Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι

Το Κυδώνι γλυκό κουταλιού είναι ένα από τα ωραιότερα, παραδοσιακά, αρωματικά κι αγαπημένα γλυκά του κουταλιού! 

Τα Κυδώνια είναι τα κατ' εξοχήν φθινοπωρινά φρούτα. Έχουν αρκετή σάρκα, υπόξυνη γεύση και ένα λεπτό άρωμα που συνδυάζεται υπέροχα με αυτό της αρμπαρόριζας.



Όταν βράσουν αποκτούν ένα υπέροχο ρουμπινί χρώμα!
Το γλυκό αυτό ετοιμάζεται πανεύκολα και θα συνοδεύσει γευστικά το απογευματινό μας καφεδάκι, θα στολίσει τις τούρτες μας αλλά κι ένα μπολάκι στραγγιστό γιαούρτι!





Τ α Υ λ ι κ ά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ ποτήρια νερό
2-3 φύλλα αρμπαρόριζας για άρωμα
½ κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
Αμύγδαλα ασπρισμένα

Ο δ η γ ί ε ς



Διαλέγουμε κυδώνια με κατά το δυνατόν λεία επιφάνεια, σαν μήλα, για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε εύκολα
Τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε, 
καθαρίζουμε τη φλοίδα με ένα κοφτερό μαχαίρι.









Αφαιρούμε τους σπόρους και το σκληρό που περιβάλλει τα κουκούτσια και τα κόβουμε, όπως τις πολύ ψιλές τηγανιτές πατάτες. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον ειδικό τρίφτη κυδωνιού, αν έχουμε).










Μόλις τελειώσουμε, τα βάζουμε να βράσουν σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και την αρμπαρόριζα.















Όταν αρχίζει το βράσιμο, αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.








Αφήνουμε το γλυκό 24 ώρες στην κατσαρόλα να κρυώσει, αφού τη σκεπάσουμε με μια λεπτή πετσέτα, για να συγκρατήσει τους υδρατμούς. Στην περίπτωση που βγάλει νερά το κυδώνι, την επομένη το βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα ή, αν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε με προσοχή λίγο νεράκι και το βράζουμε πάλι για λίγο.




Όταν τελειώσουμε και πιστεύουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα. 
Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο. Διατηρείται όλο το χρόνο, αν είναι καλά δεμένο και συνοδεύει εξαιρετικά το γιαούρτι, την πανακότα ή το παγωτό βανίλια.







Καλή επιτυχία!


Μικρά μυστικά

  • Δοκίμασα αντί για την κλασική αρμπαρόριζα τον αστεροειδή γλυκάνισο που έδωσε στο γλυκό ένα υπέροχο και λεπτό άρωμα.

  • Εάν θέλουμε το κυδώνι ανοιχτόχρωμο, διατηρούμε τα κομμάτια μέσα σε νερό με λεμόνι, μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα. Στην περίπτωση αυτή τα στύβουμε, πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα, γιατί απορροφούν εύκολα νερό. Το γλυκό κυδώνι συνεχίζει να πήζει, όσο κρυώνει, οπότε μην περιμένετε μέχρι να γίνει αρκετά πηχτό, όσο βράζει.
  • Όταν σερβίρουμε το γλυκό να χρησιμοποιούμε πάντα στεγνό κουτάλι και να μην τρώμε το γλυκό του κουταλιού απευθείας από το βαζάκι γιατί θα χαλάσει. (Το ίδιο ισχύει για όλα τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου