Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αφράτα Ρολάκια Κανέλας και Σοκολάτας


Υπέροχα ρολάκια, με αφράτη ζύμη σαν τσουρέκι, αρωματισμένα με κανέλα και γεμισμένα με σοκολάτα! Ροδοψημένα και λαχταριστά θα συνοδεύσουν ιδανικά το γάλα ή το πρωινό μας Κυριακάτικο καφεδάκι ή θα γίνουν ένα υπέροχο σνακ, πλούσιο σε γεύση και άρωμα.
Δεν είναι πολύ γλυκά. Αν θέλουμε, παραλείπουμε εντελώς τη ζάχαρη και αξιοποιούμε το σιρόπι που μας έμεινε από ένα γλυκό κουταλιού. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό κουταλιού σταφύλι. Το ιδανικό όμως είναι  σιρόπι από φλοίδες εσπεριδοειδών. Τότε τα αρώματα θα αποτελέσουν έναν υπέροχο συνδυασμό!

(Προσαρμοσμένη συνταγή του Bread and Buns /Murdoch Books)





Τα Υλικά
(Για 20 Ρολάκια)

3 φλιτζάνια/400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι/140γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ φλιτζάνι/125ml χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι /250ml γάλα χλιαρό
½ φλιτζάνι/120ml σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή ⅔ φλιτζανιού/ 120γρ.μαλακή, καστανή ζάχαρη
1 αυγό μεγάλο
150γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
½ κουταλάκι αλάτι

Γέμιση
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι μικρές σταγόνες πικρής σοκολάτας

Επικάλυψη
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Οδηγίες

Αναμειγνύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως με το κοινό και τα κοσκινίζουμε  μαζί με το αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και τα  ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν. Σκεπάζουμε τη μαγιά με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη, για να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.



 


Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, το σιρόπι, τη φουσκωμένη μαγιά και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε, πρώτα με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη θα κολλάει λίγο.





Προσθέτουμε τμηματικά το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε, για να απορροφηθεί. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.






Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε να χάσει τον αέρα και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Το κάθε ένα κομμάτι το ζυμώνουμε λίγο και το πλάθουμε σε οβάλ ψωμάκι.
Αλευρώνουμε το καθένα και το ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο χονδρό φύλλο. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το μισό μείγμα της κανέλας.



Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε δέκα κομμάτια.












Τα τοποθετούμε αραιά σε ένα ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης.






Σκεπάζουμε τα ρολάκια και τα  φήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Μέσα σ’ ένα μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με το ελαιόλαδο. Όταν φουσκώσουν τα ρολάκια, τα αλείφουμε απαλά με ένα πινελάκι με τον χτυπημένο κρόκο, χωρίς να τα πιέζουμε.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 περίπου λεπτά,  μέχρις ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.


 
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Είναι έτοιμα να τα απαλαύσουμε!

TIP
Αν δεν χρησιμοποιήσετε σιρόπι, θα προσθέσετε μέχρι 100ml επιπλέον χλιαρό γάλα, σιγά-σιγά, για να γίνει η ζύμη ελαστική και εύπλαστη.

26 σχόλια:

  1. Όντως Ελένη μου ροδοψημένα και λαχταριστά,τέλεια είναι στείλε κανένα...!!!Φιλιά καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως, Ροδάνθη μου!
      Έγιναν τέλεια και, ειλικρινά, τα απολαύσαμε!
      Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Ελένη έχω πολλά σιρόπια, ωραία ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
      Κι εγώ έβλεπα το σιρόπι και δεν ήθελα να το πετάξω. Έχω λίγο ακόμα από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και θα το βάλω σε χαλβά με σιμιγδάλι.
      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. Πω πω, τέλεια τα ψωμάκια! Η λίγη σοκολάτα που έχουν μέσα τα κάνει ιδανικά για τον πρωινό καφέ! Για παρέα σε τσάι θα τους έβαζα σταφίδες ή φρουτάκια γλασέ. Αλλά ό,τι γεύση και υλικά κι αν έχουν, τρώγονται μετά μανίας!
    Καλό και νόστιμο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dark μου, συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Τρώγονται ευχάριστα, γιατί δεν είναι πολύ γλυκά.
      Η σοκολάτα ταιριάζει με γάλα ή καφέ-το διαπιστώσαμε κι εμείς σήμερα! Οι σταφίδες θα τα έφερναν πιο κοντά στο σταφιδόψωμο.

      Καλό και ήρεμο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Ελένη μου, τέλεια τα ψωμάκια σου, ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο πρωινό παρέα με καφέ, γάλα ή τσάι. Αλλά και για σνακ και για το σχολικό ταπεράκι είναι τέλεια!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κικίτσα!
      Για τα χαλαρά πρωινά Σαββατοκύριακου είναι ιδανικά. Χρειαζόμαστε κάτι επιπλέον αλλά προσεγμένο. Αυτές οι μικρές απολαυσεις κάνουν τη διαφορά!
      Και για τους μικρούς μαθητές είναι τέλειο-έχει και σοκολάτα!
      Εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύρικο!

      Διαγραφή
  5. Πειρασμός Ελένη μου τα αφράτα σου ψωμάκια! Να δω πώς θα τα εντάξω στα προσεχώς!!!! Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Σοφία μου!
      Μακάρι να ήμουν πιο κοντά να σε κερνούσα, έχουν μείνει.
      Δεν είναι δύσκολα και αξίζουν τον κόπο να τα επιχειρήσεις.
      Καλό σου Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι και τι δεν θα δινα τώρα για ένα από τα τσουρεκοαφράτα λαχταριστά ψωμάκια σου!!
    Υπέροχα και μοσχομυρωδάτα, γεια στα χεράκια σου!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, σε ευχαριστώ πολύ!
      Ευχαρίστως να σου δώσω εγώ, όσα θέλεις να συνοδεύσεις το πρωινό σου καφεδάκι!
      Έγιναν πολύ νόστιμα και καταναλώνονται ταχύτατα!
      Φιλάκια, καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  7. Τι νοστιμιά έφτιαξες Ελένη μου πάλι, μου αρέσει ιδιαίτερα ο συνδυασμός της σοκολάτας με την κανέλα, υπέροχα τα ρολάκια σου!
    φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, Έρη μου, κανέλα και σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους!
      Τα ρολάκια για σένα, που γνωρίζεις από ζύμες, είναι πανεύκολα.
      Φιλάκια, καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  8. Ελένη, τι μου κάνεις τέτοια ώρα βράδυ βράδυ, που διαβάζω την ανάρτησή σου;; Ένα ρολάκι κανέλλας με σοκολάτα, θα ήταν ότι πρέπει για τον αυριανό Κυριακάτικο καφέ!! Ωραιότατα!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω για το βράδυ, το πρωί όμως τρώγονται πολύ ευχάριστα!
      Να είσαι καλά, Ειρήνη μου.
      Χαρούμενη Κυριακή!

      Διαγραφή
  9. Ελενη μου τα ψωμακια σου ειναι τοσο λαχταριστα που τα ονειρευομαι!
    Σ ευχαριστω για το σχολιο που μου αφησες! Εχω εξαφανιστει χωρις να αφησω ιχνος... Ειμαι μια χαρα! Απλα αυτο το διαστημα ειμαι με την οικογενεια μου,εντελως εκτος εδρας... Σπανια εχω συνδεση με ιντερνετ για να ριχνω μια κλεφτη ματια, να βλεπω οτι εισαστε καλα! Και αν κρινω απο αυτα που βλεπω εισαστε τελεια!
    Πολλα φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου, πόσο χαίρομαι που είσαι καλά!
      Να περνάς πάντα όμορφα και να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις τις οικογενειακές σας στιγμές, γιατί αυτές αξίζουν πραγματικά!
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τι μας κανεις πρωί πρωί??? Πίνω καφεδάκι ξεροσφύρι και λιγουρεύομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Λίλα!
      Την άλλη φορά που θα φτιάξω, θα τα μοιράσω! Τώρα, δυστυχώς, δεν έμεινε κανένα!
      Για πρωινό ξεκίνημα είναι φανταστικά!

      Διαγραφή
  11. Να ειχα τωρα κανα δυο δεν θα ελεγα οχι.Καλη και ομορφη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα!
      Κερνάω, πολύ ευχαρίστως, αφού σου άρεσαν!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρες πολλές...
    Τώρα τι να σου πω εγώ και να μην πιστέψεις Ελένη μου!
    Ότι κι' εγώ τα έφτιαξα πριν λίγες μέρες για να τα πάρουμε μαζί μας στο τελευταίο ταξίδι μας.
    Τέλεια είναι.

    Θα τα αναρτήσω κι' εγώ και θα αλληλοκεραστούμε καλή μου.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, ισχύει αυτό που λένε για τα μεγάλα πνεύματα!!!
      Πράγματι τα ρολάκια κανέλας γίνονται νοστιμότατα.
      Και βέβαια να αναρτήσεις και τη δική σου πρόταση για να τη μοιραστούμε.
      Η κάθε μία συνταγή έχει και τα δικά της ενδιαφέροντα μυστικά.
      Καλή σου μέρα, ήρεμη και αισιόδοξη!

      Διαγραφή
  13. Σκέτος πειρασμός.
    Ψημένα και φουσκωτά όσο πρέπει.Λαχταριστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφράτος και μυρωδάτος πειρασμός, δεν λες τίποτα Σωσώ μου!
      Τρώγονται μετά μανίας και ταιριάζουν απόλυτα με το πρωινό καφεδάκι αλλά και με το γάλα των πιο μικρών!
      Καλημέρα, ήρεμη και νόστιμη!

      Διαγραφή