Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Καλοκαιρινά Λαχανικά Γεμιστά, Νηστίσιμα

Διαλέγουμε διάφορα, φρέσκα, καλοκαιρινά λαχανικά, πολύχρωμα και νοστιμότατα, για να  φέρουν στο τραπέζι μας όλα τα φωτεινά χρώματα του καλοκαιριού!
Τα γεμίζουμε με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκια ντομάτα, τα αρωματίζουμε με τα αγαπημένα μας χορταρικά και τα ψήνουμε στο φούρνο. Η κουζίνα μας θα γεμίσει με υπέροχα αρώματα και σε λίγο το τραπέζι θα στολιστεί εορταστικά!  
Ένα νηστίσιμο, καλοκαιρινό φαγητό, νοστιμότατο και υγιεινό!








Τα Υλικά


5 μέτριες ώριμες ντομάτες
3 μικρές κίτρινες πιπεριές
2 μέτριες πράσινες πιπεριές
3 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες


Για τη γέμιση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 πράσινο κολοκυθάκι τριμμένο
3 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
4 ντοματάκια κονσέρβα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
1 κουταλιά μάραθο (αν έχουμε)
1 κουταλάκι κοφτό πάπρικα
1 κουταλάκι κοφτό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι


Επιπλέον
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
3-4 μέτριες πατάτες
1 κουταλιά φρυγανιά αλεσμένη (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι



Οδηγίες





Πλένουμε τα λαχανικά πολύ καλά και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού κι ενός μικρού κουταλιού τα αδειάζουμε από το περιεχόμενό τους, όπως περιγράφεται εδώ. Κρατάμε το εσωτερικό των κολοκυθιών και το ψιλοκόβουμε.




Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το μουλιάζουμε, προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.



Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκύθια (περίπου ένα φλιτζάνι), ανακατεύουμε  και τα σοτάρουμε για τρία λεπτά.







Προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι και το μουλιασμένο πλιγούρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν μερικά λεπτά.









Ρίχνουμε τα τριμμένα ντοματάκια, μία κουταλιά πάστα και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Δοκιμάζουμε στο αλάτι.





Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά, τα σκεπάζουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρέξ.
Αφού τα γεμίσουμε όλα, διαλύουμε μία κουταλιά πελτέ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και περιχύνουμε τα γεμιστά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε στο ταψί, ανάμεσα στα γεμιστά, και τις αλατοπιπερώνουμε.


(Αν τυχόν μας έχει μείνει γέμιση, τη ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες ή κάπου ενδιάμεσα).
Ψήνουμε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°  C για μία ώρα και 20 λεπτά περίπου. (Δοκιμάζουμε, αν έχει βράσει η γέμιση).




Στο μέσον του ψησίματος γυρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να ψηθούν καλά και να έχουν λίγη σάλτσα.


Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά.

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Ωραία η συνταγή που δείχνεις σήμερα.Βασικά μου αρέσει γιατί δείχνει και υλικά που μπορούν να δώσουν και μία άλλη γεύση.Να σαι καλά.Καλοφάγωτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθινά έγιναν πολύ νόστιμα κι ας μην περιείχαν κιμά.
      Μας άρεσαν πολύ! Δοκίμασέ τα και πες μου.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλως όρισες!
      Κλασικό πιάτο και αγαπημένο, άκρως καλοακιρινό, συμφωνώ μαζί σου.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Σταθερή αξία τα γεμιστά με καλοκαιρινά λαχανικά και από τα δικά μου πολύ αγαπημένα φαγητά!
    Με ρύζι τα τρώω συνήθως, με ρύζι και πλιγούρι μαζί ομολογώ πως δεν τα έχω ξαναδεί, πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dark μου, πίστεψέ με, έγιναν πολύ νόστιμα, αρκεί το πλιγούρι να μην είναι πολύ χονδροκομμένο για να ταιριάζει με το ρύζι. Γευστικά ταιριάζουν πολύ.
      Την επόμενη φορά δοκιμάζεις.
      Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Με πλιγούρι έχω κάνει ωμές ντομάτες ως συνοδευτικό,συνήθως τα γεμιστά τα κάνω με κιμά. Νηστίσιμα τα προτιμώ στο χωριό με διάφορα λαχανικά από τον κήπο που τώρα έχουν εκλείψει δυστυχώς.Θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, πού να βρούμε τα λαχανικά του κήπου, ειδικά εδώ κάτω!
      Εσύ κάτι μπορεί να πετύχεις.
      Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, πες μου εντυπώσεις.
      Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  5. Με πληγούρι και ρύζι γεμίζω συνήθως μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, και δεν μένει ψιχουλάκι!
    Σούπερ νόστιμα τα γεμιστά σου Ελενάκι!
    Θα τα ξαναπούμε σε 2 βδομάδες, επιτέλους έφθασε η ώρα των διακοπών και για μας!
    Φιλάκια, να περνάς πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, χαίρομαι που γνωρίζεις αυτή τη γεύση των γεμιστών!
      Ένας συνδυασμός υλικών που γίνει νόστιμο και υγεινό αποτέλεσμα.

      Καλές διακοπές, να ξεκουραστείς και να ξεχαστείς! Αυτή η εποχή είναι ιδανική, γιατί έχει περισσότερη ησυχία. Να περάσεις όμορφα και να απολαύσεις την εξοχή!
      Καλή αντάμωση!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Με πλιγούρι και ρύζι δεν έχω κάνει ποτέ γεμιστά αλλά πρέπει να γίνονται υπέροχα!! Πολύ ωραία η συνταγή σου Ελένη μου!!! Το λατρεύω αυτό το φαγητό και θα το δοκιμάσω κι έτσι! Γεια στα χέρια σου!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα λατερέυω τα γεμιστά!! Σε όλες τους τις παραλλαγές. Πληγούρι δεν έχω προσθέσει ακόμη, πιστεύω ότι θα δίνει λίγο διαφορετική γεύση από την συνήθη. Κάποια στιγμή πρέπει να το δοκιμάσω.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή