Θέλουμε μια απλή και εύκολη καλοκαιρινή σαλάτα ή ορεκτικό με ελάχιστα υλικά;
Ας χρησιμοποιήσουμε ώριμη ντομάτα, που είναι η καλύτερη αυτή την εποχή, φρέσκο
τυρί Μοτσαρέλα (Mozzarella), βασιλικό από το μπαλκόνι ή τον κήπο μας κι αλάτι
κι ας φτιάξουμε μια Insalata Caprese, γεμάτη χρώμα και γεύση!
Το όνομά της μας προέρχεται από την Ιταλική περιφέρεια της Καμπανίας και
ονομάζεται «Σαλάτα του Κάπρι», χωρίς να είναι βέβαιο, αν όντως προέρχεται από
εκεί.Χρειαζόμαστε ντομάτες και τυρί Μοτσαρέλα (Mozzarella), ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται στη Νότια Ιταλία που το πρωτοχρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε Πίτσα. Από εκεί το αγαπήσαμε και σήμερα το βρίσκουμε εύκολα στα καταστήματα τροφίμων, τριμμένο ή σε ολόκληρα κομμάτια.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα γρήγορο, εύκολο και νόστιμο και εντυπωσιακό ορεκτικό για την παρέα μας, ας χρησιμοποιήσουμε τη Μοτσαρέλα σ’ αυτή την απλή, όλο χρώμα και νόστιμη σαλάτα!
Τα Υλικά
2 μεγάλες ντομάτες, καλά πλυμένες (ξεφλουδισμένες προαιρετικά)
200γρ. τυρί Μοτσαρέλα, κομμένο σε φέτες½ φλιτζάνι φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
½ ματσάκι ρόκα, πλυμένη και καλά στραγγισμένη (προαιρετικά)
1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ρίγανη ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Αλάτι
Οδηγίες
Κόβουμε τις ντομάτες και το τυρί σε φέτες πάχους 1,5εκ.
Στρώνουμε μια πιατέλα με τα φύλλα της ρόκας. Από πάνω τακτοποιούμε τις φέτες
των υλικών, τοποθετώντας τα εναλλάξ.Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το λάδι με το βαλσαμικό ξίδι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και ραντίζουμε με το λαδόξιδο.
Σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.
Εναλλακτικά
Τακτοποιούμε τις φέτες των υλικών σε πυρίμαχο σκεύος και τις βάζουμε στο γκριλ για 3-5 λεπτά, μέχρις ότου το τυρί αρχίσει να λιώνει.
Βγάζουμε τη σαλάτα από το φούρνο, τη γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού, την πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ραντίζουμε με λαδόξιδο.
Τη σερβίρουμε ζεστή.
TIPS
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε
στη σαλάτα ψιλοκομμένο σκόρδο ή μαϊντανό, ακόμα και ρίγανη.
Αν χρησιμοποιήσουμε μικρά ντοματάκια, τα κόβουμε στη μέση, κόβουμε και τη
Μοτσαρέλα σε κομμάτια ανάλογου μεγέθους και ανακατεύουμε τα υλικά, όπως στην
Ελληνική σαλάτα.
Σημείωση
Η Μοτσαρέλα είναι ένα Ιταλικό παραδοσιακό τυρί που παράγεται από γάλα
εξημερωμένων βουβαλιών. Το όνομά του προέρχεται
από το ρήμα mozzare που σημαίνει "να κοπεί" και δηλώνει τον τρόπο
παραγωγής τυριών με
περιστροφή και στη συνέχεια κοπή.Είναι ένα τυρί «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».
Στην αγορά κυκλοφορεί με το όνομα Mozzarella di Bufala (βουβαλίσια) ή Mozzarella Fior di Latte (αγελαδινή) ή Mozzarella Αffumicata (καπνιστή).
Το χρώμα της Μοτσαρέλας είναι συνήθως κρεμώδες λευκό, έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι αρκετά εύπλαστη και χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
mmmmm nefis
ΑπάντησηΔιαγραφήWelcome and thank you for visiting!
ΔιαγραφήΠεντανόστιμη!!!Δροσερή και σίγουρα πολύ πολύ απολαυστική!!!Θα τη δοκιμάσω άμεσα!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Σπυριδούλα!
ΔιαγραφήΕίναι εύκολη, απλή, δροσερή και νόστιμη σαλάτα. Στέκεται μόνη της αλλά και σαν συνοδευτικό.
Δοκίμασέ τη, τώρα που οι ντομάτες είναι υπέροχες.
Φιλάκια!
Λατρεμένη η σαλάτα με λατρεμένη ρόκα... Καταπληκτική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή εβδομάδα!
Ήμουν σίγουρη ότι θα συμφωνούσες με τα υλικά, Κική μου!
ΔιαγραφήΔεν είναι κάτι δύσκολο αλλά πρέπει να "χορταίνει και το μάτι" που έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές και όχι άδικα.
Φιλάκια και μια υπέροχη μέρα!
Χρωματιστή και όμορφη σαν την Ιταλική σημαία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και με φετούλα ή ανθότυρο εγώ Ελένη μου θα την έτρωγα μια χαρά τώρα που μεσημέριασε...
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΕπιτέλους έφτιαξαν το internet που μέρες τώρα είχε πάθει βλάβη.
Μου άρεσε που πρόσεξες την χρωματική της ποικιλία! Μπράβο σου!
Συμφωνώ για το ανθότυρο αλλά όχι για τη φέτα, γιατί αυτή η σαλάτα θέλει τυρί με ήπια γεύση, έτσι έλεγε η φιλενάδα μου η Lidia.
Αλλά περί ορέξεως. . .
Να έχεις μια υπέροχη, δροσερή μέρα!