Ας καλωσορίσουμε το νέο μήνα με ένα αγαπημένο γλυκό, μια υπέροχη αναποδογυριστή Τάρτα με καραμελωμένα φρέσκα φρούτα, αρωματισμένα με κανέλα και
καλυμμένα από ένα αφράτο παντεσπάνι.
Είναι η Τάρτα Tatin, ένα παραδοσιακό, Γαλλικό γλυκό με ιστορία λίγο πολύ γνωστή! Όμως ας την ξαναθυμηθούμε!
Εκεί γύρω στα 1830, στο χωριό Lamotte-Beuvron στην Sologne, στο κέντρο περίπου της Γαλλίας, ζούσαν οι δυο αδελφές Tatin, η Stéphanie και η Caroline. Αυτές οι αδελφές διατηρούσαν στο χωριό ένα πανδοχείο, στο οποίο πήγαιναν οι κυνηγοί και έτρωγαν, αναπαύονταν και διηγούνταν τα κυνηγετικά τους κατορθώματα. Και τι δεν έλεγαν! Πολλές ιστορίες ακούγονταν, άλλες πραγματικές και άλλες φανταστικές.
Μια Κυριακή η μια αδερφή άναψε φωτιά για να ψήσει μιαν ωραία μηλόπιτα, Όμως ξεχάστηκε, επειδή ήταν πολύ απασχολημένη ή την είχε απορροφήσει μια κυνηγητική ιστορία και τα μήλα της κάηκαν! Απελπισμένη, σκεφτόταν τι να κάνει, για να σώσει τα μήλα και να ταΐσει αυτούς που περίμεναν. Τότε σκέφτηκε να καλύψει τα παραψημένα μήλα με ζυμάρι και να τα φουρνίσει. Έτσι κι έκαμε ! Για μια ακόμα φορά λειτούργησε δημιουργικά το ¨πενία τέχνας κατεργάζεται!”
Φούρνισε την τάρτα, κι όταν ψήθηκε και την έβγαλε από το φούρνο, την αναποδογύρισε μέσα σε ένα πιάτο. Τα καραμελωμένα μήλα άρεσαν πάρα πολύ στους κυνηγούς, ώστε έγιναν το αγαπημένο τους γλύκισμα!
Έτσι λένε ότι προήλθε αυτό το πολύ νόστιμο, κλασικό, Γαλλικό επιδόρπιο.
1 κουταλιά κανέλα
4-5 μέτρια, σκληρά μήλα , καθαρισμένα και κομμένα φετάκια
5 μικρές μπανάνες
½ φλιτζάνι χονδροκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή και λιγότερη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά baking powder
¼ φλιτζανιού κονιάκ
½ κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
Tοποθετούμε ακτινωτά τις μπανάνες και γεμίζουμε τα κενά με τα φετάκια των μήλων. Ενδιάμεσα ρίχνουμε τα καρύδια.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κονιάκ, το τζίντζερ και στη συνέχεια το baking powder και το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι πάνω από τα φρούτα, φροντίζοντας να τα καλύψει όλα.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για πέντε λεπτά.
Μετά την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με κρέμα σαντιγί ή με παγωτό βανίλια.
Είναι η Τάρτα Tatin, ένα παραδοσιακό, Γαλλικό γλυκό με ιστορία λίγο πολύ γνωστή! Όμως ας την ξαναθυμηθούμε!
Εκεί γύρω στα 1830, στο χωριό Lamotte-Beuvron στην Sologne, στο κέντρο περίπου της Γαλλίας, ζούσαν οι δυο αδελφές Tatin, η Stéphanie και η Caroline. Αυτές οι αδελφές διατηρούσαν στο χωριό ένα πανδοχείο, στο οποίο πήγαιναν οι κυνηγοί και έτρωγαν, αναπαύονταν και διηγούνταν τα κυνηγετικά τους κατορθώματα. Και τι δεν έλεγαν! Πολλές ιστορίες ακούγονταν, άλλες πραγματικές και άλλες φανταστικές.
Μια Κυριακή η μια αδερφή άναψε φωτιά για να ψήσει μιαν ωραία μηλόπιτα, Όμως ξεχάστηκε, επειδή ήταν πολύ απασχολημένη ή την είχε απορροφήσει μια κυνηγητική ιστορία και τα μήλα της κάηκαν! Απελπισμένη, σκεφτόταν τι να κάνει, για να σώσει τα μήλα και να ταΐσει αυτούς που περίμεναν. Τότε σκέφτηκε να καλύψει τα παραψημένα μήλα με ζυμάρι και να τα φουρνίσει. Έτσι κι έκαμε ! Για μια ακόμα φορά λειτούργησε δημιουργικά το ¨πενία τέχνας κατεργάζεται!”
Φούρνισε την τάρτα, κι όταν ψήθηκε και την έβγαλε από το φούρνο, την αναποδογύρισε μέσα σε ένα πιάτο. Τα καραμελωμένα μήλα άρεσαν πάρα πολύ στους κυνηγούς, ώστε έγιναν το αγαπημένο τους γλύκισμα!
Έτσι λένε ότι προήλθε αυτό το πολύ νόστιμο, κλασικό, Γαλλικό επιδόρπιο.
Τα Υλικά
100γραμ βούτυρο τύπου Βιτάμ
½ φλιτζάνι κρυσταλλική καστανή ζάχαρη1 κουταλιά κανέλα
4-5 μέτρια, σκληρά μήλα , καθαρισμένα και κομμένα φετάκια
5 μικρές μπανάνες
½ φλιτζάνι χονδροκομμένα καρύδια
Για το παντεσπάνι
4 αυγά1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή και λιγότερη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά baking powder
¼ φλιτζανιού κονιάκ
½ κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
Οδηγίες
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μισό φλιτζάνι ζάχαρη με την κανέλα.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι μας, ανακινώντας το,
ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη.Tοποθετούμε ακτινωτά τις μπανάνες και γεμίζουμε τα κενά με τα φετάκια των μήλων. Ενδιάμεσα ρίχνουμε τα καρύδια.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κονιάκ, το τζίντζερ και στη συνέχεια το baking powder και το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι πάνω από τα φρούτα, φροντίζοντας να τα καλύψει όλα.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για πέντε λεπτά.
Μετά την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με κρέμα σαντιγί ή με παγωτό βανίλια.
Καλημέρα Ελένη μου καλό μήνα.Υπέροχη η τάρτα σου να είσαι καλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ροδάνθη μου και καλό μήνα να έχουμε!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια.
Καλό μήνα κι από μένα Ελένη μου! Πολύ γευστικός ο συνδυασμός μήλου-μπανάνας! Ωραίο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες! Νομίζω τρώγεται πολύ ευχάριστα και για πρωινό (τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι που "όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε"). Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Sunday!
ΔιαγραφήΕίναι όντως ένα εξαιρετικό λυκό, με συνδυασμό κέικ και φρούτου, που αν δεν βάλεις πολύ ζάχαρη, τρώγεται ευχάριστα και το πρωί. Είναι χορταστικό και αρωματικό, ό,τι πρέπει να αρχίσει η μέρα όμορφα.
Καλό μήνα και πολλά πολλά φιλάκια.
Πώ πω! Τί ωραία που σου έγινε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Πέπη μου!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα να έχουμε όλοι μας.
Φιλάκια!
Καλό μήνα Ελενάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ευτυχές ατύχημα λοιπόν, μας έδωσε ένα από τα πλέον κλασικά και αγαπημένα γλυκά!
Το συγκεκριμένο μάλιστα συνδυάζει δύο από τα πλέον αγαπημένα μου φρούτα! Ωραία ιδέα το τζίντζερ στο παντεσπάνι, δίνει μια πολύ ευχάριστη και διαφορετική νότα!
Φιλιά πολλά!
Μακάρι όλα τα ατυχήματα που έχουμε στην κουζίνα να έχουν τόσο γευστικό αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΚαι σ' εμένα αρέσουν αυτά τα δύο φρούτα, Ερμιόνη μου. Συνδυάζονται αρμονικά.
Ταιριάζουν σε γεύση και υφή. Και το τζίντζερ επίσης το λατρεύω και νομίζω ότι ενισχύει το άρωμα της κανέλας.
Καλό και γλυκό μήνα.
Φιλάκια πολλά.
Και εψαχνα μια τετοια συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Beauty!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, περιμένω τις εντυπώσεις σου.
Καλό σου βράδυ.
Πόσο πιο γλυκά μπορούσες να μας ξεκινήσεις τον μήνα Ελενάκι μου??
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λατρεμένη μας μηλόπιτα, με το που θα μπει το Φθινόπωρο, είναι το πρώτο γλυκό που μου ζητάνε οι γιοι μου να τους φτιάξω!
Νομίζω είναι ένα γλυκό που όσο ψήνεται γεμίζει το σπίτι από τα αρώματα της κανέλας και του καραμελωμένου μήλου, και σου δημιουργεί απίστευτη θαλπωρή!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Καλησπέρα, Έλενά μου, και καλό μήνα!
ΔιαγραφήΣίγουρα είναι λατρεμένη από όλους μας, νόστιμο και λαχταριστό γλυκάκι-κάτι ξέρουν και οι γιοί σου! Τα φρούτα συνδυάζονται εξαιρετικά, καραμελώνουν με τη ζάχαρη και γίνονται υπέροχα. Τα αρώματα γεμίζουν γλυκά την ατμόσφαιρα κι όπως πολύ σωστά λες, "δημιουργούν απίστευτη θαλπωρή!"
Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω να δοκιμάσεις το συνδυασμό μήλων και μπανάνας!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ.
Πολύ ωραία ξεκίνησες την σημερινή ανάρτηση, Ελένη. Σαν ένα μικρό, γλυκό παραμυθάκι, που θα έλεγε μια μανούλα, όταν θα σέρβιρε στα παιδιά της, μια τέτοια ωραία μηλόπιτα!! Κλασσική γαλλική, γλυκιά απόλαυση, η τάρτα Tatin. Από τις φορές που τα λάθη, δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα.
Καλησπέρα, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΛένε ότι, όσο κι αν ακούγεται σαν παραμύθι αυτή η ιστορία, είναι αλήθεια! Ποιος ξέρει;
Πάντως το λάθος έδωσε ένα υπέροχο αποτέλεσμα κι αυτό εμάς μας ενδιαφέρει.
Η τάρτα είναι νοστιμότατη, αρωματική και γίνεται γρήγορα το αγαπημένο γλυκό.
Να είσαι καλά και καλό μήνα!
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένα τόσο γλυκό παραμύθι συνόδευε τη νοστιμιά αυτού του θεσπέσιου γλυκίσματος!Το κάνω και εγώ,με τη διαφορά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα μόνο μήλα.Η ιδέα των καραμελωμένων μπανανών και μήλων φαντάζει καταπληκτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖηλευτό γλυκό Ελένη μου,με αρώματα που ξελογιάζουν,όψη που προκαλεί και νοστιμιά που δοκιμάζει τις απείθαρχες αντιστάσεις μας!!Γειά στα χεράκια σου!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Να είσαι καλά, Φωτεινή μου, που με την καλή σου διάθεση τα βρίσκεις όλα γλυκά!
ΔιαγραφήΚι εγώ την έφτιαχνα αποκλιστικάμε μήλα αλλά όταν δοκίμασα και τις μπανάνες τη βρήκα καταπληκτική. Άσε που αξιοποιείς και φρούτα που υπάρχουν στο σπίτι και έχουν ωριμάσει.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου.
Καλό μήνα.
Πολλά φιλάκια.
Καλησπέρα και καλό μήνα Ελενάκι!!!Νομίζω πως δε θα μπορούσε να ξεκινήσει και πιο γλυκά!Υπέροχη η μηλόπιτά σου. Οι μπανάνες και το τζίντζερ ταιριάζουν σίγουρα πάρα πολύ.Για το καφεδάκι μας είναι ιδανική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Καλησπέρα, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε ο συνδυασμός φρούτων και αρωμάτων.
Με το καφεδάκι αλλά και το τσάι ταιριάζει εξαιρετικά. Μιλάω εκ του ασφαλούς, διότι τη δοκίμασα και με τα δύο!
Καλό μήνα.
Πολλά φιλάκια.
Και που να το φανταστούν οι αδερφούλες ότι το γλυκό τους πείραμα θα γίνει ενα απο τα πλεόν διάσημα αγαπημένα γλυκά παγκοσμίως! Μου αρέσουν πάρα πολύ οι περιγραφές σου Ελένη μου. Πολύ ωραία η ιδέα με τις μπανάνες. Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
ΔιαγραφήΕίδες οι αδελφούλες επιτυχία; Το ατύχημα στην κουζίνα τους έβγαλε ένα αγαπημένο γλυκάκι. Εγώ πρόσθεσα και μπανάνες που έδεσαν υπέροχα με τα μήλα και καραμέλωσαν εξαιρετικά!
Το πείραμα πέτυχε!
Φιλάκια και καλό σου βράδυ.
Ελένη μου απόλαυσα την ιστορία.. Το πως μου αρέσουν οι ιστορίες για το πως δημιουργήθηκαν κάποια πολύ γνωστά φαγητά και γλυκά του κόσμου, δεν περιγράφεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου εξαιρετική και πολύ εύκολη. Μου αρέσει γενικώς αυτή η εκδοχή τάρτας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο για να γίνει νόστιμη!!
Καλό σου μήνα!! Σε ευχαριστούμε για την όμορφη ιστορία!!
φιλιά!
Να είσαι καλά, Χρυσαυγή μου, σε ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΌντως η τάρτα αυτή είναι εύκολη, έχει σίγουρη επιτυχία και επιδέχεται αλλαγές στη δέμιση. Η επιλογή όμως των υλικών χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί πρέπει να δέσουν μεταξύ τους, να έχουν την ίδια υφή και παραπλήσια γεύση.
Καλό μήνα και σ' εσένα, γλυκό και χαρούμενο.
Φιλάκια.
Καλό μήνα Ελένη μου με το υπέροχο και καλοφτιαγμένο γλυκό σου!!! Το φαντασιώνομαι δίπλα στο τσάι μου ή στον καφέ μου αλλά και μ' ένα ποτήρι γάλα ...όχι δεν θα πω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό μήνα και σ' εσένα, Κική μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω κομματάκι για το καφεδάκι σου!
Φιλάκια
Οι αδερφές Τατά του Χατζιδακικού τραγουδιού είναι απόγονοι των Tatin της ιστορίας σου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πράγματα έκαναν οι αδερφούλες, ωραία κληρονομιά μας άφησαν!
Μπράβο Ελένη, μπράβο!
Καλησπέρα, Μάρθα!
ΔιαγραφήΔυστυχώς δεν γνωρίζω αν έχουν κάποια σχέση των αδελφών Τατά με τις Tatin!
Οι Tatin τελικά έγιναν περισσότερο διάσημες.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Καλό σου βράδυ.
Καλό μήνα Ελένη, όμορφο και γλυκό σαν την Tatin που μας κέρασες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, Κατερίνα μου, χαρούμενο και γλυκό, όπως λες!
ΔιαγραφήΦιλάκια.
Οι μπανάνες έδωσαν επιπλέον γεύση, γλύκα και άρωμα σε ένα κλασικό γλυκό, που το ώθησες προς τα εμπρός Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ είδες τόσο θετικά τη δική μου εκδοχή της γνωστής κι αγαπημένης τάρτας Tatin.
Καλό μήνα, όμορφο και χαρούμενο.
Φιλάκια.