Τα μήλα τώρα είναι στην εποχή τους, όλο χρώμα και αρώματα! Καιρός, λοιπόν,
για μηλόπιτες, με όποια συνταγή και αν διαθέτετε.
Αυτή που σας προτείνω είναι από ένα παλιό μου τετράδιο, από την εποχή που
στην Τζέντα ανταλλάσσαμε συνταγές, αφού πρώτα τις είχαμε δοκιμάσει και αξιολογήσει!
Πάνω στη σελίδα του τετραδίου σημειώνω ότι είναι της Μαίρης Λ, την οποία
θυμάμαι με πολλή αγάπη!
Έκανα ελάχιστες αλλαγές στην παλιά συνταγή. Όσο την έψηνα, όλο το σπίτι
μοσχομύριζε κανέλα, τζίντζερ και φρέσκο βούτυρο.
Η ζύμη της είναι τραγανή και μπισκοτένια, ενισχύεται γευστικά από
αμυγδαλόψιχα και περικλείει μια πολύ αρωματική γέμιση μήλων. Την προστατεύει αλλά και την αποκαλύπτει με την
πρώτη μπουκιά!
Ένας εξαιρετικός συνδυασμός υλικών που θα τον εκτιμήσουν όλοι!
Τα Υλικά
(Για μία φόρμα 28-30 εκ.)
Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι baking powder
2 αυγά
100γραμ καστανή ζάχαρη
100γραμ. φρέσκο βούτυρο, πρόβειο
80γραμ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
3 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
1 τσιμπιά αλάτι
150γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ελαφρά ψημένα και τριμμένα
Για τη γέμιση
4 -5 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη
2-3 κουταλιές μαρμελάδα της αρεσκείας σας, ανοιχτόχρωμη
1 κουταλιά μέλι πορτοκαλιάς
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ ή σκόνη
Ξύσμα από ½ αψέκαστο λεμόνι
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σ΄ένα μπολ και το αναμειγνύουμε με το baking powder και το αλάτι.
Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τ΄αυγά και σταματάμε το χτύπημα, μόλις
ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνουν σαν κρέμα.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα
στύβουμε καλά. Προσθέτουμε στα τριμμένα μήλα την κανέλα, το ξύσμα του λεμονιού,
το μέλι ,τη μαρμελάδα, τη φρυγανιά και το τζίντζερ. Τα ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Παίρνουμε ένα κομμάτι της ίσο με τα ⅔ της
ποσότητάς της. Το υπόλοιπο τα βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη.
Στρώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας μέσα στην ελαφρά βουτυρωμένη και
αλευρωμένη φόρμα μας ή στρωμένη με ένα βρεγμένο κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού.
Φροντίζουμε η ζύμη να καλύπτει και τα πλαϊνά, κάθετα τοιχώματά της.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των μήλων και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Φροντίζουμε τα ψίχουλα που θα δημιουργηθούν να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια
της μηλόπιτας.
Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο μέσα στη φόρμα.
Κατόπιν τη ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε συρμάτινη βάση και την πασπαλίζουμε
με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Την κόβουμε, τη σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!
TIPS
- Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε φόρμα ή ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, για να μην διαλυθεί η μηλόπιτα.
- Στο μείγμα της γέμισης μπορούμε να προσθέσουμε και ποσότητα ζάχαρης (1/2 φλιτζάνι) αν μας αρέσει γλυκιά.
- Παραλείπουμε τη ζάχαρη άχνη και τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια ή σάλτσα καραμέλας.
Πολύ ωραία Ελένη αν δεν ήμουν κουρασμένη θα την έφτιαχνα τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ξανθή!
ΔιαγραφήΔεν πειράζει, τη φτιάχνεις και άλλη μέρα που θα είσαι ξεκούραστη.
Καλό σου βράδυ
Κρατάω τη συνταγή Ελένη μου για να την φτιάξω, η κόρη μου λατρεύει τη μηλόπιτα και αυτή φαίνεται υπέροχη. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την αγαπήσετε όλοι σας Κατερίνα!
ΔιαγραφήΕλιναι γεμάτη και πολύ νόστιμη!
Φιλάκια
Νοστιμότατη φαίνεται η μηλόπιτά σου Ελένη μου!!! Λαχταριστή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλό μήνα! Με υγεία και χαρά!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
ΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσα να σε κεράσω, για να τη δοκιμάσεις!
Καλό σου βράδυ!
Φιλιά
Tο απόλυτα φθινοπωρινό γλυκάκι είναι οι αγαπημένες μας μηλόπιτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έκανες λαχταριστή Ελενάκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
Με τα πρώτα μήλα, Έλενά μου, γίνεται και πολύ αρωματική!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ και σε φιλώ!
Οι μηλόπιτες κι εγώ είμαστε πολύ δεμένες με έντονο γευστικό πάθος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη μου κι ευχαριστώ για την τόσο νόστιμη πρόταση μηλόπιτας... <3
Το αμυγδαλάκι αλλά κι όλοι οι ξηροί καρποί μέσα στις ζύμες τις κάνουν πεντανόστιμες!
Ζ.
Μάλλον έχουμε το ίδιο πάθος, Ζαμπία μου! Έχω δημοσιεύσει πολλές συνταγές με μήλα.
ΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ σαν υλικό, μαζί με κάποιον ξηρό καρπό. Εδώ το αμύγδαλο "έδεσε" πολύ.
Φιλάκια πολλά
τι ωραια μηλοπιτα ειναι αυτη!!!!!Μπραβο Ελενη απο εμφανιση ειναι σουπερ απο γευση ειμαι σιγουρη οτι ειναι εκπλητικη...θα τη δοκιμασω σιγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!!!
Σ΄ευχαριστώ πολύ! Είναι πολύ νόστιμη, ευπαρουσίαστη και αρκετά χορταστική.
Διαγραφήπεριμένω τις εντυπώσεις σου, θα χαρώ πολύ.
Φιλάκια
Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά και η μηλόπιτά σου φαίνεται γευστικότατη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως μία από τις πιο νόστιμες και εντυπβσιακές μηλόπιτες.
ΔιαγραφήΠροτείνω να τη δοκιμάσεις με την πρώτη ευκαιρία.
Καλό σου βράδυ
Είναι πραγματικά από τις γεύσεις, και τις εκδοχές μηλόπιτας, που όλοι εκτιμούν (όπως γράφεις κι' εσύ) Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρώματα μπορώ καλά να τα "μυρίσω" κι' από μακριά :-))
Καλό σου βράδυ.
Πηνελόπη μου, θα προτιμούσα να γευόσουν κι ένα κομματάκι κι όχι μόνο τα αρώματα!
ΔιαγραφήΕλπίζω να καταφέρουμε να συναντηθούμε σύντομα!
Πολλά φιλιά