Αυτό το υπέροχο ψωμάκι με το έντονο σοκολατένιο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση με
πηγαίνει πίσω στα πρώτα σχολικά μου χρόνια! Τότε το είχα πρωτοδοκιμάσει και το
είχα λατρεύσει. Η μαμά μιας φίλης μου, που είχαν φούρνο, συνήθιζε να μας
κερνάει ζεστές φέτες ψωμιού με χαρουπάλευρο, αλειμμένες με μέλι. Ήταν τεράστιες,
γιατί το ψωμί το έψηναν σε κάτι μεγάλες μακρόστενες φόρμες. Νομίζω ότι πιο
νόστιμες φέτες δεν έχω ξαναφάει! Όλες οι φίλες μου τις απολάμβαναν, μέχρι το
τελευταίο ψίχουλο!
Απογοητευόμουν, όταν κανείς στο σπίτι μου δεν ήθελε να ακούσει γι’ αυτό το
ψωμί. Αργότερα κατάλαβα ότι σ’ εκείνους ξυπνούσε μνήμες της Κατοχής και όλων
των δυσκολιών που είχαν περάσει!Εγώ όμως, έτσι που το έβλεπα πολύ διαφορετικό από το καθημερινό μας ψωμί, λαχταριστό, αφράτο και μυρωδάτο, το θεωρούσα περισσότερο γλυκό και είχα λατρεύσει το άρωμά του!
Μεγάλη πια στην Αθήνα, το βρήκα τυχαία στα πρώτα καταστήματα υγιεινής διατροφής και χάρηκα πολύ! Τότε το αγόραζα, δεν ζύμωνα, γιατί ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν λίγος. Πάντως είχα χρόνο να ενημερωθώ για τη διατροφική αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες του χαρουπάλευρου και, μια και τώρα ζυμώνω, το έχω εντάξει στη διατροφή μας!
Τα Υλικά
3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
2 φλιτζάνια για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι χαρουπάλευρο
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλιές σουσάμι ή ό τι άλλο
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ρίχνουμε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και διαλύουμε, ανακατεύοντας καλά, τη μαγιά με τη ζάχαρη για να ενεργοποιηθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει η μαγιά.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε και αναμειγνύουμε όλο το αλεύρι, προσθέτοντας το αλάτι.
Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, την προσθέτουμε στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά τα δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Όταν έχει βραχεί όλο το αλεύρι, η ζύμη θα κολλάει.
Βάζουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με το ελαιόλαδο και λαδώνουμε τα χέρια μας, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρις ότου το ζυμάρι μας γίνει ελαστικό.
Τότε το μαζεύουμε σε μια μπάλα, λαδώνουμε την επιφάνειά του, το πιέζουμε με τη γροθιά μας και το σκεπάζουμε, να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει και είναι έτοιμο, η γροθιά μας δεν θα φαίνεται.
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και πλάθουμε δύο φραντζολάκια. Βάζουμε το καθένα σε μια μέτρια, μακρόστενη, ελαφρά λαδωμένη φόρμα για ψωμί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν πάλι, βρέχουμε λίγο την επιφάνειά τους με νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μια περίπου ώρα, στην αρχή στους 200°C για 15 λεπτά και μετά στους 180°C.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε πάνω σε συρμάτινη βάση να κρυώσουν.
Είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε, ζεστά αλλά και κρύα!
TIPS
- Ο χρόνος της ενεργοποίησης της μαγιάς και του φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον μας.
- Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του χαρουπάλευρου, αφαιρώντας από το άλλο αλεύρι, αν θέλουμε να πετύχουμε πιο έντονο χρώμα.
- Το ψωμί, όταν βγει από το φούρνο φαίνεται μαλακό, αλλά μετά σφίγγει και γίνεται κανονικό.
Πού θα το βρω το χαρουπάλευρο, Ελένη μου; Ακρως δελεαστική η συνταγή σου! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφάκι είχα βρει χαρουπάλευρο στο θανοπουλο στην Κάτω Κηφισιά
ΔιαγραφήΚαλημέρα, Σοφία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις αυτό το ψωμάκι, είναι εκπληκτικό!
Μπορείς να βρεις χαρουπάλευρο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής -υπάρχει ένα στην Πανεπιστημίου, αριστερό, κοντά στην Ομόνοια- ίσως και στην Ευριπίδου στα μπαχαρικά, αν πουλάνε γενικά αλεύρι.
Καλή συνέχεια!
Καταπληκτικό ψωμί! Αύριο κιόλας κατεβαίνω Ομόνοια να αγοράσω χαρουπάλευρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μπλογκ υπέροχο, δεν χορταίνω να διαβάζω συνταγές..
Καλή ημέρα να έχετε
Μαρία
Καλησπέρα, Μαρία και καλώς ήρθες!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την επίσκεψη.
Πριν κατέβης στην Ομόνοια, να ρωτήσεις στην περιοχή σου σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Εγώ από τέτοιο κατάστημα το αγόρασα.
Να είσαι καλά, καλό βράδυ!
Αυτό θα το φτιάξω, έχω χαρουπάλευρο στο ντουλάπι μου και είναι ιδανική επιλογή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια να το φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΜπορείς να μου πεις από πού αγόρασες το χαρουπάλευρο, μήπως η πληροφορία σου ενδιαφέρει κάποια από τις φίλες;
Σε ευχαριστώ πολύ!
Οτιδήποτε συνδέεται με την παιδική μας ηλικία είναι πολύτιμο..στα αθώα παιδικά μάτια όλα μεγενθύνονται,όλα πολλαπλασιάζονται,κάθε τι που σημαδεύει την παιδική ψυχούλα,χαρούμενο ή λυπηρό,παίρνει άλλες διαστάσεις!Οι λιχουδιές που γευτήκαμε στη διάρκεια της ηλικίας αυτής θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας-γιατί η γεύση έχει μνήμη-και θα μας συντροφεύουν για πάντα!!Γι΄αυτό Ελένη μου τόσο περιγραφικά και νοσταλγικά μ΄ έβαλες στη διαδικασία σχεδόν να γευτώ το υπέροχο ψωμάκι των παιδικών σου χρόνων,δάγκωσα την τραγανή,σουσαμένια κόρα του,θαύμασα το βαθύ,σοκολατένιο χρώμα του,το λάτρεψα πριν ακόμα φτάσει στα ανυπόμονα χείλη μου!Πορεύτηκα κι εγώ με τις γλυκειές σου αναμνήσεις,μήπως και κλείνοντας τα μάτια μου η φαντασία μου με οδηγήσει στον μυρωδάτο φούρνο μιας άλλης εποχής!Φιλιά πολλά,,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αναμνήσεις μας είναι παράξενοι συνειρμοί. Πολλές φορές συνδέονται με ήχους, αρώματα ή γεύσεις. Όταν έχουν σχέση με την παιδική μας ηλικία, εξιδανικεύονται και σχεδόν μυθοποιούνται!
ΔιαγραφήΈτσι έγινε και με το χαρουπόψωμο!
Να είσαι καλά, Φωτεινή μου, που τα λες τόσο όμορφα, σχεδόν ποιητικά!
Καλό σου βράδυ και πολλά φιλιά!
Ελενάκι μου ακόμα ψάχνω για να βρω χαρουπάλευρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ευριπίδου κοίταξα, δεν βρήκα.
Θα πάω και στην Ομόνοια, στο μαγαζί που λες.
Εχω συγκεντρώσει διάφορες συνταγές (κρατάω και το ψωμάκι σου) θέλω επιτέλους να το δοκιμάσω.
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
Καλησπέρα, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΑν δεν έχει στην Ευριπίδου, τότε κοίταξε σε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. Εκεί πουλάνε πολλών ειδών αλεύρι και χαρουπάλευρο. Αυτό που πρόσφατα αγόρασα εγώ και έφερα μαζί μου είναι Κυπριακής προελεύσεως. Όταν βρεις, το δοκιμάζεις και μου λες τις εντυπώσεις σου.
Καλό σου βράδυ, φιλάκια.
Μανδραγωρας στον Πειραιά κοντά στο λιμανι οδος Γούναρη θα το βρεις
ΔιαγραφήΌτι πρέπει για πρωϊνό...αρκεί να βρω το αλεύρι, Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα που το δοκιμάσαμε με σπιτική μαρμελάδα ήταν υπέροχο!
ΔιαγραφήΠολύ μας άρεσε αλλά δεμ έφερα μαζί μου αρκετή ποσότητα-πόσα να φέρω;
Όταν βρεις, βγάλε ανακοίνωση πού το βρήκες!
Καλό σου βράδυ, καλή μου Πηνελόπη!
Τι πρωτότυπο ψωμάκι! Δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση του, πρέπει να το δρομολογήσω μου φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά Ελενάκι!
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά να σου στείλω, όπως μπορώ;
Αυτό είναι ένα παλιό ψωμάκι που το θεωρούσαν των φτωχών. Σήμερα, επειδή απ' ό τι ακούω το χαρουπάλευρο σπανίζει, μάλλον θα το θεωρήσουμε είδος πολύτελείας!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!
Άκρως δελεαστικό και πρέπει να είναι νόστιμο! Απλά πρέπει να βρω χαρουπάλευρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Καλησπέρα, Κική μου!
ΔιαγραφήΓια μας είναι πολύ νόστιμο και ιδανικό πρωινό. Προυπόθεση να σου αρέσει το άρωμά του, αν κι εγώ δεν χρησιμοποιώ μεγάλη ποσότητα χαρουπάλευρο.
Ψάξε κι εσύ στη Θεσσαλονίκη και πες μας. Δεν καταλαβαίνω πώς έγινε δυσεύρετο, μάλλον κλείσανε πολλά καταστήματα με Βιολογικά Προϊόντα.
Καλό σου βράδυ, καλή μου!
Χτες είχα βρεθεί σε κατάστημα βιολογικών στην Πανεπιστημίου, ίσως λέμε το ίδιο, χαζεύοντας τα προϊόντα του είδα ότι είχε και χαρουπάλευρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω.
Καλημέρα, Ξανθή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ χρήσιμη ενημέρωση. Λέμε το ίδιο κατάστημα -Πανεπιστημίου, κοντά στην Ομόνοια- που έχει και φαγητό. Δεν υπάρχει άλλο στην περιοχή.
Οι φίλες που ρωτάνε πού θα βρουν χαρουπάλευρο, ας το επισκεφθούν.
Όταν το δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!
Θα βγώ και εγώ προς αναζήτηση του περήφου αυτού αλευριού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χρήστος {σύζυγος} το γνώριζε, εγώ όχι.
Φιλια πολλά.
Καλημέρα, Στέλλα!
ΔιαγραφήΜακάρι να βρεις εύκολα, γιατί αξίζει τον κόπο να το φτιάξεις. Είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ψωμάκια που θα το αγαπήσετε.
Φιλάκια1
Βρηκα χαρουπαλευρο στην Ευριπιδου σε μπαχαραδικο.Το κιλο 6 ευρω και κατι,δεν θυμαμαι...μυριζει σοκολατα...αυτο το μπαχαραδικο εχει απ'ολα ,σχεδον τα αλευρια.Σημερα,21/8/13.Αυριο θα φτειαξω ψωμι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
Διαγραφήγινεται να βαλω μονο χαρουπαλευρο???ευχαριστω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χάρου πλευρό είναι σαν κακάο, δεν ζυμώνει μόνο του!
ΔιαγραφήΘα χρειαστείς οπωσδήποτε αλεύρι αλλά να προτιμήσεις ολικής αλέσεως.
Καλή επιτυχία!
Σημερα ζημωσα ψωμι με χαρουπαλευρο για πρωτη φορά. Απλά τέλειο. Τυχαια ειδα συνταγή για ψωμια. Δοκιμαστε το καταπληκτικό, χρόνος χρειάζεται μονο.
ΑπάντησηΔιαγραφή