Υπέροχα ρολάκια, με αφράτη ζύμη σαν τσουρέκι, αρωματισμένα με κανέλα και
γεμισμένα με σοκολάτα! Ροδοψημένα και λαχταριστά θα συνοδεύσουν ιδανικά το γάλα
ή το πρωινό μας Κυριακάτικο καφεδάκι ή θα γίνουν ένα υπέροχο σνακ, πλούσιο σε γεύση και
άρωμα.
Δεν είναι πολύ γλυκά. Αν θέλουμε, παραλείπουμε εντελώς τη ζάχαρη και αξιοποιούμε
το σιρόπι που μας έμεινε από ένα γλυκό κουταλιού. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από
γλυκό κουταλιού σταφύλι. Το ιδανικό όμως είναι
σιρόπι από φλοίδες εσπεριδοειδών. Τότε τα αρώματα θα αποτελέσουν έναν
υπέροχο συνδυασμό!
(Προσαρμοσμένη συνταγή του Bread and Buns /Murdoch Books)
Τα Υλικά
(Για 20 Ρολάκια)
3 φλιτζάνια/400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι/140γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ φλιτζάνι/125ml χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι /250ml γάλα χλιαρό
½ φλιτζάνι/120ml σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή ⅔ φλιτζανιού/ 120γρ.μαλακή, καστανή ζάχαρη
1 αυγό μεγάλο
150γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
½ κουταλάκι αλάτι
Γέμιση
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι μικρές σταγόνες πικρής σοκολάτας
Επικάλυψη
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Οδηγίες
Αναμειγνύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως με το κοινό και τα κοσκινίζουμε μαζί με το αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν. Σκεπάζουμε τη
μαγιά με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη, για να ενεργοποιηθεί και
να αφρίσει.Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, το σιρόπι, τη φουσκωμένη μαγιά και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε, πρώτα με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη θα κολλάει λίγο.
Προσθέτουμε τμηματικά το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε, για να απορροφηθεί. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε να χάσει τον αέρα και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Το κάθε ένα κομμάτι το ζυμώνουμε λίγο και το πλάθουμε σε οβάλ ψωμάκι.
Αλευρώνουμε το καθένα και το ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο χονδρό φύλλο. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το μισό μείγμα της κανέλας.
Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε δέκα κομμάτια.
Τα τοποθετούμε αραιά σε ένα ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Σκεπάζουμε τα ρολάκια και τα φήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Μέσα σ’ ένα μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με το ελαιόλαδο. Όταν φουσκώσουν τα ρολάκια, τα αλείφουμε απαλά με ένα πινελάκι με τον χτυπημένο κρόκο, χωρίς να τα πιέζουμε.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 περίπου λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Είναι έτοιμα να τα απαλαύσουμε!
TIP
Αν δεν χρησιμοποιήσετε σιρόπι, θα προσθέσετε μέχρι 100ml επιπλέον χλιαρό γάλα, σιγά-σιγά, για να γίνει η ζύμη ελαστική και εύπλαστη.
Όντως Ελένη μου ροδοψημένα και λαχταριστά,τέλεια είναι στείλε κανένα...!!!Φιλιά καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ευχαρίστως, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΈγιναν τέλεια και, ειλικρινά, τα απολαύσαμε!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Ελένη έχω πολλά σιρόπια, ωραία ιδέα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
Κι εγώ έβλεπα το σιρόπι και δεν ήθελα να το πετάξω. Έχω λίγο ακόμα από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και θα το βάλω σε χαλβά με σιμιγδάλι.
Καλό Σ/Κ!
Πω πω, τέλεια τα ψωμάκια! Η λίγη σοκολάτα που έχουν μέσα τα κάνει ιδανικά για τον πρωινό καφέ! Για παρέα σε τσάι θα τους έβαζα σταφίδες ή φρουτάκια γλασέ. Αλλά ό,τι γεύση και υλικά κι αν έχουν, τρώγονται μετά μανίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και νόστιμο Σ/Κ!
Dark μου, συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Τρώγονται ευχάριστα, γιατί δεν είναι πολύ γλυκά.
ΔιαγραφήΗ σοκολάτα ταιριάζει με γάλα ή καφέ-το διαπιστώσαμε κι εμείς σήμερα! Οι σταφίδες θα τα έφερναν πιο κοντά στο σταφιδόψωμο.
Καλό και ήρεμο Σ/Κ!
Καλησπέρα Ελένη μου, τέλεια τα ψωμάκια σου, ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο πρωινό παρέα με καφέ, γάλα ή τσάι. Αλλά και για σνακ και για το σχολικό ταπεράκι είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!
Σε ευχαριστώ πολύ, Κικίτσα!
ΔιαγραφήΓια τα χαλαρά πρωινά Σαββατοκύριακου είναι ιδανικά. Χρειαζόμαστε κάτι επιπλέον αλλά προσεγμένο. Αυτές οι μικρές απολαυσεις κάνουν τη διαφορά!
Και για τους μικρούς μαθητές είναι τέλειο-έχει και σοκολάτα!
Εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύρικο!
Πειρασμός Ελένη μου τα αφράτα σου ψωμάκια! Να δω πώς θα τα εντάξω στα προσεχώς!!!! Καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Σοφία μου!
ΔιαγραφήΜακάρι να ήμουν πιο κοντά να σε κερνούσα, έχουν μείνει.
Δεν είναι δύσκολα και αξίζουν τον κόπο να τα επιχειρήσεις.
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
Ελενάκι και τι δεν θα δινα τώρα για ένα από τα τσουρεκοαφράτα λαχταριστά ψωμάκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα και μοσχομυρωδάτα, γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Έλενά μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕυχαρίστως να σου δώσω εγώ, όσα θέλεις να συνοδεύσεις το πρωινό σου καφεδάκι!
Έγιναν πολύ νόστιμα και καταναλώνονται ταχύτατα!
Φιλάκια, καλή Κυριακή!
Τι νοστιμιά έφτιαξες Ελένη μου πάλι, μου αρέσει ιδιαίτερα ο συνδυασμός της σοκολάτας με την κανέλα, υπέροχα τα ρολάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Σωστά, Έρη μου, κανέλα και σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους!
ΔιαγραφήΤα ρολάκια για σένα, που γνωρίζεις από ζύμες, είναι πανεύκολα.
Φιλάκια, καλή Κυριακή!
Ελένη, τι μου κάνεις τέτοια ώρα βράδυ βράδυ, που διαβάζω την ανάρτησή σου;; Ένα ρολάκι κανέλλας με σοκολάτα, θα ήταν ότι πρέπει για τον αυριανό Κυριακάτικο καφέ!! Ωραιότατα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Τι να πω για το βράδυ, το πρωί όμως τρώγονται πολύ ευχάριστα!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Ειρήνη μου.
Χαρούμενη Κυριακή!
Ελενη μου τα ψωμακια σου ειναι τοσο λαχταριστα που τα ονειρευομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω για το σχολιο που μου αφησες! Εχω εξαφανιστει χωρις να αφησω ιχνος... Ειμαι μια χαρα! Απλα αυτο το διαστημα ειμαι με την οικογενεια μου,εντελως εκτος εδρας... Σπανια εχω συνδεση με ιντερνετ για να ριχνω μια κλεφτη ματια, να βλεπω οτι εισαστε καλα! Και αν κρινω απο αυτα που βλεπω εισαστε τελεια!
Πολλα φιλακια!
Αγγελική μου, πόσο χαίρομαι που είσαι καλά!
ΔιαγραφήΝα περνάς πάντα όμορφα και να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις τις οικογενειακές σας στιγμές, γιατί αυτές αξίζουν πραγματικά!
Πολλά πολλά φιλάκια!
Τι μας κανεις πρωί πρωί??? Πίνω καφεδάκι ξεροσφύρι και λιγουρεύομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Λίλα!
ΔιαγραφήΤην άλλη φορά που θα φτιάξω, θα τα μοιράσω! Τώρα, δυστυχώς, δεν έμεινε κανένα!
Για πρωινό ξεκίνημα είναι φανταστικά!
Να ειχα τωρα κανα δυο δεν θα ελεγα οχι.Καλη και ομορφη εβδομαδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Κατερίνα!
ΔιαγραφήΚερνάω, πολύ ευχαρίστως, αφού σου άρεσαν!
Καλή εβδομάδα!
Καλημέρες πολλές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τι να σου πω εγώ και να μην πιστέψεις Ελένη μου!
Ότι κι' εγώ τα έφτιαξα πριν λίγες μέρες για να τα πάρουμε μαζί μας στο τελευταίο ταξίδι μας.
Τέλεια είναι.
Θα τα αναρτήσω κι' εγώ και θα αλληλοκεραστούμε καλή μου.
Πολλούς χαιρετισμούς.
Πηνελόπη μου, ισχύει αυτό που λένε για τα μεγάλα πνεύματα!!!
ΔιαγραφήΠράγματι τα ρολάκια κανέλας γίνονται νοστιμότατα.
Και βέβαια να αναρτήσεις και τη δική σου πρόταση για να τη μοιραστούμε.
Η κάθε μία συνταγή έχει και τα δικά της ενδιαφέροντα μυστικά.
Καλή σου μέρα, ήρεμη και αισιόδοξη!
Σκέτος πειρασμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨημένα και φουσκωτά όσο πρέπει.Λαχταριστά!!!
Αφράτος και μυρωδάτος πειρασμός, δεν λες τίποτα Σωσώ μου!
ΔιαγραφήΤρώγονται μετά μανίας και ταιριάζουν απόλυτα με το πρωινό καφεδάκι αλλά και με το γάλα των πιο μικρών!
Καλημέρα, ήρεμη και νόστιμη!