Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Umm (Om) Ali

Το Umm Ali (η μητέρα του Αλή) είναι μια παραδοσιακή πουτίγκα της Αιγύπτου, πολύ αγαπητή και σε άλλες Αραβικές χώρες.
Στο Κάιρο σερβίρεται ως επιδόρπιο σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, ζεστό.
Τα συστατικά της είναι Αιγυπτιακό, φρέσκο ψωμί (πίτα), γάλα φρέσκο ή ζαχαρούχο, κρέμα γάλακτος και αρκετούς ξηρούς καρπούς.




Το όνομα αυτής της φαινομενικά αθώας πουτίγκας συνδέεται με τον ανταγωνισμό για τη διαδοχή στο θρόνο της Αιγύπτου που κατέληξε σε έναν φόνο! Μια σκληρή ιστορία για τη διεκδίκηση της εξουσίας που έχει επαναληφθεί πολλές φορές, σε διάφορες εποχές και χώρες και με άλλους πρωταγωνιστές.



Κατά την παράδοση, η Umm Ali, η πρώτη σύζυγος του Σουλτάνου Ezz El Din Aybek, όταν εκείνος πέθανε, σκότωσε στο χαμάμ τη δεύτερη σύζυγό του, για να εξασφαλίσει τη διαδοχή στην εξουσία του δικού της γιού, του Ali.
Για την πράξη της αυτή η Umm Ali όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά γιόρτασε την επιτυχία της φτιάχνοντας αυτή την πουτίγκα, το οποίο μοίρασε στους κατοίκους του βασιλείου!


  
Τα Υλικά
( 4 μερίδες)

6 μεσαία κρουασάν βουτύρου
1 κ. γλ. βούτυρο (κρύο, από το ψυγείο)
4-5 κ. σ. καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
500 ml φρέσκο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος για μαγειρική
½ φλιτζάνι ψημένα φιστίκια Αιγίνης ή cashews
½ φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
⅓ φλιτζανιού τριμμένο Ινδοκάρυδο
1 φακελάκι ζάχαρη/βανίλια με άρωμα πορτοκάλι


Οδηγίες



Κόβουμε τα κρουασάν στη μέση, τα βάζουμε μέσα σ΄ένα ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε στους 160º C στον αέρα για10 λεπτά , για να χάσουν την υγρασία τους. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.









Ρίχνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.








Αλείφουμε με βούτυρο ένα μικρό πυρέξ και τοποθετούμε τα μισά κρουασάν. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα ξηρών καρπών, σταφίδας και Ινδοκάρυδου.













Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα κρουασάν, τα φιστίκια, τις σταφίδες και το Ινδοκάρυδο.












Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί κρουασάν φέτες από μπαγιάτικο τσουρέκι με εξαιρετικό αποτέλεσμα.














Ρίχνουμε το γάλα ζεστό πάνω στα κρουασάν, φροντίζοντας να τα καλύψει τα κρουασάν, την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αμύγδαλο φιλέ.



Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε στους 170º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.



Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το Umm Ali ζεστό, όχι καυτό!



Καλή επιτυχία!

Το Umm Ali , όπως το σερβίρει το ξενοδοχείο Hilton στη Jeddah!


1 σχόλιο:

  1. Επειδη ε το γαλα δεν τα παω καθολου καλα ελπιζω η γευση του γαλακτος να μην ειναι εντονη.Τους χαιρετισμους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή