Το Turmeric (Κουρκουμάς ή Κιτρινόριζα) είναι ένα Ινδικό μπαχαρικό με πιπεράτη και λίγο πικρή γεύση. Παράγεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma Longa και θεωρείται ένα από τα θαύματα της Φύσης. Είναι χρωστικό μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα, το βασικό συστατικό της σκόνης Curry και του χρωματισμού της μουστάρδας.
Στους λαούς της Ανατολής είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες. Στο παρελθόν ήταν γνωστό με το όνομα "Indian saffron" και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του εμπορίου της Ινδίας.
Με το Turmeric οι πονηροί έμποροι μπαχαρικών νόθευαν το άλλο καταπληκτικό μπαχαρικό, τον Κρόκο (Saffron), το οποίο είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον Πλανήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κουρκουμάς λέγεται και “ψευδοσαφράν”.
Πολλές πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση στη μαγειρική του μπαχαρικού αυτού μπορείτε να διαβάσετε εδώ, από το εξαιρετικό site Kitchen Stori.es της Ζαμπίας.
Κι εμείς το Turmeric και και το Saffron, αυτά τα δύο θαυμαστά μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσουμε για να βάψουμε Πασχαλινά αυγά με ένα λαμπερό, χαρούμενο κίτρινο χρώμα, να στολίσουμε το τραπέζι μας και να τα φάμε άφοβα.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε σκεύος για το βράσιμο των αυγών που να μην λεκιάζει και εμείς να φορέσουμε γάντια μιας χρήσης. Όπου πέσει η βαφή, πρέπει γρήγορα το μέρος να σαπουνιστεί και να ξεπλυθεί με νερό, για να μην παραμείνει ο λεκές για μέρες, όχι για πάντα!
Τα Υλικά
4-5 κουταλιές Turmeric (Κουρκουμά)
3 κουταλιές καλό ξύδι
Οδηγίες
Ρίχνουμε τις κλωστές του κρόκου, τον κουρκουμά και το ξύδι, ανακινούμε την κατσαρόλα, να πάνε παντού τα υλικά, και τα βάζουμε να βράσουν, πάνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, κλείνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε τα αυγά μέσα στο νερό για 2-3 λεπτά ή λίγο περισσότερο, αν τα θέλουμε πιο σκούρα. Ελέγχουμε το χρώμα βγάζοντας ένα αυγό με ένα κουτάλι έξω από το νερό.
Κατόπιν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης-να μην είναι πολύ κρύο, γιατί θα σπάσουν-τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι, όπως κάνουμε και με τις χημικές βαφές, και είναι έτοιμα!
Καλό Πάσχα!
( Στο ίδιο νερό έβαψα και άλλα τόσα αυγά αλλά πρόσθεσα μία κουταλιά κουρκουμά, ξύδι και λίγο επί πλέον κρόκο).
Τις τρίβουμε με το μύλο των μπαχαρικών και έχουμε το δικό μας γνήσιο και πολύ καλής ποιότητας μπαχαρικό!
Στους λαούς της Ανατολής είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες. Στο παρελθόν ήταν γνωστό με το όνομα "Indian saffron" και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του εμπορίου της Ινδίας.
Με το Turmeric οι πονηροί έμποροι μπαχαρικών νόθευαν το άλλο καταπληκτικό μπαχαρικό, τον Κρόκο (Saffron), το οποίο είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον Πλανήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κουρκουμάς λέγεται και “ψευδοσαφράν”.
Πολλές πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση στη μαγειρική του μπαχαρικού αυτού μπορείτε να διαβάσετε εδώ, από το εξαιρετικό site Kitchen Stori.es της Ζαμπίας.
Κι εμείς το Turmeric και και το Saffron, αυτά τα δύο θαυμαστά μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσουμε για να βάψουμε Πασχαλινά αυγά με ένα λαμπερό, χαρούμενο κίτρινο χρώμα, να στολίσουμε το τραπέζι μας και να τα φάμε άφοβα.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε σκεύος για το βράσιμο των αυγών που να μην λεκιάζει και εμείς να φορέσουμε γάντια μιας χρήσης. Όπου πέσει η βαφή, πρέπει γρήγορα το μέρος να σαπουνιστεί και να ξεπλυθεί με νερό, για να μην παραμείνει ο λεκές για μέρες, όχι για πάντα!
Τα Υλικά
10-12 άσπρα αυγά
1 κουταλάκι κοφτό κρόκο Κοζάνης4-5 κουταλιές Turmeric (Κουρκουμά)
3 κουταλιές καλό ξύδι
Οδηγίες
Τα αυγά πρέπει να είναι αρκετές ώρες εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου! Βάζουμε τα αυγά σε μια πλατιά κατσαρόλα για να μην στριμώχνονται. Εάν έχουμε συρμάτινο καλαθάκι, είναι ιδανικό!
Προσθέτουμε τόσο νερό βρύσης, όσο να σκεπάζονται εντελώς.
Προσθέτουμε τόσο νερό βρύσης, όσο να σκεπάζονται εντελώς.
Ρίχνουμε τις κλωστές του κρόκου, τον κουρκουμά και το ξύδι, ανακινούμε την κατσαρόλα, να πάνε παντού τα υλικά, και τα βάζουμε να βράσουν, πάνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, κλείνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε τα αυγά μέσα στο νερό για 2-3 λεπτά ή λίγο περισσότερο, αν τα θέλουμε πιο σκούρα. Ελέγχουμε το χρώμα βγάζοντας ένα αυγό με ένα κουτάλι έξω από το νερό.
Κατόπιν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης-να μην είναι πολύ κρύο, γιατί θα σπάσουν-τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι, όπως κάνουμε και με τις χημικές βαφές, και είναι έτοιμα!
Έχουμε φυσικά βαμμένα αυγά με ένα λαμπερό, χαρούμενο κίτρινο χρώμα!
Το Turmeric
To Turmeric το βρίσκουμε στην εδώ αγορά σε τρεις μορφές: 1) Τη σκόνη που γνωρίζουμε όλοι
2) Τις φρέσκες ρίζες που έχουν καφέ φλοίδα και λαμπερή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα
3) Τις βρασμένες, αποξηραμένες και έτοιμες για άλεσμα ρίζες.
Τις τρίβουμε με το μύλο των μπαχαρικών και έχουμε το δικό μας γνήσιο και πολύ καλής ποιότητας μπαχαρικό!
Τι όμορφα Ελένη μου και του χρόνου πάλι με Υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνω μάλλον και μερικά κίτρινα, μιας και τα υλικά υπάρχουν άφθονα.
Καλή Ανάσταση σας εύχομαι.
Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΑφού έχεις τα υλικά, να βάψεις μερικά για ποικιλία.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, καλή μου, με υγεία!
Πολλά φιλιά!
Λαμπερά και κίτρινα σαν ήλιος τα αυγά σου Helen!!!!Μα είναι αριστούργημα.Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι οικολογικά!!!!Το turmeric και το safran κάνουν θαύματα!!!!!!!!!Φιλιάαααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι ωραίο χρ'ωμα κάνουν αυτές οι φυσικές βαφές, Μάρα μου;
ΔιαγραφήΚαι στην πραγματικότητα ήταν πιο λαμπερό, η φωτογραφία το αδικεί λίγο.
Καλό Πάσχα εύχομαι, με υγεία και χαρά!
Τι όμορφα τα αυγουλάκια σου! Πολύ λαμπερό κίτρινο! Τώρα άντε να βρω άσπρα αυγά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚιτρινόριζα δεν είχα ξαναδεί! Ώστε είναι κόνδυλος! Πολύ ενδιαφέρον!
Καλό Πάσχα σου εύχομαι Ελένη μου, με υγεία και χαρά!
Καλησπέρα, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΜάλλον θα πρέπει να σου στείλω από εδώ μερικά, διότι υπάρχουν άφθονα!
Όχι ότι δεν υπάρχουν και σκούρα, αυτά θα τα βάψω κόκκινα.
Κι εγώ δεν το ήξερα πώς είναι η κιτρινόριζα, εδώ το έμαθα.
Καλό Πάσχα, πολύ χαρούμενο και με υγεία!
Πόοοσο απλό και έξυπνο! Μπράβο σου για την ιδέα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Ελένη!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Ο τρόπος είναι εύκολος, όλα τα κάνουν τα μπαχαρικά!
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Ελενάκι μου πέρασα να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, μιας και αύριο αναχωρώ για τα πάτρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα, με αγάπη και υγεία στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
Καλησπέρα Ελενάκι!
ΔιαγραφήΚαλό ταξίδι και καλά να περάσεις στα πάτρια! Να ευχαριστηθείς τις βόλτες και τη φύση και να ξεφύγεις από τη ζωή της πόλης.
Να γυρίσεις ανανεωμένη και να μας φέρεις πολλές ωραίες αναρτήσεις!
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, με υγεία και χαρά μαζί με την οικογένεια.
Πολλά φιλάκια!
Ελένη μου είναι καταπληκτικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!!
Το πιο σημαντικό είναι πως είναι οικολογικά εννοείται!!!
Καλό Πάσχα!!!
Πολλά φιλιά!!!
Ελένη μου, σε ευχαριστώ, να είμαστε καλά και του χρόνου.
ΔιαγραφήΒάφονται πολύ εύκολα, είναι, όπως λες, οικολογικά και έχουν πολύ λαμπερό χρώμα. Και σ' εμένα άρεσαν πολύ.
Καλό Πάσχα να έχουμε και καλή Ανάσταση!
Πολλά φιλάκια!
Τι όμορφο χρώμα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα αυγουλάκια, τόσο για τον τρόπο βαφής, όσο και για την εμφάνιση!
Καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!
Φιλιά!
Πράγματι έγιναν πολύ όμορφα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΕύκολα, γρήγορα και οικολογικά.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα με υγεία!
Φιλιά πολλά!
Τι όμορφα που σου έγιναν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικότατα...Και εγώ έπαιζα με τις οικολογικές βαφές μου τροφίμων αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι το αποτέλεσμα πλησιάζει καν στο δικό σου! :)
Ένα μόνο να ρωτήσω επειδή με έσκασαν τα δικά μου: Τα αυγά ήταν λευκά πριν τα βάψεις;
Τί ρωτάω; Άκυρο, μόλις είδα καλά τη φωτογραφία...
Φιλάκια πολλά και ευχαριστώ για την αναφορά στην "Κουζίνα" μου!
Ζ.
Πέρσι πειραματίστηκα κι εγώ με τις βαφές των τροφίμων δεν είχα μεγάλη επιτυχία.
ΔιαγραφήΈτσι σκέφτηκα την κιτρινόριζα και μου άρεσε το αποτέλεσμα.
Ήταν άσπρα τα αυγά, τα σκούρα δεν γίνονται καλά.
Πολλές ευχές για καλό Πάσχα με υγεία και καλή Ανάσταση!
Φιλάκια πολλά!
Καλησπέρα Ελένη μου και του χρόνου να είσαι καλά,πολύ ωραία τα αυγουλάκια σου.Εγω αύριο θα τα βάψω,όπως και τα τσουρέκια μου αύριο θα τα φτιάξω,αν μου πετύχουν τ΄αυγά θα βάλω φωτογραφίες θα προσπαθήσω να κάνω αλχημίες, θα δείξει.Καλό Πάσχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία στα αυγά σου και τα τσουρέκια σου. Περιμένω τις φωτογραφίες, που θα είναι πολύ όμορφες!
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Καλησπέρα Ελενίτσα μου!! Τί υπέροχο κίτρινο που έγιναν τα αβγουλάκια σου!!! Να είσαι καλά, καλό Πάσχα, με υγεία, ξεκούραση και χαρά!!! Πολλά φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό το χρώμα που έβγαλες στα αυγά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα
Φιλάκια