Υπέροχοι, πολύ τραγανοί κουραμπιέδες, ολίγον μεθυσμένοι, με ελαιόλαδο και γεμάτοι
αμύγδαλο ή καρύδι! Υγιεινοί και ιδανικοί για όσους αποφεύγουν το βούτυρο.
Δεν είναι τόσο μπισκοτένιοι, ώστε να θρυμματίζονται αμέσως, όπως οι
κλασικοί με το βούτυρο αλλά διαλύονται μέσα στο στόμα και μας εκπλήσσουν με τη
γεύση και τα αρώματά τους.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυγά, τότε μπορούμε να τους σερβίρουμε και σε περιόδους
νηστείας. Δοκιμάστε τους!
Τα Υλικά
400ml ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι
500γραμ. αλεύρι μαλακό
1φακελάκι baking powder
150γραμ. καστανή ζάχαρη
1 ολόκληρο αυγό και ένας κρόκος
2 κουταλάκια ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
150γραμ. αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά ψημένα
150ml ούζο ή τσίπουρο ή λικέρ μαστίχα
Για το πασπάλισμα.
500γραμ. ζάχαρη άχνη
2-3 καψουλάκια βανίλιας
Οδηγίες
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, να γίνει σχεδόν άσπρο και πηχτό σαν κρέμα. (Από αυτό εξαρτάται και η επιτυχία τους).
Προσθέτουμε τα αυγά και εξακολουθούμε το χτύπημα, μέχρι να αφομοιωθούν από
το ελαιόλαδο.
Τμηματικά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, που μπορεί να μην το χρειαστούν όλο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι
μέτρια, όχι πολύ μαλακή ούτε σφιχτή.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλουμε.Τους ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη πάνω σ΄έναν δίσκο ή ρηχό ταψί και τοποθετούμε τους
ζεστούς κουραμπιέδες. Πάνω τους κοσκινίζουμε άφθονη ζάχαρη άχνη. μέσα στην
οποία έχουμε ρίξει δύο καψουλάκια βανίλιας.
Καλή επιτυχία!
Υπεροχοι Ελενη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρονου!!!!
Μου αρεσουν με το αμυγδαλο και το ξυσμα!! Μπραβο σου.
Λαχταριστά κουραμπιεδάκια Ελένη μου κ με ελαιόλαδο που αγαπάμε όλοι! Φιλιά πολλά, καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' ενδιαφέρει αυτή η συνταγή για του χρόνου πια! Δε χρησιμοποιώ άλλο λάδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίοι σου έγιναν!!
Καλά Χριστούγεννα Ελένη!!!