Μεγάλη εορτή αύριο, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας αλλά και την Ιστορία, για πρώτη
φορά ο Τίμιος Σταυρός υψώθηκε, μετά την εύρεσή του από την αγία Ελένη, από τον
πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Μ.
Κωνσταντίνος. Λίγα χρόνια αργότερα, το 335μΧ. υψώθηκε για δεύτερη φορά την επομένη των εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως.
Για τρίτη και τελευταία φορά υψώθηκε το έτος 628μΧ. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος, αφού νίκησε τους Πέρσες μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο (14 έτη!), που είχαν αρπάξει τον Τίμιο Σταυρό, τον επανέκτησε, τον πήγε στο Ιεροσόλυμα και τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Ζαχαρία. Εκείνος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό, ευλόγησε τα πλήθη των Χριστιανών και έψαλλε για πρώτη φορά τον ύμνο «Σώσον, Κύριε, τον Λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου ...».
Η ημέρα αυτή της τρίτης ύψωσης, που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως αυστηρή μονοήμερη αλάδωτη νηστεία για την Εκκλησία, εκτός αν συμπέσει με Κυριακή. Τότε καταλύεται (επιτρέπεται) το λάδι!
Νηστίσιμο πιάτο θέλει η ημέρα, νηστίσιμο ας μαγειρεύσουμε κι εμείς αλλά με λάδι!
Τα Υλικά
1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφος ή 600γρ. κατεψυγμένα, καθαρισμένα
½ κιλό Spaghetti 1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100ml λευκό κρασί
60ml ελαιόλαδο
2 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
½ κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Αν τα μύδια είναι φρέσκα, τα καθαρίζουμε, όπως περιγράφεται πιο κάτω.
Μετά βάζουμε
1 ½ φλιτζάνι νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα να βράσει. Όταν πάρει βράση,
προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά
για 5 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα μία-δύο φορές. Αυτή η διαδικασία λέγεται
άχνισμα.
Με μία τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πετάμε, όσα δεν
άνοιξαν. Από τα μισά αφαιρούμε εντελώς το κέλυφος, ενώ στα υπόλοιπα αφήνουμε το μισό. Σουρώνουμε το ζωμό που έβρασαν και
τον κρατάτε.
Αν τα μύδια είναι κατεψυγμένα τα ξεπαγώνουμε, τα πλένουμε καλά, τα
στραγγίζουμε και τους προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού. Τα αχνίζουμε, όπως
και τα φρέσκα αλλά δεν κρατάμε το ζωμό τους.
Σε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με καπάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και, όταν
αυτό ζεσταθεί, βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και δύο αποξηραμένες καυτερές πιπεριές σε
κομματάκια. Ανακατεύουμε να σοταριστούν και να μοσχομυρίσουν.
Εν συνεχεία προσθέτουμε
τις ντομάτες, ψιλοκομμένες και, αφού βράσει λίγο η σάλτσα, τη σβήνουμε με το
κρασί.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζωμό από τα μύδια ή ζεστό νερό, αν αυτά είναι
κατεψυγμένα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να αρχίσει να
πήζει.
Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τα μύδια, ανακατεύουμε, κλείνουμε την
κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3 λεπτά, όχι
περισσότερο, γιατί θα συρρικνωθούν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Είναι έτοιμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο νερό με αλάτι al dente, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ. Ρίχνουμε σάλτσα από τα μύδια και ανακατεύουμε, να ενωθούν μακαρόνια και σάλτσα.
Καλή όρεξη!
TIPS
- Αν θέλουμε το πιάτο να γίνει απλώς πικάντικο και όχι καυτερό, χρησιμοποιούμε μόνο μία καυτερή πιπερίτσα.
- Όταν σερβίρουμε το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο ψιλοκομμένο βασιλικό, νιφάδες καυτερής πιπεριάς και να το ραντίσουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο πιάτο φρέσκα μύδια με το κέλυφος, πρέπει πρώτα απ' όλα να
ελέγξουμε, αν η ημερομηνία πακεταρίσματος ή ημερομηνία συσκευασίας τους είναι πρόσφατη.
Μετά καθαρίζουμε σχολαστικά και προσεκτικά εξωτερικά το κέλυφός τους.
Για το καθάρισμά τους θα χρειαστούμε: ένα σουρωτήρι, ένα βουρτσάκι ή ένα σκληρό
σφουγγάρι και ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι.
Διαδικασία
1. Τα βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από
τρεχούμενο νερό για 3-4 λεπτά, ώστε να φύγει η άμμος.2. Ελέγχουμε τα μύδια. Πετάμε όποιο μύδι έχει σπασμένο κέλυφος. Τα ζωντανά μύδια έχουν ερμητικά κλειστό κέλυφος. Αν κάποια έχουν ανοιχτό κέλυφος, τα χτυπάμε ελαφρά και, αν δεν κλείσουν μέσα σε ένα λεπτό, τα πετάμε, γιατί είναι πεθαμένα.
3. Πιάνουμε με το χέρι μας το γένι (βύσσος) κάθε μυδιού, το τραβάμε λίγο προς τα έξω και το κόβουμε με το μαχαίρι.
Ο βύσσος είναι χρήσιμος για το μύδι, γιατί με αυτόν στερεώνεται πάνω στις πέτρες ή άλλα αντικείμενα του βυθού της θάλασσας.
4. Με τη βούρτσα τρίβουμε καλά τα κελύφη των μυδιών και με το μαχαίρι, πολύ προσεκτικά, αφαιρούμε τυχόν πεταλίδες που είναι προσκολλημένες επάνω τους.
5. Τα ξεπλένουμε πάλι και τα αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα!
Μακαρονάκια!!!! Αγαπημένα και με σάλτσα μυδιών που μόνον εγώ τρώγω! Ελένη μου να έρθω να μου κάνεις το τραπέζι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΠολύ ευχαρίστως να σου κάνω πολλά τραπέζια, όχι ένα! Τι δύσκολοι που είναι αυτοί οι άνδρες!
Να ήξερες πόσα κι εγώ επιθυμώ αλλά δεν τολμώ να τα μαγειρεύσω! Περνάω ένα δράμα!!!
Καλό βράδυ και αύριο με υγεία!
Εξαιρετική και πλούσια μακαρονάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έτρωγα ευχαρίστως όλη τη γαβάθα πρωί πρωί!! Σε τέτοια δεν έχω ενδοιασμούς στην ώρα!!!
Χάρμα!
Σε ευχαριστώ πολύ , Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΜε το σχόλιό σου μου έφτιαξες τη μέρα μου! Να είσαι καλά!
Κι εμείς φάγαμε αυτή τη μακαρονάδα πρόσφατα και θα τη φάμε και αύριο.
Εδώ τα μύδια είναι πολύ μεγάλα και νόστιμα, ντόπια και από Ν. Ζηλανδία.
Ως προς αυτά είμαστε ευτυχείς! Τα άλλα μην τα ρωτάς.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Πολυ μου αρεσουν οι μακαροναδες με τα θαλασσινα και η δικη σου φαινεται πολυ λαχταριστη! Περιμενω λιγο να πιασει κρυο για να ξαναπαρω φρεσκα μυδια, γιατι με την υπερβολικη ζεστη που ειχε μεχρι τωρα δεν εμπιστευομουν την μεταφορα τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε ποιον δεν αρέσουν οι μακαρονάδες!
ΔιαγραφήΤα ζυμαρικά μας "λύνουν τα χέρια" και συνδυάζονται με ποικιλία υλικών.
Με τα θαλασσινά αποκτούν άλλη γεύση και εμφάνιση!
Πολύ καλά κάνεις που περιμένεις να δροσίσει ο καιρός, γιατί τα θαλασσινά είναι πολύ ευαίσθητα.
Καλό σου βράδυ!
Λαχταριστή η μακαρονάδα σου Ελένη μου και η πικάντικη σαλτσούλα με τα μύδια δείχνει άψογη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά οι μακαρονάδες με θαλασσινά είναι οι αγαπημένες μου!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Έλενά μου, και σ' εμάς αρέσουν πολύ οι μακαρονάδες με τα θαλασσινά.
ΔιαγραφήΚι εδώ τα θαλασσινά είναι άφθονα και πολύ φρέσκα. Τα χαιρόμαστε, όσο ακόμα είμαστε εδώ, γιατί, όταν επιστρέψουμε, θα είναι δύσκολο από πολλές απόψεις να βρούμε την ίδια ποικιλία!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
αχ αχ αχ τι μου κάνεις!!!!μακαρόνια με θαλασσινά!!!!τέλειο πιάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέπη μου, τι να κάνω και πώς να σου στείλω;
ΔιαγραφήΑληθινά, μακάρι να μπορούσα!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Τι χορταστικό και απολαυστικό πιάτο, Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες και κάθισα στο τραπέζι σου και το γεύτηκα!
Φιλιά μικρό μου και να καλοπερνάς, χωρίς να μου σεκλετίζεσαι.:)
Ζ.
Μακάρι να μπορούσες να έρθεις, καλή μου Ζαμπία, και η παρέα σου θα έκανε το πιάτο ακόμα πιο νόστιμο, πίστεψέ με!
ΔιαγραφήΑπό θαλασσινά και ψάρια δεν έχουμε παράπονο!
Σε ευχαριστώ και ανταποδίδω πολλά φιλάκια!
Ελένη μου πόσο μου αρέσουν οι αναρτήσεις σου με τις τόσο καλογραμμένες πληροφορίες δεν λέγεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο και το φαγάκι, λαχταριστό!
Να είσαι καλά, Έρη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΜου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας τις πληροφορίες τις οποίες βρίσκω χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες.
Χαίρομαι που σου αρέσουν.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Τα παιδιά μου λατρεύουν τα κελυφωτά μύδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω τολμήσει όμως να τους τα μαγειρέψω γιατί έναν φόβο τον έχω-είχα.
Ευχαριστώ για τις οδηγίες 'χρήσεως' Ελένη μου.
Φιλιά.
Στέλλα μου, αν πάρεις καλλιεργημένα νομίζω ότι δεν πρέπει να φοβάσαι.
ΔιαγραφήΕδώ υπάρχουν φρέσκα και κατεψυγμένα, όλα καλλιεργημένα. Δεν έχω αγοράσει από τα "ελεύθερα"!
χαίρομαι που σου άρεσαν οι οδηγίες, σε ευχαριστώ!
Φιλάκια πολλά!
Πολύ λαχταριστό το πιάτο σου Ελένη μου αλλά τα φοβάμαι λίγο τα μύδια...γι'αυτό θα περιμένω λιγάκι και θα το τιμήσω μετά τον ερχομό του νινιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά!!
Περίμενε, Πέλα μου, να ελευθερωθείς με το καλό και μετά τα απολαμβάνεις!
ΔιαγραφήΕίναι αλήθεια ότι είναι νόστιμα αλλά ακούμε και πολλά. Τι να πω.
Με το καλό να έρθει το μωράκι!
Φιλάκια!
Πολύ λαχταριστή η μακαρονάδα σου!Μου άνοιξε η όρεξη με το που κοιτώ τις φωτογραφίες!Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Σπυριδούλα μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
Φιλάκια
Υπέροχο,αρωματικό και τολμώ να πω επίκαιρο λόγω του Σταυρού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέραν τούτο πολύ ευχαρίστως θα το έφτιαχνα και οποιαδήποτε άλλη μέρα
Helen μου καλό βράδυ!!!!!!!Φιλιααααααααααααααα
Επίκαιρο, νόστιμο που μας θυμίζει καλοκαίρι, όπως και κάθε θαλασσινό!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Μάρα μου!
Φιλάκια