Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Πατάτες Oγκρατέν – Potatoes Au Gratin

Μια πανεύκολη και νοστιμότατη συνταγή με τις αγαπημένες μας πατάτες, με την προσθήκη μαλακών τυριών που λιώνουν στο φούρνο κι ένα πικάντικο αλλαντικό που προσθέτει εξαιρετική γεύση. Η ξηροψημένη κρούστα που δημιουργείται είναι δελεαστικότατη! 
Οι πατάτες ογκρατέν μπορούν να αποτελέσουν ένα καθημερινό, νοστιμότατο και πλήρες διατροφικά κύριο πιάτο, να συνοδεύσουν το ψητό κρέας του Κυριακάτικου γεύματος ή να σερβιριστούν σε μπουφέ ή παιδικό πάρτι και να γίνουν ανάρπαστες.
Το μόνο που απαιτείται συμπληρωματικά είναι να συνοδευτούν από μία φρέσκια πράσινη σαλάτα!






Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)

Για το Ταψί ή Πυρέξ
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά

Για τη Γέμιση
5-6 μέτριες πατάτες, βρασμένες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
8 φέτες μπέικον, στρογγυλές, χωρίς πολύ λίπος, κομμένες σε τέταρτα
8-10 φέτες κασέρι ή Gouda, κομμένες σε τέταρτα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την Επικάλυψη
200γραμ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες ή 200γραμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
100ml φρέσκο γάλα
1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά
1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Επί πλέον
1 κουταλιά τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1 κουταλιά βούτυρο σε κομματάκια (προαιρετικά)

Οδηγίες




Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλοίδα τους μέσα σε αρκετό αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε με προσοχή και τις αφήνουμε να γίνουν χλιαρές. Κατόπιν τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.









Αλείφουμε ένα πυρέξ με μία κουταλιά βούτυρο και πασπαλίζουμε παντού με τριμμένη φρυγανιά.








Τοποθετούμε τις πατάτες μέσα στο πυρέ, τη μία φέτα δίπλα στην άλλη, λίγο λοξά. Ενδιάμεσα τοποθετούμε το αλλαντικό και το κασέρι.
Λιώνουμε τις δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο και μ΄ένα πινελάκι βρέχουμε όλες τις πατάτες. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.









Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης.














Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με μία κουταλιά τριμμένη κεφαλογραβιέρα και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κομματάκια βούτυρο.






Ψήνουμε στους 180º C στον αέρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά, κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του, πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.





Καλή όρεξη!

11 σχόλια:

  1. Καλη χρονια! Εννοειται πως αγαπαμε τις όμορφα μαγειρεμενες πατατούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, Αριάδνη!
      Έτσι οι πατάτες είναι πιο ελαφρές, αρκεί να βράζουν καλά και στον ίδιο χρόνο.
      Μερικές όμως είναι πολύ σκληρές.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Στην γευστική παραζάλη της γιορτινής κραιπάλης νόμιζα οτι δεν θα χωρούσε τίποτε άλλο πια!
    Φεύ !
    Έρχονται οι πατάτες au gratin και δεν μπορώ να γυρίσω το βλέμμα!
    Αγαπημένες,αλλά πιο λαχταριστές ό τα χεράκια σου Ελένη μου!
    Θα τις προτιμήσω με το γιαούρτι,που μου αρέσει πολύ,και θα τις εγκαινιάσω μαζί με τον ελπιδοφόρο ερχομό της καινούργιας χρονιάς!
    Εύχομαι το αλατοπίπερο της ζωής να είναι σε λογικές δόσεις Ελένη μου!Να δίνει την απαραίτητη γεύση χωρίς την υπερβολή....
    Εύχομαι η νεα χρονιά να σας δίνει φως ,ελπίδα και αισιοδοξία!
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου και καλή χρονιά!
      Εύχομαι όλα τα καλά σ΄εσένα και την οικογένειά σου, καλή μου φίλη.

      Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου με το γιαούρτι.Η κρόυστα που δημιουργείται δεν υστερεί καθόλου σε εμφάνιση και νοστιμιά από αυτή με την κρέμα γάλακτος.

      Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Τις αγαπω τις πατατουλες σε ολες τις μορφες τους!!!!
    Φαινονται τοσο λαχταριστες και νοστιμες!!!!!
    καλη χρονια Ελενη ,ολα να σου ερθουν οπως τα θελεις!!!!
    φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
      Όντως οι πατάτες είναι ένα αγαπημένο υλικό που εύκολα ταιριάζει με άλλα.
      Η Ελληνική κουζίνα την τιμά ιδιαίτερα.

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Γεια σου Ελενη μου!! Χρονια πολλα!! Να ειναι αυτη η χρονια δημιουργικη και πολυ χαρουμενη για σενα.

    Τις πατατες με αυτο τον τροπο τις λατρευω! Ειναι ενα σιγουρακι σε καθε τραπεζι που θα ετοιμασουμε.

    Καλημερα και χρονια πολλα για την ημερα σημερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, Χρυσαυγή μου, με υγεία και ευτυχία!
      Να είσαι γερή, αισιόδοξη κι όπως πάντα δημιουργική!

      Πράγματι η ογκρατέν εκδοχή πατάτας ή χορταρικού ταιριάζει υπέροχα σ΄ένα τραπέζι.
      Όλοι το εκτιμούν

      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Λαχταριστές οι πατάτες έτσι όπως τις έφτιαξες Ελένη, για γιορτινό αλλά και καθημερινό τραπεζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν, Κατερίνα μου!
      Ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα και είναι νοστιμότατες!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Kαλή χρονιά Ελεν, να είσαι καλά.

    Πολύ ωραίες οι πατάτες σου έτσι... ετσι τις τρώω και για κυρίως... και είναι και μια αλλαγή και για το καθημερινό τραπέζι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή