Μια άλλη εκδοχή κοκκινιστού, πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη. Στα υλικά προστέθηκαν πατατούλες τηγανητές, αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Τα πήλινα σκεύη, ατομικά ή για δύο, ψήνουν μοναδικά το φαγητό και τα τυράκια προσθέτουν γεύση και ελκυστική εμφάνιση.
Δοκιμάστε το!
Τα Υλικά
800γρ. μοσχαράκι κομμένο μικρές μερίδες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κιλό πατάτες, χονδροκομμένες
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες φετάκια
200γρ. μοτσαρέλα ή χαλούμι
½ κουταλάκι πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη ρίγανη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Έξτρα λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες
Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και λιώνουμε με το χέρι μας τα ντοματάκια.
Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι λάδι σε μια κατσαρόλα και, όταν ζεσταθεί, ροδίζουμε το κρέας ελαφρά από όλες τις πλευρές. Μετά προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, έως ότου ξανθύνει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και μετά τα ντοματάκια. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μερικές βράσεις και συμπληρώνουμε τη σάλτσα με ζεστό νερό, ώστε να σκεπάζεται το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το κρέας, μέχρι να μαλακώσει, συμπληρώνοντας πάντα ζεστό νερό, όσο χρειαστεί και να μείνει στο τέλος αρκετή σάλτσα.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Ζεσταίνουμε το έξτρα λάδι και τις τηγανίζουμε.
Τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το λάδι.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε χονδρά φετάκια, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη.
Κόβουμε σε φετάκια το τυρί ή το τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη.
Μοιράζουμε το κρέας ομοιόμορφα σε τέσσερα ατομικά πήλινα σκεύη , καλύπτουμε με τηγανητές πατάτες και ρίχνουμε πάνω σάλτσα από το κρέας.
Τοποθετούμε σε κάθε πήλινο 3-4 φέτες ντομάτας, σκεπάζουμε κάθε μία με μια φέτα τυρί, τρίβουμε λίγο πιπέρι και ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι.
Βάζουμε τα πήλινα στον φούρνο, στους 220 βαθμούς, να μελώσει το φαγητό και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.
Το σερβίρουμε ζεστό μέσα στο πήλινο και αφήνουμε τον καθένα να βάλει στο πιάτο του την ποσότητα μου θέλει.
Το συνοδεύουμε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
Καλή μας όρεξη.
TIPS
Μπορούμε να προσθέσουμε στο κρέας μανιτάρια ολόκληρα ή φετούλες, φρέσκα ή κονσέρβα, πριν από τις ντομάτες.
Αν μας αρέσουν τα μαλακά τυριά τα προσθέτουμε, όταν έχει ψηθεί το φαγητό: βγάζουμε τα πήλινα από το φούρνο, μοιράζουμε τα τυριά τριμμένα και τα ξαναβάζουμε στο ζεστό φούρνο, μέχρι να λιώσουν.
Δοκιμάστε το!
Τα Υλικά
800γρ. μοσχαράκι κομμένο μικρές μερίδες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κιλό πατάτες, χονδροκομμένες
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες φετάκια
200γρ. μοτσαρέλα ή χαλούμι
½ κουταλάκι πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη ρίγανη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Έξτρα λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες
Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και λιώνουμε με το χέρι μας τα ντοματάκια.
Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι λάδι σε μια κατσαρόλα και, όταν ζεσταθεί, ροδίζουμε το κρέας ελαφρά από όλες τις πλευρές. Μετά προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, έως ότου ξανθύνει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και μετά τα ντοματάκια. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μερικές βράσεις και συμπληρώνουμε τη σάλτσα με ζεστό νερό, ώστε να σκεπάζεται το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το κρέας, μέχρι να μαλακώσει, συμπληρώνοντας πάντα ζεστό νερό, όσο χρειαστεί και να μείνει στο τέλος αρκετή σάλτσα.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Ζεσταίνουμε το έξτρα λάδι και τις τηγανίζουμε.
Τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το λάδι.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε χονδρά φετάκια, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη.
Κόβουμε σε φετάκια το τυρί ή το τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη.
Μοιράζουμε το κρέας ομοιόμορφα σε τέσσερα ατομικά πήλινα σκεύη , καλύπτουμε με τηγανητές πατάτες και ρίχνουμε πάνω σάλτσα από το κρέας.
Τοποθετούμε σε κάθε πήλινο 3-4 φέτες ντομάτας, σκεπάζουμε κάθε μία με μια φέτα τυρί, τρίβουμε λίγο πιπέρι και ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι.
Το σερβίρουμε ζεστό μέσα στο πήλινο και αφήνουμε τον καθένα να βάλει στο πιάτο του την ποσότητα μου θέλει.
Το συνοδεύουμε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
Καλή μας όρεξη.
TIPS
Μπορούμε να προσθέσουμε στο κρέας μανιτάρια ολόκληρα ή φετούλες, φρέσκα ή κονσέρβα, πριν από τις ντομάτες.
Αν μας αρέσουν τα μαλακά τυριά τα προσθέτουμε, όταν έχει ψηθεί το φαγητό: βγάζουμε τα πήλινα από το φούρνο, μοιράζουμε τα τυριά τριμμένα και τα ξαναβάζουμε στο ζεστό φούρνο, μέχρι να λιώσουν.
Μ΄αρέσει πολύ η παρουσίαση του φαγητού μέσα στα πήλινα σκεύη...φαίνεται λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κατερίνα και καλό μήνα. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚερνάω, βέβαια, μεριδούλα για δοκιμή!
Ελενάκι πολύ ωραίος τρόπος να απολαύσουμε ένα νόστιμο πιάτο και πολύ καλή η παρουσίασή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό μήνα εύχομαι!
Καλό μήνα Ελένη, λέω να δοκιμάσω αύριο το φαγητό σου με μανιτάρια μιας κι έχουμε φάει πατάτες σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Καλησπέρα, Ελενάκι.Ευχαριστώωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σ' εμένα αρέσουν τα πήλινα και τα χρησιμοποιώ και στο γιουβέτσι με μανέστρα.
Καλό μένα, πολλά φιλιά.
Καλό μήνα, Ξανθούλα, με υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το με τα μανιτάρια ολόκληρα. Στο φούρνο παίρνουν άλλη γεύση και νοστιμίζουν εξαιρετικά.
Καλό βράδυ, πολλά φιλιά.
Τι φαγητό είναι αυτο...σε πήλινο τα φαγητά γίνονται λουκούμι!!! Καλό Μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα να έχεις . Νόστιμο και αγαπημένο το σημερινό σου φαγητό.Εξ ίσου ωραίες και οι φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για Κυριακάτικο φαγητό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Εξαιρετικό πιάτο και το τυράκι (το χαλούμι μας αρέσει πολύ) με την τοματούλα από πάνω σε συνδυασμό με το φούρνισμα θα του έδωσε άλλη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα δοκιμαστεί αυτή η εκδοχή. Έχω κάποια ατομικά πυρίμαχα που δεν τα έχω ακόμα βάλει σε χρήση. Ευκαιρία να τα εγκαινιάσω.
Ευχαριστώ για την ιδέα!
Εύχομαι καλό μήνα Ελένη!
Ζ.
Εύχομαι καλό και σ' εσένα Pansofix.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι το πήλινο κάνει πολύ νόστιμο το φαγητό.Καλή Κυριακή και να περνάς καλά.
Σ' ευχαριστώ πολύ, Παράκελσε! ΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αλήθεια ότι η φωτογράφιση με προβληματίζει πάντα αλλά κάνω ό τι μπορώ, Καλημέρα, φιλιά.
Έχεις πολύ δίκαιο, manousina, για Κυριακάτικο πιάτο. Αλλάζει εντελώς η εμφάνιση του κλασικού κοκκινιστού, γίνεται πιο προσεγμένο και ελκυστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου και καλό μήνα. Φιλιά.
Καλημέρα και καλό μήνα, Ζαμπία. Αν σας αρέσει το χαλούμι και το δοκιμάσεις θα δεις ότι προσθέτει γεύση αλλά δεν αναμευγνύεται με τη σάλτσα, όπως όταν βάζουμε κεφαλορύρι, και κάνει πιο ωραίο τελείωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ κι εγώ. Καλή Κυριακή.
Υπέροχο φαγάκι Ελένη μου..Πολύ νόστιμο φαίνεται..Ωραίο και σαν σερβίρισμα...Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαγητό!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Καλή εβδομάδα, Εύα, μου. Το φαγάκι είναι απλό αλλά ο φούρνος και το σερβίρισμα το κάνουν λαχταριστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα, Αστέρι. Σε ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφή