Ένα μυρωδάτο λικέρ, φτιαγμένο με φρέσκα, πράσινα καρύδια και Κονιάκ και αρωματισμένο
μόνο με γαρίφαλα. Το έχει φτιάξει η χρυσοχέρα η αδελφούλα μου! Όταν μας κέρασε,
μας άρεσε πάρα πολύ η γεύση και το άρωμά του. Η συνταγή είναι δικής της και τη
μοιράζομαι μαζί σας!
Αν βρείτε στις διακοπές σας καρυδιές, ζητείστε να σας δώσουν μερικά πράσινα καρυδάκια, δε χρειάζονται πολλά, για να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά εξαιρετικό λικέρ.
Θα το απολαύσετε το χειμώνα και θα το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα κέικ σας που περιέχουν καρύδι. Θα γίνουν εξαιρετικά, γιατί θα τους προσθέσετε απίθανο άρωμα και γεύση!
1 λίτρο κονιάκ, καλής ποιότητος
700γραμ. ζάχαρη
8 καρφάκια γαρίφαλο
Ρίχνουμε το κονιάκ, τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα και κλείνουμε τη γυάλα. Την αφήνουμε σε ένα ηλιόλουστο μέρος και την ξεχνάμε για τουλάχιστον δύο μήνες ή και περισσότερο και αφήνουμε τον ήλιο, με τον μαγικό του τρόπο, να ετοιμάσει το λικέρ μας!
Τις δύο πρώτες εβδομάδες ανακινούμε τη γυάλα έντονα, για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη κα διαλυθεί.
Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος της ωρίμανσης, ανοίγουμε τη γυάλα και σουρώνουμε το λικέρ. Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν πολύ καλά.
Διατηρούμε το λικέρ μας εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Στην υγειά μας!
Αν βρείτε στις διακοπές σας καρυδιές, ζητείστε να σας δώσουν μερικά πράσινα καρυδάκια, δε χρειάζονται πολλά, για να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά εξαιρετικό λικέρ.
Θα το απολαύσετε το χειμώνα και θα το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα κέικ σας που περιέχουν καρύδι. Θα γίνουν εξαιρετικά, γιατί θα τους προσθέσετε απίθανο άρωμα και γεύση!
Τα Υλικά
8-10 πράσινα, γερά καρυδάκια
(ή και περισσότερα,ανάλογα με το πόσο σκούρο θέλουμε να γίνει το λικέρ μας)1 λίτρο κονιάκ, καλής ποιότητος
700γραμ. ζάχαρη
8 καρφάκια γαρίφαλο
Οδηγίες
Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα καρυδάκια.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε μια
αποστειρωμένη γυάλα που κλείνει αεροστεγώς, προσέχοντας να μην τα πιάσουμε με
τα χέρια, διότι βάφουν. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα και κλείνουμε τη γυάλα. Την αφήνουμε σε ένα ηλιόλουστο μέρος και την ξεχνάμε για τουλάχιστον δύο μήνες ή και περισσότερο και αφήνουμε τον ήλιο, με τον μαγικό του τρόπο, να ετοιμάσει το λικέρ μας!
Τις δύο πρώτες εβδομάδες ανακινούμε τη γυάλα έντονα, για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη κα διαλυθεί.
Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος της ωρίμανσης, ανοίγουμε τη γυάλα και σουρώνουμε το λικέρ. Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν πολύ καλά.
Διατηρούμε το λικέρ μας εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Στην υγειά μας!
Καλημερα Ελενα,Ευχομαι η χαρη της Παναγιας που γιορταζει σημερα να σε συντροφευει.Ωραιοτατο λικερ,αρχοντικο κερασμα ιδιαιτερα για τη σημερινη μερα.Λατρευω καθε τι σπιτικο,πολυ περισσοτερο τα σπιτικα ποτα,αφου εχουν αλλη ποιοτητα γευσης και φυσικα μετρα παντα η προσωπικη φροντιδα!Αναρωτιομουν παντα πως θα μπορουσα να αξιοποιησω τις βαρυφορτωμενες καρυδιες που εχουμε στο κτημα..Περα απο την καθημερινη καταναλωση των ..περαστικων,οταν ειναι ωριμα πια,θα μπορουσα να δοκιμασω το υπεροχο λικερ της αδελφης σου,οταν ακομα ειναι αγουρα.Μου εκανε εντυπωση η μικρη ποσοτητα καρυδιων που απαιτειται για την πραγματοποιηση του συγκεκριμενου ποτου!Ευχαριστω,φιλια πολλα,πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, Φωτεινή, και χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΚι εμείς λατρεύουμε τα σπιτικά λικέρ αλλά τα απολαμβάνουμε κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα. Δεν συγκρίνονται με αυτά του εμπορίου.
Πολύ ωραία που οι καρυδιές σου έχουν καρπό, έτσι μπορείς να δοκιμάσεις το λικεράκι. Διάλεξε τα πιο φρέσκα και με ένα κοφτερό μαχαίρι να το κόψεις φέτες, γιατί νομίζω ότι τώρα πρέπει να έχουν μεγαλώσει. Εγώ βάζω οκτώ και αποκτά ένα μέτριο, όχι πολύ σκούρο χρώμα.
Να είσαι καλά, φιλάκια!
Άλλο ένα υπέροχο λικέρ, καλόπιοτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Ξανθή μου, με υγεία!
ΔιαγραφήΌλα τα σπιτικάλικέρ είναι υπέροχα και αρέσουν σε όλοους.
Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
Καλημέρα!Φαίνεται πάρα πολύ ωραίο αλλά με λύπη συνηδειτοποίησα ότι δεν μου βρίσκετε καρυδιά! Πάντως αν τύχει κάτι ,θα το φτιάξω πρώτον γιατί φαίνεται ωραίο από τα υλικά του,δεύτερον με γαργαλάει αυτό που είπες ότι το χρησιμοποιούμε και στα γλυκά!Καλή συνέχεια να έχεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως κάποιοι φίλοι, που κάνουν τώρα διακοπές, μπορούν να σου βρουν; Δεν είναι κόπος και δε χρειάζεσαι πολλά. Διαφορετικά το δοκιμάζεις, όποτε σου δοθεί η ευκαιρία.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.
Χρόνια πολλά για την ημέρα!
Καλημέρα!Αυτό δεν το είχα σκεφτεί να σου πω την αλήθεια!!!Ευχαριστώ για την ιδέα!!Πάω να ξεκινήσω να ψάχνω...χιχιχι!!!
ΔιαγραφήΥπέροχο το λικέρ σου!!!Καλόπιοτο!!!Φιλάκια πολλά και καλό δεκαπενταύγουστο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Σπυριδούλα μου!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά για σήμερα, με υγεία και του χρόνου.
Φιλάκια.
Ελενάκι ε-ξαι-ρε-τι-κό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Παρασκευή φεύγω για το χωριουδάκι μου, θα φροντίσω να βρω καρυδάκια να το φτιάξω!
Εμένα αυτό το λικεράκι μου αρέσει αρκετά σκούρο.
Και τι ωραία ιδέα να το προσθέσουμε στα καρυδογλυκά μας!!!!
Φιλιά, καλό Δεκαπενταύγουστο!!
Σε ευχαριστώ, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΚρίμα που δεν μπορώ να σε κεράσω λικεράκι, έγινε υπέροχο!
Στο χωριό μάλλον θα βρεις ακόμα πράσινα καρυδάκια. Ακόμα κι αν είναι σκληρά, να τα κόψεις σε περισσότερα κομμάτια και να βάλεις, όσα θέλεις, για να πετύχεις το επιθυμητό χρώμα.
Πάντως και με λίγα σκουραίνει αρκετά.
Καλές διακοπές να έχεις, ήρεμες και χαρούμενες.
Χρόνια πολλά για σήμερα, με υγεία. και να ξεκουραστείς
Φιλάκια.
Χρονια πολλα και καλα. Η Χαρη της Παναγιας να σου χαριζει ο,τι επιθυμεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Κατερίνα μου, με την προστασία της Παναγίας.
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου να έχουμε υγεία.
Φιλάκια.
Ελένη, χρόνια πολλά για την σημερινή ημέρα. Το λικέρ καρύδι δείχνει καταπληκτικό. Πολύ θα ήθελα να είχα τώρα ένα ποτηράκι, παρέα με καρυδάκι γλυκό του κουταλιού, που το λατρεύω, όταν είναι καλοφτιαγμένο. Γεια στα χέρια της αδελφής σου. Καλόπιοτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Χρόνια πολλά, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΠράγματι και με ένα καρυδάκι γλυκό κουταλιού θα ταίριαζε υπέροχα, συνδυασμός άριστος!
Του χρόνου, με το καλό, να προσπαθήσω φτιάξω καρυδάκι γλυκό.
Σε ευχαριστούμε πολύ, η αδελφή μου κι εγώ.
Καλό σου βράδυ.
Τι όμορφο λικέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αδελφούλα σου, Ελένη, μάς χάρισε ένα από τα πολύ εύγευστα σπιτικά λικέρ.
Έχω μια παρόμοια συνταγή (με περισσότερα καρύδια) από φίλη Ιταλίδα εδώ και πολλά χρόνια.
Νομίζω ότι πρέπει να επισκεφτώ στις καρυδιές τη Φωτεινής, να τις ξελαφρώσω από το βάρος! :)
Φιλιά σας Ελένη μου.
Ζ.