Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινά Κίτρινα Αυγά βαμμένα με Turmeric και Saffron

Το Turmeric (Κουρκουμάς ή Κιτρινόριζα) είναι ένα Ινδικό μπαχαρικό με πιπεράτη και λίγο πικρή γεύση. Παράγεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma Longa και θεωρείται ένα από τα θαύματα της Φύσης. Είναι χρωστικό μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα, το βασικό συστατικό της σκόνης Curry και του χρωματισμού της μουστάρδας.
Στους λαούς της Ανατολής είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες. Στο παρελθόν ήταν γνωστό με το όνομα "Indian saffron" και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του εμπορίου της Ινδίας.
 
 

Με το Turmeric οι πονηροί έμποροι μπαχαρικών νόθευαν το άλλο καταπληκτικό μπαχαρικό, τον Κρόκο (Saffron), το οποίο είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον Πλανήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κουρκουμάς λέγεται και “ψευδοσαφράν”.
Πολλές πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση στη μαγειρική του μπαχαρικού αυτού μπορείτε να διαβάσετε εδώ, από το εξαιρετικό site Kitchen Stori.es της Ζαμπίας.
Κι εμείς το Turmeric και και το Saffron, αυτά τα δύο θαυμαστά μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσουμε για να βάψουμε Πασχαλινά αυγά με ένα λαμπερό, χαρούμενο κίτρινο χρώμα, να στολίσουμε το τραπέζι μας και να τα φάμε άφοβα.




Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε σκεύος για το βράσιμο των αυγών που να μην λεκιάζει και εμείς να φορέσουμε γάντια μιας χρήσης. Όπου πέσει η βαφή, πρέπει γρήγορα το μέρος να σαπουνιστεί και να ξεπλυθεί με νερό, για να μην παραμείνει ο λεκές για μέρες, όχι για πάντα!



Τα Υλικά


10-12 άσπρα αυγά
1 κουταλάκι κοφτό κρόκο Κοζάνης
4-5 κουταλιές Turmeric (Κουρκουμά)
3 κουταλιές καλό ξύδι




Οδηγίες




Τα αυγά πρέπει να είναι αρκετές ώρες εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου! Βάζουμε τα αυγά σε μια πλατιά κατσαρόλα για να μην στριμώχνονται. Εάν έχουμε συρμάτινο καλαθάκι, είναι ιδανικό!
Προσθέτουμε τόσο νερό βρύσης, όσο να σκεπάζονται εντελώς.


Ρίχνουμε τις κλωστές του κρόκου, τον κουρκουμά και το ξύδι, ανακινούμε την κατσαρόλα, να πάνε παντού τα υλικά, και τα βάζουμε να βράσουν, πάνω σε μέτρια φωτιά.


Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, κλείνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε τα αυγά μέσα στο νερό για 2-3 λεπτά ή λίγο περισσότερο, αν τα θέλουμε πιο σκούρα. Ελέγχουμε το χρώμα βγάζοντας ένα αυγό με ένα κουτάλι έξω από το νερό.
Κατόπιν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης-να μην είναι πολύ κρύο, γιατί θα σπάσουν-τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι, όπως κάνουμε και με τις χημικές βαφές, και είναι έτοιμα! 


Έχουμε φυσικά βαμμένα αυγά με ένα λαμπερό, χαρούμενο κίτρινο χρώμα!

Καλό Πάσχα! ( Στο ίδιο νερό έβαψα και άλλα τόσα αυγά αλλά πρόσθεσα μία κουταλιά κουρκουμά, ξύδι και λίγο επί πλέον κρόκο).



Το Turmeric


To Turmeric το βρίσκουμε στην εδώ αγορά σε τρεις μορφές: 1) Τη σκόνη που γνωρίζουμε όλοι


2) Τις φρέσκες ρίζες που έχουν καφέ φλοίδα και λαμπερή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα


3) Τις βρασμένες, αποξηραμένες και έτοιμες για άλεσμα ρίζες.

Τις τρίβουμε με το μύλο των μπαχαρικών και έχουμε το δικό μας γνήσιο και πολύ καλής ποιότητας μπαχαρικό!

20 σχόλια:

  1. Τι όμορφα Ελένη μου και του χρόνου πάλι με Υγεία.
    Θα κάνω μάλλον και μερικά κίτρινα, μιας και τα υλικά υπάρχουν άφθονα.
    Καλή Ανάσταση σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου!
      Αφού έχεις τα υλικά, να βάψεις μερικά για ποικιλία.
      Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, καλή μου, με υγεία!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Λαμπερά και κίτρινα σαν ήλιος τα αυγά σου Helen!!!!Μα είναι αριστούργημα.Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι οικολογικά!!!!Το turmeric και το safran κάνουν θαύματα!!!!!!!!!Φιλιάαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι ωραίο χρ'ωμα κάνουν αυτές οι φυσικές βαφές, Μάρα μου;
      Και στην πραγματικότητα ήταν πιο λαμπερό, η φωτογραφία το αδικεί λίγο.
      Καλό Πάσχα εύχομαι, με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφα τα αυγουλάκια σου! Πολύ λαμπερό κίτρινο! Τώρα άντε να βρω άσπρα αυγά...
    Κιτρινόριζα δεν είχα ξαναδεί! Ώστε είναι κόνδυλος! Πολύ ενδιαφέρον!
    Καλό Πάσχα σου εύχομαι Ελένη μου, με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
      Μάλλον θα πρέπει να σου στείλω από εδώ μερικά, διότι υπάρχουν άφθονα!
      Όχι ότι δεν υπάρχουν και σκούρα, αυτά θα τα βάψω κόκκινα.
      Κι εγώ δεν το ήξερα πώς είναι η κιτρινόριζα, εδώ το έμαθα.
      Καλό Πάσχα, πολύ χαρούμενο και με υγεία!

      Διαγραφή
  4. Πόοοσο απλό και έξυπνο! Μπράβο σου για την ιδέα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Ελένη!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Ο τρόπος είναι εύκολος, όλα τα κάνουν τα μπαχαρικά!
      Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  5. Ελενάκι μου πέρασα να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, μιας και αύριο αναχωρώ για τα πάτρια!
    Εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα, με αγάπη και υγεία στο σπιτικό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελενάκι!
      Καλό ταξίδι και καλά να περάσεις στα πάτρια! Να ευχαριστηθείς τις βόλτες και τη φύση και να ξεφύγεις από τη ζωή της πόλης.
      Να γυρίσεις ανανεωμένη και να μας φέρεις πολλές ωραίες αναρτήσεις!
      Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, με υγεία και χαρά μαζί με την οικογένεια.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου είναι καταπληκτικά!!!
    Και του χρόνου!!!
    Το πιο σημαντικό είναι πως είναι οικολογικά εννοείται!!!
    Καλό Πάσχα!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, σε ευχαριστώ, να είμαστε καλά και του χρόνου.
      Βάφονται πολύ εύκολα, είναι, όπως λες, οικολογικά και έχουν πολύ λαμπερό χρώμα. Και σ' εμένα άρεσαν πολύ.
      Καλό Πάσχα να έχουμε και καλή Ανάσταση!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφο χρώμα Ελένη μου!
    Ιδιαίτερα αυγουλάκια, τόσο για τον τρόπο βαφής, όσο και για την εμφάνιση!
    Καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έγιναν πολύ όμορφα, Ερμιόνη μου!
      Εύκολα, γρήγορα και οικολογικά.
      Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα με υγεία!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Τι όμορφα που σου έγιναν!
    Εξαιρετικότατα...Και εγώ έπαιζα με τις οικολογικές βαφές μου τροφίμων αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι το αποτέλεσμα πλησιάζει καν στο δικό σου! :)

    Ένα μόνο να ρωτήσω επειδή με έσκασαν τα δικά μου: Τα αυγά ήταν λευκά πριν τα βάψεις;
    Τί ρωτάω; Άκυρο, μόλις είδα καλά τη φωτογραφία...

    Φιλάκια πολλά και ευχαριστώ για την αναφορά στην "Κουζίνα" μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρσι πειραματίστηκα κι εγώ με τις βαφές των τροφίμων δεν είχα μεγάλη επιτυχία.
      Έτσι σκέφτηκα την κιτρινόριζα και μου άρεσε το αποτέλεσμα.
      Ήταν άσπρα τα αυγά, τα σκούρα δεν γίνονται καλά.

      Πολλές ευχές για καλό Πάσχα με υγεία και καλή Ανάσταση!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Ελένη μου και του χρόνου να είσαι καλά,πολύ ωραία τα αυγουλάκια σου.Εγω αύριο θα τα βάψω,όπως και τα τσουρέκια μου αύριο θα τα φτιάξω,αν μου πετύχουν τ΄αυγά θα βάλω φωτογραφίες θα προσπαθήσω να κάνω αλχημίες, θα δείξει.Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά, Ροδάνθη μου!
      Καλή επιτυχία στα αυγά σου και τα τσουρέκια σου. Περιμένω τις φωτογραφίες, που θα είναι πολύ όμορφες!
      Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Ελενίτσα μου!! Τί υπέροχο κίτρινο που έγιναν τα αβγουλάκια σου!!! Να είσαι καλά, καλό Πάσχα, με υγεία, ξεκούραση και χαρά!!! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καλό το χρώμα που έβγαλες στα αυγά!!!!!
    Καλό Πάσχα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή