Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Τηγανητό Κουνουπίδι με Κουρκούτι Μπίρας


Το Τηγανητό Κουνουπίδι με Κουρκούτι ή χωρίς, αρωματισμένο με αρκετό κύμινο, το πρωτοδοκίμασα εδώ και μου άρεσε πολύ. Η φίλη μου η Amal συνόδευε μ’ αυτό τις Φακές και τα παιδιά της το λάτρευαν. Θυμάμαι πόσο τα μικρά είχαν γελάσει με την έκπληξή μου, όταν το δοκίμασα και εντυπωσιάστηκα από το συνδυασμό κύμινου και κουνουπιδιού! Μέχρι τότε γνώριζα ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό το χρησιμοποιούμε μόνο στα Σουτζουκάκια! Από τότε το λάτρευσα και εσείς, που με διαβάζετε, θα γνωρίζετε πόσο συχνά το χρησιμοποιώ.
Σας προτείνω να φτιάξετε κι εσείς Τηγανητό Κουνουπίδι, γιατί είναι πανεύκολο και διαφορετικό σε γεύση από την παραδοσιακή, βραστή σαλάτα. Θα δείτε ότι θα πείσει ακόμα και αυτούς που δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά του, διότι το κύμινο, που θα προσθέσουμε στο βράσιμο αλλά και στο κουρκούτι, σχεδόν θα την εξαφανίζει και θα αφήνει να αναδειχθεί το δικό του ξεχωριστό άρωμα.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και ό τι μας έχει απομείνει από μια βραστή σαλάτα - αρκεί να μην το έχουμε παραβράσει - και να το σερβίρουμε ροδοψημένο και λαχταριστό, ένα ελκυστικό κύριο πιάτο συνοδευμένο με στραγγιστό γιαούρτι ή ένα μεζεδάκι-έκπληξη!




Τα Υλικά

1 κιλό κουνουπίδι, καθαρισμένο και χωρισμένο σε μπουκετάκια
½ κουταλάκι κύμινο
Λίγο αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το Κουρκούτι
1 μικρό αυγό
320ml μπίρα
1 κουταλάκι κουρκουμάς
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο αλάτι
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Οδηγίες

 
 
Βράζουμε ελάχιστα το κουνουπίδι σε αρκετό αλατισμένο νερό ή καλύτερα στον ατμό, προσθέτοντας στο νερό μισό κουταλάκι κύμινο. Προσοχή να μην βράσει εντελώς. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
 
 
 
 
 
 



Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το αυγό, τη μπίρα, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τόσο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο να φτιάξουμε έναν παχύρευστο χυλό. Βουτάμε κάθε μπουκετάκι μέσα στο χυλό, φροντίζοντας να το καλύψει.






Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι σε ένα Wok ή βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε το κουνουπίδι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.







Βγάζουμε τα ροδισμένα μπουκετάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι.


Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με σπιτική Σάλτσα Ντομάτας ή ένα ελαφρύ Τζατζίκι.
Καλή όρεξη!

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πολύ διαφορετικό το κουνουπίδι σου Ελένη. Αν και δεν το έχω φάει ποτέ έτσι, μου εξάπτει την περιέργεια και σίγουρα θα το δοκιμάσω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Sunday, και καλή εβδομάδα και σ' εσένα!
      Είναι όντως διαφορετικό και στο μαγείρευμα αλλά και στη γεύση αλλά πανεύκολο.
      Όταν το δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Ελενη!
    Βλεπω ωραιες συνταγες με κουνουπιδι να κυκλοφορουν τελευταια και δεν ξερω τι να πρωτοδιαλεξω!
    Πολυ ωραια η συνταγη που μας προτεινεις, τα μπαχαρικα της μου αρεσουν ιδιαιτερα. Θα την δοκιμασω και θα σου πω εντυπωσεις.
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Λες να ήταν η εβδομάδα του κουνουπιδιού; Να διαλέξεις και να δοκιμάσεις, όποια συνταγή σου αρέσει περισσότερο. Μετά περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Κι σ' εμένα αρέσουν τα συγκεκριμένα μπαχαρικά και γι' αυτό τα χρησιμοποίησα. Προτείνω να τα δοκιμάσεις.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ελενάκι και καλή εβδομάδα!
    Επειδή μου αρέσει πολύ το κουνουπίδι, πάντα ψάχνω για εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματός του!
    Η πρότασή σου μου αρέσει πολύ! Το κύμινο πράγματι του ταιριάζει πάρα πολύ, αλλά και αυτός ο χυλός πρέπει να του δίνει απίθανη γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ακριβώς κάνω κι εγώ, καλή μου Ερμιόνη!
      Δεν μου αρέσει να το φτιάχνω μόνο σαλάτα και πειραματίζομαι και με άλλες συνταγές. Αυτή μας άρεσε, γιατί ξέφευγε αρκετά από τα συνηθισμένα και το κύμινο ταίριασε εξαιρετικά.
      Δοκίμασε το χυλό και πες μου. Μπορείς να τηγανίσεις με αυτόν και κολοκυθάκια.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη ιδέα Ελένη!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
      Όταν μπορείς, δοκίμασέ το κι έτσι.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Ελενάκι μου τηγανιτό κουνουπίδι πρωτοδοκίμασα από την πεθερά μου και μου είχε αρέσει πολύ!
    Το φτιάχνω συχνά, θα το δοκιμάσω και με τα μπαχαρικά που προτείνεις, που είμαι σίγουρη ότι του δίνουν έξτρα γεύση και νοστιμιά!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, μπράβο στην πεθερούλα σου, τη χρυσοχέρα που σου το έμαθε!
      Για να το φτιάχνεις συχνά θα πει ότι σας αρέσει. Δεν ξέρω τι μπαχαρικά χρησιμοποιείς στο κουρκούτι αλλά αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά και δίνουν άρωμα και εξαιρετική γεύση στο πιάτο. Δοκίμασε κι αυτά που προτείνω και πες μου.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου με αυτή τη συνταγή θα μπορούσε να φάει κουνουπίδι ακόμα και ο άντρας μου που είναι ορκισμένος εχθρός του...
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε, Αγγελική μου, να το δοκιμάσετε. Το κύμινο "κρύβει" καλά την έντονη μυρουδιά του κουνουπιδιού και ξεγελάει. Δεν πειράζει, μια φορά στο τόσο, να φάτε και κάτι τηγανητό.
      Πες μου, όταν το δοκιμάσετε.
      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ελκυστικές οι κουνουπιδο- μπουκίτσες σου, και δεν ξέρω γιατί, μου'ρθε στο μυαλό ως πολίτικος μεζές με το κύμινο μαζί. Πάρα πολύ καλό Ελένη, καταγράφεται1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, Μάρθα μου, που σου αρέσει η συνταγή!
      Το κύμινο όντως σου θυμίζει Ανατολή αλλά είναι ένα καθαρά Μεσογειακό μπαχαρικό.
      Εμείς είχαμε λίγο περιορίσει τη χρήση του.
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο το κουνουπίδι σου Ελένη μου και πολύ μα πολύ αρωματικό!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
      Προτείνω να το δοκιμάσεις, αν δε το γνωρίζεις ήδη και να μου πεις.
      Αλλάζει τελείως η γνωστή γεύση και μυρωδιά του λαχανικού.
      Φιλιά και καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  9. ελένη μου είμαι πιστός κουνουπιδολάτρης, οπωσδήποτε θα την δοκιμάσω την συνταγή! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έρη μου!
      Στο σπίτι πάντα το μαγειρεύαμε αλλά εγώ το έτρωγα αναγκαστικά. Μεγάλη το εκτίμησα αλλά και πάλι το τρώω μόνο ζεστό! Έτσι όμως γίνεται το κάτι άλλο!
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Αυτή τη λιχουδιά πρέπει να την δοκιμάσω!!
    Ο χυλός πρέπει να είναι πολύ νόστιμος!!

    Μπράβο Ελένη μου. Εκτός από νόστιμη είναι και ευπαρουσίαστη η συνταγή σου με το κουνουπίδι!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χυλός του δίνει εξαιρετικό άρωμα και γεύση! Πείθει ακόμα και όσους δεν το πολύσυμπαθούν!
      Να το δοκιμάσεις, Χρυσαυγή μου, θα σας αρέσει πολύ. Φτιάξε και μια δική σου σαλτσούλα και θα είναι υπέροχο, θα δεις.

      Καλημέρα και πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Ελένη μου ελκυστικότατο, πάρα πολύ ωραίο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελένη μου, να είσαι καλά!
      Καλή υπόλοιπη μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Το κουνουπίδι σπίτι μας το τρώμε πάρα πάρα πολύ...καταγράφεται η συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Λίλα μου!
      Το κουνουπίδι είναι εξαιρετικό λαχανικό πάρα πολύ ωφέλιμο. Εγώ, όπως λέω, μεγάλη το εκτίμησα!
      Περιμένω εντυπώσεις μετά τη δοκιμή.

      Διαγραφή
  13. Το κάνουμε πολύ συχνά εδώ έτσι το κουνουπίδι, με ελάχιστες παραλλαγές! Λαχταριστό και ευκολοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Βαγγελιώ!
      Εμείς δεν το συνηθίζαμε έτσι, μόνο σαλάτα. Εσείς ποια μπαχαρικά χρησιμοποιείτε στο χυλό; Νομίζω ότι τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  14. Ωραία πρόταση, για νόστιμο κουνουπίδι!! Έτσι καλύπτεται και η μυρωδιά του λαχανικού αυτού, που δεν αρέσει σε αρκετούς και κυρίως στα παιδιά. Φαντάζομαι ότι θα γίνεται το ίδιο ωραία αυτή η συνταγή και με μπρόκολο.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό κάνει ο πικάντικος χυλός, Ειρήνη μου: καλύπτει τη βαριά μυρωδιά του κουνουπιδιού αλλά του δίνει και εξαιρετική γεύση.
      Με μπόκολο δεν έχω δοκιμάσει τη συνταγή, μόνο με κολοκυθάκια.
      Αν το δοκιμάσεις εσύ, πες μου.

      Πολύ καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  15. Δεν μοιάζει καθολου με κουνουπίδι :)
    Σίγουρα θα το φάνε και όσοι δεν αγγίζουν το συγκεκριμένο λαχανικό
    Πολύ ωραίο Ελένη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Αληθινά, Marion, σκοπός επιδιωκόμενος είναι να καλυφθεί η βαριά μυρωδιά του λαχανικού αλλά και να αποκτήσει πικάντικη γεύση. Ο χυλός τα καταφέρνει θαυμάσια!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  16. ειναι πραγματικα τελειο τα παιδια μου ξετρελενοντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή