Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Koshari, το Αιγυπτιακό Φακόρυζο με Σάλτσα Ντομάτας

Είναι ένα τυπικό και νόστιμο Αιγυπτιακό πιάτο που συνοδεύεται από πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Είναι αρκετά νόστιμο και θρεπτικό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας. Το αγαπούν επίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, ακόμα και την Κύπρο, από χώρα σε χώρα παραλείποντας ή αλλάζοντας μερικά από τα υλικά του.
Στην κλασική του συνταγή έκανα μικρές αλλαγές, προσαρμόζοντάς την στις γευστικές προτιμήσεις μας. Μείωσα το τσίλι και πρόσθεσα κύμινο και κουκουνάρι, όπως το μαγειρεύει η φίλη μου από τη Συρία.
Στην Αίγυπτο το ρύζι το μαγειρεύουν μαζί με τις φακές και το προσθέτουν, όταν αυτές μισοβράσουν. Επειδή, όμως εμένα δεν μου αρέσει να σκουραίνει από τις φακές, το μαγειρεύω χωριστά και μετά τα αναμειγνύω. Έτσι πλέον το παρουσιάζουν και Αραβικά δορυφορικά κανάλια!
Το Koshari σερβίρεται σε μεγάλη πιατέλα με κάθε υλικό χωριστά σε στρώσεις αλλά και με όλα μαζί αναμεμειγμένα. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αν σας αρέσουν τα υλικά, αξίζει να το δοκιμάσετε!






Τα Υλικά
(Για 5-6 μερίδες)

1 φλιτζάνι Ελληνικές φακές
1 φύλλο δάφνης
¾ φλιτζανιού ρύζι Μπασμάτι
2 κουταλιές ψιλό φιδέ (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές καβουρντισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα
1 κουτί ντοματάκια, πολτοποιημένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτα
1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι κύμινο
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό σκέτο ή με το φιδέ, όπως περιγράφεται εδώ. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τις φακές. Τις βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το φύλο δάφνης και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά,  μέχρις ότου απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό και βράσουν καλά, χωρίς να λιώσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε περισσότερο νερό. Βγάζουμε τη δάφνη, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο (περίπου 8 λεπτά) και τα στραγγίζουμε.





Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ¼ του φλιτζανιού  ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, και τα  φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να ξανθύνουν.
Κατόπιν προσθέτουμε τα ντοματάκια, λιωμένα και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι κύμινο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.


Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και τις φέτες των κρεμμυδιών, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανιστές. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι κύμινο, ανακατεύουμε.  





Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές, το ρύζι και το κοφτό μακαρονάκι και τα κρεμμύδια, μαζί με το λάδι τους.









Τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τα γαρνιρουμε με καβουρντισμένο κουκουνάρι.






Περιχύνουμε το Φακόρυζο με τη σάλτσα ντομάτας, λίγο πριν τα σερβίρουμε.



Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα περισσότερο τσίλι σε σκόνη ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!

13 σχόλια:

  1. Ωραία πρόταση Ελένη, θα περιμένω να δροσίσει λίγο δεν αντέχεται με τίποτα η ζέστη για πολλά στην κουζίνα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε μπορέσεις, ξανθή μου, να το δοκιμάσεις.
      Αξίζει τον κόπο και περιμένω σχόλια.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο πιάτο!!!Όλα τα υλικά είναι υπέροχα και σίγουρα η γεύση του θα είναι μοναδική!!!Φιλάκια πολλά και καλή σου ημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Σπυριδούλα μου!
      Είναι εύκολο πιάτο αλλά νόστιμο, με υλικά γνωστά μας. Ίσως η ανα΄μειξή τους να μας ξενίζει λίγο αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Δοκίμασέ το.
      Φιλάκια, καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Οι φακές με το ρύζι μου αρέσουν πολύ ως φαγητό! Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εδώ περιέχονται και μακαρόνια!
    Πολύ ενδιαφέρον το σερβίρισμα με την πικάντικη σαλτσούλα, νομίζω ότι θα μας αρέσει πολύ!
    Φιλιά πολλά Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει και ζυμαρικό αυτό το πιάτο, για να περιέχει απ' όλα. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο, αρκεί όλα να είναι καλά στραγγισμένα.
      Η σαλτσούλα απαραίτητη και καλό είναι να ανακατεύεται την τελαυταία στιγμή.
      Άλλη φορά θα σας δώσω κι ένα ακόμα πιλάφι!
      Πολλά φιλάκια, Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  4. Ωραίο! Για μένα που στην προηγούμενη ζωή μου, μάλλον ήμουν Κινέζα, οποιοδήποτε πιάτο με ρύζι σπυρωτό είναι αγαπημένο.
    Το φτιάχνω κι εγώ συχνά-πυκνά φακόρυζο. Με φυδέ ξεροψημένο ναι, αλλά δεν έχω βάλει ποτέ και μακαρονάκι. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τούτη την εκδοχή σου Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις, Πηνελόπη μου, αφού τα υλικά σου είναι οικεία. Η ανάμειξή τους θα σου δώσει άλλο γευστικό αποτέλεσμα από αυτό που ήξερες. Μπορείς να βάλεις και κοχυλάκι, αλλά οπωσδήποτε μόνο μικρό ζυμαρικό και κοφτό.
      Όταν το δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις.
      Καλές διακοπές να έχετε!

      Διαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο πιάτο... το φακόρυζο το λατρεύω αλλά και η σάλτσα, Ελένη μου, δεν πάει παρακάτω!! Γεια στα χεράκια σου!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου, για τα καλά σου λόγια.
      Όσο είμαια ακόμα εδώ, λέω να σας δίνω και μερικές ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, μερικές περίπλοκες, άλλες απλές αλλά νόστιμες. Χαίρομαι που άρεσε αυτό το πιλάφι.

      Φιλάκια, καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Χορταστικό και νόστιμο το Koshari, Ελένη μου, και μόνο που το βλέπεις!
    Φαντάζομαι, ο όμορφος συνδυασμός των υλικών, τι αρώματα θα εκπέμπει.
    Το αρωμάτισες δε με κύμινο που σίγουρα του πηγαίνει πολύ.

    Σε φιλώ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη η προετοιμασία του, γνωστά μας τα υλικά και το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο και χορτασικό, ό τι πρέπει για περίοδο νηστείας.
      Το κύμινο, καλή μου Ζαμπία, το λατρεύω, μου αρέσει η γεύση και το άρωμά του. Λέω, ας είναι παρούσα στο τραπέζι μας αυτή η Ανατολή με τις γεύσεις και τα αρώματά της!

      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Ειχα δοκιμασει κοσαρι σε ενα αιγυπτιακο εστιατοριο στο κεντρο(το καϊρο λεγοταν) και μου άρεσε πολυ.Μαλιστα εκει εβαζαν απο πανω και ψιλοκομμενο συκωτι.
    Μεχρι τωρα δεν ηξερα πως φτιαχνεται,ευκαιρια να το δοκιμασω!
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή