Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κέικ με Μπανάνα και Άρωμα Λεμονιού

Ένα κομμάτι νόστιμο και μυρωδάτο κέικ, με φρουτένια γεύση και καραμελωμένη επιφάνεια είναι ιδανικό για να αρχίσει η ημέρα μας ευχάριστα!
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, ένα πανεύκολο κέικ για να αξιοποιήσουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες που μας έχουν απομείνει και έχουν γλυκάνει πολύ.  Θα τις πολτοποιήσουμε και φτιάξουμε αυτό το υπέροχο κέικ με την πλούσια υφή και αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού, που ταιριάζει υπέροχα με το άρωμα της μπανάνας.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε αμύγδαλα ή φουντούκια, αποφλοιωμένα και τριμμένα, για να ενισχύσουμε τη θρεπτική του αξία. Όμως και χωρίς αυτά είναι γευστικότατο!



Τα Υλικά


2 φλιτζάνια /250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
¼ κουταλάκι σόδα
¼ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
⅔ φλιτζανιού /120γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 κουταλιές καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
2-3 πολύ ώριμες μπανάνες
2 αυγά
100γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
40γραμ. ελαιόλαδο
100γραμ. πικρή σοκολάτα τριμμένη
50γραμ. αμύγδαλα ή φουντούκια, ξεφλουδισμένα και τριμμένα


Οδηγίες


Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, και το αφήνουμε στην άκρη να περιμένει.
Λαδώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για ψωμί, διαστάσεων 20 x 12cm.






Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε κομμάτια και τις λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.







Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα, το αλάτι και το baking powder.




Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα. Μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το λιωμένο βούτυρο και το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα.













Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τις λιωμένες μπανάνες, την τριμμένη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε ελαφρά.











Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να καλύψει και τα άλλα υλικά.










Ρίχνουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τις δύο κουταλιές καστανή κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 180° C/350° F. (Πρέπει να ψηθεί καλά).






Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για πέντε λεπτά μέσα στη φόρμα. Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.









Είναι έτοιμο να το καταναλώσουμε!

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου τέλειο το κέικ σου και σίγουρα πολύ μυρωδάτο θα το φτιάξω σίγουρα,να είσαι καλά καλή εβδομάδα φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ροδάνθη μου!
      Να το φτιάξεις και να το απολαύσετε! Είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό!
      Τα παιδιά ειδικά το λατρεύουν.
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Με ένα κομμάτι από το αρωματικό κέικ σου και έναν δυνατό καφέ, ξεκινάει σίγουρα όμορφα η μέρα μας Ελενάκι μου!
    Φιλιά, καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά σου φτιάχνει τη μέρα, αρκεί να σου αρέσουν αυτά τα αρώματα!
      Αξιοποιείς και τις ώριμες μπανάνες και δεν τις πετά!
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Υλικά που θα ΄καυγαδίσουν΄για την πρωτιά,αρώματα που στριμώχνονται σε μία βασανιστική προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους,θάμπωμα και ξεγέλασμα φρούτων και ξηρών καρπών,γλυκύτητας της σοκολάτας και απειθάρχητης υπόξινης επίγευσης του λεμονιού,ένα κέϊκ ανείπωτα ωραίο,αποθεωτικά νόστιμο,,ένα καλωσόρισμα στην καθημερινή μας διάθεση για αθώα τσιμπολογήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, καλύτερη παρουσίαση αυτού του μπανανοκέικ δεν θα μπορούσε να γίνει! Υπέροχη η περιγραφή όλων των γευστικών ιδιοτήτων του! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
      Φιλιά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Το αγαπημένο κεκάκι των παιδιών μου, Ελένη μου!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, Στέλλα μου, το προτείνω για όλα τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά!
      Ένα μυρωδάτο πρωινό μας φτιάχνει τη μέρα!
      Φιλιά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Καλη εβδομαδα να εχεις Ελενη ομορφη και γλυκια.Το κεικ σου γεματο αρωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
      Καλή εβδομάδα να έχουμε, ήρεμη, χαρούμενη και δημιουργική!

      Διαγραφή
  6. Ελένη, από τα πιο ωραία είδη κέϊκ, είναι αυτό της μπανάνας. Από αυτά που αγαπούν τα παιδιά και παίρνουν μαζί τους για κολατσιό στο σχολείο. Είναι όμως και για το καφεδάκι μας ή το τσάι... η καλύτερη λιχουδιά!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιδανικό γι' αυτούς που αγαπούν τα κέικ με φρουτένια γεύση!
      Τα παιδιά βέβαια το αγαπούν ιδιαίτερα.
      Να είσαι καλά, Ειρήνη μου και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. ΟΙ ώριμες μπανάνες είναι ότι πρέπει για τέτοια κεκάκια.
    Αρωματικό και νόστιμο.

    Καλή εβδομάδα Ελενη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μάριον!
      Τα ώριμα φρούτα πρέπει να τα αξιοποιούμε, όπως μπορούμε, και να μην τα πετάμε, γιατί είναι κρίμα. Το κέικ αυτό είναι μια πρόταση και χαίρομαι που σας άρεσε!
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Μια λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.
    Ένα απλό αλλά τόσο νόστιμο κέικ.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λες, Σωσώ μου, λιχουδιά για μικρά και μεγάλα παιδιά!
      Ειδανικό και για το πρωινό μας καφεδάκι.
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Μόνον το δικό μου παιδάκι έχει "ενστάσεις" και αντιρρήσεις για τις μπανάνες μέσα στα κέϊκς, τα οποία τελικά δεν πολύ τρώει, αν δεν έχουν και μισό κιλό σοκολάτα!!!
    Πολύ ωραίο φαίνεται Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνεις, Πηνελόπη μου, ας είναι μόνο αυτές οι ενστάσεις του!
      Δοκίμασε, βάζοντας περισσότερη σοκολάτα.
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  10. Πάνω στην ώρα ήρθε η ανάρτησή σου Ελένη μου!
    Κοιτούσα τις 4 ώριμες μπανάνες που κάθονται καμαρωτές στον πάγκο της κουζίνας και σκεφτόμουν τι να τις κάνω! Υπέροχο και αφράτο κεκάκι!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, Ερμιόνη μου, που η συνταγή ήρθε πάνω στην ώρα για να αξιοποιήσεις τις υπέρ-ώριμες μπανάνες σου. Το σωστό είναι να μην πετάμε τα φρούτα.
      Να είσαι καλά, καλή μου!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  11. Dear Helen, your banana cake looks scrumptious! So moist and delicious. Blessings, Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much, Catherine, for visiting my blog and your nice comment!
      Hope see you again, soon.
      Have a nice day!

      Διαγραφή
  12. Δεν το είχα δει! Και έβαλα και εγώ χθες κέικ μπανάνας αλλά με κομμάτια σοκολάτας! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και με το λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Villy!
      Και το δικό σου πρέπει να έγινε πολύ νόστιμο
      Η σοκολάτα ταιριάζει γευστικά με τις μπανάνες.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή