Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Γεμιστές Χρωματιστές Πιπεριές, Λαδερές


Θα τα έλεγα «γεμιστά, όπως παλιά», χωρίς κιμά, με πολλά αρωματικά χόρτα, φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά, σταφίδες και κουκουνάρι!  Όπως τα έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές, οι γιαγιάδες μας, και τα έψηναν στον ξυλόφουρνο. Το ανακοίνωναν από την προηγούμενη ημέρα ότι θα ανάψουν φούρνο, καλώντας έτσι  και τις φιλενάδες τους, να ψήσουν κι αυτές το δικό τους φαγητό, «για να μην πάει χαμένος ο φούρνος με ένα ταψί!»
Και μέχρι να ψηθούν τα φαγητά, είχαν χρόνο να πιουν ένα καφεδάκι, να κουβεντιάσουν τα προβλήματά τους και να πουν τους καημούς τους.
Ο φούρνος, γεμάτος με τις μυστικές συνταγές της καθεμιάς, αναδείκνυε και συνταίριαζε όλα τα αρώματα των φαγητών και τα σκόρπιζε λαχταριστά σ’ ολόκληρη τη γειτονιά!
Νοσταλγικές μνήμες, με γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής!



Τα Υλικά

10 μέτριες, χρωματιστές, στρογγυλές πιπεριές
3 ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
12 κουταλιές ρύζι για γεμιστά (εγώ βάζω μπασμάτι)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κουκουνάρι
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές, πλυμένες και στεγνωμένες
½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Οδηγίες

Μετράμε το ρύζι, το βάζουμε σε τρυπητό, το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις σταφίδες. Τις απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν




Πλένουμε καλά τις πιπεριές. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την πλευρά του κοτσανιού τους. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τους σπόρους τους και μέσα σε κάθε μία ρίχνουμε λίγο αλάτι.






Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά, μέχρι να μοσχομυρίσουν και να μαραθούν.
Προσθέτουμε και το πλυμένο ρύζι, συνεχίζοντας για λίγο ακόμα το σοτάρισμα.






Κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό.






Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.









Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα του ρυζιού, μέχρι τα 2/3 τους και τις σκεπάζουμε αλλάζοντας τα καπάκια τους.
Τοποθετούμε τις γεμιστές πιπεριές σε βαθύ ταψί που κλείνει με καπάκι και προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει μία κουταλιά πελτέ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.



Σκεπάζουμε και ψήνομε στους 180º C για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και δοκιμάζουμε, αν έβρασε το ρύζι. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι για μισή περίπου ώρα, μέχρις ότου οι πιπεριές ροδίσουν και να μείνουν με το λάδι τους.


Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες, σαν κύριο πιάτο και τις συνοδεύουμε με τυρί φέτα.

26 σχόλια:

  1. Ελένη μου έφερες με τον πρόλογο σου πολλές παλιές εικόνες στο σήμερα. Έχω επιθυμήσει γεμιστά με διάφορα χορταρικά από τον κήπο, μα οι κήποι δυστυχώς και στο χωριό λιγόστεψαν σε αριθμό αλλά και σε ποικιλία. Αύριο θα πάω κι αν πετύχω καμιάς γειτόνισσας με την άδεια της θα μαζέψω ώστε να φτιάξω.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, Ξανθή μου, με πόσο απλό τρόπο μπορούν να ξυπνήσουν νοσταλγικά γεύσεις και αρώματα από την παλιά ζωή στο χωριό;
      Αν είσαι εκτός Αθηνών και μπορείς να βρεις υλικά από κήπο τότε τα δικά σου γεμιστά θα γίνουν εξαιρετικά νόστιμα! Θα μοιάζουν πραγματικά "όπως παλιά!"
      Στείλε και προς τα εδώ πιατάκι!
      Να περάσεις καλά, καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει Ελένη που ανακάτεψες τα καπάκια από τις πιπερίτσες
    για να ανακατευτούν φαντάζομαι τα αρώματα!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες πώς έπαιξα με τα χρώματα, Στέλλα μου! Είπα να κάνω κάτι διαφορετικό!
      Και το αποτέλεσμα ήταν μάλλον καλό, αφού το προσέξατε!
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Με σκότωσες ΕΛένη μου... αυτού του είδους τις γεμιστές πιπεριές τις λατρεύω και τις προτιμώ από τα γεμιστά με κιμά!! Είναι ελαφρά, πεντανόστιμα και πολύ πολύ αρωματικά!! Καλοφάγωτα!
    Φιλιά και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, χαίρομαι που σου αρέσουν οι γεμιστές πιπεριές "με άγγιγμα Ανατολής!"
      Πράγματι είναι πιο ελαφρές και πολύ μυρωδάτες.
      Σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Ολα τα αρωματα της μεσογειου αλλα και τη ανατολης εκλεισες μεσα στις πιπεριες σου Ελενη μου! Μου αρεσουν πολυ αυτοι οι συνδυασμοι!
    Καλο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρώματα από τα γεμιστά μου λες και αναδύθηκαν από το παζάρι της δικάης σου ανάρτησης!
      Έκαναν έναν τέλειο συνδυασμό και μου άρεσε! Αυτό κι άν είναι σύμπτωση!

      Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  5. Οι παρδαλές πιπεριές με τα αταίριαστα καπάκια είναι ευφυής ιδέα!!Λαμπρό λόγω χρωμάτων,παθιάρικο λόγω αρωμάτων,γευστικό λόγω υλικών,ακαταμάχητο λόγω ικανότητας της νοικοκυράς!!!Με το νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν,στις πολύτιμες αναμνήσεις των μεγαλυτέρων για την αθωότητα μιάς άλλης εποχής και την ακατάπαυστη ροή διηγημάτων,ιστοριών και εικόνων ζωής που πέρασε και δεν θα ξαναέρθει,ας μαθαίνουμε εμείς οι πιο ΄σύγχρονοι΄ πως η ποιότητα ζωής είναι αλλού,η ομορφιά κρύβεται πίσω από απλά πράγματα..στην καθημερινή επαφή με τους συνανθρώπους μας,στην ανταλλαγή των εμπειριών μας και κυρίως στην αγάπη που θα έπρεπε να μοιραζόμαστε όλοι απλόχερα!
    Με αφορμή το ταξίδι στο παρελθόν Ελένη μου και με το υπέροχο,μερακλίδικο φαγάκι που μας ετοίμασες,ας προσπαθήσω να αντισταθώ στη συγκίνηση που μου προκάλεσε το συνοδευτικό σχόλιο,ίσως γιατί και εγώ,μέσα απο τις γλαφυρές διηγήσεις της πεθεράς μου βίωσα με τρόπο μαγικό μερικές στιγμές της εποχής εκείνης!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπαιξα λίγο με τα χρώματα και τα αρώματα, Φωτεινή μου, σε σας ταξίδευσα, έστω για λίγο, σε μια εποχή νοσταλγική, την εποχή των γιαγιάδων μας.
      Τα απλά, καθημερινά πράγματα τότε είχαν αξία μοναδική και έδιναν στη ζωή ξεχωριστό νόημα. Οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ουσιαστικές και η ανθρώπινη επαφή ζέσταινε τη δύσκολη καθημερινότητα.
      Έχουμε ζήσει ή έχουμε ακούσει κάποιες ιστορίες που πολλές φορές μας φαίνονται απίστευτες.
      Κι αυτές οι διαφορές με το σήμερα είναι που ξυπνούν τη νοσταλγία.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα πολύ όμορφα λόγια σου!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Πέλα μου, έπρεπε να σου στείλω, αφού σου αρέσουν!
      Μπορείς να περιμένεις την άλλη φορά;
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much, my dear, for your nice comment.
      Have a nice evening!

      Διαγραφή
  8. Κι΄εγώ τις αγαπώ τις γεμιστές πιπεριές και τις κάνω πολύ συχνά συνδυάζοντας διάφορα λαχανικά στην γέμισή τους καθώς και άλλα.
    Και ξέρεις γιατί Ελένη μου καλή;
    Γιατί σαφώς είναι πιο εύκολες οι φουκαριάρες στο γέμισμα, μιας και δεν θέλουν "άδειασμα" :-))))
    Πονηρή η μαγείρισσα δηλαδή...

    Αλλά γιατί άλλαξες τα καπάκια; Εξηγήσου φίλη μου...

    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως ως προς την ευκολία, Πηνελόπη μου!
      Τις θεωρώ και πιο αρωματικές από τις ντομάτες. Μερικές φορές τρίβω κι εγώ πατάτα και κολοκυθάκι στη γέμισή τους. Τώρα είπα να μην καλύψω το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

      Ομολογώ ότι άλλαξα τα καπάκια "χάριν παιδιάς" και μην με μαλώσεις!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Πολυυυυυ καλό έμεινε καμιά μερίδα;;;;Να είσαι καλά Ελενάκι γεια στα χέρια σου φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ροδάνθη μου!
      Να σου στείλω την επόμενη φορά που θα φτιάξω, χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Ωραίο φαγάκι, αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με σταφίδες και κουκουνάρια! Να θυμηθώ να βάλω την επόμενη φορά λοιπόν, να μου φύγει και η περιέργεια!
    Ο πρόλογός σου ιδιαίτερα όμορφος και νοσταλγικός Ελένη μου, μας μετέφερε σε μια άλλη γλυκιά εποχή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είναι μια παλιά συνταγή που λένε ότι έχει ρίζες Μικρασιάτικες.
      Η οικογένειά μου όμως δεν είναι από εκεί αλλά πολύ αγαπούσαν τις σταφίδες στα φαγητά φούρνου.
      Δίνουν στο φαγητό μια γλυκιά γεύση που δένει πάρα πολύ με αυτή των μπαχαρικών.
      Στα επόμενα γεμιστά που θα φτιάξεις άλλαξε σε μερικά τη γέμιση, για δοκιμή!
      Σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Τι πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων το σημερινό σου φαγάκι Ελενάκι μου!!!!
    Περιττό να σου πω βέβαια πόσο με συνεπήρε η εικόνα των γιαγιάδων γύρω από τον ξυλόφουρνο!!
    Να σαι καλά που μας γεμίζεις πάντα όμορφες εικόνες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Έλενά μου, έπαιξα λίγο με τα χρώματα σ’ αυτή την παραδοσιακή συνταγή της περιοχής μου! Το νόστιμο αποτέλεσμα μου ξύπνησε μνήμες κι έκανα ένα μικρό νοσταλγικό ταξιδάκι! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  12. μμμμμμμμμμμμμμμ!! πιπεριές δώσε μου και πάρε μου την ψυχή! φαίνονται πολύ λαχταριστές Ελένη μου μπράβο!!!
    φιλιά πολλά και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Πέλα μου!
      χαίρομαι που σου άρεσαν έτσι, χωρίς κιμά.

      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  13. Ομορφο το φαγακι σου Ελενη,οι χρωματιστες πιπεριες γεμισμενες εχουν αλλη γευση που μου αρεσει πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα!
      Τα χρώματα τελικά παίζουν το ρόλο τους, μας προϊδεάζουν πολύ θετικά!
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή