Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Baba Ghanoush ( ή Ghannouj), η Αραβική Μελιτζανοσαλάτα (Αραβικά بابا غنوج)

Μια πολύ νόστιμη και αγαπημένη σαλάτα που προέρχεται από το Λίβανο αλλά είναι δημοφιλής σε όλον τον Αραβικό κόσμο.
Η νοστιμιά και η ιδιαίτερη γεύση της οφείλεται στον τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας: στην κυριολεξία «καίγεται» πάνω στη φωτιά, η σάρκα της όμως παραμένει λευκή και αποκτά τη γεύση και το άρωμα του καπνιστού. Στη συνέχεια η καμένη φλοίδα αφαιρείται, η σάρκα τεμαχίζεται, αρωματίζεται με σκόρδο και νοστιμίζει με ελαιόλαδο και κύμινο. Με αυτά τα συστατικά η σαλάτα ονομάζεται Baba Ghanoush (Μπαμπαγκανούς).
Πολλές φορές όμως προσθέτουν αρκετό ταχίνι, που είναι πολύ αγαπητό σε όλη τη Μέση Ανατολή, και επιπλέον χυμό λεμονιού για να γίνει η σαλάτα περισσότερο λευκή. Τότε την ονομάζουν Mutabbal (Μουτάμπελ).
Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε, γιατί είναι εύκολη και νοστιμότατη. Θα τη λατρεύσετε!




 Τ α Υ λ ι κ ά


3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι σπόρους κύμινου τριμμένους
Ο χυμός ενός μεγάλου λεμονιού  (3 κουταλιές περίπου)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
2-3 κουταλιές ταχίνι (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)


Γαρνίρισμα
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
4 ραπανάκια κομμένα φέτες
4 τούφες δυόσμος
1 κουταλάκι πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή
Ελιές Καλαμών


Ο δ η γ ί ε ς


Αρχίζουμε με το ψήσιμο της μελιτζάνας, με όποιο τρόπο θέλουμε.

1. Ψήσιμο στο φούρνο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C (400°  F).
Πλένουμε, σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρις ότου μαλακώσουν πολύ (περίπου 35-40 λεπτά). Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.

2. Ψήσιμο στη φλόγα




Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες, όπως για το ψήσιμο στο φούρνο, χωρίς να τις λαδώσουμε. Τις ψήνουμε  στην ψησταριά, πάνω από δυνατή φωτιά ή στο γκαζάκι για τον καφέ, γυρίζοντάς τες απ’ όλες ς τις πλευρές, έως ότου μαυρίσουν εξωτερικά.








Όταν ψηθούν καλά, τις βάζουμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, την κλείνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μαλακώσει η φλοίδα τους (περίπου 15-20 λεπτά).





3. Ετοιμασία της σαλάτας

 
Αφαιρούμε προσεκτικά την καμένη φλοίδα από τις μελιτζάνες και τοποθετούμε το άσπρο εσωτερικό τους σε ένα μεγάλο μπολ. Τις πολτοποιούμε καλά με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το υπόλοιπο λάδι (περίπου 2 κουταλιές σούπας), το ταχίνι και το μαϊντανό (προαιρετικά), το κύμινο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, όσο θέλουμε, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.







Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι κρεμώδες αλλά να εξακολουθεί να διατηρεί κάποια από την υφή της μελιτζάνας.








Σερβίρουμε τη σαλάτα, γαρνιρισμένη με φύλλα δυόσμου, ραπανάκια σε φετούλες, ελιές, τη ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.

Τη συνοδεύουμε με τριγωνάκια ψημένης Αραβικής πίτας, κριτσίνια ή φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.

33 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!
    Μ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ...ΦΙΛΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία που αρχίζει η μέρα και η εβδομάδα με έναν άγγελο!
      Να είσαι καλά, ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Φιλιά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Λενάκι, τι ωραία παρουσίαση είναι αυτή!!! πολύ εντυπωσιακή και πλουσια η σαλάτα σου!!!
    γεια στα χεράκια σου !


    φιλια πολλά και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Μαράκι, για τα καλά σου λόγια!
      Είναι μια αγαπημένη σαλάτα κι εδώ τη στολίζουν και τη συνοσδεύουν με μυρωδικά.
      Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα.
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Η μελιτσανοσαλάτα είναι από τα αγαπημένα μου ντιπ. Με κύμινο δεν έχει τύχει να την εμπλουτίσω ποτέ Ελένη μου. Και τώρα που η Σαρακοστή καλεί και την χρήση του ταχινιού...σύντομα με βλέπω να δοκιμάζω τούτη την ομορφιά!
    Καλημέρες πολλές καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ, Πηνελόπη μου, και στη Μέση Ανατολή το κύμινο είναι must!
      Να τη δοκιμάσεις κι εσύ, είναι καταπληκτική!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, την κρατώ για την εποχή της μελιτζάνας, σπάνια αγοράζω το χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ξανθή μου.
      Εδώ έχουμε λαχανικά όλων των εποχών, όλο το χρόνο σε πολύ καλές τιμές.
      Να τη δοκιμάσεις, όποτε μπορέσεις.
      Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Ελενάκι μου εκτός από τον αραβικό κόσμο, η σαλάτα αυτή είναι πολύ δημοφιλής και εδώ!
    Ο άντρας μου την αγαπά πολύ, γενικά του αρέσουν όλες οι μελιτζανοσαλάτες!
    Την μαγείρεψς, την σερβίρισες και την στόλισες πανέμορφα!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που είναι και δική σας αγαπημένη! Γενικά οι μελιτζανοσαλάτες είναι
      καταπληκτικές και ε΄χει δίκαιο το αγόρι σου!
      Ελενάκι σε ευχαριστώ πολύ για τα πάντοτε καλά σου λόγια, να είσαι καλά.
      Το εκτιμώ πολύ.
      Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Είναι από τις αγαπημένες μου σαλατούλες αλλά δεν την έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα με κύμινο, θα το κανω την επόμενη φορά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έφη μου.
      Αφού σου αρέσει, να τη δοκιμάσεις όπως τη φτιάχνουν στη Μ. Ανατολή.
      Το κύμινο της ταιριάζει και δεν είναι έντονο, επειδή η μελιτζάνα είναι καπνιστή.

      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Η πρώτη εκδοχή, χωρίς το ταχίνι, πλησιάζει στην δική μας συνταγή για μελιτζανοσαλάτα.Παλιά ,την μελιτζάνα την έψηναν πάνω στο μάτι της κουζίνας, όποτε είχε την υποψία της.....καπνιστής. Το μόνο που μένει να δοκιμάσω είναι το κύμινο.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώ μου, έχω μια υποψία, να μην πω βεβαιότητα, ότι πολλές συνταγές της Μ. Ανατολής έχουν Πολίτικη προέλευση. Έχουν διασώσει πολλές συνταγές που τώρα τις προβάλλουν οι Τούρκοι, ως δικές τους. Κι αυτοί τις γνώρισαν, όταν κατέκτησαν την περιοχή και την Πόλη.
      Να δοκιμάσεις το κύμινο και θα δεις ότι ταιριάζει πολύ.
      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα!
    Νόστιμη και όμορφη η μελιτζανοσαλάτα σου.
    Ευχαρίστως θα έτρωγα ένα πιατάκι σερβιρισμένο από τα χεράκια σου!

    Καλό σου βράδυ Ελένη μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Ζαμπία!
      Εγώ ευχαρίστως θα σε κερνούσα ολόκληρη την πιατέλα, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σου άρεσε, ιδιαίτερα με το κύμινο. Αρέσουν και σ' εσένα τα αρώματα εξ Ανατολής!
      Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

      Φιλάκια πολλά, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Πεθαίνω σου λέωωω!!! και τι ωραίες φωτογραφίες, έχει κολλήσει η μύτη μου στην οθόνη!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έρη! Νομίζω ότι σου αρέσει η ανατολίτικη κουζίνα, άρα πρέπει να τη
      δοκιμάσεις. Το ψήσιμο μόνο λίγο αργεί, κατά τα άλλα εναι πολύ εύκολη,
      νόστιμη και διατηρείται στο ψυγείο.
      Είναι ιδανική για ποικιλία μεζέ αλλά και μέσα στο σάντουιτς.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Helen, είναι απίθανη, πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!Το κύμινο πρέπει να ταιριάζει πολύ, θα τη δοκιμάσω σύντομα!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη!
      Να τη δοκιμάσεις με κύμινο, έχει άλλη νοστιμιά!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Πωπωωωω! Καλημέρα Ελένη, πεθαίνωωωω... λυπήσου μεεεε!! Και μόνον από τη περιγραφή σου ...ξελιγώθηκα!!! Λατρεμένα υλικά και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!! Τί υπέροχες φωτό!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κικίτσα!
      Τι κρίμα που δεν είμαι κοντά να σου στείλω μπολάκι! Πολύ θα το ήθελα, γιατί
      εργάζεσαι και ο χρόνος σου δεν είναι πολύς.
      Όταν βρεις χρόνο να τη δοκιμάσεις, αλλά να ψήσεις τη μελιτζάνα στο γκαζ.
      Έτσι θα αποκτήσει άρωμα και μοναδική γεύση.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Ελένη μου! τι ωραία ανάρτηση! τρελαίνομαι και για αράβικη κουζίνα και για μελιτζάνα, οπότε η συνταγή θα δοκιμαστεί ΣΤΑΝΤΑΡ!!!!! φιλάκια πολλάαααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πέλα μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Αφού σου αρέσει η Αραβική κουζίνα, δες περισσότερες στην ενότητα "Αραβικές Συνταγές".
      Όταν τη δοκιμάσεις, θέλω σχόλια.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  13. Θα τη δοκιμασω σιγουρα, γιατι φαινεται να εχει ωραια γευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερίνα!
      Συμφωνώ μαζί σου, να τη δοκιμάσεις, θα σου αρέσει πολύ!

      Διαγραφή
  14. Φαινεται υπεροχη!!!Γεια στα χερακια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καή σου μέρα, Katrina Mar, και καλώς ήλθες!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  15. Δείχνει υπέροχη! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε μέσα στη Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Vita!
      Είναι εύκολη και νόστιμη, να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  16. Πάρα πολύ ωραία συνταγή! Θα ήθελα να ρωτήσω αν από την σάρκα της μελιτζάνας αφαιρείτε τους σπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Ανδρέα!
      χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή, είναι εύκολη και πολύ νόστιμη.
      Και βέβαια θα αφαιρέσεις τους σπόρους, αν είναι η μελιτζάνα πολύ ώριμη και οι σπόροι σκληροί.
      Εδώ οι μελτζάνες είναι μικρές και δεν έχουν πολλούς σπόρους.

      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  17. Η πεθερά μου που ηταν Λιβανέζα γαρνιριζε με κουκουνάρι που το ειχε ροδίσει στο τηγάνι με λιγο λάδι. Νοστιμότατο .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή