Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πανεύκολη και Αρωματική Μηλόπιτα


Το Μήλο και η Κανέλα είναι ο αγαπημένος χειμωνιάτικος συνδυασμός!
Τα μήλα είναι υπέροχα αυτή την εποχή, μυρωδάτα, εύγεστα και ζουμερά, ιδανικά να γεμίσουμε Τάρτες, να φτιάξουμε Μαρμελάδες, Cup Cakes και Στρούντελ αλλά και τις πρώτες Μηλόπιτες, που όλοι αγαπάμε πολύ.
Μπορούμε επίσης να τα κλείσουμε μέσα σε ένα αφράτο Κέικ, σαν αυτό που σας προτείνω, και ν’ αφήσουμε το γλυκό τους άρωμα να πλημμυρίσει την κουζίνα μας, προσφέροντας σ’ εμάς και τους δικούς μας μια εξαιρετική απόλαυση!
Θα έχουμε ένα νόστιμο και υγιεινό πρωινό ή ένα υπέροχο επιδόρπιο!








Τα Υλικά
(Για 8 κομμάτια)


Για το κέικ
2 φλιτζάνια / 250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
⅔ του φλιτζανιού / 180γραμ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
⅓ του φλιτζανιού / 70γραμ. καλό ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι / 140γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι / 120γραμ. φρέσκο γάλα, χλιαρό
1 τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση
4 μήλα μέτρια, κομμένα λεπτά φετάκια
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι / 50γραμ.χονδροκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο

Λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Οδηγίες


Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε, τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά, για να καλυφθούν τα μήλα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.









Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.







Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο, το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το baking powder και το αλάτι, εναλλάξ με το γάλα. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα, από κάτω προς το κέντρο, για  να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα απαλό μείγμα, όπως αυτό του  κέικ.






Αλείφουμε μία φόρμα, διαμέτρου 26 εκ. με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.  (Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης).
Ρίχνουμε στη φόρμα το μισό μείγμα, προσθέτουμε τα μήλα και ισιώνουμε.










Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.











Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚ C για μία περίπου ώρα. Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά περίπου, μέσα στη φόρμα.





Έπειτα την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.


Τη σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε!

21 σχόλια:

  1. Και μετά λες για τα τηγανο-ψωμάκια;
    Ε, τέτοια ώρα...τέτοια λόγια... Ελένη μου γλυκιά.
    Θα την κάνω Κυριακή απογευματάκι για να κεράσω τις αδελφές της μανούλας μου, που λέω να πάω να τις δω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράλειψη, καλή μου Πηνελόπη, να μην σου στείλω λίγη μηλόπιτα!
      Μόνο να ζητάω και να παραπονιέμαι ξέρω! Όμως υπόσχομαι, την επόμενη φορά να μην το ξεχάσω!
      Να την φτιάξεις και να κεράσεις τις θείες σου, θα την ευχαριστηθείτε.
      Καλό σου βράδυ και καλό Σ/Κ!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Φαίνετε καταπληκτική και είναι απο τα πιο αγαπημένα μου γλυκά!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Σπυριδούλα μου!
      Έγινε όντως πολύ νόστιμη και αρωματική. Και βέβαια να τη φτιάξεις και
      να την απολαύσεις με τον καφέ ή το τσάι σου.
      Καλό Σ/Κ
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι, δώσε μου μηλόπιτα και κάνω ότι θες!
    Είναι ένα από τα γλυκά στα οποία έχω τρελή αδυναμία! Μ' αρέσει πολύ και η φόρμα που επέλεξες για την παρουσίασή της!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Κι εγώ μαζί σου! Λατρεύω τα μήλα που είναι ένα αγαπημένο υλικό αλλά και τις μηλόπιτες.
      Είναι υπέροχες και πολύ αρωματικές, όχι πολύ γλυκές, ιδανικές για πρωινό.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η φόρμα!
      Φιλάκια και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  4. Aγαπημένο γλυκό η μηλόπιτα και η συγκεκριμένη, ακριβώς επειδή είναι σαν κέικ, είναι εξαιρετική ιδέα για πρωινό! (Εγώ συνηθίζω να τη βουτάω και μέσα στον καφέ μου. Είναι λίγο "γουρουνιά" αλλά μ' αρέσει...)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Sunday, να την απολαμβάνεις, όπως σου αρέσει και να μην σκέπτεσαι τίποτα!
      Όλοι κάτι κάνουμε αλλά δεν τολμάμε πάντα να το ομολογήσουμε!

      Καλό σου βράδυ και καλό Σ/Κ!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Ελενάκι τρελαίνομαι για μηλόπιτες!!!Ο συνδυασμός κανέλα - μήλο νομίζω πως είναι απο τους καλύτερους!!!Η δική σου δείχνει υπέροχη!!!Το σχήμα της φόρμας σου μου άρεσε πάρα πολύ!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελένη μου!
      Πράγματι οι μηλόπιτες είναι υπέροχες και τα μήλα ένα υπέροχο κια γαπημένο χειμωνιάτικο φρούτο και εξαιρετικό υλικό της κουζίνας μας.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Η φόρμα είναι από σιλικόνη, όχι πολύ βαθιά.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μου γεια στα χέρια σου!
    Σε όλες τις μηλόπιτες έχω αδυναμία, αλλά θα σου ομολογήσω ότι οι "κλειστές" μου αρέσουν ιδιαίτερα!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, σε ευχαριστώ, να είσαι καλά, καλή μου! Εγώ πάντως λατρεύω τις μηλόπιτες και τις προτιμώ, όπως κι εσύ. Κι αυτό το κέικ μοιάζει σαν "κλειστή" μηλόπιτα!
      Καλ'ο βράδυ Κυριακής,
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Πωπωωωωω! Μόλις γύρισα από τα μαθήματα ...έλεος Ελένη, λυπήσου με... στείλε μου ένα κομματάκι!!! Τη λάτρεψα τη μηλόπιτά σου!!!! Φαίνεται τέλεια και πεντανόστιμη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου, σε καταλαβαίνω απόλυτα που, έτσι κουρασμένη, όπως είσαι, θέλεις κάτι νόστιμο και αρωματικό! Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ολόκληρη τη μηλόπιτα, όχι μόνο κομματάκι!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  8. Πολύ εντυπωσιακή από εμφάνιση, πολύ φωτογενής από όψη και πολύ νόστιμη στα σίγουρα!
    Ελένη μου πότε μετακομίζεις προς τα εδώ, να περνώ για ένα καφεδάκι, έτσι στο τυχαίο, ας πούμε;

    Φιλαράκι μου φιλί!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Νόστιμη όντως ήταν και καταναλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα! Όσο για τη φωτογένειά της, φρόντισε και η καινούργια μου μηχανή! Πάντως εσύ, φιλενάδα, το κατάλαβες!
      Θα γίνει και η μετακόμιση και χαρά μου θα είναι να περνάς, όποτε θέλεις, έστω και τυχαία!

      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Ω! Πήρες καινούρια μηχανή;
      Ζηλεύω, δεν στο κρύβω, μιας και είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό η μόνιμη κουβέντας μας...
      Πότε θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία μου, δεν ξέρω. Θα ρωτήσω το ΔΝΤ και ό,τι πει! :D

      Τι πήρες εσύ; Με ενδιαφέρει.
      Z.

      Διαγραφή
  9. Γλυκιά μου Ελένη, τι όμορφη μηλόπιτα είναι αυτή! Λατρεύω τα κέικ με απλά αρωματικά υλικά!
    Καλό ΣΚ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελικούλα μου!
      Τα λατρεύω κι εγώ τα κέικ αλλά προσπαθώ να τα φτιάχνω πολύ σπάνια για ευνόητους λόγους. Περισσότερο προτιμώ τα όχι πλούσια σε αυγά και βούτυρο και τους προσθέτω φρούτα και ελάχιστη ζάχαρη!

      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Τα γλυκά με μήλα και κανέλα μου αρέσουν πάρα πολύ μοσχομυρίζει όλο το σπίτι όταν ψήνονται .Θα δοκιμάσω και αυτή την συνταγή.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα!
      Μήλο και κανέλα είναι τα αρώματα του χειμώνα και συνδυάζονται υπέροχα.
      Και βέβαια να δοκιμάσεις τη συνταγή και να μου πεις εντυπώσεις.

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή