Ένα απλό αλλά νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό που μπορεί μικροί να μην το
καλοτρώγαμε αλλά, μεγαλώνοντας, εκτιμήσαμε τα υλικά του και του δώσαμε τη θέση
που του άξιζε στο διαιτολόγιό μας.
Τη βασική παραδοσιακή συνταγή την εμπλουτίσαμε με περισσότερα φρέσκα υλικά,
όπως καρότα, σέλινο, πράσα, μαϊντανό, μανιτάρια, τα οποία ενίσχυσαν τη
διατροφική του αξία και έδωσαν ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
Έτσι, το απλό Λαχανόρυζο έγινε ένα νόστιμο και δελεαστικό πιάτο για μικρούς
και μεγάλους.
Δοκιμάστε το και θα το διαπιστώσετε κι εσείς.
Τα Υλικά
½ μέτριο λάχανο κομμένο σε φέτες και μετά σε κομματάκια μετρίου μεγέθους
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια, λιωμένα
1 ½ φλιτζάνι χονδροκομμένα φύλλα σέλινου
1 φλιτζάνι ρύζι Νυχάκι ή Μπασμάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και το κοτσάνι, το κόβουμε σε μέτρια
κομμάτια, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά τα κρεμμύδια.
Όταν γυαλίσουν και αρχίσουν να ξανθύνουν, προσθέτουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
Μετά προσθέτουμε το σέλινο, αλάτι και τα μπαχαρικά (όση ποσότητα θέλουμε) και τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε μέτρια να μαραθούν.
Μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια και ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε το
φαγητό να βράσει, μέχρις ότου πιεί τα υγρά του και μαλακώσει το λάχανο.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο. Ανακατεύουμε
καλά, προσθέτουμε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό στο φαγητό μας και αφήνουμε το ρύζι
να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε λίγο ζεστό, αν χρειαστεί – κι
αυτό θα εξαρτηθεί από τι ρύζι θα χρησιμοποιήσουμε - διότι πρέπει το φαγητό μας να
έχει λίγο ζουμάκι, πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Όταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο για
10 λεπτά και μετά το σερβίρουμε ζεστό με λεμονάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!
Λαχανόρυζο, ένα φαγητό που αγαπώ πολύ! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ ευχαριστώ, Ειρηνάκι!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Μ' αρέσει πολύ αυτό το φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως νοστιμότατο! Και σ΄εμάς αρέσει πολύ!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ, Πέπη!
very good.I love your recipes,they remind me of my moms.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much, Fotini!
ΔιαγραφήI love your recipes.They remind me of my moms.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην πω ψεματα εμενα το λαχανοριζο δεν με τρελαινει....ισως να ειμαι ακομα "μικρη" αχαχαχαχαχ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτιμω και το κραταω ως ιδεα βεβαια τα υπεροχα υλικα με τα οποια εμπλουτισες το λαχανο!!!!!!
(Νομιζω οτι στα υλικα της συνταγης δεν εγραψες τα μανιταρια
καλο σουκου και φιλια!!!
Είναι πολύ αισιόδοξο να αισθάνεσαι μικρή! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου!
ΔιαγραφήΤα μανιτάρια απλώς τα πρότεινα, δεν τα χρησιμοποίησα.
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Αγαπημένο φαγάκι Ελένη μου και πολύ θρεπτικό. Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό, εύκολο και πολύ νόστιμο, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
Νόστιμο και χορταστικό φαγάκι το λάχανόρυζο, Ελένη μου! Τώρα τελευταία άρχισε να το τρώει και η μικρή μου, η οποία στο παρελθόν το "σνόμπαρε", λόγω της μυρωδιάς του. Προσθέτω και εγώ πάπρικα και αποκτά καλύτερη γεύση κατά την γνώμη μου. Είμαι σίγουρη ότι το λαχανόρυζό σου έγινε πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Καλησπέρα, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΌλοι, σε μικρή ηλικία, κάποτε το σνομπάραμε. Τώρα νομίζω ότι το αξιολογήσαμε ορθά.
Η πάπρικα ταιριάζει πάρα πολύ με το λάχανο και το αποτέλεσμα, ακόμα και οπτικά, είναι εξαιρετικό.
Καλό Σαββατοκύριακο!