Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τραγανά Κουλουράκια με Κανελογαρίφαλα και Μανταρίνι


Μικρές, τραγανές, μπισκοτένιες, πολύ αρωματικές μπουκίτσες, με υπέροχη γεύση αγαπημένων μπαχαρικών! Ευωδιάζουν κανέλα και γαρίφαλα, είναι αφράτα και λαχταριστά, μια μικρή πολυτέλεια που κάνει το απογευματινό μας τσάι ή το καφεδάκι απόλαυση!
Η εξαιρετική αυτή συνταγή είναι της καλής μου της Αφροδίτης (η συνταγή εδώ ) από τις Γλυκές Ιστορίες, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ που μου επέτρεψε την αναδημοσίευση.
Έκανα ελάχιστες αλλαγές στα υλικά και όχι στις ποσότητες: χρησιμοποίησα χυμό μανταρινιού για γεύση και άρωμα και ελαιόλαδο αντί του καλαμποκέλαιου. Σκεφτόμουν να βάλω και στη ζύμη λίγο ξύσμα μανταρινιού αλλά τελικά άφησα τα αρώματα των μπαχαρικών να πρωταγωνιστήσουν!
 



 
 
Τα Υλικά
1 φλιτζάνι /250ml φυσικό χυμό μανταρινιού  ή πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι / 90γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
½ φλιτζάνι / 125γραμ.βούτυρο, λιωμένο
½ φλιτζάνι / 110γραμ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
4 φλιτζάνια /500γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά τριμμένη κανέλλα
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα

Οδηγίες
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
 
 




Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατεύσουν.










Μετά προσθέτουμε το χυμό, συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα.













Τελευταία προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί με τα υγρά υλικά και η ζύμη μας να γίνει μαλακή,  αλλά να μην κολλάει στα χέρια.








Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί δύο μέτρια ταψιά φούρνου.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, τα πλάθουμε κορδονάκια και μετά τους δίνουμε, όποιο σχήμα θέλουμε. Τοποθετούμε τα πλασμένα κουλουράκια στα ταψιά.




 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί που κλείνει καλά!


Καλή επιτυχία!

11 σχόλια:

  1. Αμάν Ελένη μου,μου έσπασες την μύτη θα πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτα θα τα φτιάξω κάποια στιγμή.Να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλήσπέρα, Ροδάνθη μου!
      Έχω φτιάξει και δημοσιεύσει και άλλη συνταγή με αρωματικά κουλουράκια αλλά αυτά είναι εξαιρετικά. Αφράτα και τραγανά, σαν μπισκότα!
      Όταν τα φτιάξεις, περιμένω τα σχόλιά σου.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. πωπω πάω για σκόνη γαρύφαλλου και επανέρχομαι για να τα φτιάξω! Πεθαίνω για κανέλα!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες!
      Όταν ψηθούν και τα δοκιμάσεις, θα σου αρέσουν πολύ! Διατηρούνται και αρκετές μέρες σαν φρέσκα!.
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο στην Αφροδίτη με την αρχική συνταγή. Μπράβο και σε σένα Ελένη για την αναπαραγωγή. Μπριος με ελαιόλαδο άλλης φίλης - να δω αν το πετύχω - φτιάχνω τώρα και σε λίγο βάζω μπροστά και τα κουλουράκια σου! Φιλιά, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, σε ευχαριστώ πολύ και εκ μέρους της Αφροδίτης!
      Είναι τα καλύτερα κανελοκουλουράκια που έχω φτιάξει! Πράγματι αξίζουν!
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Κι έλεγα από που έρχονται αυτες οι υπέροχες μυρωδιές!
    Από το μπλογκοσπιτάκι σου!
    Φοβερά τα κουλουράκια σου Ελενάκι!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Έλα κερνάω, έχω και ελληνικό καφεδάκι! Είδες, τα ξένα θέλουν καλοπέραση!
      Να είσαι καλά και καλή νέα εβδομάδα!
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Αν προλάβω θα τα φτιάξω αύριο Ελένη,μου αρέσουν τα υλικά τους.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα!
      Αν τα δοκίμασες, περιμένω εντυπώσεις!

      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  6. Η συνταγή είναι υπέροχη, πανεύκολη και μοσχοβόλησε το σπίτι! Ευχαριστώ, με έβγαλες ασπροπρόσωπη στην παρέα μου.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή