Όταν σου χαρίζουν σπιτική ρακή και έχεις και αρωματικότατο μέλι δεν είναι
καθόλου δύσκολο να φτιάξεις ρακόμελο!
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με τη διαδικασία
της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή
(τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το
γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε
άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και
καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, σαν ζεστό ρόφημα.
Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα, κάτι
σαν αντιβηχικό σιρόπι!
(Πηγή: Wikipedia)
Τα Υλικά
1 λίτρο τσικουδιά ή τσίπουρο
4 κουταλιές της σούπας μέλι Μαγιάτικο ή άλλο εξ ίσου αρωματικό
2-3 ξυλάκια κανέλας
5-6 καρφάκια γαρίφαλου
Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή
θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς. Δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα απότομα,
γιατί μπορεί να πάρει φωτιά, λόγω των αναθυμιάσεων της τσικουδιάς!
Μόλις δούμε ότι αρχίζει να παίρνει βράση, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με
το καπάκι της την κατσαρόλα αλλά δεν την απομακρύνουμε από το μάτι της κουζίνας.
Το αφήνουμε να κρυώσει και πάρει τα αρώματα των μπαχαρικών.
Κατόπιν αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το βάζουμε μέσα σε καθαρά μπουκάλια.
Το
σερβίρουμε ζεστό ή κρύο!
Είναι το ιδανικό ποτό της εποχής, γιατί δίνει ζεστασιά και γλύκα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ στα χωριά μας παραδοσιακά οι παππούδες το έφτιαχναν σε μικρές ποσότητες και το έπιναν επιτόπου ζεστό. Οπωσδήποτε θέλει προσοχή γιατί λαμπαδιάζει και, όταν το ψήνουμε σε τζάκι ή γκάζι, πάντα έχουμε πρόχειρο το καπάκι ή μια χοντρή πετσέτα για να καπακώσουμε το σκεύος και να σβήσει- ποτέ κάτω από τρεχούμενο νερό γιατί θα πιτσιλίσει τριγύρω.
Καλή χρονιά!!
Τρελλαίνομαι για ρακόμελο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να φτιάξω.....μια κούπα να μου περάσει ο καταραμένος βήχας! ουφ!
Καλή Χρονιά Ελένη!!
υπεροχο ρακομελο!!Γεια μας καικαλη χρονια να εχουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή