Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Κέικ με Χαλβά και Πορτοκάλι και ένα Δώρο!


Το σουσάμι και τα προϊόντα του, ταχίνι και χαλβάς, αξίζουν να κερδίσουν τη θέση τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να μην τα θυμόμαστε μόνο κατά την περίοδο της νηστείας. Λόγω της μεγάλης τους διατροφικής αξίας θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε συχνότερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και θα εκπλαγείτε από το πανεύκολο, νοστιμότατο και νηστίσιμο κέικ με χαλβά και ταχίνι που ευωδιάζει πορτοκάλι!






Τα Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
⅔ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
200γραμ. ταχίνι
200γραμ. χαλβάς με σοκολάτα
Το ξύσμα από ένα βιολογικό πορτοκάλι
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

Οδηγίες



Σε λεκάνη ρίχνουμε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν καλά τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με το χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να αφρίσει.






Τότε προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τελευταία προσθέτουμε το χαλβά θρυμματισμένο και τον ενσωματώνουμε στο μείγμα του κέικ.







Λαδώνουμε καλά μία φόρμα διαμέτρου 28εκ. την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε το επί πλέον.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, για 50 περίπου λεπτά. 







Όταν κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι και δεν φανεί υγρασία, το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για 5-10 λεπτά.
Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.






Όταν κρυώσει, το κόβουμε και το απολαμβάνουμε! Είναι ιδανικό και για πρωινό.



Καλή επιτυχία!


Κι ένα πολύ ενδιαφέρον δώρο από τη Marion!


Πολλοί γνωρίζετε τη Marion που δημοσιεύει πολλές πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές στο πολύ όμορφο blog της Μαγειρική και Τέχνη . Κι όσοι δεν το γνωρίζετε, αξίζει να το επισκεφθείτε!
Ήμουν η τυχερή της κλήρωσης που είχε κάνει κι έλαβα ως δώρο το βιβλίο της Μυρσίνης Λαμπάκη, “Μαγειρέματα 2”,  ένα DVD με συνταγές για γλυκά και τις ευγενικές ευχές της!


Καλή μου Marion, σε ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα δώρα σου. Θα τα μελετήσω και τα αξιοποιήσω, όπως τους αξίζει.
Σου εύχομαι υγεία, χαρά και δημιουργικότητα και στο blog σου πάντα επιτυχίες! 

39 σχόλια:

  1. Πολύ πλούσιο και σίγουρα πολύ αρωματικό κέηκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάρθα!
      Έγινε από υλικά που υπήρχαν στο σπίτι και το αποτέλεσμα εκπληκτικό!
      Κάνε μία δοκιμή!

      Διαγραφή
  2. Ευωδιές και νοστιμιές ξεπηδούν από το κεκάκι σου Ελένη μου!
    Με γεια το δωράκι σου, είμαι σίγουρη ότι θα το αξιοποιήσεις κατάλληλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Έλενά μου!
      Όντως έγινε νόστιμο και μυρωδάτο, ιδανικό για πρωινό!
      Εμείς το τιμήσαμε!
      Και το δωράκι εξαιρετικό αλλά χρειάζεται χρόνος για να αξιοποιηθεί.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Kathy!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου, προσπαθώ και εγώ να εντάξω το ταχίνι στο φαΐ μας! Με μέτρο βέβαια γιατί είναι θερμιδική βόμβα! Το κεκάκι σου θα δοκιμαστεί!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
      Εγώ το αγάπησα και συνήθως το τρώω για πρωινό. Όντως είναι θερμιδική βόμβα, επομένως χρειάζεται μέτρο. Είναι όμως πολύ υγιεινό και διατροφικά ωφέλιμο.
      Περιμένω εντυπώσεις από το κέικ1
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. πολύ καλό το κέικ σου να σαι καλά ....και εις άλλα δωράκια ευχομαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
      Σου εύχομαι να είσαι κι εσύ τυχερή!

      Διαγραφή
  6. Ένα νηστίσιμο κέικ με υψηλές προδιαγραφές.Άριστο για το πρωϊνό μας,γευστικό χάδι για το κολατσιό μας.Αρώματα που στον εγκέφαλό μας δίνουν σήματα αγάπης,αφήνουν φιλιά συμπαράστασης.Αγαπημένο κέικ,ιδιαίτερα για τους νηστεύοντες,αλλά ίσως και όχι..μάλλον θα έπρεπε να καθιερωθεί σαν το γλυκό κέικ που αφήνει μόνο ωφέλειες σε συνδυασμό με δυνατή,αρωματική γεύση.
    Ελένη μου μας κανάκεψες με γλυκό νηστίσιμο πειρασμό..θα ενδώσω γιατί είναι αγαπημένη,γνώριμη γεύση.Καλό βράδυ γλυκιά μου!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την πρότασή σου να καθιερωθεί αυτό το κέικ μου σαν γλυκό "που αφήνει μόνο ωφέλειες!" Ήταν έκπληξη η πρότασή σου!
      Καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχο το κεκάκι σου!! θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε μιας και κάθε πρωί υπάρχει μάζωξη για καφέ σπίτι μου. Και κάθε μέρα φροντίζω για διαφορετικό κερασματάκι. Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλεν 7!
      Σε ευχαριστώ πολύ που διάλεξες να δοκιμάσεις τη συνταγή μου! Να το απολάυσεις με τις φίλες σου και να περνάτε όμορφα.
      Το εκτιμώ πολύ και περιμένω τις εντυπώσεις σου!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο κέικ Ελένη μου!!! Πλούσιο σε γεύση και άρωμα!!! Να χαίρεσαι το δωράκι σου και να είσαι πάντα τυχερή!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου, και καλή εβδομάδα!
      Το κέικ όντως είναι νοστιμότατο και πανεύκολο.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο το κέικ σου ! Λαχταριστό και πολύ ξεχωριστό!
    Φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Σοφία!
      Σε ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να τα λέμε συχνά.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Καταπληκτικό κέικ,πολύ νόστιμο μου φαίνεται ,θα το δοκιμάσω τώρα στη νηστεία,καλή εβδομάδα ,φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Νέλη!
      Όταν το φτιάξεις, θα δεις πόσο νόστιμο είναι.
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Ελένη μου όσο θέλω να αποφύγω τα γλυκά τόσο πέφτω πάνω τους. Υπέροχη φαίνεται η συνταγή με το χαλβά, εύγευστη, νηστίσιμη και δεν μπορώ παρά να τη δοκιμάσω. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Σοφία μου!
      Χρήσιμα είναι και τα γλυκά, αρκεί να είναι πιο υγιεινά.
      Να δοκιμάσεις αυτό το κέικ, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Είναι πανεύκολο και
      με απλά υλικά, τα έχουμε στο σπίτι.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Καλη εβδομαδα Ελενη μου!
    Εγω φετος το "ανακαλυψα" το ταχινι και εχω ενθουσιαστει! Υπεροχο φαινεται το κεϊκ σου! Θα το φτιαξω μεσα στην εβδομαδα μιας και αυτο το Σαββατοκυριακο ασχοληθηκα με μια τουρτα για γενεθλια και οι αντρες μου εμειναν χωρις γλυκο!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαρίνα μου!
      Κι εγώ το ανακάλυψα εδώ που το χρησιμοποιεί πάρα πολύ η Αραβική κουζίνα.
      Το χρησιμοποιώ στα γλυκά, στα ψωμιά στις σάλτσες για σαλάτες. Το αγάπησα πολύ.
      Να φτιάξεις για τους άνδρες σου αυτό το κέικ, θα τους αρέσει.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  13. Τέλειο το κέικ! Θα μοσχομυρίζει πορτοκάλι! Η συνταγή θα εκτυπωθεί προς μελλοντική χρήση, γιατί είμαι σίγουρη ότι είναι καταπληκτική! Μπράβο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία, Αναστασία, κι εγώ κρατώ διάφορες συνταγές για μελλονική χρήση.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. Πάντα τυχερή να είσαι και πάντα να μας κερνάς τόσο υπέροχα γλυκάκια μα και τόσο υγιεινά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Λίλα μου, σ' ευχαριστώ!
      Και βέβαια κερνάω, αν σας αρέσει αυτό το κέικ!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  15. Εμένα κάτι τέτοια αρωματικά και μυρωδάτα κεϊκς με συναρπάζουν, και μάλλον είναι πια γνωστό το "κουσούρι" μου καλή μου Ελένη, οπότε για τον λόγο αυτό είμαι σίγουρη πως θα μου έδινες ένα "καλό" κομμάτι :-)))

    Και τέλος να σου ευχηθώ όλοψυχα, πάντα να είσαι τυχερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σε συναρπάζουν τέτοια κέικ, πρέπει να σου έστελνα! Άντε, όταν έρθω κοντά θα σου στείλω ολόκληρο κέικ, όχι μόνο ένα κομμάτι!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  16. Υπέροχο κεκάκι!
    Υλικά που λατρεύω σε συνδυασμό απλά απολαυστικό!! Εξαιρετικό σνακ για νηστεύοντες και μη!
    Φιλιά πολλά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λες, Ερμιόνη μου, για νηστεύοντες και μη!
      Είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό. Προτείνω μία δοκιμή.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  17. Ελενάκι μου υπέροχο το κέικ σου, μοσχοβολάει!Πλούσιο και θρεπτικό!!!
    Συγχαρητήρια και για το δωράκι σου,καλά μαγειρέματα!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι!
      Πάντα ευδενική και καλοσυνάτη, να είσαι καλά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  18. Θα το δοκιμάσω Ελένη μου πρώτον γιατί έχω χαλβά που δεν τον τρώνε έτσι και δεύτερο επειδή νηστεύει η κόρη μου όλα τα γλυκά που φτιάχνω αυτόν τον καιρό είναι νηστίσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα μου!
      Να λοιπόν η ευκαιρία να αξιοποιήσεις το χαλβά που σου έχει μείνει!
      Θα δεις πόσο ταιριάζει μέσα σ' αυτό το κέικ που θα αρέσει στην κορούλα σου.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  19. Καταπληκτικό το κέικ σου Ελένη!
    Μοσχομυρίζει άνθη της Άνοιξης και συνάμα πολύ υγιεινό!
    Θα το δοκιμάσω σύντομα καθότι όλοι στο σπίτι λατρεύουμε το ταχίνι!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Silena!
      Να το ξαναπώ ότι όντως είναι πανεύκολο, νοστιμότατο και πολύ υγιεινό!
      Να το δοκιμάσεις και να μου πεις!

      Διαγραφή
  20. Acabei de conhecer o seu blog e achei maravilhoso. Me visite:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
    Siga-me e pegue o meu selinho!!!

    Obrigada.

    Beijos Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή