Τη Focaccia, το επίπεδο, μυρωδάτο αυτό
Ιταλικό ψωμί, την αγαπήσαμε πολύ και στην Ελλάδα, γιατί είναι απλό, νόστιμο και
ιδιαίτερα καλοκαιρινό. Τη βρίσκουμε και έτοιμη στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων
αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη σπιτική που θα φτιάξουμε εμείς! Το ζύμωμά της γίνεται
παραδοσιακό με το χέρι αλλά και πιο εύκολα με τον αρτοπαρασκευαστή.
Χρειάζεται να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης ψωμιού, που θα το πιέσουμε να απλώσει με το χέρι, θα το αλείψουμε με ελαιόλαδο, θα το πασπαλίσουμε με χονδρό, «ει δυνατόν», αλάτι, υα το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και θα το ψήσουμε στο φούρνο. Η κουζίνα μας θα γεμίσει αρώματα!
Μπορούμε, πριν το ψήσουμε, να το “στολίσουμε” με μαύρες ελιές, θρούμπες, φέτες ώριμης ντομάτας και κρεμμυδιού. Θα μας θυμίσει τη δική μας Λαδένια ή, αν προστεθεί τυρί ή κρέας και διάφορα λαχανικά, να γίνει κάτι σαν Πίτσα.
Όπως κι αν αποφασίσουμε να τη φτιάξουμε, θα είναι εντυπωσιακή και νόστιμη κι άνετα θα την πάρουμε μαζί μας στο Γραφείο για κολατσιό ή, τώρα το καλοκαίρι, στην παραλία! Τρώγεται και κρύα την ίδια μέρα.
Ας δούμε τι υλικά χρειάζονται και πώς φτιάχνεται.
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο( μέσα στη ζύμη)
½ κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη φέτες
1 ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φέτες
1 κουταλάκι χονδρό αλάτι
1 κουταλάκι αποξηραμένο δενδρολίβανο ή ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά, αρχίζοντας από το κέντρο προς την περιφέρεια, ενσωματώνοντας όλο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Την αρωματίζουμε με βασιλικό ή άλλο μπαχαρικό.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη βάζουμε μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 30 λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι με το χέρι μας, δίνοντάς του παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό σχήμα. ( Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκ.)
Με την ουρά μιας ξύλινης κουτάλας ή με τα δάχτυλά μας κάνουμε λακουβίτσες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και σε κάθε μία βάζουμε από μία μαύρη ελιά.
Προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αρωματίζουμε με δενδρολίβανο ή ρίγανη.
Ψήνουμε τη Φοκάτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά και κρύα την ίδια μέρα είναι εξίσου νόστιμη!
Χρειάζεται να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης ψωμιού, που θα το πιέσουμε να απλώσει με το χέρι, θα το αλείψουμε με ελαιόλαδο, θα το πασπαλίσουμε με χονδρό, «ει δυνατόν», αλάτι, υα το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και θα το ψήσουμε στο φούρνο. Η κουζίνα μας θα γεμίσει αρώματα!
Μπορούμε, πριν το ψήσουμε, να το “στολίσουμε” με μαύρες ελιές, θρούμπες, φέτες ώριμης ντομάτας και κρεμμυδιού. Θα μας θυμίσει τη δική μας Λαδένια ή, αν προστεθεί τυρί ή κρέας και διάφορα λαχανικά, να γίνει κάτι σαν Πίτσα.
Όπως κι αν αποφασίσουμε να τη φτιάξουμε, θα είναι εντυπωσιακή και νόστιμη κι άνετα θα την πάρουμε μαζί μας στο Γραφείο για κολατσιό ή, τώρα το καλοκαίρι, στην παραλία! Τρώγεται και κρύα την ίδια μέρα.
Ας δούμε τι υλικά χρειάζονται και πώς φτιάχνεται.
Τα Υλικά
Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
ή 1 ½ φλιτζάνι ολικής και 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο( μέσα στη ζύμη)
½ κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό
Για το τελείωμα
12 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη φέτες
1 ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φέτες
1 κουταλάκι χονδρό αλάτι
1 κουταλάκι αποξηραμένο δενδρολίβανο ή ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο επί πλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Οδηγίες
Για την παρασκευή της ζύμης μπορούμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, όπως περιγράφονται
εδώ και αφορούν στο πρώτο και δεύτερο στάδιο ζυμώματος ψωμιού. Έτσι θα μπορέσουμε
να ελέγξουμε εύκολα και τη μαγιά, αν είναι ενεργή.
ΔιαφορετικάΣε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά, αρχίζοντας από το κέντρο προς την περιφέρεια, ενσωματώνοντας όλο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Την αρωματίζουμε με βασιλικό ή άλλο μπαχαρικό.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη βάζουμε μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 30 λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι με το χέρι μας, δίνοντάς του παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό σχήμα. ( Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκ.)
Με την ουρά μιας ξύλινης κουτάλας ή με τα δάχτυλά μας κάνουμε λακουβίτσες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και σε κάθε μία βάζουμε από μία μαύρη ελιά.
Προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αρωματίζουμε με δενδρολίβανο ή ρίγανη.
Ψήνουμε τη Φοκάτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά και κρύα την ίδια μέρα είναι εξίσου νόστιμη!
Καλησπερα Ελενη και καλη εβδομαδα με την χαρη της Παναγιας!Αγαπημενη η φοκατσια ,αφου γευομαι πολυ συχνα τη νοστιμια αυτη στην πατριδα της,λογω των τακτικων επισκεψεων μου-ενεκα σπουδων του υιου-.Εντοπισα πολυ νωρις την λατρεια των Ιταλων φιλων στο αφρατο αυτο ψωμι-πιτσα και ενεδωσα γρηγορα!Η δικη σου εκδοχη δειχνει πολυ ενδιαφερουσα,μιας που τα μεσογειακα υλικα που χρησιμοποιεις ειναι εποχιακα,αρα η νοστιμια ειναι δεδομενη.Θυμιζει ,οπως ειπες την λαδενια,αλλα βρισκω οτι εχει δικη της προσωπικοτητα[αν και τωρα που το σκεφτομαι,μπορει η λαδενια να εχει επιρροες απο την ιταλικη κουζινα στη διαρκεια της κατοχης των Δωδεκανησων απο τους Ιταλους].Παρα πολυ ελκυστικη η εμφανιση,φανταζομαι ακομα πιο ελκυστικη η γευση!!!Φιλια πολλα,πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Φωτεινή!
ΔιαγραφήΚι εγώ από μια Ιταλίδα φίλη την έμαθα και την αγάπησα. Μου αρέσει και με τυράκι αλλά τώρα το καλοκαιράκι είναι νόστιμη με τη ντομάτα.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά
Αμάν θα πρέπει να είναι τέλειο θέλω κι εγωωωω!!!Ελένη μου να είσαι καλά καλή εβδομάδα φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς να σου στείλω, Ροδάνθη μου; Όμως είναι πολύ νόστιμη, αφράτη και πολύ μυρωδάτη.
ΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Αγαπάμε τη φοκάτσια και την κάνουμε σε διάφορες εκδοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία υλικά μεσογειακά!!
Καλή εβδομάδα.
Κι εμείς επίσης, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΚι εγώ αλλάζω τα υλικά, αναφέρω μερικές εκδοχές.
Μας αρέσει περισσότερο από την πίτσα.
Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
Ελενάκι μου ζωγράφισες για μιαν ακόμη φορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ομορφιά η φοκάτσια σου, με μεσογειακά υλικά, μια νοστιμιά σίγουρη!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σε ευχαριστώ πολύ Έλενά μου. Είναι αλήθεια ότι η ντομάτα "γράφει" πολύ όμορφα αλλά και δίνει υπέροχη γεύση. Τα υλικά της είναι απλά, λόγω νηστείας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τυρί μοτσαρέλα ή παρμεζάνα. Γίνεται πολύ νόστιμη!
ΔιαγραφήΦιλάκια, καλό βράδυ.
Καλησπέρα. Φαίνεται αρκετά ελκυστική θα έλεγα! Αν και δεν έχω φτιάξει ψωμί ποτέ, θα ζητήσω τη βοήθεια του μέγα μάγειρα (βλέπε μαμά) και θα προσπαθήσω να τη φτιάξω! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες!
ΔιαγραφήΑν ακολουθήσεις τη συνταγή του σπιτικού ψωμιού, στην οποία σας παραπέμπω, τότε θα δεις ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο. Όμως βάλε και το "μεγάλο μάγειρα" που με την πείρα του θα κάνει θαύματα! Καλή επιτυχία!
Καλό σου βράδυ.
Σίγουρα είναι τέλεια!!!Με καταπληκτική εμφάνιση και τα υλικά της δένουν υπέροχα μεταξύ τους!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπυριδούλα μου, καλό είναι να δοκιμάζουμε κι άλλα ψωμάκια, εύκολα και νόστιμα.
ΔιαγραφήΤα υλικά είναι Μεσογειακά, της εποχής, επομένως νόστιμα.
Φιλάκια και καλό σου βράδυ.
Αυτή η φοκάτσια όλο μου ξεφεύγει αλλά και όλο μπροστά μου είναι!!!! Ξελιγωτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ελένη μου...λατρεμένη η φοκάτσια κι όπως την έφτιαξες ακόμη νοστιμότερη και λαχταριστή. Μεσογειακή, καλοκαιρινή λιχουδιά που είναι ό,τι πρέπει για εκδρομή, σνακ ή και ελαφρύ γεύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Δεκαπενταύγουστο!
Ελένη, πραγματικά νοστιμότατη η φοκάτσια!! Πότε πότε την φτιάχνω αντί για πίτσα. Νομίζω ότι δεν υστερεί σε γεύση και τρώγεται όλες τις ώρες. Μια και μου την θύμισες, ευκαιρία να την ξαναφτιάξω, αυτή την φορά με την δική σου συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Αλλη μια εξαιρετικη συνταγη! βιλλυ
ΑπάντησηΔιαγραφή