Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τηγανητό Ρύζι με Σκόρδο (Garlic Fried Rice)

Λατρεύουμε την Κινέζικη Κουζίνα, τα αρώματά της, τους ιδιαίτερους συνδυασμούς φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών που χρησιμοποιεί και τις γευστικότατες σάλτσες της. Μας αρέσει επίσης που όλα μαγειρεύονται γρήγορα και τα λαχανικά μισοψήνονται και κρατούν πολλά από τα συστατικά τους αναλλοίωτα. Εξαιρετική είναι και η χρωματική ποικιλία των πιάτων, όταν αυτά σερβίρονται. Η απόλαυση είναι αρχικά οπτική!
Συνοδευτικό όλων γενικά των Ασιατικών πιάτων είναι το ρύζι, βρασμένο στον ατμό ή πικάντικο με πολλά μπαχαρικά ή τηγανητό.
Το Τηγανητό Ρύζι είναι το δημοφιλέστερο συνοδευτικό των Κινέζικων πιάτων. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του, νοστιμότατο και αρωματικότατο. Μπορεί να σερβιριστεί απλό και τα συνοδεύσει κρέας ή ψάρι αλλά και να του προστεθούν διάφορα λεπτοκομμένα λαχανικά, κρέας  ή κοτόπουλο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες.
Ας το φτιάξουμε κι εμείς απλό, ακολουθώντας τη βασική συνταγή, για να συνοδεύσουμε τα αγαπημένα μας Κινέζικα πιάτα! Είναι πανεύκολο!




Τα Υλικά
(Για δύο άτομα)

1 φλιτζάνι ρύζι Μπασμάτι
2 ½ φλιτζάνια νερό
Ελάχιστο αλάτι
1 αυγό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες φετάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό πράσινο chilli, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι τριμμένο, φρέσκο τζίντζερ
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Οδηγίες
Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσει. Ξεπλένουμε το ρύζι κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, μέχρι αυτό να τρέχει καθαρό. Το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στο νερό, όταν αρχίσει να βράζει. Ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει πάνω σε χαμηλή φωτιά. Όταν βράσει, το απλώνουμε σε μια πιατέλα και περιμένουμε να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε μία κουταλιά λάδι σε ένα wok. Ρίχνουμε μέσα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, και τηγανίζουμε την ομελέτα ελάχιστα λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε σε ένα πιάτο και την κόβουμε μικρά κομμάτια. Την αφήνουμε στην άκρη, να περιμένει.

Ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο λάδι στο wok και προσθέτουμε το σκόρδο και το chilli. Ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τότε προσθέτουμε το κρύο ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ξεχωρίσουν μεταξύ τους οι κόκκοι του ρυζιού.





Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και την ομελέτα, ανακατεύουμε καλά για δύο λεπτά και βγάζουμε το ρύζι σε ένα ζεστό μπολ.
 Γαρνίρουμε και σερβίρουμε αμέσως! Καλή όρεξη!

20 σχόλια:

  1. Ελενάκι μου πραγματικά δεν έχω λόγια γι αυτό το πιάτο σου!
    Χρωματική και γευστική απόλαυση!
    Λατρεύουμε κι εμείς την κινέζικη κουζίνα, και πιάτα σαν κι αυτό δεν μας αφήνουν καθόλου αδιάφορους!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Είναι το κλασικό ρυζάκι που συνοδεύει τα Κινέζικα πιάτα, χωρίς προσθήκες πολλών λαχανικών, οπότε και αλλάζει ονομασία.
      Μάλλον η Κινέζικη κουζίνα αρέσει σε πάρα πολλούς, τελικά! Είναι νόστιμη, αρωματική, χωρίς να είναι πολύ πικάντικη.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Ποολύ καλή συνταγή!! Μου άρεσε που δεν έβαλες πολλά επιπλέον υλικά! Θα την φτιάξουμε άμεσα:) Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο πιάτο αλλά και light, Ελένη μου, όπως σου αρέσει!
      Και βέβαια να τη δοκιμάσεις.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω το τηγανητό ρύζι και η συνταγή σου είναι υπέροχη!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Σπυριδουλα μου!
      Να είσαι καλά και καλό σου Βράδυ.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Πολύ νοστημο φαινεται... και φυσικα λατρευω σκορδο (αλλα με μετρο, ε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Ελπινίκη!
      Σε αυτό το πιάτο, επειδή το σκόρδο τηγανίζεται, δεν είναι έντονο.
      Κι εσύ βάζεις, όσο θέλεις.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Κι εμείς αγαπάμε την κινέζικη κουζίνα Ελενάκι!
    Το τηγανητό ρύζι δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι μας όταν πηγαίναμε στο αγαπημένο μας κινέζικο εστιατόριο!
    Μιας που δεν μας βλέπω να ξαναπηγαίνουμε άμεσα, μου έδωσες την ιδέα να το φτιάξω στο σπίτι και να το απολαύσουμε ξανά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που κι εσείς αγαπάτε την Κινέζικη κουζίνα.
      Ερμιόνη μου, δεν είναι μόνο λόγοι οικονομίας αλλά και ποιότητας που θα μας αναγκάσουν να τα τρώμε στο σπίτι. Κι εδώ, μετά από τόσα χρόνια, μπορώ να πω ότι η ποιότητα δεν είναι η ίδια, όπως παλιά, ακόμα και σε πολύ καλά εστιατόρια.
      Κινέζοι, βέβαια, δεν είμαστε για να φτιάξουμε αυθεντικά πιάτα αλλά προσπαθούμε και συνεχώς βελτιωνόμαστε!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Το τηγανητό ρύζι ήταν το πρώτο κινέζικο πιάτο που δοκίμασα και από τότε το τιμάω αρκετά συχνά! Η συνταγή σου έχει πολύ ωραία υλικά (ειδικά αυτό το τζίντζερ.... αχ!)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά όλοι το αγαπούν αυτό το ρυζάκι, Sunday!
      Είναι απλό, κλασικό και νόστιμο. Συνοδεύει κρέας ή θαλασσινά και συνδυάζεται τέλεια.
      Το τζίντζερ το αγαπώ πολύ, είναι και ωφέλιμο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Απ΄ότι καταλαβαίνω ίσως είμαι η μοναδική από τις φίλες που δεν τα πάει καλά με την κινέζικη κουζίνα ή γενικότερα την ασιατική!Ωστόσο αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής,η συνταγή σου μου τράβηξε το ενδιαφέρον!Η μοναδική πολυχρωμία και η ποικιλία των συστατικών,τα έντονα αρώματα και ο τρόπος παρασκευής δεν μπορούν να μη δώσουν ένα φανταστικό αποτέλεσμα!Μία πιατέλα που μιλά από μόνη της,με ζωντανά τα λαχανικά και ζωηρά τα χρώματα,σπυρωτό και φίνο ρύζι,μυρωδάτο..θα μπορούσα μάλλον εύκολα να αναθεωρήσω!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Δεν είναι παράξενο που δεν συμπαθείς την Κινέζικη κουζίνα, δεν σου ταιριάζουν οι γεύσεις της. Το ρυζάκι όμως αυτό δεν έχει τις γνωστές σάλτσες που ίσως δεν σου αρέσουν, είναι ελαφρύ αλλά αρωματικό. Κάνε μια δοκιμή ...
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Ο άντρας μου τρελλαίνεται για οτιδήποτε σκορδάτο............θα του το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε, Λίλα μου, ο σύζυγος πρέπει να το δοκιμάσει!
      Φτιάξε και ένα ακόμα πιάτο με κοτόπουλο ή θαλασσινά για συνοδευτικό, ξέρεις εσύ. Το μενού θα γίνει τέλειο.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  9. Ελενάκι μου τι ωραία συνταγή;Θέλω πάρα πολύ να τη δοκιμάσω, περιέχει υλικά που μου αρέσουν!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μου Ελενάκι και βέβαια να τους δοκιμάσεις. Θα σου αρέσουν πολύ.
    Περιμένω σχόλια!
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή