Κατά την περίοδο της νηστείας του Ραμαζανιού σε όλες τις Αραβικές χώρες τα
απογεύματα πωλούνται παντού φρέσκα γλυκά με σιρόπι μέσα σε μεγάλα ταψιά!
Εξαιρετικό θέαμα! Τα τρώνε, μαζί με χουρμάδες, πριν την απογευματινή προσευχή,
όταν θα σταματήσουν τη νηστεία, για να πιούνε νερό και τσάι, από τα οποία
απείχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γλυκά αυτά φτιάχνονται με σιμιγδάλι, κανταΐφι
και πολύ βούτυρο. Είναι ζεστά,
σερβίρονται με πολύ σιρόπι και πολλά περιέχουν ξηρούς καρπούς. Χορταίνουν όλες
οι αισθήσεις! (Φωτογραφίες σε επόμενη ανάρτηση).
Υπάρχουν και μερικά φτιαγμένα με τραγανό, ροδοψημένο κανταΐφι κι ένα μοιάζει με το Ελληνικό Εκμέκ, χωρίς σαντιγί και γέμιση κρέμας τυριού ή ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης) και μοσκοβολάει ανθόνερο. Συνηθίζεται πολύ στην Αίγυπτο, όπου λέγεται ότι φτιάχτηκε για να γλυκάνει έναν αχόρταγο πρίγκιπα, και τη Σαουδική Αραβία και ονομάζεται Κunafah (ή Κnafeh ή Kunafeh). Για μένα είναι ένα από τα νοστιμότερα γλυκά του Ραμαζανιού και το αγαπώ ιδιαίτερα! Δείτε μια εύκολη εκδοχή του εδώ.
Εκμέκ (Ekmegi ) στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει ψωμί, ιδιαίτερο και αφράτο. Με αυτό το ψωμί στην Πόλη, ακόμα και σήμερα, φτιάχνουν μια πουτίγκα με πολύ σιρόπι που καλύπτεται από μια πλούσια κρέμα καϊμάκι.
Η ελληνική εκδοχή διατηρεί μόνο το όνομα αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά. Η βάση του Ελληνικού Εκμέκ είναι κανταΐφι, στο κέντρο απλώνεται κρέμα ζαχαροπλαστικής και η επικάλυψή του είναι κρέμα σαντιγί. Τα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης είναι συνήθως το αποκορύφωμά του! Εξαιρετική, μοναδική γεύση και υπέροχο άρωμα του δίνει η μαστίχα Χίου!
Το Εκμέκ με Κανταΐφι είναι ένα πανεύκολο και οικονομικό γλυκό, αφράτο, νόστιμο και αρωματικό, εορταστικό και ξεχωριστό αλλά και πολύ αγαπημένο καθημερινό.
1 φλιτζάνι ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα, χονδροκομμένα ή χονδροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
Κερασάκια Μαρασκίνο (προαιρετικά), κομμένα στη μέση
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές ανθόνερο ή 1 ξυλάκι κανέλας ή φλοίδα λεμονιού (προαιρετικά)
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
2 κουταλιές λικέρ μαστίχας
Κρέμα Σαντιγί
400ml κρέμα γάλακτος ή μία φυτική κρέμα Morfat
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι, για να μην υπάρχουν χοντράδια, και το απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Το βρέχουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε το κανταΐφι για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά, το αρωματίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν το κανταΐφι βγει από το φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τους οποίους έχουμε δουλέψει με το corn flour.
Όταν είναι έτοιμη η κρέμα ζαχαροπλαστικής την αρωματίζουμε και την απλώνουμε ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ή τη φυτική, κρύα από το ψυγείο, με την άχνη σε σαντιγί. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την άλλη μισή τη βάζουμε σε κορνέ και διακοσμούμε το γλυκό μας.
Γαρνίρουμε το Εκμέκ με καβουρντισμένα αμύγδαλα ή χονδροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και κερασάκια Μαρασκίνο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε κομμένο σε μεγάλα κομμάτια!
Υπάρχουν και μερικά φτιαγμένα με τραγανό, ροδοψημένο κανταΐφι κι ένα μοιάζει με το Ελληνικό Εκμέκ, χωρίς σαντιγί και γέμιση κρέμας τυριού ή ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης) και μοσκοβολάει ανθόνερο. Συνηθίζεται πολύ στην Αίγυπτο, όπου λέγεται ότι φτιάχτηκε για να γλυκάνει έναν αχόρταγο πρίγκιπα, και τη Σαουδική Αραβία και ονομάζεται Κunafah (ή Κnafeh ή Kunafeh). Για μένα είναι ένα από τα νοστιμότερα γλυκά του Ραμαζανιού και το αγαπώ ιδιαίτερα! Δείτε μια εύκολη εκδοχή του εδώ.
Εκμέκ (Ekmegi ) στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει ψωμί, ιδιαίτερο και αφράτο. Με αυτό το ψωμί στην Πόλη, ακόμα και σήμερα, φτιάχνουν μια πουτίγκα με πολύ σιρόπι που καλύπτεται από μια πλούσια κρέμα καϊμάκι.
Η ελληνική εκδοχή διατηρεί μόνο το όνομα αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά. Η βάση του Ελληνικού Εκμέκ είναι κανταΐφι, στο κέντρο απλώνεται κρέμα ζαχαροπλαστικής και η επικάλυψή του είναι κρέμα σαντιγί. Τα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης είναι συνήθως το αποκορύφωμά του! Εξαιρετική, μοναδική γεύση και υπέροχο άρωμα του δίνει η μαστίχα Χίου!
Το Εκμέκ με Κανταΐφι είναι ένα πανεύκολο και οικονομικό γλυκό, αφράτο, νόστιμο και αρωματικό, εορταστικό και ξεχωριστό αλλά και πολύ αγαπημένο καθημερινό.
Τα Υλικά
500γρ. κανταΐφι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο1 φλιτζάνι ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα, χονδροκομμένα ή χονδροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
Κερασάκια Μαρασκίνο (προαιρετικά), κομμένα στη μέση
Σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές ανθόνερο ή 1 ξυλάκι κανέλας ή φλοίδα λεμονιού (προαιρετικά)
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
Κρέμα
Μία δόση κρέμας Ζαχαροπλαστικής (Η συνταγή εδώ)2 κουταλιές λικέρ μαστίχας
Κρέμα Σαντιγί
400ml κρέμα γάλακτος ή μία φυτική κρέμα Morfat
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι, για να μην υπάρχουν χοντράδια, και το απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Το βρέχουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε το κανταΐφι για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά, το αρωματίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν το κανταΐφι βγει από το φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τους οποίους έχουμε δουλέψει με το corn flour.
Όταν είναι έτοιμη η κρέμα ζαχαροπλαστικής την αρωματίζουμε και την απλώνουμε ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ή τη φυτική, κρύα από το ψυγείο, με την άχνη σε σαντιγί. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την άλλη μισή τη βάζουμε σε κορνέ και διακοσμούμε το γλυκό μας.
Γαρνίρουμε το Εκμέκ με καβουρντισμένα αμύγδαλα ή χονδροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και κερασάκια Μαρασκίνο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε κομμένο σε μεγάλα κομμάτια!
Τι όμορφο! Από νοστιμιά δεν έχω αμφιβολίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω φτιάξει ποτέ, μα σήμερα ζήλεψα το δικό σου!
Θα περιμένω το φωτογραφικό ρεπορτάζ από την απογευματινή αγορά των γλυκών.
Σε φιλώ, να περνάτε όμορφα.
Πότε τελειώνει το Ραμαζάνι;
Ζ.
Καλημέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΕμείς είναι από τα λίγα γλυκά με άσπρη κρέμα που τρώμε! Δεν το φτιάχνω πολύ συχνά λόγω βουτύρου και αυγών. Για χατίρι σου, όμως, υπόσχομαι ταψάκι με διπλή δόση!
Το Ραμαζάνι τελειώνει μετά τις 15 Αυγούστου, κρατά ένα σεληνιακό μήνα.
Φιλάκια πολλά και μια υπέροχη Κυριακή!
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες Ελένη μου και το εκμέκ σου λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Καλό ΣΚ!
Καλή σου μέρα, Έρη μου, και σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΚερνάω για το πρωινό σου καφεδάκι!
Φιλάκια.
Ελενάκι αυτό είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό σου που μοσχοβολάει μαστίχα είναι εξαιρετικό!!
Στην γειτονιά μας μένουν κάποιοι Αραβες, βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρουσες τις συνήθειές τους κατά την διάρκεια του ραμαζανιού.
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε που με όλους αυτούς τους καύσωνες που είχαμε αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα, δεν έπιναν ούτε νερό.
Να σου πω την αλήθεια, προσωπικά λίγο "βάρβαρο" το εύρισκα αυτό με το νερό.
Αλλά μια χαρά άντεχαν όλοι, ίσως είναι θέμα συνήθειας, δεν ξέρω.
Κάθε λαός έχει τις ιδιατερότητες του και την δική του κουλτούρα, όσο κι αν κάποια πράγματα μας ξενίζουν εμάς τους Ελληνες.
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Ελενάκι, μην το σκέφτεσαι, έλα να σε κεράσω!
ΔιαγραφήΣτο Ραμαζάνι νηστεύουν όλοι όσοι είναι υγιείς, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
Αποφεύγουν τις πολλές δρστηριότητες έξω. Τώρα η αποχή από νερό είναι θέμα άσκησης, συνήθειας; Νομίζω ότι είναι θέμα πίστης.
Όμως μετά τη δύση τρώνε και πίνουν κανονικά και μάλιστα πολλά παίρνουν υγρά για να αντέχουν.
Φιλάκια και καλή Κυριακή!
Τι να σου κάνω που είσαι λίίίγο μακριά για να σου ζητήσω ένα,μάλλον δυο κομματάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή Κυριακή
Πράγματι, Σψσώ μου, είμαι λίγο μακριά μόνο δύο ερήμους και άλλες τόσες θάλασσες!
ΔιαγραφήΥπόσχομαι να φτιάφω και να κεράσω στην Ελλάδα!
Καλή Κυριακή, πολλά φιλιά.
Ελένη μου τέλειο το γλυκάκι σου ότι πρέπει για τις πρωινές μου υπογλυκαιμίες.Μου έδωσες ιδέα για να το φτιάξω τώρα που θα έρθουν κάτι φίλοι μου για διακοπές,να είσαι καλά φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου έδωσα ιδέα, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΕίναι ενα πολύ νόστιμο και αγαπημένο γλυκάκι΄, πολύ αφράτο και δροσερό. Νομίζω ότι θα το τιμήσουν οι φίλοι σου!
Πολλά φιλιά και καλή Κυριακή.
Φαίνετε καταπληκτικό και είναι απο τα πιο αγαπημένα μου γλυκά!Ποτέ δεν το χορταίνω!Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που είμαι αδιόρθωτη λάτρης της σοκολάτας, δεν μπορώ να πω όχι σε ένα τόσο λαχταριστό γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει πολύ η προσθήκη μαστίχας, δίνει πάρα πολύ ωραίο άρωμα στην κρέμα!
Φιλιά πολλά Ελένη μου!