Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κέικ με Χαρουπάλευρο, Δίχρωμο


Ένα ιδιαίτερο κέικ, πολύ εύκολο και υγιεινό. Είναι εξαιρετικό για πρωινό, διότι δεν είναι πολύ γλυκό.
Δεν περιέχει αυγά ή  βούτυρο αλλά ελαιόλαδο, που το διατηρεί μαλακό, πολλές φυτικές ίνες, διότι χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής αλέσεως και το  εξαιρετικό και ευεργετικό χαρουπάλευρο. Ενισχύουμε τη διατροφική του αξία με χυμό πορτοκαλιού και καρυδόψιχα. Το γλυκαίνουμε, όσο θέλουμε, με καστανή ζάχαρη που του δίνει σκούρο χρώμα και εξαιρετική γεύση και το αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού ή τριμμένο γαρίφαλο. Και τα δύο αρώματα του ταιριάζουν πολύ.
Είναι μια συνταγή για να δοκιμάσετε το χαρουπάλευρο και κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει κακάο!




Τα Υλικά

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
½ φλιτζάνι χαρουπάλευρο, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 ½ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού ή ½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη
1φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
 
Οδηγίες

Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε τα δύο πρώτα αλεύρια.
 


Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 5 λεπτά ή με έναν αυγοδάρτη.









Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας, τα δύο αλεύρια-όχι το χαρουπάλευρο- μέχρι να γίνει η ζύμη παχύρρευστη, όπως στα κανονικά κέικ. Αν το αλεύρι ολικής περιέχει πολύ πίτουρο και κάνει τη ζύμη σφιχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα από το μισό φλιτζάνι.
Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το χαρουπάλευρο για να γίνει σαν λιωμένη σοκολάτα.




Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια και τα γαρίφαλα ή το ξύσμα πορτοκαλιού.









Ξεχωριστά, στην άλλη μισή ζύμη προσθέτουμε το διαλυμένο στο γάλα χαρουπάλευρο και το ανακατεύουμε καλά, για να ομογενοποιηθεί.









Ρίχνουμε κουταλιές από τα δύο μείγματα εναλλάξ σε μια ελαφρά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή από σιλικόνη, όπως μας οδηγεί το σχέδιό της.





Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για μια ώρα. (Για να βεβαιωθούμε, αν ψήθηκε, κάνουμε το τεστ με τη λάμα ενός  μαχαιριού).


Όταν περάσει η μία ώρα, κλείνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για 10 λεπτά.


 
Μετά το βγάζουμε, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.
 


Αν θέλουμε, κοσκινίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη.
Καλό μήνα να έχουμε!

20 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα Ελένη μου... υπέροχο και πολύ δελεαστικό το κέικ σου. Θα το φτιάξω μόλις βρω χαρουπάλευρο!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου!
      Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω!
      Εύκολο είναι να βρεις χαρουπάλευρο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μερικά πουλάνε
      και έτοιμο κέικ.
      Καλό μήνα, φιλιά.

      Διαγραφή
  2. το χαρουπάλευρο πού βρέθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χαρουπάλευρο βρίσκεται στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής και στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία πουλάνε μπαχαρικά-αν ρωτάς γι' αυτό!

      Διαγραφή
  3. Στα κεκάκια δε λέμε ποτέ όχι!! φαίνεται πολύ λαχταριστό!
    καλό μήνα και καλό φθινόπωρο Ελένη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Πέλα!
      Έγινε πολύ νόστιμο, μαλακό και όχι βαρύ.
      Το έχω φτιάξει πολλές φορές και το έχουμε τιμήσει!
      Καλό μήνα και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Καλώς σε ξαναβρίσκουμε Ελενάκι μου, τέρμα οι διακοπές και για μας!
    Καλό μήνα, καλό Φθινόπωρο να έχουμε!
    Το κεκάκι σου πραγματικά ιδιαίτερο και πολύ πολύ υγιεινό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Έλενα, χαρούμενη και ξεκούραστη!
      Και του χρόνου, να είστε καλά, αλλά όχι από τώρα χειμώνα, να κάνετε και τις φθινοπωρινές εκδρομούλες σας. Ο καιρός βοηθάει πολύ.
      Καλό φθινόπωρο και καλό μήνα να έχουμε όλοι μας.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου το είπες και το έκανες!!!Άμεση ανταπόκριση στις επιθυμίες των φίλων,και μάλιστα με μία λαχταριστή συνταγή πολυαγαπημένου εδέσματος,αυτό του κέϊκ.Φαίνεται προκλητικά νόστιμο,η εμφάνιση του δε ιδιαίτερα όμορφη.Μοιάζει με σοκολατένια ντάλια στην εποχή της άνοιξης,λουλούδι μυρωδάτο,άξιο να δωριστεί σε αγαπημένα πρόσωπα!Μπράβο Ελένη για την υπέροχη πρόταση.Φιλιά,πολλά,πολλά.
    ΥΓ.Θα μπορούσα να βρώ χαρουπάλευρο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή για το κέικ! Είναι εύκολο αλλά πολύ νόστιμο. Ελπίζω η εισαγωγή να είναι κατατοπιστική.
      Χαρουπάλευρο υπάρχει σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, είναι εύκολο να το βρεις.

      Τι όμορφα που γράφεις, μου αρέσει πάρα πολύ! Εξαιρετικά περιέγραψες την εμφάνιση του κέικ. Όλα όσα φτιάχνουμε, εκτός από νόστιμα, πρέπει να είναι και όμορφα και στο μάτι, δε συμφωνείς;

      Καλό μήνα και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα Ελένη μου!!Η όψη και η εμφάνιση αγγίζει το μάτι πρώτα και μετά την καρδιά..η γεύση ακολουθεί και όταν συνυπάρχουν-όψη και νοστιμιά-,τότε κάνουμε ένα ταξίδι στον γευστικό παράδεισο!

      Διαγραφή
  6. Καλό μήνα, Κατερίνα, με υγεία και ηρεμία!
    Να είμαστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κέικ φαίνεται υπέροχο! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ χαρουπάλευρο, το έχω στο μυαλό μου να αγοράσω από την προηγούμενη ανάρτηση σου!
    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαρία.
      Να δοκιμάσεις και να δεις πόσο πιο ελαφρύ είναι από τη σοκολάτα. Εμάς μας άρεσε πολύ.
      Σε ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Ελένη, το χαρουπάλευρο δεν χρησιμοποιείται και τόσο, μάλλον σπάνια θα έλεγα. Όταν ήμουν μικρή, υπήρχε μια χαρουπιά έξω από το κτήμα μας, και είχα δοκιμάσει τα ώριμα χαρούπια κάποιες φορές. Τότε μου διηγούνταν οι θείοι μου, πως χρησιμοποιούσαν το χαρουπάλευρο στην κατοχή, για να φτιάχνουν ψωμί και κάποια γλυκά, αν το έβρισκαν και αυτό βέβαια. Ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συνταγή, θα προσπαθήσω να βρω χαρουπάλευρο στα είδη υγιεινής διατροφής του Πειραιά. Καλοφάγωτο το νόστιμο κέϊκ!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Ειρήνη μου, οι μαγάλοι το θυμούνται από την Κατοχή.
      Εμείς δεν το έχουμε φορτώσει με άσχημες μνήμες, μάθαμε για τη θρεπτική του αξία και πόσο υγιεινό είναι και καλό είναι να το χρησιμιποιούμε, έστω και όχι συχνά.
      Όταν βρεις βρεις χαρουπάλευρο και δοκιμάσεις τη συνταγή, περιμένω τα σχόλια σου!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. αντί για σόδα μπορούμε να βάλουμε κρεμόριο ή baking powder!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κρεμόριο σε κανένα γλυκό μου, οπότε δεν γνωρίζω τι αποτέλεσμα θα έχει η χρήση του. Όσο για το bp νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα, ίσως όμως χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  10. Πολυ ωραια η συνταγη σας. Την δοκιμασα σημερα γιατι εψαχνα εχα υγειηνο γλυκο για τα κιριτσια μου. Στη γευση μου βγηκε πολυ καλο αλλα δεν μου φουσκωσε. Τι δεν εκανα σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου!
      Η αλήθεια είναι ότι το χαρουπάλευρο δεν συμπεριφέρεται ότι το αλεύρι σταριού και δεν δίνει ελαστικότητα στη ζύμη. Φουσκώνει αλλά όχι πολύ.
      Θα πειραματστώ πάλι με αυτό το υλικό και θα δημοσιεύσω τα αποτελέσματα.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή