Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τηγανόψωμο

Αυτό το ροδοκόκκινο, τραγανό ψωμάκι με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι ότι στο σπίτι μου, κάθε φορά που ζύμωναν φρέσκο ψωμί, πάντα περίσσευε - σκόπιμα! - ένα κομμάτι ζύμης για να "κρύψει" κομματάκια φέτας και να γίνει ένα ζεστό και λαχταριστό τηγανόψωμο!
Και τώρα, όταν εγώ ζυμώνω, μου περισσεύουν - σκόπιμα!- κομματάκια ζύμης για να γίνουν μικρά τηγανόψωμα. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, ακόμα και με λίγες τραγανές μπουκίτσες.
Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά νόστιμο ψωμάκι και απολαύστε το ζεστό-ζεστό με λίγες φετούλες ντομάτας και ελίτσες. Δεν θα υπάρξει τίποτα πιο νόστιμο!
Όμως και κρύο μπορεί να πάει στο Σχολείο αλλά και στο Γραφείο κι ας μοιραστεί με τους συναδέλφους! 


Τ α  Υ λ ι κ ά

Μισή δόση ζύμης για Σπιτικό ψωμί

Γέμιση
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαυροκούκι
Λάδι για το τηγάνισμα

Ο δ η γ ί ε ς

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Φτιάχνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένες, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Μετά, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ένα μακρόστενο χονδρό φύλλο.
Απλώνουμε γέμιση στη μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό και μετά σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι. Το πιέζουμε αρκετά αλλά προσεκτικά με την παλάμη μας, γιατί θα φουσκώσει στο τηγάνισμα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τα ψωμάκια σε μέτρια φωτιά για να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να στραγγίσουν αλλά να μην καούν.

Όταν τηγανιστούν, τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι από το τηγάνισμα.
Τα απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι ζεστά, όχι καυτά.
Επειδή είναι χορταστικά, καλο είναι να τα μοιραστούμε!!!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

18 σχόλια:

  1. Ζημιές μας κάνεις πρωί πρωί!! Λατρεύουμε τηγανόψωμα. Αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους όπως πολύ σωστά αναφέρεις!
    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Maria mas. Όντως πολύ αγαπημένα, σας κερνάω!
    Να περνάτε όμορφα, καλό Σαββατοκύριακο. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόστιμα τηγανόψωμα,λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Ευχαριστουμε για το κέρασμα. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eπειδή είναι χορταστικά, καλο είναι να τα μοιραστούμε!
    Μάντεψε με ποιαν θα τα μοιραστείς;-)
    Φιλιά Ελενάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένα τηγανόψωμα...σλουρπ... φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Μαρία, χαίρομαι που σου αρέσουν .Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελενάκι, το δικό σου μην το μοιράζεσαι, κερνάω και περισσότερα, όσα μπορείς να φας και να πάρεις μαζί σου! Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα, Εύα, υπάρχει και για σένα, κόπιασε! Σαν πρωινό είναι υπέροχα.
    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τσακίζω για πλάκα 3-4 στην καθισιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πωπωπωωωω! Τέλειο το τηγανόψωμό σου καλή μου!! Κερνάς μερικά; Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Pansofix καλώς μας ξανάρθες, σε είχα χάσει! Σε κερνάω όσα θέλεις. Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Έλα εσύ και θα φτιάξουμε φρέσκα και ζεστά.Καλή σου μέρα και καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή εβδομάδα και σ' εσένα. manousina. Κόπιασε να σε κεράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αστέρι , καλημέρα σου. Όλοι τα λατρεύουμε γλ' αυτό δεν προλαβαίνουν να μείνουν καθόλου, όταν τα φτιάχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πωπω τι τέλεια που είναι και τα δικά σου αγαπημένη μου Ελένη, έτσι στροφογυριστά και γεμιστά με ΄φετα! Απο ποια περιοχή είσαι αν επιτρέπεται? Απο Σποράδες? Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
      Είναι πράγματι νόστμα και γίνονται ανάρπαστα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή