Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μελιτζάνες Τηγανιτές με Πικάντικο Κουρκούτι


Τέτοια εποχή που τα φυτά - μελιτζάνες, κουρασμένα πλέον από την καλοκαιρινή καρποφορία, μας δίνουν κάτι μικρά μελιτζανάκια, πολλές φορές αρκετά ισχνά. Μην θεωρήσετε ότι δεν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί τους. Θα σας προτείνω μάλιστα το αντίθετο αλλά μην περιμένετε πρόταση για γλυκό κουταλιού!
Η πρότασή μου έχει σχέση με μεζεδάκι πικάντικο - τηγανιτό, τι να γίνει! - που θα ευχαριστήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς, που βλέπουν τα λαχανικά και αλλάζουν δρόμο! Πιο νόστιμες μελιτζάνες δεν θα έχουν φάει!
Θα τις τηγανίσουμε με πικάντικο κουρκούτι και θα γίνουν φανταστικές!
Όταν ήμουν μικρή, τέτοια εποχή ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά. Το κουρκούτι το έφτιαχναν με τον κλασικό τρόπο, όπως η Μαρία Β, με αλεύρι και μπύρα.
Εγώ θα σας προτείνω κάτι πιο πικάντικο, χρυσαφένιο και  νόστιμο που θα μεταμορφώσει τις μελιτζάνες σε ακαταμάχητο μεζεδάκι! Αν όμως εσείς θέλετε το κουρκούτι σας πιο ήπιο δείτε εδώ την πρόταση της Ξανθής.





Τα Υλικά

20 μελιτζάνες μικρές, μακριές
Λάδι για τηγάνισμα, ελαιόλαδο άλλο ελαφρύ
Αλάτι και πιπέρι

Για το Κουρκούτι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι corn flour
1 κουταλάκι baking powder
1κουταλάκι turmeric/κουρκουμάς
½ κάρυ
½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
½ αλάτι
2 φλιτζάνια νερό (περίπου)

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες.


Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε λίγο γύρω από το κοτσάνι, χωρίς να το αφαιρέσουμε. Αφαιρούμε δύο λωρίδες από τη φλοίδα τους και τις κόβουμε σταυρωτά, χωρίς να φτάσουμε μέχρι το κοτσάνι.






Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο αλάτι. Ζεματίζουμε τις μελιτζάνες, αφήνοντάς τες 2-3 λεπτά, να μαλακώσουν και να μην είναι πικρές. Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό, για να σταματήσει το βράσιμο. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.




Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά για το κουρκούτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά τόσο νερό ανακατεύοντας, ώσπου να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσουν οι μελιτζάνες.




Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά, πιάνουμε μία-μία τις μελιτζάνες από το κοτσανάκι τους, τις βουτάμε καλά μέσα στο κουρκούτι, να πάει παντού, και τις ρίχνουμε μέσα στο λάδι.
Τις τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές, ώσπου να ροδίσουν.
Όταν ροδοκοκκινίσουν τις βγάζουμε και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξει το περιττό λάδι.


Τις σερβίρονται ζεστές σκέτες, με σάλτσα ντομάτας ή σκορδαλιά!

18 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό μεζεδάκι Ελενάκι μου!
    Πολύ ξεχωριστό το κουρκούτι σου, πολύ ιδιαίτερος και ο τρόπος που τις τηγάνισες!
    Θα το δοκιμάσω κι εγώ!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενά μου!
      Ο τρόπος κοπής και προετοιμασίας ήταν της γιαγιάς μου. Έτσι έφτιαχνε τις τελευταίες μελιτζάνες του κήπου μας και ήταν σίγουρη ότι δεν πίκριζαν.
      Το κουρκούτι είναι δικής μου εμπνεύσεως, επηρεασμένη από την Ανατολή των αρωμάτων!
      Επειδή κι εσύ λατρεύεις τα μπαχαρικά, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Και βέβαια να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντιπώσεις.
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Οι μελιτζάνες με κουρκούτι, είναι από τα αγαπημένα φαγητά της κόρης μου. Με αυτά τα ωραία μπαχαρικά που προσθέτεις στον χυλό, θα γίνονται σούπερ!! Πάντως εκτός από την σάλτσα ντομάτας ή την σκορδαλιά, δεν θα έλεγα όχι για λίγο τζατζικάκι. Νομίζω ότι θα τους ταιριάζει.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ειρήνη!
      Τα τηγανισμένα λαχανικά με κουρκούτι γίνονται νοστιμότατα.
      Τα μπαχαρικά δίνουν μια άλλη γεύση που ξεφεύγει από τη συνηθισμένη.
      Την πρότασή σου για το τζατζίκι τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και θα τη δοκιμάσω!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. Μα τι όμορφες βεντάλιες μελιτζάνας είναι αυτές?

    Δεν έχω δει ποιο πρωτότυπο κόψιμο για τηγάνισμα μελιτζάνας!
    Το δε κουρκούτι, με τόσα μπαχαρικά, δεν μπορεί παρά να έγινε θεσπέσιο, τόσο στη γεύση όσο και στο κιτρινοπό του χρώμα!!

