κουταλιές κρύο νερό ή γάλα
1 κουταλάκι Turmeric/Κουρκουμάς
2 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι
Για τη γέμιση
3 μέτριες πατάτες, κομμένες φέτες2 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες, κομμένες ροδέλες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα φετάκια
3 μέτριες χρωματιστές πιπεριές, κομμένες λωρίδες
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
150γρ. τρίμματα φέτας ή 1 πακετάκι χαλούμι, τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά ψιλοκομμένος βασιλικός
Για την επικάλυψη
200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά σουσάμι
Οδηγίες
Βάση τάρτας για ένα ταψάκι διαμέτρου 28-30 εκατ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον κουρκουμά. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια
και, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, το τρίβουμε με το αλεύρι, μέχρις ότου
σχηματιστούν χονδρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό, το κεφαλοτύρι και 2-3
κουταλιές νερό ή γάλα και ζυμώνουμε ελαφρά ή μάλλον πιέζουμε τη ζύμη, για να
ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε σε φέτες ή λωρίδες τα λαχανικά και τα αλατίζουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και πρώτα μισο-τηγανίζουμε τις πατάτες,
μετά τις μελιτζάνες και τέλος τα κρεμμύδια με τις πιπεριές. Τα τοποθετούμε όλα
πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι και να κρυώσουν.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το βασιλικό.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε την τάρτα: πρώτα βάζουμε τις πατάτες και από πάνω σκορπίζουμε το μισό τυρί και καλυπτουμε με τις μελιτζάνες.
Συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και ρίχνουμε όσο θέλουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τέλος προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα και το υπόλοιπο τυρί.
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου τα υλικά γίνουν μια πηχτή κρέμα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε με αυτή την κρέμα την τάρτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την τάρτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180° C/350° F για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της και ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
Καλημέρα Ελένη μου και καλή εβδομάδα,τέλεια η τάρτα σου, καλά αυτό είναι ένα πλήρες γεύμα στείλε κανένα κομματάκι χιχιχι!!!Φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ροδάνθη μου, και καλή εβδομάδα.
ΔιαγραφήΝα σου στείλω, όχι ένα αλλά περισσότερα κομμάτια, αφού σου άρεσε!
Πράγματι είναι νόστιμη και χορταστική.
Καλό βράδυ.
Φιλιά.
Ελενάκι τι τάρτα πειρασμός είναι αυτή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσα νόστιμα υλικά και μυρωδικά, την φαντάζομαι πεντανόστιμη!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Έλενά μου, το ήξερα ότι σου αρέσουν οι τάρτες!
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσουν και οι μελιτζάνες, προτείνω να τη δοκιμάσεις.
Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ.
Φιλάκια.
καλησπέρα!πολύ ωραία η συνταγή με την τάρτα και ότι πρέπει για την εποχή!καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Παπαγάλε!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για το ευγενικό σχόλιο. Είναι ό τι πρέπει για την εποχή, τα χορταρικά είναι πολύ νόστιμα και πολλά.
Καλό σου βράδυ!
Ωραία η τάρτα σου Ελένη μου ειδικά την επικάλυψη αυτή την λατρεύω!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Κική μου, δεν έχεις άδικο!
ΔιαγραφήΑυτή την επικάλυψη τη χρησιμοποιώ πολύ και με χαρά είδα ότι την έχουν υιοθετήσει
και άλλες φίλες. Κάνει υπέροχη κρούστα.
Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Καλό σου μήνα Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη τόσο η γέμιση όσο και η επικάληψή της.
Φιλιά
Καλησπέρα και καλό μήνα!
ΔιαγραφήΚερνάω, αν θέλεις, έτσι για δοκιμή, κι ας είμαι μακριά!
Φιλάκια.
Ελένη μου γλυκιά καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τέτοιες όμορφες ιδέες! Με τα λαχανικά ελαφρώς τηγανισμένα, τα αρώματα και οι γεύσεις έκαναν μια τάρτα μοναδική!
Όλα μου αρέσουν σε αυτήν.
Φιλάκια και να περνάτε όμορφα!
Ζ.
Καλησπέρα, γλυκιά μου Ζαμπία!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λογάκια.
Αχ, αυτή η απόσταση να κεράσω ταρτούλα νόστιμη με παγωμένη μπυρίτσα! Έγινε πολύ καλή με μπισκοτένια βάση και με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά. Την επαναλάβαμε, γιατί μας άρεσε πολύ.
Να είστε καλά και να περνάτε όμορφα!
Πολλά φιλάκια
Τι απίθανη τάρτα με υπέροχες μεσογειακές γεύσεις! Τρέλα! Φιλάκια Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
ΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.
Φιλάκια πολλά
Με το μαχαίρι στην τάρτα,επιχειρώντας να παρατηρήσω τον συνωστισμό και την πειθαρχημένη τοποθέτηση των πολλαπλών στρώσεων των λαχανικών,φαντάστηκα πως η τομή γίνεται σε ανοιξιάτικο αγρό!Μόνο εκεί μπορείς να βρείς αυτό τον πλούτο χρωμάτων και την ποικιλία λαχανικών!Ο επιτυχημένος συνδυσμός οδήγησε το χέρι σου Ελένη μου στην παρασκευή αυτής της καταπληκτικής από κάθε άποψη τάρτας.Πολυχρωμία και ομορφιά,πολυγευσία και νοστιμιά,πολυπλοκότητα με λιτό άγγιγμα.Θαυμάσια σε σύλληψη,άψογη σε εκτέλεση!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Φωτεινή μου, για το πολύ όμορφο σχόλιό σου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που η τάρτα μου σου δημιούργησαν τόσο υπέροχους συνειρμούς που τους απέδωσες εξαιρετικά, με πλούσιες περιγραφές! Να είσαι καλά!
Πολλά, πολλά φιλάκια!
τέλεια τάρτα... να μην είχε και φέτα... κλαψ κλαψ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαληνύχτα!!!! με την λιγούρα έμεινα...
Αχ, Ζαχαρούλα μου, λυπάμαι που δεν σου αρέσει η φέτα! Εσύ όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλο άσπρο τυρί με πιο ήπια γεύση, όποιο σου αρέσει και τρως.
ΔιαγραφήΣτην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επιλογές.
Να είσαι καλά, καλό βράδυ!
Προσωπικά ως φανατική του είδους!!!! Δεν θα είχα τίποτε περισσότερο να προσθέσω, εκτός από το ότι θα μπορεί να σοτάριζα όλα μαζί τα λαχανικά (σε μικρότερα μεγέθη) για να γλυτώσω λίγο τον μπελά του τηγανιού (που κάπου το βαριέμαι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΗ Ελένη μου.
Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς.
Μπράβο, Πηνελόπη μου, και σ΄εμένα αρέσουν πολύ!
ΔιαγραφήΩραία η πρότασή σου αλλά δεν θα μπορούσες να δεις τις στρώσεις των λαχανικών κι εδώ επιβάλλεται. Με ανάμεικτα λαχανικά έχω φτιάξει την Μελιτζανόπιτα που έχω δημοσιεύσει.
Πάντως στο τηγάνι δεν αργείς, γιατί οι ποσότητες είναι λίγες.
Αντιχαιρετάμε!
Φιλάκια σας και καλό βράδυ!
Ελενάκι είναι καταπληκτική και πως να μην είναι άλλωστε με τόσα ωραία υλικά σκέτη τρέλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΜια ταρτούλα με νόστιμα λαχανικά είναι πάντα μια ιδανική λύση.
Δεν αντιστέκεται κανείς!
Φιλάκια και καλό σου βράδυ!
Ελένη, πολύ νόστιμη φαίνεται η τάρτα σου και με πολύ πλούσια γεύση. Ωραίος ο συνδυασμός των υλικών, με τα λαχανικά να κλέβουν την παράσταση. Η αλήθεια είναι ότι με τις τάρτες γλυκές ή αλμυρές, μπορεί κανείς να έχει νοστιμότα αποτελέσματα. Λίγη φαντασία χρειάζεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.