Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Σπιτικό Λικέρ Καφέ, Kahlua – Homemade Kahlua Liqueur

Ένα αγαπημένο λικέρ για να συντροφεύσει ένα αφράτο γλυκό ψυγείο με αρκετή σοκολάτα, μετά ένα εορταστικό γεύμα ή να αντικαταστήσει το κλασικό καφεδάκι!
Τα συνήθη υλικά του είναι ο καφές, η ζάχαρη, η βανίλια και το τζιν ή βότκα, δηλαδή ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό. Ετοιμάζεται εύκολα, διατηρείται στο ψυγείο και είναι έτοιμο μετά από μερικές εβδομάδες.
Εγώ δεν ακολούθησα πιστά την κλασική συνταγή και δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη αλλά τις παλιές λατρεμένες καραμέλες γάλακτος με σήμα την αγελαδίτσα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι τις έχετε απολαύσει.
Ας τις απολαύσουμε τώρα μέσα σ΄ένα εξίσου αγαπημένο λικέρ! Θα σας ενθουσιάσει!


  Τα Υλικά

35-40 καραμέλες γάλακτος, μαλακές
250ml έτοιμος, δυνατός καφές φίλτρου (ρόφημα)
1 κουταλάκι νες καφέ, σκόνη ή δύο ατομικά φακελάκια
200ml νερό ζεστό
250ml κονιάκ (τριών αστέρων)
150ml τζιν ή βότκα
2 λοβοί βανίλιας, κομμένοι κατά μήκος


Οδηγίες
Φτιάχνουμε τον καφέ φίλτρου, τον μετράμε και τον βάζουμε μέσα με μία μικρή κατσαρόλα. Ξετυλίγουμε όλες μαζί τις καραμέλες και τις προσθέτουμε τμηματικά  μέσα στο ζεστό καφέ. Ανακατεύουμε ζωηρά για να λιώσουν. Αν ο καφές έχει κρυώσει, τον ζεσταίνουμε λίγο, για να λιώσουν καλά οι καραμέλες. Προσθέτουμε στο μείγμα και το νες καφέ, το σουρώνουμε μέσα σε μία γυάλα. Το αφήνουμε να κρυώσει. 
Όταν το μείγμα κρυώσει καλά, προσθέτουμε το αλκοόλ, το νερό και τους λοβούς της βανίλιας. Ανακινούμε καλά.Μοιράζουμε το λικέρ σε μπουκάλια γυάλινα, χωρίς να αφαιρέσουμε τη βανίλια και τα βάζουμε στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.  
Ανακινούμε το λικέρ κάθε δύο μέρες, γιατί ο καφές κατακάθεται.
Μετά την πάροδο δύο εβδομάδων το λικέρ είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. 
Το διατηρούμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε κρύο.Καλή επιτυχία! 

3 σχόλια: