Στο σπίτι μας μαγειρεύαμε όλα τα όσπρια, χωρίς διάκριση, και τα ρεβίθια,
πάντα με τον ίδια τρόπο: σούπα, χωρίς ντομάτα, σερβιρισμένα με χυμό λεμονιού
και φρέσκο πιπέρι.
Η μητέρα μου είχε βρει έναν απλό τρόπο να κάνει το φαγητό πιο ελαφρύ: τα
μουλιασμένα ρεβίθια τα άπλωνε ανάμεσα σε δύο καθαρές πετσέτες κουζίνας και τα
πίεζε με ένα γυάλινο μπουκάλι, να σπάσουν στα δύο. Μετά τα έτριβε με τις
παλάμες της και έτσι αποφλοίωνε περίπου τα μισά.
Αυτή την τεχνική ακολουθώ κι εγώ, γιατί μου αρέσει να μην έχουν πολλές φλοίδες,
να βράζουν γρηγορότερα και δίνουν μια ωραία πηχτή σούπα.
Μεγάλη, ταξιδεύοντας, εκτός από την παραδοσιακή σούπα, στις Κυκλάδες γνώρισα
τους υπέροχους ρεβιθοκεφτέδες και στις Αραβικές χώρες το Χούμους και τις νοστιμότατες (αυθεντικές) Φαλάφελ, όχι
σαν αυτές που σερβίρουν στην Αθήνα! (Για να δείτε τις συνταγές ακολουθείστε τους έγχρωμους συνδέσμους).
Τα είδα όμως να στολίζουν και Ανατολίτικα πιλάφια. Τέτοια μεγαλεία!
Τα Υλικά
½ κιλό ρεβίθια βραστερά
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, χαραγμένα στη μέση
2 φύλλα δάφνης, αποξηραμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο χυμός ενός λεμονιού
Οδηγίες
Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια μέσα σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και αποφλοιώνουμε περίπου τα μισά, όπως περιγράφεται στην εισαγωγή. Κατόπιν τα τρίβουμε με τις παλάμες μας και τα ξεπλένουμε πολλές φορές, για να φύγουν οι φλοίδες.
Βάζουμε όλα τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό και τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά τους.
Εν συβεχεία προσθέτουμε το μισό λάδι, τα κρεμμύδια και τη δάφνη και τα σιγοβράζουμε για μια περίπου μία ώρα. Τα δοκιμάζουμε, αν έχουν βράσει.
Δέκα λεπτά, πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!
Ακριβώς έτσι μαγειρεύει κ η δική μου μαμά τα όσπρια, χωρίς ντομάτα, με μπόλικο λεμονάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ρεβίθια ήταν και παραμένουν από τα αγαπημένα μου φαγάκια!
Φιλιά πολλά
και το δικο μου επισης.πιστευω πως το φυλλο δαφνης κανει τη διαφορα.στη σιφνο μαλιστα βαζουν πιο πολλα φυλλα.οντως μα λεμονι ειναι και πιο ελαφρια.καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι ακριβώς μ' αρέσει η σούπα με ρεβύθια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπλή με λεμονάκι και μπόλικο πιπέρι!!!
Οπως πρεπει να ειναι η ρεβιθοσουπα,απλη αλλα πεντανοστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!!!