    Εύγε και πάλι εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου! Το εκτιμώ!
      Όπως είπα και στην Έλενα, έτσι τις έκοβε η γιαγιά μου, για να μπαίνει το κουρκούτι παντού και να γίνονται πιο νόστιμες. Πρέπει όμως πρώτα να ζεματιστούν για να μαλακώσουν.
      Όσο για τα μπαχαρικά, οι σχέσεις μας είναι άριστες!!!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Πράγματι με αυτά τα μπαχαρικά το κουρκούτι γίνεται πικάντικο αλλά και νόστιμο.Ωραίος όμως είναι και ο τρόπος που τηγάνισες τις μελιτζάνες χωρίς να τις χωρίσεις από το κοτσάνι τους.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια φορά στο τόσο νομίζω, Σωσώ μου, ότι επιτρέπονται, εκτός από τηγανιτά, και πικάντικα!
      Εξάλλου, μία είναι η ζωή...
      Το κοτσάνι το διατήρησα για να γίνουν πιο ευπαρουσίαστες. Χαίρομαι που σου άρεσε.

      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Ανατολίτικη διαδρομή με ξεναγό εσένα Ελένη μου,ταξίδι εξωτικό με πικάντικα μπαχαρικά,τηγανητές μελιτζάνες για μερακλίδικα στόματα,κόκκινη παχύρευστη σάλτσα,υπόξινη υπόνοια στη γλυκύτητα του λαχανικού,πιάτο λαχταριστό,καταρράκτης νοστιμιάς και επιθυμίας,περιπλάνηση στον άπειρο κόσμο της γεύσης με προπομπό την απλότητα ενός καλοκαιρινού καρπού.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Φωτεινή!
      Είπα να σας θυμίσω τα αρώματα της Ανατολής και να κάνουμε μαζί ένα σύντομο, γευστικό ταξίδι με μια πικάντικη και γεμάτη χρώμα πρόταση ορεκτικού! Η μελιτζάνα είνα ένα υπέροχο λαχανικό που επιδέχεται πολλούς μετασχηματισμούς, οπτικούς και γευστικούς!
      Χαίρομαι που σου άρεσε.
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Ελένη καλημέρα, στη λαϊκή μας φέρνει μια κοπέλα μικρές άσπρες μελιτζάνες τις οποίες πέρσι τις έκανα γλυκό, στο επόμενο "αμαρτωλό" μας γεύμα θα τις δοκιμάσω με αυτό το χυλό. (Ευχαριστώ για την αναφορά)
    Θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου σχετικά με το ζεμάτισμα, ποτέ δεν βάζω τις μελιτζάνες σε νερό κι αλάτι παρά μόνο τις αλατίζω λίγη ώρα πριν τη χρήση τους, δεν μου έτυχαν ποτέ πικρές ή κάτι άλλο.
    Βλέπω λοιπόν όλοι να αναφέρονται σε αυτή τη διαδικασία και γιαυτό η απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Καλημέρα, Ξανθή μου.
      Κι εγώ δεν συνηθίζω να ζεματίζω τις μελιτζάνες, όταν πρόκειται να τις τηγανίσω κομμένες φέτες. Τις αλατίζω όπως κι εσύ. Όμως σ’ αυτή τη συνταγή διατηρώ το κόψιμο- βεντάλια και την προετοιμασία που έμαθα από τη γιαγιά μου. Μου αρέσουν που έχουν μαλακώσει και τηγανίζονται τέλεια, μέχρι το εσωτερικό τους. Δοκίμασέ τες έτσι μία αφορά.
      Πάντως εδώ οι μελιτζάνες είναι λίγο πικρές και χρειάζονται ξεπίκρισμα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  7. Ελένη μου, νομίζω ότι το κουρκούτι αυτό θα δίνει εντελώς άλλη γεύση σε ένα κλασικό και αγαπημένο ορεκτικό!
    Κι εγώ σε συνδυασμό με τζατζίκι ονειρεύομαι τις μελιτζάνες σου, θα είναι πραγματικά απίθανες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Ερμιόνη μου, το κουρκούτι έγινε πολύ ωραίο, στην υφή και τη γεύση!
      Έδωσε όλα τα αρώματά του στις μελιτζάνες και τις έκανε υπέροχες. Όσο για το τζατζίκι, δεν
      αντιλέγω, λέω μόνο πώς τις συνοδεύαμε εμείς! Εσύ τις δοκιμάζεις, όπως θέλεις.
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Μα αποφασίσατε να με "ξεκάνετε" με τα τηγανιτά σας όλες!
    Κάνω πως δεν βλέπω τα τηγάνια στα ντουλάπια μου :-))) Ελένη μου καλή. Αλλά αυτή η εκδοχή σου για τις μελιτζάνες με κάνει να αναρρωτιέμαι μήπως τα έχω πολύ παραμελήσει τα κακόμοιρα!
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, Πηνελόπη μου, τι κάνουν τα "αμαρτωλά"!
      Σε καθημερινή βάση κι εγώ συμφωνώ που παραμέλησες τα τηγάνια αλλά η μελιτζάνα τηγανιτή είναι το κάτι άλλο, αν μάλιστα έχει και νόστιμο κουρκούτι!
      Θα μου πεις ότι βάζω ιδέες και δεν θα έχεις άδικο!

      Καλό σας βράδυ, χαιρετισμούς!

      Διαγραφή