Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Κέικ με Κίτρινη Κολοκύθα, Καρύδια και Μπαχαρικά

Καλημέρα και καλό μήνα!
Ας αρχίσουμε τη μέρα μας όμορφα με ένα αφράτο, χορταστικό, πανεύκολο και πολύ μυρωδάτο κέικ! Θα απολαύσουμε τα γλυκά του αρώματά του, τα πλούσια συστατικά του, την απαλή του υφή, αν και τα καρύδια δηλώνουν έντονα την παρουσία τους.
Η κίτρινη κολοκύθα κρατά το κέικ μαλακό, ταιριάζει απόλυτα με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά και μάλιστα τα αναδεικνύει.
Χρειαζόμαστε δύναμη και ενέργεια για να ξεκινήσουμε αισιόδοξα την εβδομάδα και το νέο μήνα!



Τα Υλικά
(Για 8-10 κομμάτια)

2 ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ του φλιτζανιού ελαφρύ ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό, 2%
1 ½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κάρδαμου
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 κουταλάκι φρέσκο τριμμένο τζίντζερ ή ½ κουταλάκι σε σκόνη
⅓ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 τσιμπιά αλάτι
1 ½ φλιτζάνια κίτρινη κολοκύθα τριμμένη και στυμμένη
1 φλιτζάνι χονδροτριμμένα καρύδια

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι κανέλα

Οδηγίες

Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την στύβουμε, για  να χάσει τα περισσότερα υγρά της.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα και το baking powder, κρατώντας δύο κουταλιές.





Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, μέχρι να αφρατεύσουν.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε το γάλα, τα μπαχαρικά και την κολοκύθα και ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα ή μία σπάτουλα.








Προσθέτουμε το αλεύρι και στο τέλος τα χονδροκομμένα καρύδια, πασπαλισμένα με το αλεύρι που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε απαλά, για να αναμειχθούν τα υλικά.










Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τη γυρίζουμε ανάποδα, τη χτυπάμε μερικές φορές μέσα στο νεροχύτη, να πέσει το περίσσευμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στην προετοιμασμένη φόρμα.



Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 50-60 περίπου λεπτά.




Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι.
Όταν έχει ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για δέκα λεπτά μέσα στη φόρμα. Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.








Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.









Καλή επιτυχία!

25 σχόλια:

  1. Καλό μήνα Ελένη!
    Κρατώ την ιδέα σου για όταν θα έχει κολοκύθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σ΄εσένα, Ξανθή μου!
      Εγώ είχα καρατήσει κολοκύθα στο ψυγείο και ήταν εξαιρετική!
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα Ελενάκι μου!!πολύ πρωτότυπο το κέικ σου με την κολοκύθα,και δείχνει πεντανόστιμο με τα υπόλοιπα υλικά που δένουν άριστα μεταξύ τους γευστικά!!πολλές φορές μας φέρνουν κάποιοι κολοκύθα και δεν ξέρω τι να την κάνω γιατι δεν μου κάνει κλικ κάτι άλλο εκτός απο κέικ!!!νάσαι καλά και μπράβο για την υπέροχη συνταγή σου!!πολλά πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Kate!
      Αυτό το κέικ είναι από τα αγαπημένα μας, γιατί είναι νόστιμο και αρωματικό και παραμένει μαλακό τις επόμενες ημέρες.
      Την κολοκύθα, εκτός από πίτα, την κάνω και τάρτα αλλά δεν την έχω δημοσιεύσει ακόμη!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  3. Τέλειο το μυρωδάτο κέικ σου, επιτέλους η κολοκύθα χρησίμευσε και σε κάτι άλλο εκτός από κολοκυθόπιτα! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σ' εσένα, να είσαι καλά!
      Το κέικ με την κολοκύθα πάντως έγινε υπέροχο!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο το κεκάκι σου Ελένη μου, κολοκύθες πια εδώ δεν βρίσκω, αλλά το φαντάζομαι δίπλα σε ένα αχνιστό καφεδάκι όταν θα είναι η εποχή τους!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν θα υπέρχουν στην αγορά, αν και εδώ υπάρχουν συνεχώς αλλά δεν είναι πολύ ζουμερές, όπως στην Ελλάδα.
      Με το καφεδάκι αλλά και σαν πρωινό ήταν υπέροχο! Μα ς άρεσε πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Έχω παρατηρησει ότι τα κέικ που περιέχουν γλυκοπατάτα, παντζάρι, κολοκύθι κλπ είναι πολύ ζουμερά! Φαντάζομαι ότι και η κολοκύθα θα δένει πολύ ωραία στο κέικ και θα του προσδίδει υγρασία, γευση και άρωμα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου! Όντως τα υλικά αυτά κάνουν τα κέικ περισσότερο "ζουμερά"!
      Αυτά τα κέικ τα θεωρώ και πιο υγιεινά, γιατί δεν περιέχουν πολλά αυγά, ζάχαρη ή βούτυρο.
      Σε αυτό η κολοκύθα έδεσε υπέροχα με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά.
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Καλό μήνα Ελένη!!! Το κέικ σου νοστιμότατο και πολύ αφράτο!!! Γεια στα χέρια σου!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Κική μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το κέικ μου! Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Ελενάκι μου φοβερό φαίνεται το κεκάκι σου!!!Πολύ ωραία ιδέα!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελενάκι!
      Εμείς το αγαπήσαμε πολύ αυτό το κέικ!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Ωραίο και ζουμερό φαίνεται,θα γινόταν το ίδιο ωραίο αντι κολοκύθα να βάζαμε καρώτο?μου αρέσει περισσότερο η γεύση του καρώτου,καλο μήνα και φιλια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Νέλη!
      Το κέικ με το καρότο είναι παρεμφερές.
      Στο blog μου θα βρεις συνταγή για κέικ με καρότο, αν δεν έχεις κάποια δική σου.
      Καλό μήνα και καλές διακοπές, όποτε τις προγραμματίζεις.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Αφράτο κεκάκι με ζεστά αρώματα!
    Μα πώς να μην ξεκινήσει όμορφα ο μήνας μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λίγο ασυνήθιστα θα έλεγα εγώ! Πάντως νόστιμο και αρωματικό!
      Καλό μήνα, Ερμιόνη μου, ήρεμο και καλοκαιρινό!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  10. Με φθινοπωριάζει αυτό το κεκάκι, αλλά είναι τόσο ξεχωριστά μυρωδατο και αφράτο που να το προσπεράσω δεν μπορώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου, εμένα μου φαίνεται ότι είναι για κάθε εποχή, όπως και το κέικ με το καρότο.
      Αρκεί να υπάρχει καλή και ζουμερή κολοκύθα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Αφράτο και πολύ πολύ νόστιμο! Και το γεγονός ότι έχω κολοκύθα στο ψυγείο με βάζει σε μεγάλο πειρασμό να το δοκιμάσω... ;-)
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να, λοιπόν, πώς να την αξιοποιήσεις, εκτός από πίτα και κεφτέδες, τα κλασικά.
      Πάντως αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το κέικ!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Όλα τα κέικ που περιέχουν κολοκυθοειδή ή φρούτα μας αρέσουν γιατί δεν ξεραίνονται! Πολύ ωραία η εκδοχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τα αγαπάμε, Βαγγελιώ μου! Είναι όντως αρκετά μαλακά και νόστιμα!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  13. Αυτο το κεικ μου "μυριζει" φθινοπωρο,να το τσιμπολογας μια βροχερη μερα μαζι με αχνιστο γαλλικο καφε!!!!Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή