Ελληνικότατο, αγαπημένο και πολύ υγιεινό χειμωνιάτικο πιάτο!
Συνδυάζει αρμονικά φυτικές πρωτεΐνες, εξαιρετικής ποιότητας, και πολλά
φρέσκα χορταρικά που τις δίνουν εξαιρετική γεύση.
Εμείς αποφασίζουμε πόσο πικάντικη θα την κάνουμε, αν θα την αφήσουμε λευκή
ή θα προσθέσουμε ντομάτα.
Επίσης μπορούμε, αφού τη βράσουμε κανονικά, να την τελειώσουμε στο φούρνο,
αρκεί να φροντίσουμε να μην είναι πηχτή αλλά να υπάρχει λίγο ζουμάκι. Μέσα στο
φούρνο θα πήξει και θα νοστιμίσει περισσότερο. Θα γίνει και περισσότερο
ελκυστική, αφού θα αποκτήσει μια υπέροχη κρούστα! Δοκιμάστε τη!
Τα Υλικά
(Για 5-6 μερίδες)
500γραμ. μέτρια ξηρά, άσπρα φασόλια
3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή ένα κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια
2 καυτερές πιπεριές, χονδροκομμένες ή 1 κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μέτρια πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη μικρά κυβάκια
2 πιπεριές πολύχρωμες, κομμένες σε μικρά καρέ
Αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν αποβραδίς μέσα σε αρκετό νερό.
Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα σουρώνουμε.
Κατόπιν τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό, ώστε να τα σκεπάζει.
Τα βράζουμε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Επειδή, όταν βράζουν,
έρχονται στην επιφάνεια, θα χρειαστεί να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 2-3 φορές
ελάχιστο κρύο νερό, για να κατέβουν στη βάση της κατσαρόλας και να μαλακώσουν
όλα μαζί.
Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ρίχνουμε το ⅓ από το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε.
Ρίχνουμε και τα μισοβρασμένα φασόλια και τα ανακατεύουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε τα λαχανικά, τις καυτερές πιπεριές και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να λαδωθούν και να σοταριστούν κι αυτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον απλώνουμε στη βάση της κατσαρόλας, για να καραμελώσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα, μέχρι να μαλακώσουν
εντελώς τα φασόλια και τα χυλώσουν.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπούκοβο (αν δεν έχουμε βάλει
καυτερές πιπεριές).
Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε τη φασολάδα να
βράσει ακόμα λίγα λεπτά, έως ότου χυλώσει.
Σερβίρουμε τη φασολάδα ζεστή.
Τη συνοδεύουμε με ελιές, φιλετάκια ρέγγας, φετάκια ωμού κρεμμυδιού και φέτες ψημένου ψωμιού, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ξηρή ρίγανη!
Τη συνοδεύουμε με ελιές, φιλετάκια ρέγγας, φετάκια ωμού κρεμμυδιού και φέτες ψημένου ψωμιού, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ξηρή ρίγανη!
Καλή όρεξη!
TIPS
- Καλό είναι να μην προσθέτουμε στα όσπρια απ΄αρχής όλη την ποσότητα του ελαιόλαδου, διότι κατά το μαγείρευμα αυτό χάνει πολλές από τις βιταμίνες του.
- Αν στο τέλος προσθέσουμε έστω και λίγο ωμό, τότε το ζουμί της φασολάδας θα μοιάζει με πηχτή σάλτσα. Περισσότερο ωμό ελαιόλαδο μπορεί να προσθέσει ο καθένας μας στο πιάτο του.
- Στη φασολάδα ταιριάζουν πολύ τα πικάντικα καπνιστά θαλασσινά, ο χυμός λεμονιού και το ωμό κρεμμύδι.
- Το ωμό κρεμμύδι χάνει αρκετή από τη σπιρτάδα του, αν το κόψουμε σε φετάκια, το ραντίσουμε με ξίδι και το αλατίσουμε. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 περίπου λεπτά και μετά το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και το σερβίρουμε.
ΥΠΕΡΟΧΗ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα Ελενη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φασολαδα ειναι "ιερο" φαγητο,εχει θρεψει γενιες και γενιες!Μου αρεσε πααααρα πολυ ελενη η αναρτηση σου με αυτην την σουπερ υπεροχη φασολαδα γιατι ερχεται σε αντιθεση με την κρεατοφαγια και τα υπερβολικα που κανουμε ολοι τις γιορτινες μερες!!!!Φασολαδιτσα αθανατη!!!!
φιλιααα!!!!