Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα από τα αγαπημένα, καλοκαιρινά, οικογενειακά
φαγητά, με πολύ χρώμα και υπέροχη γεύση. Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο
και διατροφικά πλήρες πιάτο, αφού συνδυάζει κρέας με χορταρικό. Τα μυρωδικά και
η φρέσκια ντομάτα απογειώνουν τη γεύση του.
Στην εκδοχή αυτή δεν χρησιμοποιείται Μπεσαμέλ αλλά πάνω από κάθε παπουτσάκι
δημιουργείται μια νοστιμότατη κρούστα, άκρως καλοκαιρινή και χρωματισμένη με
λαμπερές φέτες ώριμης ντομάτας !Πανδαισία γεύσης και χρώματος!
Τα Υλικά
(για 4 άτομα)
4 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο3 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
4 κουταλιές κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
½ κουταλιά τριμμένη ρίγανη
2 μέτριες ντομάτες κομμένες φετάκια
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος1 κρεμμύδι ξηρό μεγάλο, τριμμένο
4 κουταλιές μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουταλιά βασιλικός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 φλιτζάνια τριμμένες φρέσκιες ντομάτες, ξεφλουδισμένες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ, λιωμένα
2 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και
τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές, να μαραθούν ελαφρά,
και τις αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.Όταν κρυώσουν λίγο, προσεκτικά, με ένα κουταλάκι, αδειάζουμε κατά το ½ κάθε μελιτζάνα, κρατάμε την καθαρή σάρκα, αφαιρώντας τους σπόρους.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ανακατεύουμε καλά για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, ζάχαρη και κύμινο και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου πήξει η σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, δύο κουταλιές φρυγανιά, τον πελτέ, το μαϊντανό και το βασιλικό και ανακατεύουμε καλά, να αναμειχθούν τα υλικά.
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με το άνοιγμα προς τα επάνω και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
Πασπαλίζουμε κάθε μελιτζάνα με φρυγανιά και τυρί.
Σκεπάζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες με φέτες ντομάτας. Πάνω από τις ντομάτες τρίβουμε λίγη ρίγανη.
Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 περίπου λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνειά τους.
Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά και τα συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι και πατάτες φούρνου.
Καλημέρα!Θα έλεγα ότι είναι μια ωραία παραλλαγή για κάτι καλοκαιρινό!Μου αρέσει και το κύμινο σε αυτή τη συνταγή.Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια είναι καλοκαιρινό πιάτο και όχι μόνο. Όσοι δεν αγαπούν τη μπεσαμέλ θα μείνουν ευχαριστημένοι με αυτή την εκδοχή.
Το κύμινο είναι από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά και ταιριάζει υπέροχα με τον κιμά.
Σε ευχαριστώ πολύ, καλό σου βράδυ!
Αυτό Ελενάκι μου αμα το φτιάξω σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο του αντρα μου που δεν πολυσυμπαθεί τις μπεσαμέλ !!!!!!! Ευχαριστώ για την πρόταση !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά πολλά!!!
Μαράκι μου, συμφωνώ γιατί είναι και αγαπημένο του δικού μου συζύγου που δεν συμπαθεί την κρέμα μπεσαμέλ. Έτσι σκέφτηκα αυτή την εκδοχή και μας άρεσε πολύ!
ΔιαγραφήΔοκίμασε και πες μου.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ.
Μεριδούλα, και για μένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν και έτσι πολύ μιας και συχνά αποφεύγω την μπεσαμέλ. Αλλά τις κάνω και με γιαουρτάκι στραγγιστό παρέα με τυράκι και ένα αυγουλάκι ανακατεμένο.
Όχι μόνο μεριδούλα, Πηνελόπη μου, αλλά και ολόκληρο ταψάκι!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρότασή σου, τη χρησιμοποιώ στο παστίτσιο που και αυτό(πλέον!) το φτιάχνω σπάνια, λόγω πολλών τυριών!
Καλό σου βράδυ!
Πολλές καλημέρες Ελένη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφή...και επειδή λάτρεψα το πιάτο σου, λέω να πετάξω μέχρις εκεί, να κάνω ένα "δοκιμαστικό τεστ", με μια ακέραια μερίδα εννοείται, να δω πόσο νόστιμο έγινε!
Φιλιά σας πολλά και καλοφάγωτα τα παπουτσάκια!:)
Ζ.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσες να πετάξεις μέχρι εδώ, όχι μόνο για τα παπουτσάκια αλλά και για τα γλυκάκια! Όσο για τη μερίδα θα είναι όση ζητά η ψυχή σου!
Σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ!
Τα ωραιότερα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Συμφωνώ απολύτως, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΓενικά με τις κρέμες οικογενειακά έχουμε μαλώσει!
Καλό βράδυ!
Ελένη, εκτός από νόστιμα τα παπουτσάκια σου, θα τολμούσα να πω και διατητικά, αν δεν είχαν τηγανιστεί οι μελιτζάνες. Πιο ελαφριά η προτασή σου, από την κλασσική συνταγή με την μπεσαμέλ. Δεν υστερεί όμως σε νοστιμιά. Λατρεμένη μελιτζάνα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Καλημέρα, Ειρήνη!
ΔιαγραφήΑν τα θέλεις ακόμα πιο ελαφρά μπορείς να τις μισιψήσεις τις μελιτζάνες-εγώ δεν τις έχω δοκιμάσει αλλά λένε ότι γίνονται νόστιμες.
Πράγματι η μελιτζάνα είναι υπέροχη και λατρεμένη!
Καλή συνέχεια!
Kαλησπέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εμείς χωρίς μπεσαμέλ τα προτιμάμε τα παπουτσάκια. για την ακρίβεια η συνταγή που ακολουθώ είναι σχεδόν ίδια με τη δική σου, με εξαίρεση το κύμινο και τον βασιλικό στη γέμιση! θα τα δοκιμάσω την επόμενη φορά!!
φιλιά!
Καλημέρα, Πέλα!
ΔιαγραφήΚι εγώ που νόμισα ότι μόνο εμείς έχουμε πρόβλημα με τη μπεσαμέλ!
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με τα γεμιστά αλλά, αν δεν τα έχεις συνηθίσει, βάλε μικρή ποσότητα για δοκιμή. Πες μου εντυπώσεις.
Φιλιά!
Πεντανόστιμα τα έκανες Ελένη μου!!! Γεια στα χέρια σου!!! Λάτρεψα τον βασιλικό στη γέμιση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Κικίτσα! Σε ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΤο βασιλικό τον χρησιμοποιούμε πολύ το καλοκαίρι στα διάφορα γεμιστά.
Δοκίμασέ τον.
Να έχεις μια υπέροχη μέρα!