Μια πίτα νόστιμη με Ελληνικά τυριά, από τις συνταγές της μητέρας μου. Χαίρομαι που τη μοιράζομαι μαζί σας!
Η κρέμα με το σιμιγδάλι κάνει την υφή της πιο πλούσια, ενσωματώνει υπέροχα όλα τα υλικά, εξισορροπώντας τις διαφορετικές τους γεύσεις. Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα, γιατί τονίζουν γευστικά το αποτέλεσμα.
Αν φτιάξετε μόνες σας το φύλλο, τότε θα ενισχύσετε κατά πολύ τη γεύση της. Όπως κι αν είναι, δοκιμάστε να τη φτιάξετε και απολαύστε τη!
2 κουταλιές σουσάμι
2 κουταλιές γιαούρτι
½ φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
2 αυγά, χτυπημένα καλά
500 γραμμ. Ελληνικά τυριά (300γραμ. Φέτα και 200γραμ. Μανούρι)
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λευκό ή μαύρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Όταν γίνει χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα των αυγών.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και ανακατεύυμε καλά.
Απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας (να εφάπτεται) ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε στην άκρη να κατέβη λίγο η θερμοκρασία της.
Όταν η κρέμα γίνει χλιαρή, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί ή πυρέξ (νούμερο 32 ή 34) και απλώνουμε δύο λαδωμένα φύλλα. Λαδώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα, το ένα πάνω στο άλλο και αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και τσαλακωμένα και μετά αδειάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν και τα λαδώνουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αφού τα λαδώσουμε κι αυτά.
Προσθέτουμε στο λάδι που μας περίσσευσε το γιαούρτι, τα αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι.
Αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν θέλουμε, χαράζουμε την πίτα ελαφρά σε λωρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας τα φύλλα με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C (στις αντιστάσεις ή τον αέρα) για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα.
Όταν ψηθεί, την ξεφουρνίζουμε, την κόβουμε ζεστή, όχι καυτή, και την απολαμβάνουμε!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, Ελεάννα, που εμπιστεύθηκες τη συνταγή της μητέρας μου!
Μπράβο, Δήμητρα! Την έφτιαξες καταπληκτική!
Η κρέμα με το σιμιγδάλι κάνει την υφή της πιο πλούσια, ενσωματώνει υπέροχα όλα τα υλικά, εξισορροπώντας τις διαφορετικές τους γεύσεις. Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα, γιατί τονίζουν γευστικά το αποτέλεσμα.
Αν φτιάξετε μόνες σας το φύλλο, τότε θα ενισχύσετε κατά πολύ τη γεύση της. Όπως κι αν είναι, δοκιμάστε να τη φτιάξετε και απολαύστε τη!
Τα Υλικά
10 φύλλα κρούστας
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο2 κουταλιές σουσάμι
2 κουταλιές γιαούρτι
Για την κρέμα
750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό½ φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
2 αυγά, χτυπημένα καλά
500 γραμμ. Ελληνικά τυριά (300γραμ. Φέτα και 200γραμ. Μανούρι)
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λευκό ή μαύρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Τρίβουμε τα τυριά μέσα σε ένα βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Όταν γίνει χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα των αυγών.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και ανακατεύυμε καλά.
Απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας (να εφάπτεται) ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε στην άκρη να κατέβη λίγο η θερμοκρασία της.
Όταν η κρέμα γίνει χλιαρή, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί ή πυρέξ (νούμερο 32 ή 34) και απλώνουμε δύο λαδωμένα φύλλα. Λαδώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα, το ένα πάνω στο άλλο και αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και τσαλακωμένα και μετά αδειάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν και τα λαδώνουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αφού τα λαδώσουμε κι αυτά.
Προσθέτουμε στο λάδι που μας περίσσευσε το γιαούρτι, τα αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι.
Αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν θέλουμε, χαράζουμε την πίτα ελαφρά σε λωρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας τα φύλλα με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C (στις αντιστάσεις ή τον αέρα) για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα.
Όταν ψηθεί, την ξεφουρνίζουμε, την κόβουμε ζεστή, όχι καυτή, και την απολαμβάνουμε!
TIPS
Το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το πάχος που
θέλουμε να έχει η τυρόπιτά μας.Σ΄ευχαριστώ πολύ, Ελεάννα, που εμπιστεύθηκες τη συνταγή της μητέρας μου!
Μπράβο, Δήμητρα! Την έφτιαξες καταπληκτική!
Καλημέρα Ελένη και Χρόνια Πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η τυρόπιτα σου και πρωτότυπη γέμιση.
Καλό Σ/Κ
Καλησπέρα Ξανθή μου, Χριστός ανέστη!
ΔιαγραφήΗ μητέρα μου έκανε τέτοια γέμιση και τη νοστάλγησα!
Η πίτα γίνεται εύκολα, είναι νόστιμη και φαίνεται σαν να έχει πολύ τυρί.
Εσύ που ξέρεις και ανοίγεις φύλλο, δεν σου λέω τίποτα!
Καλή εβδομάδα από αύριο.
Η κρέμα με το σιμιγδάλι πρέπει να κάνει την πίτα σου εξαιρετικά αφράτη και λαχταριστή Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μανούρι ταιριάζει όμορφα με την φέτα!
Με ξεσηκώνεις να την φτιάξω!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Ελενάκι, έτσι είναι όπως το λες, αφρατούλα γίνεται!
ΔιαγραφήΤο μανούρι και η φέτα είναι τα μόνα ελληνικά τυριά που έρχονται εδώ αλλά όχι συνέχεια.
Όταν τα βρίσκουμε, έχουμε γιορτή!
Αν τη φτιάξεις, πες μου εντυπώσεις!
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!
Πω πω, αυτή η κρεμώδης γέμιση πρέπει να είναι απίθανη! Και μου αρέσι πολύ που άλειψες την επιφάνεια με γιαούρτι εκτός από λάδι! Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο! Ιδιαίτερη πίτα Ελένη μου και σίγουρα πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλό ΣΚ!
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΓιαούρτι με λάδι χρησιμοποιώ για επικάλυψη σε όλες τις τάρτες και πίτες αντί για αυγό, διότι κάνει ωραία κρούστα!
Μετά βάζω σουσάμι ή μαυροκούκι. Δοκίμασέ το σε πίτα, ειδικά με χωριάτικο φύλλο!
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θύμισες την κλασσική τυρόπιτα της μάνας μου με κρέμα. Χρόνια έχω να την φτιάξω έτσι και πρέπει να την ξαναθυμηθώ :-)) να 'σαι πάντα καλά φίλη μου.
Καλό υπόλοιπο ΣΚ εύχομαι.
Αληθώς ανέστη, χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία, φιλενάδα!
ΔιαγραφήΕίδα φωτογραφίες και κατάλαβα ότι περάσατε υπέροχα. Μάλλον το είχατε ανάγκη μετά τη βαρυχειμωνιά και τις ιώσεις!
Κι εμένα η μητέρα μου την έφτιαχνε έτσι. Μνήμες που δεν ξεχνιούνται με τίποτα!
Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου και καλή εβδομάδα.
Φιλάκια!
Ελένη μου είναι απίθανη, μπράβο σου!Αυτή η κρεμώδης γέμιση με τρελαίνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Καλησπέρα, Ελενάκι.
ΔιαγραφήΗ πίτα είναι εύκολη και νόστιμη. Δεν είναι αλμυρή ούτε πολύ πικάντικη.
Να τη δοκιμάσεις αλλά να μην την κάνεις πολύ λεπτή.
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!
Χριστος ανέστη και χρόνια πολλά με υγεία.. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και γευστική η τυρόπιτα που μας προτείνεις.Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς ανέστη, Σωσώ μου και χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΝα είμαστε καλά και του χρόνου να γιορτάσουμε πάλι.
Χαίρομαι που σας άρεσε αυτή η πιτούλα με την κρέμα.
Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα.
Βρηκα τη συνταγη σου τυχαια κ την εκανα.ειναι πραγματικα υπεροχη!ισως η πιο νοστιμη τυροπιτα που εχουμε φαει ποτε!!!μπραβο σου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήελενη αυτη η τελευταια ανωνυμη ημουν εγω.απο τωρα κ στο εξης θα ειμαι επωνυμη! πραγματικα τελεια τυροπιτα!!!!!!dimitra griva
ΑπάντησηΔιαγραφή