Η Φάβα Σαντορίνης (Θήρας) είναι ένα διάσημο και εξαιρετικά νόστιμο τοπικό προϊόν
με προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
Έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα, βράζει πολύ γρήγορα, έχει απαλή και γλυκιά
γεύση που τη χρωστά στο μικροκλίμα και τη σύνθεση του εδάφους του νησιού.
Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη
Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια
Στις ανασκαφές στον οικισμό του Ακρωτηρίου διασώθηκαν απανθρακωμένοι σπόροι
φάβας από την εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας!
Τα Υλικά
1 φλιτζάνι φάβα
2 ½ φλιτζάνια νερό
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
1 φύλλο δάφνης
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το Σερβίρισμα
1 μέτριο, ξηρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε καρέ
½ φλιτζάνι κάπαρη, ξαλμυρισμένη
3-4 αγγουράκια τουρσί, πλυμένα και κομμένα ροδέλες
½ κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη και τριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένη ντομάτα, χωρίς σπόρους
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο έξτρα ελαιόλαδο
Μία καρδιά μαρουλιού
Μερικά ραπανάκια
Μία καρδιά μαρουλιού
Μερικά ραπανάκια
Οδηγίες
Βάζουμε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το νερό με τη φάβα, το κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης και ελάχιστο αλάτι.
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και, αν σχηματιστεί σκούρος αφρός
στην επιφάνεια, τον αφαιρούμε. Αλατίζουμε τη φάβα προς το τέλος του βρασμού.
Ανακατεύουμε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χυλώσει, προσέχοντας να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χυλώσει, προσέχοντας να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.
Όταν βράσει, την ανακατεύουμε ζωηρά με έναν αυγοδάρτη (αρκεί) ή την πολτοποιούμε με
το ραβδομπλέντερ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε και την
αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη, προσθέτοντας μόνο λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο
πιπέρι.
Για το Σερβίρισμα
Μέσα σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά, το
ελαιόλαδο, τη ρίγανη και λίγο αλάτι.
Σερβίρουμε τη φάβα μέσα σ΄ένα ρηχό πιάτο, γαρνίρουμε με το μείγμα του κρεμμυδιού
και ραντίζουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
Καλή όρεξη!
Λατρεύω την φάβα!Είναι το αγαπημένο μου όσπριο και αγαπώ την λιτότητα της γεύσης της, που αυτή στην ουσία είναι και η δυναμική της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταπεινότητα των υλικών αναδεικνύει στο έπακρο την φήμη της γνησιότητας της!
Φυσικά η επικουρική επικάλυψη δίνει τους απαραίτητους πόντους για να αναγάγει το ΄΄φτωχό΄΄αυτό πιάτο σε κορυφαίο!
Όπως πάντα ,μας παρουσιάζεις το εξαιρετικό αυτό πιάτο με την γνωστή και αγαπημένη σε μας συνέπεια της καλαισθησίας και της λεπτομερειακής ανάλυσης.
Πολλά πολλά φιλιά Ελένη μου!
Ωραια η φαβα σου Ελενη αλλα ενδιαφερουσες και οι πληροφοριες που μας εδωσες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σαββατοκυριακο!!!
φιλια!!!