Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Τα Σμυρναίικα

Τα κουλουράκια αυτά ταξίδευσαν από την άλλη άκρη του Αιγαίου, σε καιρούς δύσκολους, και πλημμύρισαν την κυρίως Ελλάδα με τα αρώματα της Ανατολής αλλά και τη νοσταλγία για τις Χαμένες Πατρίδες.
Αγαπήθηκαν κι εδώ πολύ, γιατί είναι μυρωδάτα και τραγανά, ζυμωμένα με φρέσκο βούτυρο, χωρίς αμμωνία αλλά με παραδοσιακά Πασχαλινά μπαχαρικά!
Μια αρχοντική παράδοση που εγγυάται ποιότητα και γεύση.







Τα Υλικά


1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κρόκοι μεγάλων αυγών ή 4 κρόκοι μικρών
1 φλιτζάνι/250ml χυμός πορτοκαλιού
1 ½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
¼ φλιτζανιού γιαούρτι 2%
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένο και κοσκινισμένο μαχλέπι
5 φλιτζάνια/650γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κρόκος αυγού
1 μερίδα γάλα εβαπορέ


 
Οδηγίες


 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει πολύ καλά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με to baking powder, τη μαστίχα και το μαχλέπι.












Προσθέτουμε στο βούτυρο έναν-έναν τους κρόκους και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά ακόμα.
















Μετά προσθέτουμε και το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγο με χαμηλή ταχύτητα.














Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, πάνω από το μπολ με το βούτυρο, γιατί φουσκώνει και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.











Ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας και στα τοιχώματα της λεκάνης.















Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.











Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει-παραδοσιακά πλάθονται «βαρκούλες»: πρώτα φτιάχνουμε ένα κορδόνι 20 εκατοστών, το διπλώνουμε στα τρία και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν.



Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τον κρόκο με το γάλα εβαπορέ και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.



Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C/350º F (στις αντιστάσεις) για 25 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο μέσα στο ταψί.


Όταν κρυώσουν καλά,  τα φυλάμε μέσα σε μεταλλικό κουτί για να παραμείνουν τραγανά.



Και μια παλιά φωτογραφία της Σμύρνης της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της νοσταλγίας.



Και ο καημός για τις Χαμένες Πατρίδες με την υπέροχη φωνή του Παντελή Θαλασσινού!

" Τα Σμυρναίικα τραγούδια
ποιος σου τα 'μαθε
να τα λες και να δακρύζεις,
της καρδιάς μου ανθέ!"

22 σχόλια:

  1. Εύχομαι το μήνυμα της Ανάστασης να δώσει σε όλους μας δύναμη για μια νέα αρχή!! Την έχουμε ανάγκη!! Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά, Χαραυγή μου!
      Σε ευχαριστώ και αντεύχομαι Καλή Ανάσταση, ανάσταση της ελπίδας και της αισιοδοξίας στις καρδιές όλου του κόσμου.

      Διαγραφή
  2. Ελένη μου τι όμορφα τα κουλουράκια σου! Σκέφτομαι ότι όταν τις εκτελούμε αυτές τις παραδοσιακές συνταγές, είναι σαν να κάνουμε μια αναδρομή στην κουλτούρα της Σμύρνης! Ένα ασυνείδητο αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη.
    Ενενήντα χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και οι ψυχές μας θυμούνται...
    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου, σε ευχαριστώ πολύ. Τα κουλουράκια αυτά τα αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί αντιπροσωπεύουν μεγάλη παράδοση και ιστορία. Εμείς οι νεότερες κάνουμε ό τι μπορούμε για να τιμήσουμε τέτοια παράδοση και να μην ξεχάσουμε την Ιστορία μας!

      Να περάσεις υπέροχα και χαρούμενα το Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα Ελένη μου μπράβο και του χρόνου με υγεία!!!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση να έχουμε!!!
    Να περάσεις καλά!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελένη μου!
      Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να φτιάξουμε Πασχαλινά.
      Καλό Πάσχα, να περάσεις όμορφα, χαρούμενα με αγάπη!
      Καλή Ανάσταση!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου υπέροχες και αρωματικές οι βαρκούλες σου μου έκλεψαν την καρδιά μαζί με το κείμενο της ανάρτησής σου αλλά και το τραγούδι που λατρεύω!!!! Καλή σου Ανάσταση με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου, η παράδοση ας ζει έστω και μέσα από γλυκά κουλουράκια!
      Κι εμείς ας μην ξεχνάμε!
      Καλό Πάσχα με την οικογένειά σου, να περάσετε όμορφα!
      Καλή Ανάσταση, καλή μου, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Kαλη Ανασταση και Καλο Πασχα .Η χαρη του Χριστου να σου χαρισει ο,τι αναζητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!

    ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΟΥ...ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ...

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΟΥ!


    ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγχαρητηρια!!!! πολυ καλα μολις τα εφτιαξα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να είσαι καλά, Γεωργία μου! Σ΄ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου.
    Και του χρόνου με υγεία.
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρήκα τυχαία το blog ψάχνοντας παραδοσιακη συνταγή για πασχαλινα κουλουράκια. Μόλις τα τελείωσα , έγιναν τέλεια και πραγματικά είναι τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ !! Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύθηκες6 τη συνταγή μου! Καλοφάγωτα και του χρόνου με υγεία!
      Καλή Ανάσταση, υγεία και ευτυχία στην οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  10. Οπως τα βλέπω στη φωτογραφία,αλλά και με όλα τα αρώματα και την ιστορία ποθ τα συνοδευει, ταφτιαχνε η πεθερά μου. Τωρα είμαστε στην Κρητη, αλλά έψαξα, νάσαι καλά για το κλίμα που μου δημιούργησες, και θα τα φτιάξω για την οικογένεια μου, να τιμήσουμε και να θυμηθούμε την αρχόντισσα γιαγια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Μάρω!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η ανάρτησή σου!
      Καλή επιτυχία στα κουλουράκια σου και να τα φτιάχνεις και άλλεςυ φορές, για να ευωδιάζει το σπίτι σου!
      Καλή Ανάσταση, με υγεία!

      Διαγραφή
  11. Μόνο και μόνο επειδή είναι αυθεντικά και σμυρνειικα και έχουν μεγάλη ιστορία από πίσω τους θα ήθελα πολύ να τα φτιάξω.. Όμως επειδή δεν είμαι έμπειρη σαν μαγείρισσα μήπως γνωρίζετε να μου πείτε τις δοσολογίες σε γραμμαρια και τι σημαίνει και η μία μερίδα γάλα εβαπορέ; Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βάγια!
      Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να τα ξαναφτιάξω και να μετρήσω όλα τα υλικά σε γραμμάρια.
      Μάλλον το βούτυρο σε προβληματίζει που είναι ένα πακέτο των 250γραμ.
      Ελπίζω να σε βοηθήσει αν σου πω ότι η μετρική κούπα που χρησιμοποιώ έχει χωρητικότητα 250 ml.
      Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  12. Τη βρήκα τη μερίδα εντάξει! Με συγχωρείτε αν σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου.. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλή και ευλογημένη Ανάσταση σας εύχομαι και καλό Πάσχα με υγεία και πολλή αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάγια, με συγχωρεις που ξέχασα να σου πω για την μερίδα εβαπορέ: είναι το μικρό ατομικό καψουλάκι που βάζουμε στον καφέ μας.
      Ελπίζω να μην είναι αργά.
      Καλή Ανάσταση, καλή μου φίλη, με υγεία

      Διαγραφή
  13. Όχι δεν αργήσατε τα είχα φτιάξει από την αρχή που σας έστειλα.Έμεινα κατενθουσιασμένη..Γνήσιο αφράτεμα όπως πρέπει..Τόσο νόστιμα και απίστευτα αόρατα.Σας ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε τη συνταγή μαζί μας.
    Χριστός Ανέστη!!!Χρόνια πολλά καλά και ευλογημένα σας εύχομαι με υγεία πάνω απ'όλα και πολλή αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Βάγια, για την εμπιστοσύνη και την ενημέρωση!
      Να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένειά σου!
      Είμαι στη διάθεσή σου για κάθε ερώτησή σου!

      Διαγραφή