Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σπιτική Πίτσα, όπως μας αρέσει! – Homemade Pizza

Η Πίτσα, πικάντικη, κλασική ή χορτοφαγική, είναι πάντα η αγαπημένη μας! Η ροδοψημένη και τραγανή ζύμη της είναι το χαρακτηριστικό της.
Δοκιμάστε αυτή την πανεύκολη ζύμη που σας προτείνω και κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς υλικών γέμισης, με λιγότερο ή περισσότερο τυρί. Όπως σας αρέσει!
Πάντως με ό τι κι αν τη γεμίσετε, θα είναι νοστιμότατη! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια λαχταριστή σπιτική πίτσα, δεν συμφωνείτε;
 
 


 Τα Υλικά
(Για τη ζύμη)

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
250mL  χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι ή βασιλικό
 

Οδηγίες 

Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε την μισή ποσότητα χλιαρού νερού και διαλύουμε καλά τη μαγιά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και μερικές κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη μαγιά σε μέρος χωρίς ρεύματα, για να ενεργοποιηθεί.

Όταν στην επιφάνειά της σχηματιστούν φυσαλίδες, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το θυμάρι ή το βασιλικό και το ελαιόλαδο και σιγά σιγά-σιγά το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό και απαλό ζυμαράκι, που δεν θα κολλάει.

(Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ανάλογα λίγο ακόμα χλιαρό νερό ή αλεύρι).
Βάζουμε το ζυμάρι μέσα σ΄ένα αλευρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν το πιέζουμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, καλύπτοντας το ταψί της πίτσας, ελαφρά λαδωμένο.
 


Πίτσα Πικάντικη
(Γέμιση) 

2 κουταλιές σπιτική, πηχτή κέτσαπ
10-12 φέτες παστουρμάς, χωρίς το τσιμένι ή (εναλλακτικά) 12 φέτες προσούτο Ευρυτανίας
100γραμ. πικάντικο κασέρι, τριμμένο
100γραμ. τυρί Φέτα, όχι πολύ πικάντικη
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλιά ελαιόλαδο 

Πίτσα μάλλον Κλασική
(Γέμιση) 

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
100γραμ. τριμμένο τυρί γκούντα
100γραμ. πικάντικο τυρί Φέτα, θρυμματισμένο
2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
12 ελιές μαύρες, χωρίς το κουκούτσι τους
1 κουταλιά αποξηραμένη ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού για το σερβίρισμα 

Οδηγίες 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200-220º C, ανάλογα με το φούρνο μας. 

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί για πίτσα ή όποιο άλλο θέλουμε και απλώνουμε τη ζύμη. Την πιέζουμε με τα χέρια μας ή με μια ροδέλα, για να  ανοίξει καλά. Φροντίζουμε, ώστε η ζύμη μας να έχει το επιθυμητό πάχος. 
Απλώνουμε παντού πάνω στη ζύμη τον πελτέ ντομάτας ή την κέτσαπ, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ρίγανη.

 


Γέμιση 1η 

 
 
 
Κόβουμε με το χέρι μας τις φέτες του παστουρμά και τις απλώνουμε πάνω από το κασέρι. Καλύπτουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

 

 


Γέμιση 2η

 
 
 
Στρώνουμε πάνω από το τριμμένο τυρί τις πιπεριές, μετά τις ντομάτες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κατόπιν τοποθετούμε τις ελιές και από πάνω θρυμματίζουμε τη Φέτα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. 
Αλάτι δεν χρειάζεται, διότι οι ελιές και η Φέτα περιέχουν αρκετό. Αν όμως θέλετε, πασπαλίζετε λίγο πάνω από τις ντομάτες.

 

 
 
Ψήνουμε την πίτσα στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει η ζύμη και η επιφάνειά της.
Όταν ψηθεί, την κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια με την ειδική ροδέλα ή με ένα ψαλίδι κουζίνας.

 
Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά όχι καυτή.

 
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

27 σχόλια:

  1. ελαιολαδο ποσυμαριο θα βαλουμε στο ζυμαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Ελαιόλαδο δεν βάζουμε σ΄αυτό το ζυμάρι αλλά μόνο στο ταψί.

      Διαγραφή
  2. Ολες οι γεμισεις ειναι μια και μια. Ειδικα αυτη με τον παστουρμα θελω πολυ να την δοκιμασω.
    Η σπιτικη πιτσα δεν συγκρινεται με καμια αλλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου, συμφωνώ μαζί σου!
      Είναι πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Αν συμφωνούμε λέει;;; Παστουρμαδοπιτσα ουάουυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερνάω, Αριάδνη!
      Μέχρι να έρθεις, θα είναι έτοιμη!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Ελένη!
    Η σπιτική πίτσα είναι από τις καλύτερες... εμείς, έχουμε πια καταργήσει τις έτοιμες γιατί δεν συγκρίνεται η νοστιμιά τους με τη σπιτική που είναι και πιο υγιεινή! Η δική σου έγινε λαχταριστή!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Πολύ καλά κάνατε που καταργήσατε του εμπορίου. Οι σπιτικές είναι το κάτι άλλο!
      Άσε που μπορείς να κάνεις όποια επιλογή γέμισης θέλεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Στη πίτσα λέμε πάντα ΝΑΙ!!!
    Πικάντικη, κλασσική.....δεν έχει σημασία!!

    Καλημέρα Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Πέπη! Αυτό είναι αγάπη!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Τι χορταστικές πίτσες!
    ... αυτή με τον παστουρμά μέ... ζάλισε, φτιάξε την διπλή και χτυπώ το κουδούνι!

    Φιλάκια πολλά!
    Ζ.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!
      Επιφυλάσσομαι, να σου φτιάξω μία όμοια!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Αρκετά διαφορετική από τη ζύμη που χρησιμοποιώ εγώ. Θα τη δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ απλή, εύκολη και γίνεται τραγανή!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  8. Γεια σου helen,
    πραγματικα ξετρελαθηκα....με ολες!!!!Το βράδυ θα τιμησω το ζυμαρι σου(από πανω δεν ξερω τι θα πρωτο βαλω...),πιτσα night!!!!!!
    Καλο σου κου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, όποια και να φτιάξεις!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  9. Μαγική η συνταγή σου Ελενάκι μου!το ζυμαράκι δείχνει απίστευτο..κι εμείς έχουμε καταργήσει το delivery style γιατί δεν μας πάει το απέξω ούτε στη γεύση ούτε στη ψυχολογία!είχα καιρό να σε-σας δω μετά το ατύχημα που είχε η μητέρα μου με τα κατάγματα και τώρα που είναι όλα πιό καλά επέστρεψα στη γειτονιά μας!πολλά πολλά φιλάκια και ευχαριστούμε για τις σούπερ πίτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Καίτη!
      Περαστικά στη μαμά σου, να είναι σιδερένια!
      Καλώς μας ξανάλθες, θα χαρώ πολύ να τα λέμε τακτικά!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Σε καμία "εκδοχή" πίτσας, εμείς οικογενειακώς δεν λέμε ΟΧΙ, Ελένη μου, οπότε ότι και να σου πω...θα είναι πως με ξεσήκωσες απόψε!!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, πολύ καλά κάνετε! Κι εγώ μαζί σας, αν και ξέρεις ότι πρέπει να τις αποφεύγω!
      Πάντως αν φτιάξεις, μη με ξεχάσεις!
      Σας φιλώ!

      Διαγραφή
  11. καλώς σας βρήκα και πάλι...μου αρέσουν οι πίτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε βρίκαμε κι εμείς, Δελφινάκι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Υπέροχες οι πίτσες σου Ελένη με αγαπημένα υλικά .Φτιάχνω και εγώ τακτικά πίτσα στο σπίτι είναι πολύυυυυ καλύτερη από την έτοιμη και ξέρεις τι έχει μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Κατερίνα μου!
      Συμφωνώ απολύτως που αποφεύγεις τις έτοιμες. Οι σπιτικές είναι καταπληκτικές!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Πολύ νόστιμες συνταγές!
    Ο παστουρμάς δίνει ιδιαίτερη γεύση! ΄Εχεις email?
    Έχω πολλες ερωτήσεις να σου κάνω για τα ταξίδια σου.
    Πολλούς χαιρετισμούς απο Βερολίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ ανώνυμε/η και καλώς ήλθες στη σελίδα μου!
      Το mail είναι : tataxidiamou@yahoo.com

      Πολλούς χαιρετισμούς από την Ελλάδα!


      Διαγραφή
  14. Δώσε μου πίτσα και πάρε μου την ψυχή... μα τι ζυμαρι ε ιναι αυτό που βλέπω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή