Οι γλυκές τάρτες, ιδιαίτερα οι σκεπαστές, κατά την άποψή μου είναι
υπέροχες, διότι δεν επιτρέπουν να στεγνώσει η φρουτένια γέμισή τους αλλά τη
διατηρούν ζουμερή και λαχταριστή.
Είναι υπέροχο να κόβεις μια τάρτα και να αποκαλύπτεται, σαν από θαύμα, μια πολύχρωμη, εκπληκτική γέμιση, γλυκιά και αρωματική, που δένει γευστικά με τη μπισκοτένια βάση! Απόλαυση!
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, μια σκεπαστή τάρτα με γέμιση διάφορα καλοκαιρινά φρούτα, με λαμπερά χρώματα και ποικίλες γεύσεις, γλυκιά, όσο μας αρέσει. Ας αφήσουμε τα αρώματα των φρούτων να συνοδεύσουν το πρωινό ή απογευματινό μας καφεδάκι! Αρκεί μόνο να συνδυάσουμε φρούτα με ζωηρά χρώματα και έντονα αρώματα για να πετύχουμε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα!
½ φλιτζάνι / 125γρ.βούτυρο, μαλακό
⅓ φλιτζανιού / 80γρ.ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
2-3 κουταλιές κρύο νερό
3 μέτρια αχλάδια
20 κεράσια, χωρίς κουκούτσια ή 1 ½ φλιτζάνι μαύρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια ή κομματάκια δαμάσκηνου
½ φλιτζάνι μαλακή, καστανή ζάχαρη (ή λιγότερη)
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά γάλα εβαπορέ
Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το αυγό και 2-3 κουταλιές νερό. Ζυμώνουμε ελαφρά, διπλώνοντας και ενσωματώνοντας όλα τα υλικά.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε σε ένα γυάλινο μπολ να περιμένουν.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε κάθε κομμάτι της ζύμης ανάμεσα σε δύο αλευρωμένες λαδόκολλες, με τις παλάμες μας ή τον πλάστη-ρολό, και φτιάχνουμε δύο φύλλα.
Με το μεγαλύτερο καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26 εκ.
Προσθέτουμε στα κομμένα φρούτα τη ζάχαρη και το corn flour και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε τη βάση της τάρτας με την τριμμένη φρυγανιά και τη γεμίζουμε με τα φρούτα. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
Καλύπτουμε την τάρτα με το άλλο φύλο και το πιέζουμε περιφερειακά με τα δάχτυλά μας, να ενωθεί με αυτό της βάσης.
Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 4-5 κοψίματα στην επιφάνεια, για να μη φουσκώσει η τάρτα και να ψηθεί καλά η γέμιση.
Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο του αυγού με το γάλα εβαπορέ και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Μετά την ξεφορμάρουμε, τη βάζουμε σε μία πιατέλα. Τη συνοδεύουμε με κρέμα σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι και την απολαμβάνουμε!
Είναι υπέροχο να κόβεις μια τάρτα και να αποκαλύπτεται, σαν από θαύμα, μια πολύχρωμη, εκπληκτική γέμιση, γλυκιά και αρωματική, που δένει γευστικά με τη μπισκοτένια βάση! Απόλαυση!
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, μια σκεπαστή τάρτα με γέμιση διάφορα καλοκαιρινά φρούτα, με λαμπερά χρώματα και ποικίλες γεύσεις, γλυκιά, όσο μας αρέσει. Ας αφήσουμε τα αρώματα των φρούτων να συνοδεύσουν το πρωινό ή απογευματινό μας καφεδάκι! Αρκεί μόνο να συνδυάσουμε φρούτα με ζωηρά χρώματα και έντονα αρώματα για να πετύχουμε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα!
Τα Υλικά
Για τη Βάση
2 φλιτζάνια / 250γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις½ φλιτζάνι / 125γρ.βούτυρο, μαλακό
⅓ φλιτζανιού / 80γρ.ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
2-3 κουταλιές κρύο νερό
Για τη Γέμιση
2 μεγάλα ροδάκινα με κίτρινη σάρκα3 μέτρια αχλάδια
20 κεράσια, χωρίς κουκούτσια ή 1 ½ φλιτζάνι μαύρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια ή κομματάκια δαμάσκηνου
½ φλιτζάνι μαλακή, καστανή ζάχαρη (ή λιγότερη)
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Επικάλυψη
1 κρόκος αυγού1 κουταλιά γάλα εβαπορέ
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας,
το τρίβουμε με το αλεύρι, μέχρις ότου γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το αυγό και 2-3 κουταλιές νερό. Ζυμώνουμε ελαφρά, διπλώνοντας και ενσωματώνοντας όλα τα υλικά.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε σε ένα γυάλινο μπολ να περιμένουν.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε κάθε κομμάτι της ζύμης ανάμεσα σε δύο αλευρωμένες λαδόκολλες, με τις παλάμες μας ή τον πλάστη-ρολό, και φτιάχνουμε δύο φύλλα.
Με το μεγαλύτερο καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26 εκ.
Προσθέτουμε στα κομμένα φρούτα τη ζάχαρη και το corn flour και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε τη βάση της τάρτας με την τριμμένη φρυγανιά και τη γεμίζουμε με τα φρούτα. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
Καλύπτουμε την τάρτα με το άλλο φύλο και το πιέζουμε περιφερειακά με τα δάχτυλά μας, να ενωθεί με αυτό της βάσης.
Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 4-5 κοψίματα στην επιφάνεια, για να μη φουσκώσει η τάρτα και να ψηθεί καλά η γέμιση.
Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο του αυγού με το γάλα εβαπορέ και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Μετά την ξεφορμάρουμε, τη βάζουμε σε μία πιατέλα. Τη συνοδεύουμε με κρέμα σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι και την απολαμβάνουμε!
Ελένη μου τι κόλαση τάρτα είναι αυτή!!!Ειδικά εκεί που ξεχύνονται απ΄έξω τα φρούτα....!!!Αν έμεινε κανένα καμματάκι στείλε δεν θα πω οχι χαχαχα!!!!Φιλιά να είσαι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδάνθη μου, αν σου αρέσουν τα φρέσκα φρούτα, αυτή η τάρτα είναι ιδανική.
ΔιαγραφήΗ γέμιση γίνεται σαν ελαφριά κομπόστα και τα φρούτα διατηρούν την υφή και τα αρώματά τους.
Να σου στείλω όσα κομματάκια θέλεις!
Φιλάκια1
Καλημέρα και από εδώ. Την ξεσηκώνω τη συνταγή και την φτιάχνω πάραυτα, αλλά μόνο με ... ροδάκινα. Δεν διαθέτω σήμερα τα υπόλοιπα φρούτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟφείλω Ελένη μου να σου πω ότι με τη δική σου συνταγή έφτιαξα την καλύτερη μου φανουρόπιτα φέτος. Ευχαριστώ.
Καλημέρα και καλή Κυριακή.
Καλή επιτυχία, Σοφία μου, ελπίζω να την ευχαριστηθείτε. Και μόνο με ροδάκινα, πιστεύω ότι θα γίνει πολύ νόστιμη. Να μου πεις εντυπώσεις.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η Φανουρόπιτα και σε ευχαριστώ πολύ μου με ενημερώνεις για την επιτυχία της. Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη πάρα πολλές φορές.
Να είσαι καλά και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.
Φιλάκια!
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ!!!!!ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΚΑΦΕ!!!ΠΕΡΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ .....ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΦΙΛΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία! Να την απολαύσετε με το καφεδάκι σας είναι το ιδανικό!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Φιλιά!
Εμένα μου αρέσουν ζεστές
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι με το εσωτερικό να ρέει!!
Γευστικότατη η τάρτα σου, Ελένη μου.
Καλημέρα.
Καλησπέρα, Στέλλα μου!
ΔιαγραφήΌπως σου αρέσει, δεν έχω καμία αντίρρηση! Μόνο που χαλάει το μπισκτένιο φύλλο, όταν την κόβεις. Αλλά η νοστιμιά είναι η ίδια.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Καλό σου βράδυ.
Ελένη, ωραιότατη η σκεπαστή σου τάρτα. Λαχταριστή!! Δεν μπορώ να την δοκιμάσω βέβαια, αλλά το "καλό πράγμα φαίνεται". Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Σκεπαστή, Ειρήνη μου, για να ψηούν καλά τα φρούτα, που είναι διαφορετικά, να αναμειχθούν τα φρούτα και να κάνουν ένα υπέροχο σιρόπι!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!
Οι αντιστάσεις κάμπτονται μπροστά σ΄αυτή την χρυσαφένια,,τραγανή, γλυκειά όαση των καλά κρυμμένων φρουτένιων απολαύσεων,των πολυδιάστατων λόγω της ποικιλίας φρούτων γεύσεων,της παχύρευστης ,ζεστής-γιατί έτσι αρέσει-πολύχρωμης γέμισης με τα βασανιστικά αρώματα να διαχέονται,στην απόλαυση της πρώτης μπουκιάς που διακριτικά ελέγχεις αν το κομμάτι σου είναι αρκετά ικανοποιητικό να κορέσει την ασυγκράτητη διάθεση να μη μοιραστείς τούτη την χαρά με άλλον-άπληστη ψυχή για λίγο-,και κατόπιν σερβίρεις την πιατέλα-μετανιώνοντας για τις εγωιστικές προθέσεις σου,ευχόμενη να μην έγιναν αντιληπτές!!Φιλιά,πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και μια υπεροχη εβδομάδα!
ΔιαγραφήΧθες ο blogger δεν με άφηνε να μπω στα σχόλια! Ευτυχώς σήμερα είναι οκ.
Φωτεινή μου, χαίρομαι πολύ να διαβάζω τα ποιητικά σου σχόλια, με τις απίθανες μεταφορές και τον πλούσιο λόγο! Είσαι καταπληκτική!
Μακάρι να ήμουν κοντά για να κερνούσα ζεστό κομματάκι, όπως σου αρέσει!
Φιλάκια πολλά!
Στις σκεπαστές τάρτες έχω αδυναμία κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρωματική, φρουτένια, και με τόσο όμορφο χρώμα γέμιση δείχνει σκέτη απόλαυση!
Να έχεις μιαν όμορφη Κυριακή Ελένη μου!
Φιλάκια!
Έλενά μου, χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου!
ΔιαγραφήΟι τάρτες με φρέσκα φρούτα είναι υπέροχες κι ας τις χαρούμε, όσο ακόμα υπάρχουν τα φρούτα του καλοκαιριού. Μου αρέσουν περισσότερο έτσι, παρά με μαρμελάδα!
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!
Φιλάκια
Καλημέρα και καλή Κυριακή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη τάρτα με ωραία υλικά!
Καλημέρα, Ξανθή μου και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ. Θα αρέσει και σ' εσένα, γιατί δεν είναι γλυκιά.
Δοκίμασέ τη, όταν μπορέσεις.
Ελένη μου τί υπέροχη, αρωματική και φρουτένια τάρτα είναι αυτή! Υπερ λαχταριστή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και φιλιά!
Καλημέρα, Κική μου!
ΔιαγραφήΤα φρούτα στο εσωτερικό έγιναν υπέροχα και έδεσαν καταπληκτικά!
Μας άρεσε πάρα πολύ και θα την επαναλάβουμε.
Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!
Φιλάκια!
Χαμογέλασα με τον τίτλο της ανάρτησης, κολλά εδώ στην κυριολεξία του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα φρούτα για αυτή τη νόστιμη τάρτα, που ψηφίζω ΝΑΙ!
Οι φρουτοδημιουργίες στην κουζίνα μας είναι εγγυημένη νοστιμιά!
Καλό Κυριακάτικο απόγευμα Ελένη μου!
Καλημέρα, καλή μου Ζαμπία!
ΔιαγραφήΕίδες τι σκέφτηκα; Κι εγώ γέλασα αλλά ήθελα κάτι πιο περιγραφικό για τίτλο, κάτι περισσότερο από επίθετα και εμπρόθετα-για να μην ξεχνώ και την παλιά μου τέχνη!!!
Έγινε πολύ νόστιμη, όχι γλυκιά και άρεσε και στους δύσκολους! Αυτό είναι μάλλον επιτυχία!
Εύχομαι καλή και δημιουργική εβδομάδα!
Τα φιλιά σας!
Καλη εβδομαδα Ελενη, ομορφη γλυκια μυρωδατη και γεματη χρωματα σαν την σπεσιαλ ταρτα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα!
ΔιαγραφήΣου εύχομαι κι εγώ μια υπέροχη, δημιουργική και χαρούμενη εβδομάδα!
Καλή σου μέρα!
Λαχταριστη που φαινεται η ταρτα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπω ιδιαιτερα γλυκα με φρούτα και αυτη σου η γεμιση δειχνει απλα καταπληκτικη και ζουμερη!!
Γεια στα χερια σου!!
Έγινε πολύ καλή, Ελπινίκη μου, και την τιμήσαμε!!!
ΔιαγραφήΗ γέμιση όντως ήταν πολύ ζουμερή και είχε τη φυσική γλυκύτητα των φρούτων.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλή σου μέρα!
Καλημέρες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα...
και με Δύναμη και κουράγιο εύχομαι!
Λοιπόν συμφωνία κυριών. Σου στέλνω πιατάκι με σαρδελίτσες και μου στέλνεις πιατάκι με φρουτένια τάρτα ως αντάλλαγμα Ελένη μου ;-))
Κι' εμένα τα φρούτα "ολόκληρα" μου αρέσουν πολύ στις σκεπαστές τάρτες. Θυμάμαι σ' ένα εκπαιδευτικό ταξίδι πριν χρόνια στη Γερμανία (πα-πα-πα κακιά λέξη χρησιμοποιήσα τώρα...) να ζω για το κάθε πρωινό ξύπνημα παρέα με καφέ και τάρτα με φρούτα του δάσους.
Τα λουκάνικα και τ' αυγά τους από τότε τους τα έκανα χάρισμα!!!
Φιλιά πολλά.
Καλή σου μέρα, Πηνελόπη μου, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΗ ανταλλαγή δεκτή, πολύ ευχαρίστως! Ήταν αρκετή για μας, αν και τρώγεται πολύ ευχάριστα, γιατί δεν είναι γλυκιά.
Το ίδιο μ' εσένα έκανα κι εγώ στο Μόναχο! Ήταν απολαυστικά τα γλυκά. Έφαγα ακόμα και ντοματοσαλάτα με φράουλες και πορτοκάλι!! Στην αρχή τη κοίταζα και μετά τη δοκίμασα-όχι ότι μου άρεσε ιδιαίτερα.
Φιλάκια πολλά!
Ελένη μου συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις στον πρόλογό σου για τις φρουτένιες τάρτες! Σχεδόν ευχήθηκα να είχα ένα κομματάκι με τον καφεδάκο μου έτσι όμορφα όπως τα έγραψες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου με ενθουσίασε πραγματικά! Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πραγματικά υπέροχα και ο συνδυασμός τους στο ίδιο γλυκό ακόμα καλύτερος! Πάρα πολύ ωραία πρόταση!
Φιλιά πολλά!
Καλώς την καλή μου Ερμιόνη!
ΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο κι από εδώ και χάρηκα ιδιαίτερα για τα υπέροχά σου νέα! Να πάνε όλα καλά!
Αν τα ήξερα πιο πριν θα σου έστελνα ολόκληρη τάρτα με το αεροπλάνο!
Δεν πρέπει να επιθυμείς πράγματα, έτσι έλεγαν στο χωριό μου!
Φιλάκια πολλά πολλά!